Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lasten kanssa Luxemburgissa

Joku taannoin hämmästeli, että miten te nyt tuollaisia kaupunkilomia teette, kun on pienet lapset ja kaikkee?

No miksipä ei, kaupunkilomasta saa hyvin kaikille sopivan, kun sujauttaa mukaan tasaisesti sekä aikuisia että lapsia kiinnostavia kohteita. Ei siis kierretä museoita aamusta iltaan eikä myöskään jumiteta leikkipuiston laidalla koko päivää.

Olen kerännyt tähän juttuun parhaimmat tärpit meidän Luxemburgin visiitiltä, jossa vietimme keväisen, eikun kesäisen viikonlopun 5- ja 3-vuotiaiden lasten kanssa. Sanoisin, että matkattiin 50/50 lasten ja aikuisten ehdoilla, ja vinkeistä valtaosa sopii mainiosti toteutettavaksi myös vain aikuisseurassa.

Luxemburgissa viihtyy kävellen

Luxemburg on todella näppärän kokoinen kaupunki, jota on mukava kiertää kävellen. Alueella on myös mahtavia korkeuseroja; kävelet kadulla, joka on ihan tavallinen katu, ja yhtäkkiä voitkin ihailla kadun toisella puolella jättimäisten puiden latvustoja. Kaupunkia halkoo siis valtava monttu, jonka jyrkät seinämät tarjoavat ulkoilijoille todellista ylämäki-alamäki-treeniä. Montun pohjalla virtaa piskuinen Alzette-joen sivu-uoma. Itse Alzette virtaa ydinkeskustan itäpuolella ja senkin varrella on useampi vanha linnoitus.

Hotel Le Chatelet ***, Rue de la Petrusse 2

Pankkiirien maassa kohtuuhintaisen hotellin löytäminen on aina niin ja näin. Yövyttiin kivenheiton päässä Luxemburgin juna-asemalta pienessä, persoonallisen hillityssä Hotel Le Chateletissa. Hotellilta pääsi kävelemään keskustaan päin kauniiden julkisivujen reunustamaa Rue de la Petrussea pitkin, mutta juuri mitään muuta siinä matkalla ei ollutkaan. Hotelliaamiainen maksoi 12,50€/aikuinen, ja oli oikein maittava tuoreine patonkeineen, croissantteineen ja rapeine pekonineen. Huone oli yksinkertainen ja siisti, peitot ihanan painavat. Vain ilmastointia ja hiustenhoitoainetta jäin kaipaamaan.

Parc de Monterey

Keskustan vilkettä voi paeta hetkeksi vehreään Parc de Montereyn puistoon. Nurmikot oli jätetty boheemisti leikkaamatta ja niillä kasvoi pieniä kukkia valtoimenaan. Keskellä puistoa on lampi, jossa suihkulähteitä ja pieniä vesiputoksia. Parasta oli mies, joka oli virittänyt oman riippumaton kahden vahvarunkoisen puun väliin aivan lammen rantamalle – miten vallan loistava idea!

Merirosvoleikkipuisto

Parc de Monterey on loistava kohde lasten kanssa. Tämän puiston olin löytänyt sattumalta etukäteen Google Mapsin kautta ja olin tallentanut sen ”want to go” – tägin alle. Se oli niin mahtava, että sinne olisi voinut maksaa sisään joitain euroja! Mutta ei, se oli kuitenkin täysin ilmainen kaupungin leikkipuisto, jonka vieressä oli siistit vessat, pellehahmoinen vedenjuontipiste ja jäätelöä myyvä pikkukioski.

Puistoa hallitsi valtava puinen merirosvolaiva, jossa oli lukuisia eri kiipeilymahdollisuuksia, kulkureittejä ja köysiratoja. Tapasin puistossa sattumalta toisen suomalaisnaisen, joka oli asunut 8 vuotta Luxemburgissa, Moselin laakson alueella. Hän kertoi, että lähistöllä olisi muitakin eri teemaisia puistoja, mm. robotti- ja lentokonepuistot.

 

Merirosvopuistossa oli laivan lisäksi iso kiipeilytorni, josta kaksi eri tasoista liukumäkeä alas. Näiden vieressä oli vesileikkipaikka, joka oli samanhenkinen kuin Düsseldorfin Zoopark erilaisine veden pumppausmekanismeineen ja kiertoreitteineen.

Hop on, Hop off -kiertoajelu

Olen yleensä kiertänyt kaukaa tällaiset mauttomat turistirysät, mutta pakko sanoa että ”Hop on hop off” on mukava tapa viettää vajaa tunti kauniilla säällä. Kyseessä siis bussi, joka kiertää kaupungin merkittävimmät nähtävyydet ja sen tietyillä pysäkeillä on mahdollista jäädä pois, tutkia paikkoja ja hypätä myöhempään bussiin jatkamaan matkaa. Hieman siinä ja siinä oliko kiertoajelu kovin kiinnostava tai rahansa väärti (30€ perhelippu, voimassa 24h).

Pienille jaloille kyyti kuitenkin tarjoaa sopivan tauon ja aikuisille mahdollisuuden nähdä kaupunkia edes hieman laajemmin. Unohtamatta korvakuulokeselostusta haluamallaan kielellä, ei kuitenkaan suomeksi sentään.

