Suomen suurin matkablogiyhteisö

I want to play a game: Aurinkotuolien varaaminen

Astelet rantalomakohteen hotellin uima-altaalle loman ensimmäisenä päivänä. Olet käynyt rauhassa aamiaisella, hakenut sen jälkeen huoneesta pyyhkeet, luettavaa ja astelet altaalle aikomuksenasi relata. Mutta mitä ihmettä, yhden yhtä aurinkotuolia ei ole vapaana! Jäät näreissäsi istumaan varjoon epämukavalle allasbaarin muovituolille ja päätät tulla seuraavana aamuna altaalle suoraan aamiaiselta.

Seuraavana aamuna tilanne on kuitenkin ihan sama! Kaikki tuolit näyttävät varatuilta, mutta hetkinen – altaassa ei ole vielä ristin sielua, joten missä nämä kaikki aurinkotuolien ”omistajat” luuhaavat? No siellä aamiaisella! Nukkumassa! Mitä ikinä!

Kaikkien lomakohteiden kirous, aurinkotuolien varaaminen pyyhkeellä kukonlaulun aikaan on peli, johon osallistumista on vaikea välttää, vaikka kuinka junttia, epäoikeudenmukaista ja itsekästä se onkin.

If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen!

Me vihataan tätä pyyhevarausjuttua ja niin taitaa kaikki muutkin tehdä. Kiusaus liittyä idioottien joukkoon on kova ja näin kierre on valmis samantien. Joskus Italiassa nuorina ja villeinä hoiperreltiin takaisin huoneistohotelliimme aamuyön tunteina ja suivaannuttiin kun nähtiin pyyhkeet tuoleilla jo siihen aikaan. Olivat siis varmaankin makoilleet siinä yön läpeensä. Saatiin varsinainen neronleimaus ja heitettiin pyyhkeet pois tuoleilta, oppivathan jotain. Harmittavasti ei oltu aamulla näkemässä reaktioita koska nukuttiin yön toilailuja pois pitkälle puoleen päivään.

Kaikkialla myös yleensä kielletään tuolien varaaminen, mutta kiellon rikkominen on lasten leikkiä. Ja valvonta tietysti todella hankalaa.

Peli on avattu!

Lähimpänä toimivaa systeemiä oltiin Las Vegasissa, legendaarisen Bellagion allas-alueella. Siellä allaspojat kiersivät haukkana keräämässä tuoleille hylättyjä pyyhkeitä, jolloin saatoit menettää paikkasi ja pyyhkeesi vaikka vain pidemmän lilluttelun aikana. Uuden pyyhkeen sai aina kun halusi, mutta voi kamala sitä täysin turhan pyykin määrää tässä mallissa. Joten ei siis aivan aukoton sekään.

Mua nyt kiinnostaisikin tietää, onko joku jossain, joskus kohdannut paikan tai käytännön, miten tämä järjettömyys saataisiin ratkaistua?

Me jouduttiin lähtemään peliin mukaan täällä Turkissa ja heti toisena aamuna mies herätti minut 7.45 että apua nyt ollaan jo myöhässä! Kokosin meille muutaman pyyhkeen ja lasten vesilelun, huitaisin rantamekon päälle ja lähdin kirjaimellisesti unihiekkoja silmistä pyyhkien tallustamaan kohti isoa allasta.

Vastoin kaikkia odotuksia tuoleilla oli hämmästyttävän vähän selviä pyyhevarauksia, ja aurinkosuojilla katettu tuolialue lasten altaan vieressä vain odotti ottajiaan! Yhdet ystävät sanoivat laittaneensa kellon soimaan Kreikan lomalla viiden ja kuuden välillä (!), jotta käyvät heittämässä pyyhkeet ja varmistamassa paikat loppupäiväksi.

Toteutin siis jo toisena päivänä vihaamaani käytäntöä, kuinka paljon itseään voi halveksia? Puolustukseksi sanottakoon, että tätä ei ole tarkoitus harrastaa joka aamu. Välillä pidetään rantapäiviä tai mitä ikinä, niin ettei ole tarvetta linnoittautua altaalle. ”Stereotypian mukaan aurinkotuolien varausta harrastavat erityisesti saksalaiset” lukee yhdessä Rantapallon artikkelissa. Lisätään siihen täällä olevat venäläiset, puolalaiset ja varmaan ihan vaan kaikki, jotka huomaavat mikä on pelin henki.

