Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ravensburger Spieleland – huvipuisto lapsille

Tämä juttusarja käsittelee elokuussa 2018 tehtyä roadtripiämme Euroopassa. Tarkempaan reittikuvaukseen voit tutustua täällä.

Kolmas osa: Ravensburger Spieleland

Alan vakuuttua siitä, että Saksa kätkee sisäänsä teemapuiston jos toisenkin. Haluan käyttää sanaa teemapuisto  huvipuiston sisään, koska se on mielestäni laajempi käsite, ja pitää sisällään myös huvipuistot.

Ravensburger Spieleland Etelä-Saksassa, Bodensee-järven lähellä on mainio kohde lapsiperheille – ja tykättiin tästä jopa enemmän kuin myöhemmin reisulla käydystä Saksan Legolandista.

Kaikkien tuntema brändi

Ravensburger on varmasti kaikille tuttu erityisesti palapeleistään ja lautapeleistään. Muuttuva Labyrintti, pikkulasten Kanin Loikka (Lotti Karotti saksaksi), yksi oman lapsuuteni suosikeista Scotland Yard ja lukuisat muistipelit eri teemoilla ovat Ravensburgerin käsialaa.

Näiden lisäksi se kaikista klassisin 1000 palan palapelilaatikko on juurikin Ravensburgerin. Puiston kaupassa olisi ollut myynnissä myös huima, 18 000 palan palapeli. Pyörittelin tätä jo käsissäni, kunnes tulin järkiini, että sen täytyy olla varmaan meidän koko yläkerran kokoinen!

Paljon kivaa erityisesti pienille lapsille

Ravensburgin kaupungin laidalla 30 hehtaarin alueelle levittäytyvä puisto sai meidät viihtymään aamusta iltaan saakka. Alue on jaettu pienempiin kokonaisuuksiin teemoittain, mutta se jaottelu oli ehkä näkyvimmin esillä vain alueen kartassa. Laitteita oli erittäin kiitettävästi myös pienemmälle väelle – tai ehkäpä jopa erityisesti heille.

Päivästä tuli erityisen kiva myös siksi, kun saatiin aika ex-tempore seuraksi lähistöllä asuva suomalainen Kati ja hänen parivuotias poikansa. Kati kirjoittaa Suomalainen in Allgäu -nimistä, ihanan elämänmakuista blogia, ja ollaankin tutustuttu ihan alkuun näin ruudun kautta.

Katin kanssa oltiin jo ennen reissua suunniteltu tapaamista, kun oltiin siellä syvässä etelässä heidän kulmillaan, ja sovittiinkin sitten treffit tuonne Spielelandiin. On hauska huomata, miten joidenkin tyyppien kanssa vaan synkkaa kivasti ihan heti ensimetreiltä lähtien – vaikka me ei tuossa paloautopelissä kovin hyvin menestyttykkään.

Lukaise ihmeessä myös Katin kertomus meidän päivästä, löydät sen täältä.

Ei tungosta, ei ryysistä

Elokuisena maanantaina puistossa oli kyllä kävijöitä, mutta ei mitenkään pahaan tungokseen saakka. Sää on kesäisen lämmin, mutta jossain vaiheessa pilvet alkoivat peittää taivasta ja sadettakin saatiin ihan kunnolla. Vaikka jonkin verran kastuttiinkin, sade taukosi lopulta noin tunnin kahvi- ja jäätelöhetken jälkeen.

Laitteisiin pääsi pääsääntöisesti hyvin maltillisella jonotuksella ja vain tiettyihin suosituimpiin, muutaman henkilön kerrallaan vetäviin laitteisiin piti malttaa pysyä jonossa pidempään. Joka tapauksessa taannoisen Disneylandin jälkeen tämä ei tuntunut missään! Yksi jonotuksen vaativista laitteista oli uuden Brio-alueen kiemurteleva kelkkarata.

Pohdiskeltiin alkuun, että miten meidän kannattaisi alkaa puistoaluetta tutkimaan. 5-, 3- ja 2-vuotiaiden kanssa kannattaa valita se suorin reitti ilman turhia koukkauksia, koska kaikenlainen liikkuminen paikasta A paikkaan B kestää kuitenkin – erityisesti kun joka kulman takana on jotain tutkittavaa tai uusi leikkipaikka.

Yksi hieman extremempi leikkipaikka sisälsi moninkertaisesti verkoitetun riippusillan suppilomaisen vesikierteen yli. Luulin, ettei ainakaan kolmevuotias uskaltaisi astella virran yli, mutta kuten ennenkin todettu – olin taas väärässä.

