Ensikertalaisen Disneyland Paris

Tarunhohtoinen Disneyland saa kyllä aikuisenkin pään pyörälle lapsista puhumattakaan. Ajattelin kerätä tähän muutaman vinkin muille ensi kertaa puistoon aikoville ja miksei muillekin. Otsikot kertovvat oleellisimmat, ja niiden alla sitten täysin subjektiivisia kokemuksia meidän reissulta maaliskuussa 2018.

Varaa matka ranskankielisiltä sivuilta

Varattiin liput puistoon ja yöpyminen hotellissa pakettina Disneylandin virallisten sivujen kautta. Selailtiin sivuja useammalla koneella samaan aikaan ja huomattiin, että kieli/maavalinnalla on merkitystä loppusummaan. Mies katsoi englanninkielisiä sivuja, kaveri saksaksi ja minä ranskaksi. Vaikka kuinka laitettiin samat päivät, samat henkilömäärät ja hotellit, niin hinta oli ranskaksi rehellisesti halvempi. Trés bien, varataan ranskaksi siis. Kannattaa siis tsekata tämä mahdollisuus jos ranska taipuu.

Yövy alueen Disney-hotelleissa

Pariisin Disneyland on noin kolmen vartin ajomatkan päässä Pariisista, ja siihen päälle sitten ruuhkat. Haluttiin maksimoida kahden päivän puistoaika, jolloin kannattaa yöpyä alueen hotelleissa, joita sitten löytyykin moneen eri makuun ja hintaluokkaan. Kaikista kallein on viiden tähden Disneyland Hotel, josta on suora pääsy puistoon. Seuravaksi lähin on neljän tähden Disney’s Hotel New York, josta luvattiin noin 10 min kävely puistoon. Tämä kuulosti hyvältä meille. Jos oltaisiin voitu olla puistossa useampia päiviä, majoituksen olisi voinut ottaa vähän kauempaakin. Mutta kerrankos sitä…!

Meillähän kävi tosiaan vielä mäihä, että meidän koko seurue upgreidattiin siihen Disneyland Hotelliin heti alkuunsa. Eli kävelymatkaa huvipuistoon oli hotellikäytävän verran, ihan huikeaa! Hotellihuone oli siellä ihan normaalitasoinen – ei mikään sviitti siis –  mutta pakko sanoa että vähän siinä ja siinä että täyttikö sitten sitä viittä tähteä. Huoneet varmaankin on tarkoitettu olevan satulinnamaisen romanttisia, mutta pieni freesaus olisi ollut paikallaan. Kokolattiamaton ruusukuviot näyttivät vähän mummon verhoilta ja huoneen ilmastointi eli ihan omaa elämäänsä. Mutta olen siis äärimmäisen kiitollinen, että päästiin lopulta olemaan yö tässä paraatipaikalla ilman lisäkustannusta. Alkuperäinen hinta Disneyland Hotelliin olisi mielestäni ollut aika posketon. Palvelu sekä hotellissa että pistossa oli kauttaaltaan ystävällistä, joskin välillä hieman hidasta.

Alueen hotelleissa yöpymisessä on etuna myös sisäänpääsy puistoon tuntia ennen muita kävijöitä. Tämä tunti on kullanarvoinen ja se kannattaa käyttää viisaasti. Me syöksyttiin heti Peter Pan’s Flight -laitteeseen, koska siihen oli edellisenä päivänä 90min jonot. Aamun kultaisena tuntina jonotusta oli 5min ja päädyttiin lasten kanssa vetämään lento Mikä-Mikä-Maassa heti perään uudelleen.

Suunnittele vierailua etukäteen, tutustu karttaan ja ohjelmaan

Eli tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä tein. Olin ihan saman vinkin kuullut, mutta en sitten ottanut sitä tosissani. Vaikka mitään erityistä ei jäänytkään hampaan koloon, olisi pienellä karttaan tutustumisella ja suunnittelulla välttänyt turhaa edestakaisin kävelyä ja sitä kautta ”ajanhukkaa”. Vaikka Prinsessa Ruususen linnan ohitse kävely ei koskaan voi olla ajanhukkaa!

Puistossa tapahtuu pitkin päivää, ja nyt siellä oli huvipuiston 25-vuotisjuhlan kunniaksi kolmesti päivässä esitys, jossa suositut hahmot tanssivat ja lauloivat Frozen-henkeen koristellulla lavalla. Lisäksi on päivällä/alkuillasta paraati, jota varten kannattaa varata paikkansa paraatin reitin varrelta hyvissä ajoin. Meidän käynnillä tämä tarkoitti noin varttia ennen starttia, mutta uskoisin sesonkiaikana ihmisten seisovan nakutettuna eturivin paikoilla jo aiemmin.