Place de la Constitution – Tivoli

Pitkän päivän päätteeksi suunnattiin vielä tivoliin, jonka valot olivat jo alkaneet loistaa hämärtyvässä illassa. Pieni päivälepo, piirrettyjä telkkarista ja rusinoita pussista sisältäneen tauon hotellilla jälkeen uutta virtaa löytyi taas.

Tivoli oli keskustan ja rotkon välissä. Lapset pääsivät pomppimaan valjaissa tranpoliineilla (Reetan eka kerta!), syötiin yhdestä kojusta ihan ok pasta bologneset ja toisesta simppelit gyros pitat, kalastettiin ankkoja ja saatiin Arminin sanoin ”tosi mahtavat!” palkinnot.

Viinilasi maksoi 3€ ja euron pantin päälle, ja luonnollisesti lasin kanssa sai mennä minne lystäsi. Tarjolla olisi ollut myös ”suomalaista” loimulohta, mutta palan hinta 8 euroa tuntui turhan kovalta enkä viitsinyt mennä vänkäämään lohen alkuperästä.

Tivolin valot voimistuivat auringon laskettua, ja normaalisti jo hyvää aikaa untenmailla viettäneet lapset olivat haltioissaan siitä, että ”näkevät illan”. Pienistä asioista ne suuret kokemukset lopulta syntyy.

Pont Adolphe, mahtipontinen silta

Yksi Luxemburgin tunnetuimmista maamerkeistä on Pont Adolphe, jota pitkin pääsee montun laidalta toiselle pohjois-etelä-suunnassa. Joidenkin mielestä sillassa ei ole mitään kummallista, ”Se on silta”, kuten joku oli tämän TripAdvisorissa arvostellut. Pitää paikkansa, mutta juju onkin se, että sillan voi ylittää myös kävelemällä sen alla.

Kyllä! Sillan ajokaistojen ja niitä reunustavien kevyen liikenteen väylien alla menee tunnelimainen rakennelma, joka on ensisijaisesti tarkoitettu pyöräilijoille, mutta enemmän siellä kävelijöitä näkyi. Kuvakulmat olivat paljon mielenkiintoisemmat kuin sillan päällä.

Shoppailemaan

Luxemburgissa on hyvät shoppailumahdollisuudet, koska kaupat keskittyneet kompaktin korttelialueen kohdalle ja vaihtoehtoja löytyy joka kukkarolle. Olisin voinut hyvin viettää yhden päivän vaan shoppaileen hieman kesävaatteita, mutta tällä reissulla siihen ei ollut aikaa.

Pfaffenthalin näköalahissi

Etukäteisselvittely lupasi mahtavat näkymät Luxemburgin ylle ja kyllähän niitä saatiin. Metallisen käytävän päässä lasinen koppi, josta pystyi tiirailemaan näköaloja  montun yli. Uskaliaimmat voivat astua tasanteen laidalle, jossa lasia on myös lattia – harmittavasti kuitenkin niin likainen tai kulunut, ettei se juurikaan hirvittänyt eikä siitä saanut kunnon kuvia. Sekä tasanne että sieltä alas lähtevä hissi ovat maksuttomat.

Pfaffenthalin jalkakylpy

Näköalatasanteelta pääsee hissillä alas laaksoon joen varrelle. Mies oli huomannut ylhäältä jonkun vesilammikon, joten suunnattiin sitä kohti. Paikka oli vanha pyykinpesupaikka, joka oli kunnostettu v. 2016 täydellisesti ja palveli nyt jalkojenpesupaikkana.

Kahdessa altaassa virtasi jääkylmää kirkasta vettä ja opastaulussa ohjeistettiin pitämään jalkoja vuorotellen vedessä puolen minuutin ajan. Edistää terveyttä ja verenkiertoa – ja piristää kummasti 27-asteen helteessä. Armin meinasi kahlata itsensä läpimäräksi hetkessä.

Pesupaikalta oli hyvä näkymä läheiseen vanhaan kivisiltaan, jonka kaarista heijastui silmää hivelevät kuvajaiset joen pintaan.

Avenue Jean-Pierre Pescatore

Suunnattiin näköalatasanteen hissiltä takaisin keskustaan päin ja luultiin kadun päässä olevaa jättimäistä rakennusta, kuin palatsia, suurinpiirtein kuninkaanlinnaksi. Mutta se onkin (sikarikkaiden luxemburgilaisvanhusten?)  hoitokoti! Rakennuksen edustalla oli kaunis puistoalue, jossa taideteoksia ja täälläkin on mahdollisuus kastella itsensä pienissä maasta ponnistavissa suihkulähteissä.

Notre Dame

Ei ehditty kuukausi takaperin Pariisin matkalla vierailla Notre Damella, joten kun huomattiin, että Luxemburgissa on samanniminen kirkko, niin pakkohan siellä oli päästä käymään. Osuttiin paikalle 1600-luvun alussa rakennetun alunperin jesuiittakirkon sunnuntaimessun loppupuolella, samalla kun seurakunnan valkokaapuiset nuoret keräsivät kolehtia yleisön joukossa, vanhemmat kirkonmiehet heiluttelivat suitsukkeita alttarilla ja kirkkokuoro lauloi ja musisoi taustalla.

