Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mainaun kukkaissaari Bodenseella Etelä-Saksassa

Tämä juttusarja käsittelee elokuussa 2018 tehtyä roadtripiämme Euroopassa. Tarkempaan reittikuvaukseen voit tutustua täällä.

Neljäs osa: Mainaun kukkaissaari Bodenseella Etelä-Saksassa

Mainaun saari valikoitui päivän retkikohteeksi monien mielenkiintoisten vaihtoehtojen joukosta. Mies oli ilmoittanut, että voin ihan itsekseni suunnitella kuluvan päivän ohjelman, niin kukkaissaarihan kuulostaa kauheen kivalta!

Saari on Saksan puolella, mutta sen omistavat ruotsalaiset. Eikä ketkä tahansa hurrit, vaan itse kuninkaalliseen Bernadotten sukuun kuuluvat jälkeläiset. Kreivi Lennart Bernadotte peri isänäidiltään, alunperin saksalaiselta prinsessalta kuningatar Victorialta, Mainaun saaren ja puutarhahommista kiinnostuneena miehenä kehitti koko saaresta kaikelle yleisölle avoimen vierailukohteen.

Perheystävällinen airbnb lähellä Bodenseetä

Saavuimme hieman suunniteltua myöhemmin airbnb-asuntoomme Daisendorfin pikkukaupunkiin, eteläiseen Saksaan Bodensee-järven kupeeseen. Tapasimme vuokraisännän ystävällisen pojan, joka antoi meille avaimet ja esitteli paikat. Asunto oli ison omakotitalon alakerrassa omalla sisäänkäynnillä, kylpyhuoneella ja keittiöllä oleva yksiö. Juuri passeli meille, ja ei vähiten hintansa puolesta. Kun varailimme majoituksia kesäkuussa, hinnat aivan Bodenseen rannoilta olevissa hotelleissa olivat turhan korkeita. Kun hakua ulotti muutaman kilometrin rannalta sisämaahan ja siirtyi pois booking.comista, löytyi tämä helmi.

Asunnon lisäksi iso piha muutamalla keinuilla ja liukumäellä oli käytössämme. Uskomatonta kyllä, mutta lapsilla oli vielä virtaa kokonaisen Ravenburger Spielelandissa vietetyn päivän jälkeen vetää liukumäkeä uudestaan ja uudestaan, vaikka oikeasti olisi pitänyt olla jo hyvää vauhtia iltapuuhissa.

Järvi kolmen maan keskellä

Aivan asunnon vieressä oli ruokakauppa, josta olimme käyneet hakemassa pientä aamu- ja iltapalaa. Pitkän päivän jälkeen suunniteltiin rauhallista aamua ja siitä sitten pikkuhiljaa siirtymistä kohti järveä. Ajatus oli mennä laivalla Mainaun saarelle, koska se olisi ehdottomasti nopein reitti ja haluttiin haistella raikasta järvi-ilmaa. Kun siinä aamukahvin lomassa tutkin asunnosta löytyviä infolehtisiä laivojen aikatauluista, totesin että on pistettävä kuitenkin vipinää kinttuihin, jotta ehdittäisiin seuraavaan paattiin. Niitä ei mennytkään ihan vartin välein.

Kurvattiin autolla rantaan ja saatiin aika tuurilla parkkipaikka läheltä Meersburgin satama-aluetta. Parkkimittareiden kanssa taistelun jälkeen kipitettiin suoraan lipunmyyntikojulle, ostettiin edestakaiset laivamatkat ja järkytyin niiden hinnasta. Hetken hengittelyn jälkeen selvisi, että hinta sisälsi myös sisäänpääsyn saarelle, ei vain matkoja. Lepo vaan.

Laivan saapumiseen ja lähtöön ei ollut kuin hetki, ja otettiin paikat yläkannelta auringon paistaessa lämpimästi. Laivat liikennöivät Bodenseella ristiin rastiin, ja niillä voi liikkua kuin paikallibusseilla ikään – joskin aika paljon kalliimmalla.

Bodensee on mielenkiintoinen matkailualue, koska se sijaitsee Saksan, Itävallan ja Sveitsin rajojen välissä eikä Lieschtensteinin ruhtinaskuntakaan kaukana ole. Maat ovatkin yhdistäneet voimansa alueen matkailun markkinoinnissa ja Bodenseen nettisivuilta löytyy hyvin lisätietoja.

Jo laivamatkalla huomattiin olevamme itseämme huomattavasti vanhemmassa seurassa. Kukkaissaari näytti houkuttavan meidän lisäksi lähinnä saksalaisia eläkeläisiä, ja mietin jo että tästä reissusta saan taas kuulla perheeltä myöhemmin kuittailuja.

Lapsiperheitä ja eläkeläisiä

Eläkeläisinvaasiosta huolimatta saarella oli otettu nuorimmat vierailijat myös hienosti huomioon. Lapsille oli tarjolla oma painoksensa reilun kilometrin mittaisen saaren kartasta ja mahdollisuus ”aarteenetsintään” kiertämällä tietyt kohteet. Polut, portaat ja puut olivat mielenkiintoisia, ja leikkipaikka todella monipuolinen.

Hauskin oli veden yli vedettävä puinen lautta ja sivummalla ollut kuularata-alue. Puisia kuulia sai ostaa automaatista (tällaisia mikromaksuja kertyikin päivän aikana aika paljon…) ja niitä oli aikuisenkin hauska lähettää eri ratoja pitkin. Lisäksi tykkäsin kovasti tästä, että leikkipaikoilla oli hyödynnetty aitoja luonnonpuita.