Don’t hate the player, hate the game!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply Henna 6.7.2018 at 00:25

  Oltiin C-Lounge hotellissa Alanyassa toukokuussa. Nyt huomasin, että heidän facebook sivuillaan oli julkaistu kuva aurinkotuolit, joissa jokaisessa on lappu, jossa kielletään tuolien varaaminen. Jännä olisi tietää, toimiiko nämä jokaisessa tuolissa olevat laput.
  https://m.facebook.com/sunprimeclounge/photos/a.2105486739721943.1073741850.1585400818397207/2105486813055269/?type=3

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 6.7.2018 at 21:18

   Toimii tuo varmaan siihen 9.30 saakka ainakin ?

 • Reply Tuomas 6.7.2018 at 03:18

  Paras itellä ollu kun Gambiassa ollut resortissa niin tanskalaiset asukit veivät aurinkotuolit röyhkeästi oman huoneistonsa partsille tai jopa sisälle. Eli rake the game to the extreme.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 6.7.2018 at 21:19

   Tää on jo kova! Uskomatonta kyllä…

   • Reply Piyya 7.7.2018 at 09:43

    Tämä on on jo todella kova ?
    Ihan järkyttävää

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 6.7.2018 at 08:32

  Samaa peliä pelasimme Nerjassa.. juurikin vaikka inhoan sitä, mutta koska toisetkin, ja halusin varjon, joita oli vain muutama. Törkeäähän se on. Jos olisin hotellissa töissä niin ehkä kesäisin tuoleilla aamuvarhaisella retkottavat pyyhkeet nättiin pinoon, pari krt kun pyyhkeensä pinosta etsisi (omat allaspyyhkeet) niin varailu loppuisi.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 6.7.2018 at 21:22

   Musta olis ihan hyvä jos allas-alueella olis aamulla muutama tyyppi vähän katsomassa, että jos joku vain selvästi tuo pyyhkeen ja lähtee niin vetäis sivuun vaan. Sitten sellaiselta ”pick your towel here” tiskiltä vois pahojen mulkausten kanssa hakea omansa ?

 • Reply Sanja 6.7.2018 at 08:55

  Tähän on olemassa ratkaisu – swim-up-huoneet ? Osa hotelleista/matkanjärjestäjistä tarjoaa siis huoneita, joille on varattu oma uima-allas, johon on kulku kirjaimellisesti omalta terassilta. Saman altaan jakaa yleensä 4-5 huoneistoa ja jokaisella on omat aurinkotuolit siinä terassilla. Maksaa vähän enemmän, mutta voin kahden kokemuksen perusteella sanoa, että on todellakin sen arvoista!!! ?

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 6.7.2018 at 21:23

   Tää on kyllä hyvä! Oman mielenrauhan vuoksi joudun ehkä odottamaan että molemmat lapset on ensin uimataitoisia…?

 • Reply Christa 6.7.2018 at 13:55

  Tuo aurinkotuolien varaaminen on kyllä järjetön peli. Etenkin kuin parhaimmillaan niille varatuille tuoleille ei koko päivänä ilmaannut ketään. Me emme ole laittaneet herätyskelloa aikaisemmin soimaan varauksen vuoksi, mutta olemme kyllä joskus jättäneet pyyhkeet aurinkotuoleille matkalla aamupalalle. Ihanaa ovat hotellit, joissa on riittävästi aurinkotuoleja kaikille ihan ilman varaamistakin.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 6.7.2018 at 21:24

   Tää on onneks kanssa sen verran iso paikka, että jonkinlainen paikka varmaan löytyy kaikille, enkä ole nähnyt mitään eripuraa vaikka näitä varauksia näkyykin ☺️

 • Reply destinationloma 6.7.2018 at 16:01

  Viime vuoden Kreetan hotellissa, Anemos Grand Resortissa jätettiin hotellin toimesta laput varatuille tuoleille ja pyyhkeet kerättiin puolen tunnin jälkeen pois. Tässä hotellissa en nähnyt kuin kahdesti varattuja aurinkotuoleja. Hotelli ansaitsi melkein jo puoli lisätähteä tästä palvelusta. Itse olen niin biaatch, että heittelen niitä varattuja pyyhkeitä ihan kylmän rauhallisesti jorpakkoon. Kukaan ei ole koskaan tullut urputtamaan. 😀

