Suomen suurin matkablogiyhteisö

Blautopf – salainen sininen suppilo Saksassa

Tämä juttusarja käsittelee elokuussa 2018 tehtyä roadtripiämme Euroopassa. Tarkempaan reittikuvaukseen voit tutustua täällä.

Toinen osa: Blaubeuren

Tapaan tallentaa itselleni Google Mapsiin kaikkia mielenkiintoisia paikkoja. Ne näkyvät kartalla vihreinä lippuina ja osittain niiden mukaan tämänkin roatripin reitti rakentui. Yksi lippu liehui yksinäisenä Blaubeurenin kohdalla.

En enää pysty tarkkaan muistamaan, mistä mahdoin tämän Blaubeurenin 12 000 asukkaan pikkukaupungin alunperin löytää. Varmaa on kuitenkin, että tallennus kannatti, ei sinne nimittäin muuten olisi tullut koskaan eksyttyä.

Sininen luonnonihme

Blaubeuren sijaitsee Saksassa, Baden-Württemburgin itäosassa, laveasti Stuttgartin ja Münchenin välimaastossa. Ajoimme sinne Koblenzista ja roadtripimme ensimmäinen yöpyminen tapahtui Hotel Ochsenissa. Mutta miksi ihmeessä suuntasimme tänne?

Syynä oli hämmästyttävän kirkasvetinen lampi nimeltään Blautopf eli vapaasti käännettynä Sininen purkki [edit: kattila]. Tähän lampeen, joka on itseasiassa lähde, pulppuaa maan uumenista jatkuvasti uutta vettä, jopa 32 000 litraa sekunnissa ja se on muodoltaan kuin suuri suppilo. Syvyyttä lähteellä on 21 metriä ja se on houkuttanut sukeltajia – joskus myös kuoleman uhalla.

Lähteen pohjalla on suuaukko valtavaan maanalaiseen luolastoon. Sitä on tutkittu nyt 11 kilometrin verran, eikä vielä olla päästy loppuun saakka. Käsittääkseni siis on edelleen arvoitus, kuinka suuri luolasto todella sinisen lammen pohjalta paljastuu.

Lähteen käsittämätön ja käsittelemätön sinisyys

Saavuttiin kaupunkiin iltapäivällä, ja nopean majoittumisen jälkeen suunnattiin samantien lyhyen kävelymatkan päässä olevalle lähteelle. Paikalla oli muitakin turisteja, mutta ei missään nimessä tungokseen saakka, vaikka oli sunnuntai.

Ensi alkuun lähteen väri oli kyllä sinisin mitä olen koskaan nähnyt, mutta ehdottomasti paras kuvakulma saavutettiin hieman lähteen toiselta puolelta. Vai mitä sanotte tästä? Haluan vielä erikseen huomauttaa, että lähdekuvia ei ole käsitelty lainkaan  – väri on taltioitu juuri sellaisena kuin me sen luonnossa näimme.

Monesta matkablogista olen lukenut vinkin käydä kuvaamassa suosittuja kohteita aamulla ennen muita. Kävinkin sitten itsekseni vielä lähtöaamuna kävelemässä lähteellä. Ja kyllä – aamuseitsemältä sain nauttia tästä ihmeestä ihan yksikseni ja aikainen valo toi värien kirjon esiin kauniisti.

Skandaali saksalaisittain: ei ranskalaisia

Pikkukaupungin ravintolatarjonta oli hieman rajoitettua, ja seuraavana päivänä alkavat kesälomat eivät sitä ihme kyllä parantaneet lainkaan. Hotellimme oma ravintola oli kiinni, viereinen isompi ravintola aloitti kertomalla, mitä kaikkea heillä ei enää ole (skandaali saksalaisittain; ei ranskalaisia, kein Pommes!), ja muutama muu paikka oli laittanut lapun luukulle (pysyvästi?) jo aiemmin. Päädyttiin turkkilaisten pyörittämään kebab-pizzeriaan, joka ei vastannut odotuksia kaupungin miljöön puolesta mutta saatiin vatsat täyteen.

