Suomen suurin matkablogiyhteisö

3 x huvipuisto Euroopassa

Kävin lapsena useasti Linnanmäellä. Parasta, mitä tiesin tuolloin 1990-luvulla, oli päästä silloisen lasten vuoristoradan  (eli City Express, nykyisin Pikajuna) ensimmäiseen tai viimeiseen vaunuun. Tämä oli sitä aikaa, kun Lintsillä oli tasan kaksi vuoristorataa: iso ja se pienempi.

Jos Linnanmäki on kuitenkin jo läpikoluttu, ja matkakuume vaivaa, esittelen teille kolme mainiota vaihtoehtoa Euroopasta!

Phantasialand – Brühl (Köln), Saksa

En ollut tästä paikasta koskaan kuulutkaan, mutta Mies tämän jostain (netistä) löysi ja ehdotti perheretkeä. Alkuunsa en ollut liioin innostunut, koska ensivaikutelmani puistosta oli nettisivujen perusteella hieman kolkko, ehkä jopa pelottava. En ainakaan suoraan nähnyt tämän sopivan kovin hyvin pienille lapsille. Mutta pakko myöntää, että olin väärässä. Puisto oli jaettu kuuteen teema-alueeseen, joihin oli saatu taidokkaasti luotua eri tunnelmat rakenteilla, äänimaailmalla, valoilla ja istutuksilla.

Fantasia oli puiston kantava teema, jota näkyi mitä mieikuvituksellisimmissa asioissa. Vai mitä sanotte tästä puumajasta?

Yksi aluieista oli nimeltään Berliini, ja kyseessä oli nimenomaan vanhanajan Berliini kävelykatuineen, kauppoineen ja muine somisteineen. Kaduilla kuljeskeli myös muutama herraskaisesti pukeutunut näyttelijä, jotka päivittelivät maailman menoa ja toinen heistä kävelytti näkymätöntä koiraa hihnassa samalla, kun ohitse pyöräili mies sellaisella vanhalla polkupyörällä, jossa etupyörä on hervoton ja takapyörä pikkuruinen.

Vietettiin kokonainen päivä alueella ja helposti olisi voinut mennä vielä toinenkin. Laitteita oli moneen makuun, ja nelivuotias Arminkin pääsi ensimmäistä kertaa kunnon vuoristorataan, kun oli juuri himpun yli vaaditun pituusrajan. Alle 100-senttisillekin löytyi laitteita ja kokonainen sisäleikkitila myös. Tarjolla oli myös maksuttomia (!) kasvomaalauksia.

 

Ruokatarjonta oli tuttua ranskalaiset ja nuggetit -settiä, ja jos olisi ollut kaukaa viisas, olisi varannut pöydän jostain alueen ravintolasta etukäteen. Me ei näin tehty, ja syötiinkin sitten ravitsevat Nutella-crepsit iltapalaksi. Puistossa oli kaksi eri hotellia, kiinaislaistyylinen Ling Bao ja afrikkahenkinen Matamba. Yövyttiin ensin mainitussa ja voin suositella! Lapsille oli huoneessa odottamassa Phantasialand -t-paidat, huoneesta oli kaunis näkymä puutarhaan ja aamiaisella oli kaikkea mitä voit toivoa – ja myös mm. karkkibuffetti lapsille.

Phantasialand pähkinänkuoressa:

 • avattu 1967
 • pinta-ala 28 hehtaaria
 • 7 vuoristorataa
 • kävijöitä lähes 2 milj. vuodessa
 • aikuisen sisäänpääsy: 47,50 euroa
 • Nettisivut: http://www.phantasialand.de/

Port Aventura – Tarragona, Espanja

Barcelonasta 110 km etelään sijaitsee Euroopan toisiksi suurin huvipuisto Port Aventura. Tästäkään helmestä en ollut etukäteen kuullut, kunhan vaan huomattiin että tällainen puisto olisi meidän kesäisen loma-asunnon lähettyvillä. Sisäänpääsylipulla pääsee kaikkiin laitteisiin (pituusrajoitusten puitteissa), ja täällä oli myös pienemmille lapsille todella paljon tekemistä ja ihmeteltävää. Tämäkin puisto on jaettu kuuteen alueeseen, mm. Polynesia, Mexico ja Kiina.

Port Aventuran vuoristoradat olivat hurjan näköisiä – eivätkä vaan näköisiä vaan Shambhala oli ihan oikeasti hurjin vuoristorata, jossa olen koskaan ollut. Se nousee ensin 76 metrin korkeuteen tuskattuttavan tiukassa kulmassa ja lähtee sen jälkeen kiertämään, kaartamaan ja vääntämään kovimmillaan 134km/tunnissa nopeudella – Euroopan korkein ja nopein vuoristorata siis tuolloin.

Vuonna 2017 avautui puiston uusin alue, Ferrariland, jonka rakennustyöt olivat vielä kesken meidän vieraillessa puistossa kesällä 2016. Tämä alue rikkoo Shambhalan ennätykset, koska Red Force -niminen jättiläishärpätin vie adrenaliininjanoiset 112 metrin korkeuteen ja tulee sieltä sitten alas 180 kilometrin tuntinopeudella. Kuulisin mielelläni, jos joku on tähän laitteeseen uskaltautunut, mua hirvitti jo pelkästään katsoa sitä maan kamaralta.