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 6.7.2018 at 21:25

   Pontevaa toimintaa! Ja hyvä toi puolen tunnin juttu, puolessa tunnissa voi hyvin käydä uimassa mutta ei oikein esim. syömässä

 • Reply Piyya 7.7.2018 at 09:49

  Tämä aihe todella herättää keskustelua ja nostattaa tunteita.
  Mutta onhan tää peli älytön. Minulla on käynyt onni, olen tähän asti löytänyt aina itselleni sen yhden ehkä joskus kyllä ainoan tuolin itselleni. Helpompaahan se on kun tarvitsee vain sen yhden tuolin ja jos ei löydy on tietenkin helpompi muuttaa suunnitelmaa ja kävellä rantaan. Perheenä joutuu miettimään varusteitakin usein vähän uusiksi.
  Onnea peliin teille siellä auringon alla ?☀️?

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:09

   Kiitos! Hyvin me saatiin pelattua, eikä sitten lopulta edes mennyt hermot siihen niin pahasti kuin alkuun pelättiin. Rannalla olisi ollut meilläkin aina tilaa, myös tuoleja, mutta meidän lapset on selvästi enemmän allas- kuin hiekkarantatyyppejä 😛

 • Reply Terhi/Fammo matkalla 8.7.2018 at 16:34

  Kauheasti ei ole noita ongelmia kun en jaksa makoilla altaalla. Jos lapsia on mukana niin vahdin niiden uimista tai uin itse mukana. Monessa paikassa kuitenkin tuolit pestään aamuisin eikä niillä vieläsilloin voi pyyhettään pitää

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:11

   Toihan olis ollut aika hyvä systeemi: varaajien pyyhkeet olis likomärät 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka 8.7.2018 at 19:11

  Tähän on olemassa ratkaisu: otat haluamasi aurinkotuolin ja siirrät siihen mahdollisesti ”unohtuneet” pyyhkeet naapurituolille.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:12

   Jos tilanne olisi ollut tiukempi, näin olisi voinutkin tehdä

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin 8.7.2018 at 20:42

  Hyvä aihe! Tästä riittää varmasti kaikilla kokemuksia. Karibian risteilyllä luki selkeästi että jos paikka on muistaakseni 30 min tyhjillään pyyhe poistetaan siitä. Muistaakseni valvonta ei kuitenkaan tainnut pelata. Itse olen tehnyt niin että jos kaikki tuolit on varattu, mutta käytännössä ei ketään missään tai osa tuoleista tyhjinä olen siirtänyt pyyhkeen sivuun esim. mahdollisesti toiselle tuolille ja istunut rauhassa. Jos joku tulee vaatimaan paikkaansa niin toki sen mielelläni voin luovuttaa, kuitenkin varsin rauhassa olen saanut istua. Ja harvemmin itse tulee majoituttua pakettimatkojen hotelleihin eikä koko päivää altaalla tule vietettyä niin ei sinänsä ole ongelmia.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:13

   Kuulostaa fiksulta käytännöltä risteilyllä ja fksusti olet toiminut itsekin 🙂

 • Reply Anni | Rajatapaukset 9.7.2018 at 18:33

  Tällainen piina on jäänyt minulta kyllä ihan sivuun (tosi harmi! :D), mutta kerro nyt ihmeessä että mitä kamalaa tapahtuu jos vaan siirtää tuolilla olevan pyyhkeen syrjään?

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:13

   Ei varmaan mitään maailmanloppua – jotenkin sitä ajattelee, ettei niin kehtaa tehdä, mutta useinhan se on kyllä sen varaajan häpeä 🙂

 • Reply Anu / Mielilandia 9.7.2018 at 19:49

  Voi apua, tuo on kyllä niin raivostuttavaa! 😀 En ole vielä koskaan lähtenyt kyseiseen leikkiin mukaan, mutta paljon tätä on tullut vierestä seurattua, kun olin kymmenen vuotta sitten Rodoksella töissä.

