Saksan karnevaalit ovat talven piristys

Saksassa erityisesti Düsseldorfin ja Kölnin alueella juhlitaan täyttä päätä karnevaaleja, jotka pitävät sisällään lukemattoman määrän kaikenlaisia hauskoja perinteitä. Tänään torstaina on Altweiber, päivä jolloin valta siirtyy miehiltä naisille (vanhanaikaiselta kuulostava perinne juontaa juurensa keskiajalta saakka) ja naiset leikkaavat miehiltä vallan symbolin, kravatin, poikki.

Juhlinta on alkanut marraskuun 11.päivä, ja juhlinta alkoi tänään klo 11.11. Muistan kun viime vuonna vasta maahan saapuneena ihmettelin, että miten paikallislehdessä voi olla näin monta kirjoitusvirhettä Minne mennä -palstalla, kun eihän mikään tilaisuus ala 11 minuttia yli. Väärässä olin, alkaahan ne.

Näinä päivinä on ihan normaalia, että kadulla kävelee vastaan kokovartalo-pörrö-kenguru-haalariin pukeutunut mies, hipiksi pukeutunut mummeli tai käytännössä ihan mitä vaan. Pukeutumisen kanssa vain mielikuvitus on rajana, mutta tärkeintä on, että on pistänyt itseään likoon edes vähän. Jollain se on hassu hattu, jollain se on sitten niin sanotusti all-in.

Meillä on kova yritys päästä mukaan karnevaalihumuun, mutta sitä tuntuu vaikeuttavan meidän perheen omat karnevaaliperinteet: Mies ulkomailla ja lapset sairaana. Vuosi sitten Mies oli Aasiassa, nyt sentään vaan Amsterdamissa. Ja onneksi lapsetkaan eivät nyt kuumeile ja oksenna, vaan vaan köhivät. Jos ollaan täällä vielä ensi vuonna, niin suuntahan on parempaan päin!

Lapsille järjestetään omia karnevaalijuhlia – joissa ei unohdeta aikuisia

Muutama viikko takaperin olin lasten kanssa Düsseldorfissa Kinderkarnevalissa eli lasten omassa karnevaalitapahtumassa. Sen järjesti Prinzengarde der Stadt Düsseldorf Blau Weiss, joka on yli 90 vuotta vanha järjestö. Yritin selvittää, mitä tämä järjestö tekee, kun ajattelin tällaisen lasten karnevaalijuhlan olevan joku sivutapahtuma. Kaikki, joilta asiaa kysyin, vastasivat samalla tavalla: ”Ne järjestävät näitä karnevaaleja”. Selvä, karnevaalijärjestö siis. Taas kerran voisin miettiä näitä ammatinvalintakysymyksiä, että mitä jos olisinkin vesipuiston kiertävä puhallinsoittaja tai sitten tällainen karnevaalijärjestäjä?

Juhlat olivat suurinpiirtein kaikkea, mitä kunnollisilta karnevaalijuhlilta voisi toivoa: Kaikki olivat pukeutuneet – siis aivan kaikki, vauvasta vaariin – iloinen musiikki soi, paikalla oli sirkusesityksiä, taikuri, lastenmusiikkia esittävä mies, ilmaista limua ja hattaraa lapsille. Meidän lapset olivat merirosvoja, minä perhonen.

Aikuisille tarjoiltiin pöytiin olutta, kuohuvaa, currywurstia ja ranskalaisia. Harmittavasti tarjoilija hukkasi kuitenkin ruokatilauksemme, ja jouduttiin odottamaan syötävää kohtuuttoman kauan. Onneksi kaikki ympärillä tapahtuva totaalinen häröpallomeininki harhautti nälkäisiä lapsia riittävästi. Lavalla esiintyi myös useampi erilainen tanssiryhmä, jotka vetivät kaikenlaista cheerleading-henkisestä ryhmäakrobatiasta kalinkaan ja can-caniin. Huomionarvoinen seikka mielestäni oli, kuinka yhdessä ryhmässä esiintyjien ikähaarukka oli pikkulapsista nuoriin aikuisiin!

Neljä tuntia musiikin, värivalojen, ihmispaljouden ja kaikkien erilaisten asujen ihastelua oli aikamoinen täystykitys kaikille aisteille, ja vastaavaa juhlaa en ihan herkimmille lapsille suosittelisikaan. Välillä hieman hirvitti katsoa, kun joidenkin lasten kasvoilta paistoi sellainen ilme, että kohta ollaan saavutettu hulinan sietokyky. Ajattelin kuitenkin, että nämä ovat tottumiskysymyksiä – ehkä suomalaiseen rauhaan tottuneelle tässä tosiaan oltiin siinä äärirajoilla. Mutta ehdottomasti menisin toistekin! Liput maksoivat maltillisen 12 euroa, ja rahalleen sai ainakin ohjelman puolesta vastinetta.

