Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lapsen passin uusiminen ulkomailla

Ensi alkuun kiitos lukijat taas kerran onnistuneesta aprillipäivästä! Eilinen juttu oli siis silkkaa silliä & kuravettä, kuten osa ehkä ehti haistaakin, mutta taisin silti onnistua jekuttamaan useampaakin teistä, hih!

Sitten päivän oikeaan juttuun, eli meidän versioon lapsen passin uusimisesta ulkomailla.

Pian viisivuotias esikoisemme on matkustanut enemmän kuin minä parikymppisenä. Ensimmäisen matkansa Armin teki noin puolivuotiaana Lontooseen, jossa yksi ystäväperheemme silloin asusteli. Passi oltiin hankittu jo aiemmin, ja on muistan kuinka hassunhauskaa oli yrittää saada viralliset vaatimukset täyttävää passikuvaa vauvasta, joka hädintuskin pystyi kannattelemaan omaa päätään.

Ensimmäinen passi on siis menossa pikkuhiljaa vanhaksi, ja sen uusiminen ulkomailla asuessa ei ole niin näppärä läpihuutojuttu, kuin aikuisen passin uusiminen Suomessa suoraan netin kautta. Olen kuullut todella helposta ja nopeasta palvelusta.

Pariisin Suomen suurlähetystön edustalla

Lapselle uuteen passiin vaaditaan luonnollisesti uusi kuva, ja molemmilta vanhemmilta tarvitaan suostumus passin hakemiseen. Suostumuksen voi joko antaa paperilla mukaan tai sitten vaan yksinkertaisesti niin, että molemmat vanhemmat ovat paikalla hakemusta jätettäessä.

Saksan sisällä vaihtoehdot ovat Berliini, Hampuri ja Frankfurt

Teimme jonkin aikaa sitten vaikean päätöksen olla vierailematta Suomessa koko perheen voimin tänä keväänä tai kesänä, joten aloin selvittämään, miten passi uusitaan täällä. Saksassa passin voi uusia Berliinin Suomen suurlähetystössä, Hampurin pääkonsulaatissa tai Frankfurtin kunniakonsulaatissa. Berliiniin olisi Düsseldorfista noin 5,5 tunnin ajo ja Hampuriinkin noin neljä tuntia. Aika pitkä matka siis, eikä kumpaankaan suuntaan ollut oikein mitään muuta asiaa, johon olisi saanut hekmuksen jätön sujuvasti soljumaan. Seuraavaksi lähin paikka olisi Brysseli, mutta siellä me oltiin juuri marraskuun alussa, eli sekään ei juuri innostanut, vaikka olisikin ollut lyhyemmän ajomatkan päässä.

Sitten keksin! Meillä oli jo Pariisin matka varattuna, joten pirautin siellä olevaan Suomen suurlähetystöön. Kyllä, voidaan hyvin tehdä passihakemus Arminille heillä, jes!

Passihakemuksen jättäminen Pariisissa

Käytin Arminin passikuvassa Saksassa ennen matkaa ja sitten Pariisin päässä suunnattiin suoraan Seinen varrella olevaan suurlähetystöön. Tai siis konsulaattiin, se on siinä ihan vieressä. Heillä on tilat suoraan Pariisin kauneimman sillan, Pont Alexandre III:n eteläpuolella. Oli hauskaa kun ovisummeria soitettaessa meitä tervehdittiin selvällä suomen kielellä.

Täytettiin kaavake, annettiin kuva, Armin sai kirjoittaa oman nimensä virallisen nimikirjoituksen viereiseen  ruutuun ja maksu hoitui helposti kortilla. Hintaa passille tuli 140 euroa, joka on reippaasti kalliimpi kuin Suomessa uusittu passi. Siellä oltaisiin selvitty 53 eurolla. Kallista settiä siis, mutta niinpä se matka Suomeenkin olisi maksanut, joten siinä mielessä yksi lysti.

Passin luvattiin olevan valmiina reilussa viikossa. Meidän Pariisin reissu oli kuitenkin vain 5 päivää. Etukäteen soittaessani Pariisiin minulle kerrottiin, että he voivat postittaa passin kotiosoitteeseen vain Ranskan sisällä. Vaihtoehtona esitettiin, että noudettaisiin valmis passi Saksan rajalla olevasta Strasbourgista, jossa on heidän joku sivutoimipisteensä. Tai että otettaisiin mukaan omia postimerkkejä, jotta passi saataisiin postitettua meille Saksaan. Minusta molemmat vaihtoehdot olivat aika naurettavia, joten kysyin asiaa uudelleen paikan päällä.

Nyt oli uusi ääni kellossa, ja valmis passi luvattiin postittaa Saksan puolelle ensin Berliinin suurlähetystöön, josta voisin sitten pyytää postitusta suoraan meille kotiin. Kiitos, tämä sopii paljon paremmin.

Tasan viikko passihakemuksen tekemisestä sain puhelun Berliinistä, että passi on saapunut heille. Jouduin vielä maksamaan Berliinin suurlähetystön tilille 7 euron toimitusmaksun, jotta he saisivat sen postitettua. Koko prosessissa meni kaksi viikkoa, hakemuksen jättämisestä siihen että saatiin passi käteen. Nyt kelpaa taas reissata!

Loppukevennyksenä aloin huvikseni muistelemaan maita, joissa Armin on tähän mennessä päässyt käymään, ja olihan niitä ihan vaikuttava lista vaikka nyt itse sanonkin:

Iso-Britannia, Ruotsi, Thaimaa, Unkari, Kreikka, Espanja, Saksa, Itävalta, Italia, Slovakia, Kroatia, Hollanti, Belgia, Tanska, Ranska. 

Mä olin käynyt samanikäisenä Ruotsissa ja Espanjassa.

***

EDIT 2.5.2018 Lisätty tieto Frankfurtin kunniakonsulaatista

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kati 2.4.2018 at 13:31

  Meidän tyttö oli aikoinaan 3 viikkoa vanha, kun teimme ensimmäisen ulkomaanmatkamme hänen kanssaan.
  Valokuvaamossa kuvaaja sanoi, että oli hänen nuorin passikuva-asiakkaansa ikinä 😀

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 4.4.2018 at 14:29

   Voi että! Siinä on kyllä saatu mennä melkein synnäriltä valokuvaamoon 😀

  Leave a Reply