Leikkipaikkoja ja saksalaisia piirroshahmoja

Jättimäinen leikkipaikka ilman hurjia huvipuistolaitteita voisi olla yksi hyvä määritelmä puistolle. Välillä tuntui hieman turhalta antaa lasten jäädä ”vain leikkipaikalle”, kun erilaisia laitteitakin olisi ollut koluttavana. Mutta minkäs teet, kun tarjolla oli vaikka minkälaista sokkeloa, kiipeilytelinettä ja liukumäkeä. Yksi hitti oli karppien syöttäminen lounaspaikkamme vieressä. Automaatista sai parilla eurolla paketillisen kalanruokaa, ja väittäisin näiden olevan erittäin hyvin ruokittuja yksilöitä.

Puiston avainhahmot ovat Maus ja Elefant, jotka ovat tuttuja saksalaislapsille tv-ohjelmasta Die Sendung mit der Maus. Kyseistä makasiinityyppistä lastenohjelmaa on lähetetty telkkarissa vuodesta 1971 – joka sunnuntaiaamu. Suomen vastine on tietysti Pikku Kakkonen (vuodesta 1977), ja olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka paljon Saksan serkusta otettiin alun alkaen mallia.

Meidän lapset tietävät Mausin ja Elefantin, mutta ei heillä luonnollisestikaan ole hahmoihin samanlaista vahvaa tunnesidettä kuin saksalaisilla. Näitä hahmoja kuitenkin kovasti bongailtiin ympäri puistoa. Arminin ehdottomaksi suosikkilaitteeksi muodostuikin ”Hier kommt die Maus”, lasten vapaapudotuslaite. Linnanmäellä on samantyyppinen nimellä Hiphop. Laitteissa herätti pientä hämmennystä välillä pituusrajojen puuttuminen, vaan sen sijaan oli ilmoitettu ikäraja.

Saksalaisten hahmojen lisäksi puiston palvelut ovat vahvasti saksan kielellä. Nettisivut ovat saatavilla myös englanniksi, mutta muuten voisin ajatella edes auttavan saksan kielen taidon olevan hyödyksi vierailulla.

Puistossa oli muuten kokonainen rakennus omistettu (lue: myyty) suklaalle, saksalaiselle Ritter Sportille. Tunnetut neliönmuotoiset levyt ovat täällä kovin suosittuja, ja suklaakaupan yhteydessä toimi myös suklaatehdas, jossa olisi voinut päästä itse tekemään suklaata haluamillaan mausteilla. Vähemmän yllättävästi kaikki suklaantekovuorot oli varattu jo täyteen.

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa Ravensburger Spielelandissa, olisimme…

 • jääneet pidemmiksi ajoiksi leikkipaikoille
 • voineet mennä rakentelemaan palapelejä sille varatulle alueelle
 • käydä vielä pari kertaa Hier kommt die Mausissa

***

Ravensburger Spieleland nettisivut

Sisäänpääsyn hinta 34,50 € / aikuinen, 32,50 € / lapsi 3-14v

***

Roadtrip-juttusarjan edelliset osat:

Koblenz – kun kahdesta tulee yksi

Blautopf – salainen sininen suppilo Saksassa

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 12.9.2018 at 08:07

  Ai että, kivasti kirjoitettu ja kyllä meillä oli hauska päivä yhdessä. Kiitos linkkaukesta. Terkkuja!

 • Reply Liisa / Hollanninhippiäinen 12.9.2018 at 08:49

  Die Sendung mit der Maus on todellakin saksalaisille ykkösklassikko. Katselin sitä opiskelijana Saksassa asuessani. Hienoa siinä on alku: ensin kerrotaan introteksti, mitä kaikkia osioita on ohjelmassa tällä kertaa, ja sitten se saman intron toistaa joku muu puhuja eksoottisella äidinkielellään – kieliä joka maailman kolkasta. Lopuksi paljastetaan, mitä kieltä äsken kuultiin, esimerkiksi: ”Das war Finnisch”. Kyllä, suomeakin siinä kuullaan välillä. Kielisivistystä lapsille, upea konsepti. Ja joo, 18000 palan palapeli ei meilläkään mahtuisi minnekään; uhrataanko kokonaan yläkerta vai alakerta…? Uhhuh.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.9.2018 at 22:29

   Meillä taitaa olla tallennettuna yksi jakso, jossa alkupuhe tulee ruotsiksi 😀

  Leave a Reply