Lapsilla oli myös mahdollisuus päästä ratsastamaan ponilla sekä rapsuttelemaan ja ruokkimaan pieniä kilejä. Meidän Reettakin pääsi ensimmäistä kertaa ratsaille! Parilla eurolla sai kiertää aitauksen kolmesti, tälleen kätevästi itsepalveluperiaatteella.

Ruokatarjontaa oli käsittääkseni laidasta laitaan, mutta sillä hetkellä kun meille iski lounasnälkä lähistöllä oli vain linjastoruokala, jonka tarjonta oli vähän niin ja näin. Mutta hei, ruotsalaisten saarella kun oltiin, niin vaihtoehtona oli luonnollisesti lihapullia! Ah, ihan kuin Ikeassa oltaisiin oltu. Sade rokotti osan viihtyvyydestä ja sai meidät siirtymään ruuan jälkeen perhostaloon, jonka sisäänkäynti oli jättimäinen perhosentoukka.

Trooppisen kuumassa ja kosteassa perhostalossa lentelevät siivekkäät olivat valtavia, osalla oli läpinäkyvät räpsyttimet! Vaan pahus kun ne olivat vikkeliä tai pitivät kauniit siipensä visusti supussa, joten kuvia ei tällä kertaa ehtinyt jäädä kytistämään paremmin. Perhostalon uloskäynnillä oli tietysti muistoesinekauppa, josta lapset saivat valita yhdet ”muistot” (=esineet, joista kukaan ei jatkossa oikeasti muista, mistä ne ovat, ja jotka lopulta unohtuvat jonnekin lelulaatikoiden uumeniin…).

Oman elämänsä hortonomeille

Itselläni ei juurikaan ole viherpeukalon vikaa, erotan ruusun tulppaanista ja osaan (nykyisin) istuttaa myös kukkasipulit. Yhden hortensian tapoin tänä kesänä pihaltamme, kun paahtavat helteet veivät mehut ja kasteluinnon. Siksi olikin ihanaa kierrellä vihreää, värikästä ja hyvinhoidettua kukkaissaarta ristiin rastiin.

Parhain kukkaloisto alkoi olla jo ehtoopuolella, mutta kyllä saari viehättävä oli. Ehkä näin keväällä vieraillun Hollannin valtavan tulppaniparatiisi Keukenhofin jälkeen on vaikea saada sykähdyttävää tunnetta aikaiseksi. Puoli päivää tuolla saa kulumaan helposti, ja jos mielenkiintoa riittää tutustumaan tarkemmin saaren eri rakennuksiin, patsaisiin ja muihin kohteisiin niin varaisin aikaa koko päivän.

Meersburgin keskiaikainen kaupunki hurmasi

Palattiin laivalla Meersburgiin, joka on 5 500 asukkaan pikkukaupunki – jo vuodesta 1299 saakka. Keskiaikaisen vanhankaupungin katuja ja kujia reunustivat toinen toistaan viehättävämmät vanhat rakennukset. Monien seinissä oli merkittäviä ajankohtia vuosisatojen takaa.

Kaupunki kohoaa jyrkästi rannasta korkeuksiin, ja tie ylätasanteelle tuntui lastenrattaita työnnellessä lähes pystysuoralta. Rinteillä notkui viiniviljelmät ja lähikaupassakin oli paikallista tuotantoa tarjolla sopuhintaan. Näkymät ylhäältä Bodenseelle olivat kipuamisen arvoiset, mutta enemmän kyllä miellyin alueen muihin sivuteihin. Katsokaa nyt näitä kukkalaatikoiden väriloistoa!

Bodenseen tuntumassa ollessa meinasi välillä unohtaa olevansa Saksassa. Nykyisenä sisämaan asukkaana vesi on kyllä niin vangitseva elementti, että en todellakaan ihmettele, miksi niin monet saksalaiset matkustavat lomillaan veden äärelle. Tunnelma oli paikoin välimerellinen, mutta saksan kielellä höystettynä.

Illalla syötiin erinomaiset pizzat ja salaatit airbnb:n viereisessä ravintolassa, Pizza Service Caprissa ja ajettiin vielä kerran Bodenseen rannalle ihailemaan auringonlaskua koko perheen voimin.

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa Meersburgissa, olisimme…

 • risteilleet Konstanzin kaupunkiin järven vastarannalle
 • vierailleet Zeppelineille eli ilmalaivoille omistetussa museossa
 • kiertäneet enemmän vanhaa kaupunkia

***

Roadtrip-juttusarjan edelliset osat:

Koblenz – kun kahdesta tulee yksi

Blautopf – salainen sininen suppilo Saksassa

Ravensburger Spieleland – huvipuisto lapsille

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Tuikku 18.9.2018 at 11:55

  Hei,tosi kiva seurata sinun ja perheesi elämää Saksassa ja reissujanne,matkustusinto lisääntyy niiden myötä ? Kirjoitat mukavasti tarinoiden ja sinulla on hyviä kuvia kaikkialta,kiitos! ???

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.9.2018 at 22:39

   Kiitos Tuikku ihanasta kommentistasi <3 On upeaa kuulla, jos voi inspiroida muitakin reissaamaan ja toivottavasti osaan kertoa paikoista kiinnostavasti. Kiva kun luet ja olet viihtynyt matkassa mukana 🙂 Roadtripin seuraavat 8 osaa valmistunevat ennen joulua 😛

 • Reply toisiinmaisemiin 27.9.2018 at 14:03

  Tästäkin taas huomaa miten monipuolinen maa Saksa on. Vaikka olen käynyt siellä aika paljon, nähtävää olisi vaikka loppuelämäksi. Ja tämäkin vinkki menee talteen.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 28.9.2018 at 13:29

   Kiva kun pystyin tarjoamaan uuden kohteen! Saksa on ihan huippu matkailumaa 🙂

  Leave a Reply