Alttariasetelma oli yksi kauneimmista näkemistöni ja kuorolaulanta sai herkistymään. Lapset saivat sytyttää pienet rukouskynttilät kuten aina kirkoissa vieraillessamme. Tästä on tullut mukava ja odotettu tapa, eikä maksakaan kuin yleensä 50 senttiä per kynttilä.

Skeittipuisto

Kaupungin toiselta pääsillalta, La Passerelleltä on hienot näkymät laaksoon ja samalla huomattiin myös skeittipuisto sen pohjalla. Jos lapsemme olisivat olleet liikkeellä scooteilla niin oltaisiin varmasti käyty tuolla. Alue oli hauskan läikikäs ylhäältä katsottuna ja jäin miettimään, mahtaako skeittilaudan äänet kaikua laaksossa paljonkin.

Miettikää, kaikki nämä (ja paljon muuta ei-niin-mainitsemisen-arvoista) ehdittiin nähdä noin vuorokaudessa, kuinka mahtavaa!

Ensi viikolla luvassa sitten matka Luxemburgiin toistamiseen, tällä kertaa otsikolla ”Luxemburg ulkosuomalaisten bloggaajien kanssa”, jee!

Mitä muuta Luxemburgissa voi tehdä lasten kanssa? Lisää oma matkavinkkisi kommentteihin!

***

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply auringonpaistetta 28.4.2018 at 09:07

  Olipa mukava postaus 🙂 Te olette kyllä ehtineet tehdä paljon vuorokaudessa. Itsekin saan välillä ihmetystä, jos matkustetaan lasten kanssa kaupunkikohteeseen. Olen samaa mieltä, kun lähtee rennolla asenteella ja ei liian tiukalla aikataulutuksella niin lasten kanssa kaupunkeihin tutustuminen onnistuu mainiosti. Lapset on myös mainioita matkakumppaneita huomioimaan asioita, joita ei olisi itse edes huomannut.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 28.4.2018 at 19:39

   Kiitos kaunis kommentista ja komppaan ehdottomasti tuota viimeisintä, niin usein lapsilta tulee ne hauskimmat huomiot yksityiskohdista, jotka itseltä menisi muuten ohi 🙂

 • Reply Kata 28.4.2018 at 09:28

  Luxemburg on minusta tosi kiva pieni kaupunki, kävin siellä aikoinaan aika useinkin kun itse asuin Brysselissä ja hyvä ystävä puolestaan asui Luxemburgissa. Paljon olette tosiaan lyhyessä ajassa ehtineet!

  Lasten kanssa ei olla Luxemburgissa koskaan käyty, mutta ehkä jonain päivänä päädytään vielä sinnekin. Ihan outo ajatus on itselleni tuo, etteikö lasten kanssa sopisi käydä kaupunkilomilla… En edes tiedä mitkä sitten olisivat jotenkin erityisesti lapsille sopivia matkakohteita? 🙂 Me matkustellaan lapsiperheenä pitkin ja poikin maailmaa juurikin tuolla meiningillä, että pyritään miellyttämään mahdollisimman tasapuolisesti kaikkia matkaseurueen jäseniä: pysähdytään aika ajoin leikkipuistoihin ja toisaalta kierretään ehkä museo vähän nopeammin jos lapsilta alkaa virta loppua kesken ja niin edelleen.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 28.4.2018 at 19:42

   Just näin, jätskillä voi hyvin ottaa pikku tauon tai pysähtyä puistoon – lapset kyllä keksivät tekemistä vaikkei leikkipaikkaa olisikaan 🙂

 • Reply Irene 28.4.2018 at 23:46

  Hyvän kattauksen olet löytänyt täältä!
  P.s. Meitä ulkosuomalais-äitejä Luxemburgissa vaikka kuinka ja paljon, tervetuloa & saa ottaa yhteyttä 😉

 • Reply Sisko / Hieman_vino 29.4.2018 at 10:24

  Olette kyllä kerenneet näkemään ja tekemään paljon! Luxemburg vaikuttaa söpöltä ja mielenkiintoiselta paikalta. Jään odottamaan toisen reissun antia. 🙂

 • Reply Aino Salminen 29.4.2018 at 12:16

  Mahtavaa, että ehditte nähdä noin paljon ja ennen kaikkea, että viihdyitte! Ensi viikonloppuna sitten aikuisten naisten reissu, tervetuloa 🙂 Seuraavien helteiden saapuessa aion käydä tutustumassa tuohon jalkojenpesupaikkaan. Tunnustan, etten edes tiennyt sen olemassaolosta. Pont Adolphe oli taannoin pitkään remontissa, jolloin myös tuo riippuva ”pyörätie” rakennettiin. Avajaisia vietettiin viime syyskuussa ja paikka onkin ollut valtavan suosittu paseeraus- ja valokuvauskohde niin turisteille kuin paikallisille.

 • Leave a Reply