Paahtavan kuumana heinäkuisena päivänä puiston tropiikkimetsä tarjosi kaivattua varjoa. Myös viilentävät mehujäät tulivat tarpeeseen useammankin kerran.

Port Aventurassa seikkailee Nakke Nakuttaja (tunteeko suomalaiset nykylapset tätä enää?) kavereineen ja Sesam Streetin hahmot. Näiden ”tähdittämä” iltaparaati kulkee läpi puiston ja show huipentuu Mediterranean vesialueelle, jolloin veden pinnalla lipuu jos jonkinlaista paraatiautoa, jättimäistä kiinalaista lohikäärmettä ja sun muuta hahmoa. Vaikuttavaa! Ja tietenkin ilotulitus loppuun. Port Aventuralla oli myös oma teemalaulunsa, jota toistettiin niin monta kertaa, että muistan melodian edelleen ulkoa.

Port Aventura pähkinänkuoressa:

 • avattu 1995
 • pinta-ala 115 hehtaaria
 • 8 vuoristorataa
 • kävijöistä 3,5 miljonaa vuodessa
 • aikuisen sisäänpääsy 55 euroa (Port Aventura & Ferrariland)
 • nettisivut: https://www.portaventuraworld.com/

Disneyland – Pariisi, Ranska

Muutama vuosi ennen Port Aventuran avautumista avattiin maailman kolmas Disneyland. Ensimmäinen on tietenkin Kaliforniassa Jenkeissä ja toinen on Japanin Tokiossa. Tuossa jälkimmäisessä tuli muuten piipahdettua taannoin häämatkalla, ja se oli ensimmäinen kosketukseni suuren maailman tyylisiin huvipuistoihin – vai olisiko parempi puhua teemapuistoista?

Pariisin Disneyland on hyvä valinta silloin, kun matkat rapakon taakse tai Aasiaan eivät ole syystä tai toisesta mahdollisia, mutta haluaisi silti kokea Disney-tunnelmaa. Verrattuna näihin kahteen edelliseen huvipuistoon Disneylandissä on etunsa tietenkin maailman tunnetuimmilla piirroshahmoilla. Näiden hahmojen taakse voi hyvin naamioida kolmeksi eri huvipuistolaitteeksi kolme täysin identtistä laitetta. Tajusin vasta toisena puistopäivänä, että Dumbo The Flying Elephant, Aladdinin taikamatot ja Orbitron olivat toistensa kopiot tekniikaltaan – vaan ei tietenkään ulkonäöltään.

Disneylandin parhaimmistoa oli yleinen tunnelma, Prinsessa Ruususen linna, paraati ja illan loppushow ja tietenkin ostosmahdollisuudet, jos Disney-tavarat, vaatteet ja muu tilpehööri on lähellä sydäntä. Laitteiden perässä matkaisin ehkä muualle, varsinkin jos oikein hurjaa kieputusta kaipaa.

Disneyland Paris pähkinänkuoressa:

 • avattu 1992
 • pinta-ala 1900
 • 4 vuoristorataa
 • kävijöitä 13,4 miljoonaa vuodessa
 • aikuisen sisäänpääsy alkaen 73 euroa (Disneyland Park & Walt Disney Studios Park)
 • nettisivut: http://www.disneylandparis.de/

No mikä näistä sitten on paras? 

Kaikki puistot olivat ehdottomasti käymisen arvoisia, ja voisin vierailla niissä myös uudestaan. Parhaimman fiiliksen jätti kuitenkin Port Aventura, johon karkasin perhepäivän jälkeen vielä Miehen kanssa ihan kahdestaan viettämään iltaa. Disneylandissä oli kaikki kohdallaan, paitsi meidän reissulla sää, mutta siellä jo aiemminkin hehkuttamani iltashow oli vertaansa vailla. Seuraavaksi meidän perhe kuitenkin suuntaan suurimmalla todennäköisyydellä uudelleen Phantasialandiin, koska se on meille sen verran lähellä tällä hetkellä.

Olivatko nämä puistot tuttuja? Mitä muita teemapuistoja suosittelisit Euroopassa?

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Katriina 27.3.2018 at 00:20

  Täällä Lounais-Saksassa on kolme huvipuistoa.
  – Saksan suurin teemapuisto Europapark Rust on Reinin varrella n.440 km (4 ½ tuntia) Düsseldorfista etelään Reinin itäpuolta moottoriteitä A 3 ja A 5. Esittely löytyy viidellä kielellä netistä.
  – Lähempänä Pfalzissa on Holiday Park Hasslochissa, n. 290 km ( 3 ¼ tuntia) Reinin länsipuolta moottoritietä A 61. Esittely löytyy netistä neljällä kielellä.
  – Legoland Deutschland Günzburgissa (Ulmin lähellä) n. 580 km ( 5 ½ tuntia) moottoriteitä A3 ja A8. Esittely on netissä saksaksi ja englanniksi.

  Suomen matkoillakin löysin huvipuistoja, kun ajelin monena vuonna ja eri reittejä: Legoland Billundissa Tanskassa, Tivoli Köpenhaminassa, Liseberg Göteborgissa (Pohjoismaitten suurin), Gröna Lund Tukhomassa, Särkänniemi Tampereella ja tietenkin myös Linnanmäki.
  Eivät Euroopasta huvit lopu!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 28.3.2018 at 12:14

   Kiitos vinkeistä! Tuonne Legolandiin mennään varmaan kesälomalla 🙂

  Leave a Reply