Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hausfrau valmistautuu lomamatkaan

Lomastressi.

Mies yritti eilen vähän kaivella, löytyykö mun sieluni syövereistä lomastressiä tulevalle Turkin matkalle, mutta en ainakaan myöntänyt. Kaikenlaista pientä ja suurta asiaa on tässä kuitenkin hoidettu ja on vielä hoidettavana, joten ei tämä ihan ”uikkarit ja passit kassiin ja menoksi” -meiningillä mene vaikka kuinka yrittäisi.

Halusin koota hieman listaa (koska rrrrrrakastan  listoja!), mitä kaikkea pikku puuhaa tähän perheen lomalle saattelemiseen liittykään, bitte schön!

Passit ja matkavakuutus

Vakuutus on kiva silloin, kun matkatavarat ovat Tukholmassa ja itse olet Kööpenhaminassa. Vakuutus on varmasti kiva monessa muussakin tilanteessa, ja usein se toimii kuin sateenvarjo: jos se on, juuri mitään ei tapahdu.

Passi on äärimmäisen hyvä pitää tallessa, ihan koko matkan ajan. Älä jätä sitä vaikkapa lentokoneeseen, niin kuin minä kerran. Onneksi oltiin pikkuruisella lentokentällä eteläisellä Tyynellämerellä, jossa koneeseen pystyi juoksemaan helposti takaisin vielä terminaalista. Toim. huom! Passi pitää olla myös voimassa, usein myös 3 tai 6 kk matkan jälkeenkin.

Rokotukset, lääkkeet ja reseptit

Koska kaikki lapsethan rakastavat rokotuksia, ollaan tuikattu omiimme sekä Suomen että Saksan rokotusohjelmien tarjonta terästettynä lisäksi vaivaisen kolmen rokotteen setillä Twinrixiä.  Siinä on aika monta nallekarkkia saatu lääkäreiltä, vielä kun joka kerta mukana ollut sisaruskin sai omat naminsa, vaikka ei olisi edes itse ollut piikitettävänä. Nyt ei siis ole pelkoa kuin noro-viruksesta, koska mikäs nyt pahan tappais.

Lääkkeet! Kuten Pasila-sarjassa aina huudettiin, ne kannattaa muistaa. Päänsärkylääkkeellä talttuu muukin kuin lomakuume ja sitten tarpeen mukaan valinnaisia rohtoja valmiiksi. Meillä kulkee nyt ekaa kertaa mukana Notfallset,  ensiapusetti esikoisen pähkinäallergian vuoksi. On kuulkaa kortisoninappulaa, antihistamiinilitkua ja vielä adrenaliinia piikissä tiukan tilanteen varalle.

Matkustusilmoitus

Madventureskin puffasi tätä Suomen ulkoministeriön palvelua aikoinaan, joten lienee katu-uskottavaa ilmoittaa viranomaisille, missä päin maailmaa Suomen kansalainen tallailee. Sain viime kesänä ulkoministeriöltä tekstarilla tietoja Kroatian metsäpaloista, joten homman on testattu myös toimivan. Matkustusilmoituksen voi tehdä täällä.

Viherkasvit ja postit

Viikon verran voi vielä selvitä ilman, että näistä tarvitsee kantaa huolta, mutta pidemmän reissun ajaksi on hyvä saada vähän jeesiä vaikkapa naapurilta. Meillä naapurin kasikymppinen herramies on ihanasti joka lomamme aikana huolehtinut vaimonsa kanssa meidän postit, viherkasvien kastelut ja roskapönttöjen kadulle raahaamisen tiettyinä päivinä tyhjennettäväksi. Paree muistaa tuliaiset kiitokseksi!

Googleta kohde

Tiedonhakuun netissä käyttää mielummin aikaa kotona kuin kohteessa. Tämä ei tarvinne enempiä perusteluja?

Viihdykkeet

Miten selvitä tunteja lentokentällä lasten kanssa? Lisää tunteja lentokoneessa? Ravintoloissa? Jonoissa? Vastaus on oikeanlaiset viihdykkeet. Meillä lapset osaavat jo odottaa piirustusvihkoja, kyniä, tarroja ja sitä, että aikuisen laukusta löytyy jotain pientä tylsyyden hetkelle. Myös diginatiiveina syntyneiden muksujen pädeille on ladattu uutta materiaalia. Älä koskaan, koskaan aliarvioi uutuuden viehätystä!