Paraatin uutuus oli Prinsessa Ruususesta tulta syöksevä lohikäärme, ja se oli kyllä mahtava! Viimeisenä tuli Frozen-kärry, jossa tietenkin Anna ja Elsa – joskin hieman harmittavasti ne olivat niin korkealla, etteivät oikein päässeet lähelle yleisöä. Hieman nauratti, kun Frozen-kärryn perästä suihkusi tekolunta, vaikka maassa oli lunta muutenkin.

Etukäteen kannattaa myös varmistaa eri laitteiden pituusrajoitukset ja muut turvallisuusmääräykset (esim. ei raskaana oleville), sekä se, onko laite ylipäänsä auki. Näin maaliskuussa muutamakin iso laitekokonaisuus oli huollossa.

Varaa omaa evästä

Kuten valitettavasti kaikissa paikoissa, joissa on jumalattomasti ihmisiä eikä juuri lainkaan kilpailua, ovat aterioiden hinnat pilvissä. Näin myös Disneylandissä. Kahden aikuisen ja kahden lapsen pikaruoka-ateriat maksoivat reilut 50 euroa,  ja vaikka burgerissa olikin joku hyvä mauste, jäi kokonaisuus aika valjuksi. Pikaruoka ei myöskään tarkoita pikaruokaa  Disneylandissä, vaan jonot voivat olla täälläkin valtaisat – ainakin jos aikoo syödä lounaan suurinpiirtein lounasaikaan. Positiivisen asiana puistoon voi ihan hyvin viedä omaa evästä niin paljon kuin sielu sietää. Lisäaikaa olemiseen ja ihmisiksi elämiseen sai ostettua lapsilta aika ajoin yhdellä omenalla, pillimehulla, rusinapullalla tai mitä sieltä meidän eväskassista sattuikaan löytymään.

Hotellihuoneen minibaaria ei pystynyt hyödyntämään eväiden säilytykseen, joten pro-kävijät varustautuvat kylmälaukulla. Disney Villagen (kauppa-alue huvipuiston ja leffapuiston vieressä) tarjoaa myös ravintoloita, mutta käsittääkseni kauppaa ei ole sielläkään. Mutta ruokaan saa siis helposti uppoamaan rahaa, esim. pieni kupillinen maitokahvia automaatista maksoi 2,80 euroa. Alueella oli myös todella paljon erilaisia pikkukiskoja, joista olisi saanut popparia, lettuja, karkkia, jätskiä – mutta meidän huurteisella vierailulla valtaosa näistä oli kiinni.

Ota rattaat lapselle

Huvipuisto oli päästä päähän pienempi kuin kuvittelin, alle kilometrin halkaisijaltaan olevan suurinpiirtein ympyrän muotoinen alue. Prinsessa Ruususen linna kohoaa kaiken keskellä ja se olikin hyvä maamerkki puistossa suunnistettaessa. Kävelyä tulee kuitenkin kosolti, ja jonoihin ei saa ottaa rattaita vaan ne jätetään aina laitteen ulkopuolelle kärryparkkiin. Eli vähintäänkin seisomista on luvassa. Meillä vähän alta 3v kulki koko päivän rattaissa kun taas vähän alta 5v jaksoi ihailtavan reippaasti kävellä koko päivän – tai siis kaksi. Ensimmäisenä päivänä vieläpä kengät sukkia myöten märkinä, mutta pientäkään valituksen sanaa ei aiheesta kuulunut. Rattaita voi myös vuokrata suoraan puistosta ja niin moni oli näyttänyt tehneenkin. Vuokrattuihin rattaisiin oli aina merkitty isolla lapulla, minkä nimisen perheen käytössä ne ovat.

Hyödynnä Fast Pass -liput suosituimpiin kohteisiin

Hotelliyöpymisen tarjoamalla aamun lisätunnilla ei ihmeitä tehdä, joten Fast Pass -mahdollisuutta kannattaa hyödyntää myöhemmin päivällä. Fast Pass tarkoittaa mahdollisuutta olla jonottamatta suosituimpiin kohteisiin pahimmillaan pitkälti toista tuntia, vaan saapua sen sijaan tiettynä ajankohtana ”suoraan laitteeseen” eli käytännössä Fast Pass jonoon. Laitteesta riippuen Fast Pass on joko tosi hyvä tai ei niin hyödyllinen. Me otettiin Fast Passit Buzz Lightyear Lazer Blastiin, ja päädyttiin kuitenkin jonottamaan pitkä pätkä siinä missä muutkin.

