Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulkosuomalaisten kirjeäänestys

Ulkomailla asuville suomalaisille osa kansalaisuuteen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista on usein joko hieman vaikeammin tai todella paljon vaikeammin hoidettavissa kuin kotimaassa asuvilla. Esimerkiksi passin uusiminen tuottaa usein päänvaivaa, kun sitä varten pitäisi löytää lähetystö tai konsulaatti, ja niitä ei ihan joka maailmankolkassa luonnollisestikaan ole helposti saavutettavissa. Saksan sisällä vaihtoehtoja on kolme, ja kun mikään niistä ei ole ihan lähistöllä, päädyttiin taannoin uusimaan lapsen passi Pariisissa, kun oltiin sinne menossa muutenkin.

Kirjeäänestys helpottaa ulkomailla asuvaa huomattavasti

Vaaleissa äänestäminen voi usein vaatia jopa täysin kohtuutonta matkustamista. Meillä kävi viime vuonna hyvä tuuri, kun kävimme äänestämässä presidentivaaleissa. Normaalisti lähin äänestyspaikka täältä Düsseldorfista käsin olisi Frankfurt am Mainissa, noin 2,5 tunnin ajomatkan päässä. Mutta viimeisimpiä vaaleja varten äänestyspaikka avautui myös suoraan Düsseldorfin keskustaan, joten asia hoitui kuin ohimennen.

Tänä vuonna luvassa on jotain aivan uutta ja mullistavaa. Ei, se ei ole mahdollisuus äänestää netissä vaan ulkosuomalaiset voivat äänestää kirjeitse.  Vaalimateriaali pitää tilata etukäteen, ja tilasin sen itselleni heti kuin mahdollista eli tänään 14.1.2019. Tilauksen voi tehdä helpoiten nettilomakkeella. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected] Tällöin viestiin pitää sisällyttää täytetty tilauslomake, jonka voi ladata täältä.

Tilaa äänestysmateriaali helpoiten netistä

Materiaalin tilaus sujui todella helposti, eikä se vaatinut mitään tunnistautumisia esim. suomalaisilla pankkitunnuksilla. Avasin kännykällä osoitteen https://kirjeaanestys.vaalit.fi/ ja naputin yhteystietoni.

Tämän jälkeen Oikeusministeriöltä tuli vielä sähköpostiin vahvistus äänestysmateriaalien onnistuneesta tilauksesta.

Kun äänestysmateriaali on tilattu tavalla tai toisella, ulkosuomalainen äänioikeutettu voi huohahtaa hetkeksi, siirtyä seuraamaan ehdokkaiden lupauksia kaikesta hyvästä maan ja taivaan välillä ja viihdyttää itseään erilaisilla netin vaalipaneeleilla. Jahka postilaatikkoon kilahtaa nivaska, jossa on

 • äänestyslippu
 • kirjeäänestyksen vaalikuori, johon äänestyslippu suljetaan
 • kirjeäänestyksen lähetekirje, joka äänestäjän tulee täyttää
 • kirjeäänestyksen lähetekuori, johon vaalikuori ja lähetekirje suljetaan
 • oikeusministeriön laatimat äänestysohjeet

Itse äänestyksen voi materiaalin saatuaan suorittaa vaikka kotona, kunhan paikalla on tarvittavat kaksi täysi-ikäistä todistajaa, jotka eivät ole perheenjäseniä. Todistajien ei tarvitse olla Suomen kansalaisia, joten pyydä vaikka naapureita tai ystäviä tähän ainutlaatuiseen tehtävään. Düsseldorfin Suomi-koululla aiotaan myös järjestää oma äänestystilaisuus ja se taitaa vaatia sitten myös vaalikahveet.

Eiköhän se ääni näillä oheismateriaaleilla ja ohjeilla lähde matkaan!

Nyt vaan Suomen Posti hoi, teillä olisi todellinen näytön paikka, jotta ette nyt sössi näitä meidän rakkaudella lähettämiä ääniä! Äänien pitää nimittäin olla perillä viimeistään pe 12.4. klo 19.00. Paljonkohan aikaa olisi suotavaa varata vaikkapa täältä Saksasta lähtevään kirjeeseen?

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sunna 14.1.2019 at 22:34

  Ihanaa, kiitos hienosta tietopaketista! Tämä on todella tervetullut juttu. Viime vuonna meinasi mennä presidentinvaaleissa äänestäminen mönkään, kun koko maan junaliikenne seisoi myrskyn takia. Tosin vähän mietityttää, saako Unkarin postilaitos ikinä kirjettä perille… yleensä menee viikkokausia tai postia hukkuu jopa matkalla.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 16.1.2019 at 08:08

   Auts, noita erilaisia muuttuvia tekijöitä on kyllä paljon erilaisia! Toivottavasti sekä Unkarin että Suomen postit hoitavat hommansa 🙂 Ehdokasnumerot on tiedossa noin kuukautta ennen vaalipäivää, joten sit vaan heti kirjettä matkaan

 • Reply Katriina 15.1.2019 at 11:06

  Vidoinkin saatiin kirjeäänestys. Kylläpä olikin kankeaa, ennen kuin Suomen kansanedustajat suostuivat muuttamaan äänestyslakia. En tiedä, miksi se oli niin nihkeää ja asenne nuivaa. Tämän edestä Suomi-seura ja ulkosuomalaisparlamentti ovat tehneet työtä muistaakseni parikin vuosikymmentä, ja me odotimme kirjeäänestystä kuin kuuta nousemaan. Huh, huh, monet hauskat vaalimatkat ovat muistissa kimppakyydeissä tai DFG:n organisoimina jopa naapurimaihin, kun emme saaneet edes Saksassa äänestää. Siitäkin muistaakseni piti puhua korkeimmilla tasoilla sisäministerien tapaamisissa. Demokratioissa asiat etenevät hitaasti, mutta etenevät. Nyt voimme pitää vaalibileitä asuinkunnissamme ja tuttavien kesken. Onhan tämä juhlimisen ansainnut.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 16.1.2019 at 08:10

   Kiitos Katriina kommentista ja muistojen jakamisesta! Mielenkiinnolla seuraan, miten kirjeäänestys toimii ihan loppuun saakka 🙂

 • Reply Elisa / Eliza Does Oz 16.1.2019 at 07:56

  Kiitos tästä! Todella tervetullut uudistus, myös täällä Australiassa suurlähetystö Canberrassa on usein se ainut äänestyspaikka, ja pitkän ja kalliin matkan takana. Postit tuntuvat koko ajan vain hidastuvan joka maailman kolkassa, joten tilasin heti oman matskuni ja pitää tosiaan muistaa laittaa sitten ajoissa matkaan, että on edes jotain toivoa että oma ääneni ehtii ajoissa perille.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 16.1.2019 at 08:11

   Kirjeen postimaksu on tosiaan varmasti huomattavasti edullisempi kuin pitkä vaalimatka! Ehdokasnumerot tulee tietoon noin kuukautta ennen vaalipäivää, joten eiköhän kirje siinä ajassa ehdi Suomeen (jos ei katoa 😅)

  Leave a Reply