Päiväkodit mukana juhlahumussa

Arminin päiväkodillakin on jo viikkojen ajan valmistauduttu karnevaaleihin. Hoitopaikan teemana oli tänä vuonna Värit ja muodot, ja lasten oli pitänyt aiempina viikkoina viedä aina eri värisiä pikkuesineitä mukanaan askarteluja varten. Koko päiväkoti oli koristeltu lattiasta kattoon serpentiinillä, ilmapalloilla, konfetilla, pellekuvioilla ja värikkäillä kartonkisomisteilla.

Karnevaalikauden viisipäiväisen loppuhuipennuksen alkamisen vuoksi päiväkotikin meni torstaina kiinni puoliltapäivin, perjantaina juhlitaan uudestaan ja maanantaina koko paikka on kiinni. Maanantai on Rosenmontag, ruusumaanantai, jolloin kielikurssini opettajan mukaan 80% Düsseldorfilaisista yrityksistä antaa työntekijöilleen ylimääräisen vapaapäivän. Kaupat ja enemmän ja vähemmän kaikki on kiinni ja auki miten sattuu, ja itsekin jouduin töihin ilmoittamaan, etten pääse koska Reetan perhepäivähoitaja pitää karnevaalilomaa myös.

On hämmentävää nähdä, kuinka asiallisista, suorapuheisista ja ehkä aavistuksen jäykistä saksalaisista kuoriutuu todellinen huumorilla kyllästetty juhlakansa keskellä harmainta talvea.

Kolminkertainen HELAU vaan kaikille!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Katriina 9.2.2018 at 03:08

  Tervehdys Mannheimista: Ahoi!

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 9.2.2018 at 10:35

   Ahoi Mannheimiin siis! ?

 • Reply Poize5 9.2.2018 at 10:06

  Olipas piristävä juttu tämä!
  Ei täällä Suomessa tuonkaltaista turhaa saada aikaiseksi. Yksi päivä vuodessa riittää ja silloinkin nahkeasti. Vappu.

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 9.2.2018 at 10:38

   Mun nelivuotias kysyi aamulla, kun taas puettiin karnevaalivaatteita, tällä kertaa merirosvoasua päälle, että kuinka monta päivää nämä karnevaalit vielä kestää ? Selvästi tottunut siihen, että juhla on juhla ja piste. Jouduin selittämään että nää nyt kestää vielä muutaman päivän!

   Alunperin sainkin karnevaaleista kuvan, että niissä on jotain samaa kuin Vapussa yhdistettynä penkkareihin – ja korotettuna potenssiin 10!

 • Reply Terhi 9.2.2018 at 15:10

  Kiva ja kuvaava kirjoitus. Pohjois-Saksasta tulleena tätä menoa ei voi kuin suu auki tuijottaa ? Sielläkin kyllä jo yllätyin siitä, kuinka monet oikeesti aloittaa paaston. Siis ei mitään kirkon oppien mukaista, mutta että joku jää pois, vaikka some, alkoholi tai liha. Pitäähän tietty Suomessakin moni tipattoman, eikä sitäkään enää niin tule ihmeteltyä.

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 9.2.2018 at 22:03

   Kiitos 🙂 Tää paastoasia tulee nyt ihan uutena, siihen en kiinnittänyt viime vuonna mitään huomiota. Nyt tiedän, että monessa ravintolassa tarjotaan keskiviikkona kalaa, kun liha jätetään pois. Mistähän sitä itse paastoais? Herkuista?

  • Reply Annukka 11.2.2018 at 05:03

   Mikä se ”kirkon oppien mukainen” paasto sitten on? Täällä Suomessa tuo on ihan useamman kristillisen seurakunnan piirissä tyypillinen tapa paastota, siis jättää esimerkiksi liha, herkut tai some pois (alkoholi nyt harvemmin kristityille on ongelma). Tiedän (itseni mukaan lukien) kymmeniä kristittyjä, jotka paastoavat noin.

 • Reply Terhi 10.2.2018 at 20:50

  Vaikea keksiä mitään arjen iloa, jonka oikeesti jaksais jättää pois lapsiperheen arjen hulinoissa, mutta voisin kuvitella yrittäväni olla ilman leivoksia – ehkä ?

 • Leave a Reply