Hotelliyöpyjän lippuun kuului respan sedän mukaan ”2-3 Fast Passia per päivä”, joka oli vähintäänkin hassua, ettei sitä määritelty tarkemmin. Nettisivuilta ymmärsin, että huvipuiston sisäänpääsylipulla saisi yhden Fast Passin per päivä jokaiseen sitä tukevaan laitteeseen. Tiedä häntä, meille nämä riitti hyvin.

Fast Pass toimii pähkinänkuoressa näin: Mene laitteen luo, jossa Fast Pass käytössä. Näytä huvipuiston sisäänpääsylippua Fast Pass laitteelle. Ota laitteen sylkemä tiketti, jossa lukee kellonaika, milloin lipulla pääsee laitteeseen. Ajat ovat aina puolen tunnin aikaikkunoita, eli ei ole onneksi niin minuutin päälle olla paikalla.

Varaudu jonottamaan

Kaikenlaisista Fast Passeistä huolimatta kannattaa henkisesti varautua jonottamaan. Me aloitettiin jonotus jo motarilla kohti puistoa, sitten jonotettiin parkkipaikalle, sen jälkeen hotellin respaan ja sen jälkeen sitten puistossa laitteisiin. Ruokaa jonotettiin, kahvia jonotettiin ja kauppojen kassoille jonotettiin. Lehmänhermot on aika hyvät olla mukana. Ja tämä siis maaliskuussa – en edes uskalla ajatella, mitä se olisi kesällä!

Yksi paikka, johon on jonoa satavarmasti ajasta riippumatta, on Princess Pavilion, jossa pääsee tapaamaan henkilökohtaisesti jotakuta Disney-prinsessaa. Me ajoitettiin tänne meno hotelliyöpymisen mahdollistavalle aamun extratunnille, ja siltikin vietettiin jonossa lähes tunti. Mutta päästiin tapaamaan Tuhkimo!

Älä vaan missaa illan ilotulitusta

Pitkän päivän kruunaa illan rehellisesti mahtava ilotulitus-, valo-, väri-, ääni-, laser- ja vesisuihkushow. Me tehtiin peliliike lasten kanssa ja vetäydyttiin hotellihuoneeseen päiväparaatin jälkeen hieman syömään ja lepäämään, jotta pienimmätkin jaksaisivat katsoa reilusti nukkumaanmenoajan jälkeen alkavan loppuhuipennuksen. Yritys oli hyvä, mutta meidän Reetta veti sikeitä rattaissaan lähes samantien kun hänet rullattiin toppavaatteissa pimeään ja viileään iltaan.

Me nähtiin iltashow siis vain kerran, ja muistan kuinka tasapainoilin sen kanssa, keskitynkö vaan puhtaasti nauttimaan esityksestä vai kuvaanko kännykällä vai kuvaanko järkkärillä. Päädyin tekemään tasaisesti kaikkea, koska show kesti lähes 20 minuuttia. Jo pelkkä alussa ollut Prinsessa Ruususen linnan juhlavalaistus oli mieletön, ja kun siihen lisätään äärettömän tarkkojen valoprojektorien luomat illuusiot, kaaressa taivaalle paukkuvat raketit ja linnan edustalla korkealle ilmaan kohoavat vesisuihkut, oli ainakin mulla ihan tippa linssissä siinä yltäkylläisyydessä.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Sisko / Hieman_vino 24.3.2018 at 16:42

  Kiitos. Sinulla on kuin tilauksesta tullut syksylle ajoittuvalle reissulle hyviä vinkkejä! 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 28.3.2018 at 11:54

   Kiitos! KIva jos näistä on hyötyä 🙂 Jos jotain muuta tulee mieleen, niin kysy vaan 🙂

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin 25.3.2018 at 21:34

  Tuo Disneydreams loppushow on ihan paras!! Pariisista on helppo tehdä päiväretki myös Disneylandiin. Mieleen jäi kanssa että ruuan taso ei ollut mikään hyvä. Puiston auetessa olin selvittänyt että ruuhkaisimmalle vuoristoradalle kannattaa heti juosta niin ei tarvitse jonottaa siihen ollenkaan niin oli varsin koomista juosta tyhjässä Disneylandissa muiden ihmisten kanssa kilpaa.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 28.3.2018 at 11:55

   Toivottavasti juoksusta oli hyötyä 😀 Mutta hyvä että olit tsekannut sen etukäteen 🙂