  Munkin stereotyyppisissä mielikuvissa tuota tekevät varsinkin saksalaiset, mutta joskus vuosi sitten mulle selvisi, että hollantilaiset ajattelevat tämän tavan olevan ”niiiin hollantilaista”. Että kyllä sitä tosiaan taidetaan osata muuallakin. 😀

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:14

   Taitaa olla valitettavan kansainvälinen tapa 😛

 • Reply anmariencfc 10.7.2018 at 19:47

  Haa apua! Itse vietän vähän harvemmin aikaa lomilla hotellin altailla, mutta tähän tulee kyllä valitettavan usein törmättyä. Olen itse vaan kylmänviileästi taitellut pyyhkeen nätisti esim viereiselle pöydälle ja laittanut oman tilalle. Kertaakaan ei kukaan ole vielä tullut pyyhettä hakemaan, tosin yleensä itse on makoillut vain muutaman tunnin ajan. Mikäli tulisi niin toki siinä vaiheessa voisi paikan sitten luovuttaa jos sille on oikeasti käyttöä.

  Täytyy tosin todeta, että kerran syyllistyin tähän itsekin vahingossa kun menimme heti aamusta altaalle. Matkaseurani jalka alkoi kuitenkin turvota huolestuttavasti ja lääkärireissu venyikin 9h mittaiseksi useammassa paikassa ravaamiseksi ja muistettiin illalla huoneessa, että oltiin jätetty pyyhkeet tyytyväisesti varaamaan meille aurinkotuoleja koko päiväksi….

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:16

   Hienoa kylmänviileää toimintaa! Ja auts miten pitkä lääkärireissu, toivottavasti ei mennyt loppuloma pilalle!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 11.7.2018 at 19:26

  Hehe, toi on kyllä surullisen totta ? kroatiassa tuli yövyttyä moneen vuoteen ekaa kertaan tällaisessa hotellissa missä tätä ilmiötä näkyi ? kyseessä oli iso hotelli jonne monet yhtiöt tekivät pakettimatkoja. Ehkä se joskus loppuu.. Tai pahenee..

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:18

   Ennustan enemmän pahenemista kuin loppumista 😛 Kierre on ainakin helppo luoda, mutta sen katkaiseminen onkin vaikeampaa…

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa 11.7.2018 at 22:26

  Järkyttävää! 😀 En ole vielä itse tuota kokenut, mutta jos olisin samassa tilanteessa, niin varmasti pelaisin peliä samoilla säännöillä. Ero ehkä on siinä, että olen luultavasti kyllästynyt jo altaalla makaamiseen siinä kohdin, kun viimeiset kömpivät aamiaiselta altaalle.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:19

   Näin siihen on melkein pakko mennä mukaan, jos aikoo siellä altaalla oleilla. Aktiivisemmalla lomalla tätä ei tule toki vastaan, jos altaillaa käydään oikeasti vain pulahtelemassa ja muuten vietetään aikaa vaikka kaupungilla

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä 12.7.2018 at 13:51

  Heh, tästä pelistä ei ole kokemusta, kun lomapäivät koostuvat yleensä muusta kuin altaalla makoilusta. Viimeksi olen tainnut loikoilla uima-altaalla vuonna 1999 Kreetalla. Uskomaton systeemi enivei, ja varmasti raivostuttaisi, jos altaalla aikaa viettävää sorttia olisin!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:20

   Kohta voit siis viettä altaalla makoilemattomuuden 10-vuotisjuhlaa! 😀

 • Reply Periaatteen Nainen 13.7.2018 at 21:17

  Tää postaus huvitti mua kyllä paljon 😀 . Aikuiset ihmiset! ”Onneksi” lapset on sen ikäisiä, ettei vielä voi haaveilla aurinkotuoleilla makoilusta mutta mä ottaisin ton pelin varmaan vähän turhan vakavasti…

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:21

   No näinhän me meilläkin ne tuolit olivat sitten lähinnä sellainen tukikohta kaikille kamoille ja pyyhkeille, ja mahdollisuus hetken hengähdykseen…:)

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 14.7.2018 at 23:35

  Tämä tuolien varaaminen on oikeasti ärsyttävää. Itse olen siihen mennyt mukaan myös pakon sanelemana, en ole jaksanut päivästä toiseen käpristellä kovalla allasbaarin tuolilla kun kaikki aurinkotuolit ovat olleet varattuja. Olen sentään aamuvirkku ja lenkillä usein jo kukonlaulun aikaan joten tuolien varaaminen ei minulle tuota mitään ongelmia.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 18.7.2018 at 22:22

   Mä hyödynsin kanssa aamukävelyt pyyhkeiden kanssa valokuvaamiseen, aamun nousevan auringon valo oli paljon lempeämpi kuin keskipäivän suora porotus 😉

  Leave a Reply