Jos pelivalikoima tuntuu läpäisemättömältä viidakolta, eikä oma aika tai innostus riitä etukäteispelaamaan lasten pelejä, kurkkaa mahtava Viihdevintiöiden sivusto. Kaimani Jenni on listannut satoja aidosti hyviä pelejä ja niitä voi hakea myös ikäsuosituksen mukaan. Vahva suositus!

Aikuisviihteestä eikun siis aikuisten viihdykkeistä klassisin esimerkki lienee kirja. Ihan sellainen paperinen, joka loppulomasta on kansistaan käpristynyt, sivut täynnä aurinkorasvatahroja ja välissä kymmenisen grammaa hiekkaa. Ulkosuomalainen joutuu metsästämään luettavat äidinkielellään hyvissä ajoin, tai sitten turvautumaan e-kirjojen tai äänikirjojen maailmaan. Tai aina voi lukea sen kirjahyllyssä lojuneen Remeksen uudelleen.

Mä joudun ottamaan omaksi ”viihdykkeeksi” myös saksan kielikurssin materiaalit. Jawohl! Opettaja keksi pitää meille tasokokeen heti lomalta palattuani, jippiaijei sentään!

Pyykkishow

Pyykkishow ei suinkaan seuraa vasta matkan jälkeen vaan ainakin meillä myös ennen. Kun mukaan on saatava kaikki lempivaatteet, ne pitää saada puhtaiksi ja myös kuiviksi etukäteen. Pari päivää ennen matkaa kuljetaankin jossain vanhoissa retkuissa.

Siisti koti

Muistan kun joskus palattiin useamman viikon reissusta Miehen kanssa kaksin, takana vuorokauden verran lentotunteja ja rinkoissa pelkkää pyykkiä. Ja miten olikaan käynyt niin, että kotona oli viimehetken pakkauksen jäljiltä aikamoinen sekasorto! Tästä viisastuneena olen pyrkinyt jättämään kodin niin siistiin kuntoon kuin mahdollista, niin mahdollisesti masentava kotiinpaluu ei ole täysin märkä rätti päin kasvoja.

Jos oikein extra-ihana haluat olla itsellesi, niin vaihda hikiset lakanat uusiin ennen lähtöä. Tasoittaa sitä kontrastia hotellin ja kodin välillä edes hitusen. Eikä tarvitse jättää tippiä (ellet itse halua!).

Jääkaappi ja roskat

Meidän jääkaapin perälle maastoutuu aina mitä ihmeellisimpiä purkkeja ja rasioita. Viime kesänä aloitettiin projekti ”syö jääkaappi tyhjäksi” viikkoa ennen matkaa, ja siltikin jouduttiin heittämään pois kaikenlaista. Ennalta viisaampi ihminen olisi vienyt käyttökelpoiset elintarvikkeet vaikkapa naapurille, mutta me havahduttiin tähän vasta lähdön hetkellä keskellä yötä. En kehdannut herättää eläkeläisiä tuolloin. Ehkä mä opin tämänkin handlaamaan vielä joskus!

Roskat on kivempi viedä ulos kodista itse kuin antaa niiden kävellä vastaan. Muista myös tsekata se kirottu kahvinkeittimen suodatinpussi.

Lasten eväät

Riippuen kohteesta ja lasten iästä, eväspolitiikan pohtimiseen kannattaa käyttää hetki. Olin ihan tyytyväinen, että meillä oli aikoinaan 11-kuiselle vauvalle omat purkkiruuat Thaimaassa ja autoreissuilla mm. hedelmäsosepusseja. Nämä tarpeet tuntuvat onneksi vähenevän kun lapsille tulee ikää. Samoin omat vaatimukset eväiden terveellisyyden suhteen ovat laskeneet kuin lehmänhäntä, joten kyllähän jäätelö on ihan jees välipala?

***

Lue myös

Tee ostokset kuin saksalainen

Yksin kotona lasten kanssa

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply