Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aamuihmisiä ja aamuärrejä

*kaupallinen yhteistyö: Partiolaisten Adventtikalenteri

Tiedättekö, kun jotkut ovat aurinkoisia aamuihmisiä ja toiset sitten taas eivät? Kolmevuotias tyttäreni on lähes heti herättyään täydessä vedossa, viisivuotias poikani sen sijaan ei. Itse häilyn jossain näiden välimaastossa.

Aikana ennen lapsia en to-del-la-kaan  ollut aamuihminen. Saatiin monta perheriitaa aikaiseksi ihan vain sillä, kun Mieheni erehtyi puhumaan minulle aamulla. Ratkaistiin lopulta asia niin, että minä lähdin töihin ensin, ja kun painoin ulko-ovea kiinni Miehen herätyskello soi. Parisuhteessa rauha maassa ja kenenkään ei tarvinnut puhista mistään turhasta.

Vuosien saatossa olen kuitenkin leppynyt näistä aamuärreistä jo kiitettävällä menestyksellä, ja lapsien myötä on viimeistään joutunut petraamaan – eihän heille voi mököttää heti aamusta. Tai siis voi, mutta ei kannata.

Kaikista mieluiten aloittaisin aamuna aina tällaisella croissantti – voita – hilloa – cappuccino -setillä

Erot näkyvissä jo pienestä pitäen

Omien lasten persoonallisuuseroja aamujen suhteen on hupaisaa tarkkailla. Kun Reetta herää, hän on noin pari minuuttia hieman pöllämystynyt, haluaa olla sylissä tai tulla vielä hetkeksi kainaloon viekkuun. Tämän jälkeen alkaa kuin taikaiskusta kiherrys, kailotus, papatus ja härvääminen, jolle ei näy loppua ennen seuraavaa nukkumaanmenoa.

Armin sen sijaan kietoutuu aamuisin peittonsa alle vain sitä syvemmin, mitä enemmän taloa valtaavat äänet ja valot yrittävät kurkottaa hänen sänkyynsä. Hän vaatii rauhallista heräämistä, mieluiten vähän piirrettyjä ja inhoaa hoputusta. Otsa voi olla hieman kurtussa, mutta itse entisenä aamuärrinä; älä huoli lapseni, tiedän miltä sinusta tuntuu!

Onneksi aamumme ovat vielä olleet kokonaisuudessaan suht kiireettömiä – ja usein myös riidattomia. Se nyt tietysti johtuu siitä, että minulla ei ole ollut bussia johon kiirehtiä tai muuta minuuttiaikataulua, jolloin on paljon helpompi tarvittaessa pysähtyä hetkeksi, etsiä se hukkunut lapanen rauhassa tai sopia, että vielä voi yhden lyhyen aamupiirretyn katsoa.

Päiväkodin aamiasbuffet

Valkkaan lapsille sekä sisä- että ulkovaatteet valmiiksi edellisenä iltana. Moninkertaisen empiirisen tutkimuksen tuloksena voin todeta, että vaatteiden valmiiksi katsominen illalla vie minulta aikaa alle minuutin. Aamuisin tähän rumbaan menisi aikaa tolkuttomasti enemmän ja todennäköisesti vielä lisämausteena saisi kuulla lasten toiveita vaatimuksia päivän asusta. Nyt heidät on aika hyvin ehdollistettu nappaamaan portaalta omat vaatepinot ja painumaan nniiden kanssa alakertaan pukemaan.

Päiväkodilla ja eskarissa on hyvä olla ennen klo 9.00, jolloin alkaa aamupiiri. Jos tästä myöhästyy, seuraavan kerran sisälle saa mennä vasta 9.15. Olen nähnyt monia puku päällä töihin kiirehtiviä vanhempia, jotka yrittävät hivuttaa lapsensa vielä sisään 8.59, jotta eivät joudu odottamaan käytävällä sitä ylimääräistä varttia.

Aamupalaa on tarjolla molemmissa paikoissa, (tästä hyvästä maksetaan 30 euroa puolivuosittain), joten kotona ei tarvitse tehdä muuta kuin aamupesut, pukea päälle ja selviytyä ulos ovesta. Päivähoidon aamupala toimii buffet-periaatteella, ja se on tarjolla vielä aamupiirinkin jälkeen. Mysliä, leipää, näkkäriä, juustoa, kinkkua, voita, hilloa, hedelmiä, vettä kuplilla ja ilman – tällaisia olen nähnyt ja kuullut olevan tarjolla. Lapsi voi itse valita, mitä syö ja minkä verran. Näkkäri mansikkahillolla kuuluu olevan Arminin ja Reetan suosikki…

Vaikka tosiaan aamumme sujuvat pääsääntöisesti ihan leppoisasti, odotan mielenkiinnolla, saako pikkuhiljaa lähemmäs jolkottava joulun aika esikoista pomppaamaan sängystä reippaammin ylös. Aamuihin tulee silloin odotettu lisäporkkana, joulukalenterin luukkujen avaaminen!