 • Reply Riikka 28.3.2018 at 01:23

  Hei, Sako udella minkä verran mikäkin osio matkasta lopulta tuli maksamaan? Mietin syksylle tai ensi keväälle vastaavaa reissua yksin kahden lapsen kanssa ja budjetointi olisi olennaista. 😀 Ois toki valintakysymyksiä.. ja miten pitkään tuo on auki ja onko hotellin sijainti sellainen, että olisi helppo yhdistää muuhun lomaan..? Jos ei, hyviä Pariisi-vinkkejä tai -linkkejä 9 ja 12v kanssa saa myös tarjota. 🙂 Kiitoksia jo etukäteen. 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 28.3.2018 at 12:05

   Hei, saa udella! Budjettitiedot on tosi hyviä lisiä tällaiseen tekstiin, mutta en meinaa koskaan muistaa ottaa hintoja sen tarkemmin ylös. Sen verran katsoin, että meillä maksoi puisto ja hotelli yhteensä 494,36 euroa. Tämä siis su-ma yö puistossa ja molemmat päivät molemmissa puistoissa. Hotelli on se New York, ja noin isojen lasten kanssa tämä pieni kävelymatka puistoon onnistuu varmasti. Disney-hotellissa

   Me oltiin liikkeellä autolla, mutta muitakin välineitä varmasti kulkee puiston ja Pariisin välillä. Pariisiin vinkkaisin tietenkin Eiffel-tornin (kannattaa olla aamulla ajoissa paikalla tai varata liput etukäteen netistä), Place de la Concordella olevan maailmanpyörän ja mistähän nyt sitten tuon ikäiset innostuisivat…? Shoppailusta? 😀

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... 30.3.2018 at 17:46

  Meiltä on jäänyt tuo loppushow näkemättä. Kaksi kertaa olemme käyneet Pariisin puistossa ja kerran molemmissa Jenkkilän puistoissa. Väsymys huvipuistossa kiertelyyn iskee aina ennen showta. Matka kaupungista hoituu Pariisin puistossa kätevästi junalla, joskin pienten lasten kanssa majoittuminen lähelle on varmasti kätevää. Ja tosiaan lähellä sijaitsevassa majapaikassa voi käydä lepäämässä välillä ennen tuota loppushowta. Ainakin Orlandosta jäi minulle Disneyn hotelleista asiakkaiden kommentteja lukiessani käsitys, että nämä hotellit ovat törkeän ylihintaisia.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 4.4.2018 at 14:32

   Se on totta, ettei hotelli ollut varmasti havimmasta päästä, mutta oltiinkin sellaisella ”kerran elämässä” meiningillä matkassa – joskin toki toivon pääseväni joskus vielä uudestaankin 🙂 Pikkulepo hotellilla oli kyllä ainoa mahis jaksaa katsoa iltashow lasten kanssa, ellei sitten tosiaan ole vielä näitä rattaisiin nukahtavia pieniä mukana 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 31.3.2018 at 19:32

  Erinomaisia vinkkejä! Omasta reissustani on jo useampi vuosi, olisi mukava nähdä mitä uutta sinne on tullut. Oltiin viitenä päivänä puistossa ja siellä Buzz Lightyear Lazer Blast oli suosikki – varmaan joku 15 kertaa sen ainakin käynyt. Silloin pääsi Disneyn hotelleista tiettyihin laitteisiin ennen muita, ja Buzz oli yksi niistä. Mentiin se useana päivänä monta kertaa peräkkäin ilman jonoja 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 4.4.2018 at 14:33

   Kiitos! Buzz oli kyllä hauska, mä oon vaan ihan varma että mun pyssy oli rikki kun sain niin huonot pisteet 😀

 • Reply Susanna 19.2.2019 at 09:19

  Me käytiin puistossa kesällä 2012 ja tuo tulta syöksevä lohikäärme oli paraatissa jo silloin. Se on varmaan ollut poissa jonkin aikaa. Silloin puistossa oli meneillään 20-vuotisjuhlallisuudet.

  Satuttiin itse puistoon juuri ranskalaisten loma-aikaan heinä- ja elokuun vaihteessa ja me jonotettiin tuonne prinsessa paviljonkiin kolme tuntia. Dumboon ei edes viitsitty mennä, kun jonot oli koko ajan sen 3 tuntia sen jonotusalueen näytön mukaan. Onneksi olimme kaikki niin innoissamme puistosta, ettei jonotusajat tuntuneet missään. Mutta en todellakaan suosittele tuota vuodenaikaa kenellekään 😀

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 19.2.2019 at 18:53

   Ah, ei ollutkaan sitten uutuus tuo lohis – no mutta jos on vanhempi niin edelleen oikein hyvässä kunnossa! 🙂

   Heinä-elokuun vaihde on voinut olla aika horror-aika vierailulle, joskin teillä oli takuuvarmasti paremmat säät kuin meillä 😛

  Leave a Reply