Muutoin kaupungissa oli perinteisiä saksalaisia ristikkotaloja ja vanha luostarialue, joita pääsi kiertämään helposti kävellen opastettua reittiä pitkin. Blaubeuren sopii mainiosti päiväretkikohteeksi, mutta kyllä siellä yön ylikin viihtyi. Hotellimme oli ulkoa vanha kunnon ristikkotalo, mutta sisältä huoneet ja erityisesti kylpyhuone olivat täysin moderneja. Keskitason aamiainen tarjoiltiin ehkä jopa hieman turhan modernissa tilassa, olisi toivonut hieman enemmän maalaisromattista tunnelmaa.

Lähteeltä olisi voinut poiketa myös useammalle ulkoilupolulle, mutta me ei oltu illalla vaellusvalmiudessa vaan otettiin mielummin jätskit ja aperol spritzit. Samalla pystyi ihailemaan edelleen lähteen sinisyyttä ja tuijottamaan hypnoottisena pyörivää siipiratasta, jota on alunperin hyödyntäneet talossa työskentelevät sepät 1800-luvulla.

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa Blaubeurenissa, olisimme…

 • käyneet tutustumassa läheiseen Brillenhöhlen luolaan
 • ja polskineet paikallisessa maauimalassa, Christian-Schmidbleicher-Freibadissa

***

Roadtrip-juttusarjan edellinen osa: Koblenz – kun kahdesta tulee yksi

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 4.9.2018 at 09:20

  Mun on niin pakko päästä tuonne joku kerta. Katsoin jo google mapsistä että sinne ajaa meiltä vajaa kaksi tuntia. Mut on varmasti sen arvoinen, samalla voisin käydä Ulmissa (lue: Ikeassa).

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 10.9.2018 at 21:25

   Vajaa kaksi tuntia ei ole paha, senhän tekee jo päiväretkenä jos ei malta jäädä yöpymään 🙂 Voisin kuvitella, että syksyn värjätessä luontoa ympäriltä paikka on myös kovin kaunis!

   Ikea-vierailu on aina hyvä myös! 🙂

 • Reply Martta / Martan matkassa 11.9.2018 at 07:47

  Hauska lukea tälläisistä pienistä paikoista, mihin ei varmaan itse tule koskaan eksyttyä, mutta kuitenkin näihin pääsee tutustumaan näin blogipostauksien välityksellä!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 11.9.2018 at 21:25

   Kiva kun tykkäsit! Onhan tällaisista aina hieman erilaista kirjoittaa kuin suuremmista ja tunnetummista nähtävyyksistä, mutta tykkään nostaa esille välillä tuntemattomampiakin helmiä 🙂

 • Reply Heidi 13.9.2018 at 10:35

  Ihanan näköistä! Saksan roadtrip olisi kyllä joku vuosi suunnitteilla, kiva saada vinkkejä pienistä paikoista joihin ei muuten ehkä tulisi eksyttyä 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.9.2018 at 22:32

   Ehdottomasti kannusta Saksan roadtripiin! Täällä on kyllä vaan niin paljon kaikkea, isoja ja pieniä kaupunkeja, historiaa, luontoa ja shoppailumahdollisuuksia. Lisäksi plussaa teistä – niin kauan kun ei joudu tietöiden keskelle tai ruuhkaan niin hommaa rullaa 🙂 Tähän auttaa kun vähän suunnittelee, että mihin suuntaan ajaa mihin aikaan.

 • Reply jonnahah / Allergic to Kiwi 15.9.2018 at 16:30

  On kyllä lammella/lähteellä huikea väri! Piti laittaa itsellekin merkintä paikasta Google Mapsiin, mä tykkään kiertää aika kaikkia tällaisia erikoisia ja kauniita järviä kun ollaan reissussa.

 • Leave a Reply