Joulukalenteriarvonta

Ja tästä komeana aasinsiltana minulla on ilo järjestää tänäkin vuonna joulukalenteriarvonta blogin lukijoille!

Sain arvottavaksi kolme (3) Partiolaisten Adventtikalenteria, joita arvotaan

 • 1 kpl tätä blogijuttua kommentoineiden kesken
 • 1 kpl arvontajulkaisua Facebookissa kommentoineiden kesken
 • 1 kpl arvontakuvaa Instagramissa kommentoineiden kesken

Voit osallistua yhteen tai usempaan arvontaan. Kaikki arvonnat päättyvät su 28.10.2018 klo 23.59 (Suomen aikaa) ja voittajat arvotaan ma 29.10.2018. Osallistu siis heti – ja vaikka kaikkia kolmea kanavaa hyödyntäen! Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.

***

Partiolaisten Adventtikalenteria voi tilata heidän nettisivuiltaan niin Suomeen kuin ulkomaillekin, itselle tai suoraan lahjaksi, ja hinta on 7€/kpl (+ postikulut kappalemäärän ja kohdemaan mukaan). Kalenterien myyntituotto menee kokonaisuudessaan suomalaiseen partiotoimintaan ja suurimman osan siitä saavat paikalliset lippukunnat. (Lue lisää)

Onnea arvontaan ja onnistuneita aamuja kaikille lukijoille!

Kuva: partio.fi, kalenterin kuvitus: Elina Warsta

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 26.10.2018 at 14:16

  Mukana tätäkin kautta. Tänä vuonna aion voittaa yhden kalenterin. 😉

 • Reply Henna 26.10.2018 at 16:19

  Meillä 2 ja 5 vuotiaat pojat odottavat jo joulua ja kalentereiden avaamista. Osallistun arvontaan.

 • Reply MarEve 26.10.2018 at 16:42

  Jotain kautta aina kalenterin hommaan. Jos tämä vuonna onnistaisi tätä kautta.

 • Reply Nelliina 26.10.2018 at 18:38

  Ihuna?Viime vuonna meillä ei ollu partiolaisten kalenteria, mut ny mukaan arvontaan.

 • Reply AnskuL 26.10.2018 at 21:05

  Mukana ollaan! Joskus oon noita partiolaisten kalentereita myynykkin, kun harrastin 9v partiota 🙂

 • Reply Salli 26.10.2018 at 21:26

  Mukaan arvontaan.olispas tytölle kiva kalenteri.

 • Reply Taija 26.10.2018 at 23:18

  Nostalginen kalenteri. Tälläinen kelpaisi itsellekkin 🙂

 • Reply Heidi 27.10.2018 at 07:03

  Oi, tästä tulee hyvät muistot mieleen. Mukana arvonnassa; e-mail: [email protected] ja loppuosa gmail.com (kirjoitin erikseen spämmien välttämiseksi)

 • Reply Pirjo Kukka 27.10.2018 at 08:35

  Partiolaisten joulukalenteri on aina yhtä ihana. Tytär oli vuosia aktiivipartiolainen, lippukunnanjohtajanakin.

 • Reply Ellen 27.10.2018 at 08:37

  Mukana! Joulukalenterit ovat aina niin hyviä tunnelman virittäjiä.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 29.10.2018 at 23:38

   Onneksi olkoon Ellen! Olet voittanut Partiolaisten Adventtikalenterin! Laitan sinulle sähköpostia 🙂 t. Jenni

 • Reply Hanna Kooooo 27.10.2018 at 08:41

  Mukana. 🙂 Kyllä tyttö tykkäisi. 🙂

 • Reply Mari 27.10.2018 at 12:41

  Mukana arvonmassa!! ? Ostan kalenterin joka vuosi, vaikka ulkosuomalainen olenkin. Veljen puoliso järjestää aina kisan; kuka arvaa eniten luukun sisältöjä oikein.

 • Reply Riikka 27.10.2018 at 22:33

  Mukana ollaan. Partiolaisten joulukalenteri on joka tapauksessa jotakin kautta hankittava – tämä olisi helpoin ratkaisu. 🙂

 • Reply Nina 27.10.2018 at 23:46

  Tämä olisi kyllä ihana! Ehdottomasti mukaan arvontaan!

 • Reply Smurfina 28.10.2018 at 10:25

  Kalenteri menisi kummitytölle:)

 • Leave a Reply