Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulkosuomalainen äänestää

Ulkomailla asuvien suomalaisten blogeissa toistuu usein samoihin aikoihin samat teemat. Itsenäisyyspäivänä kerrottiin, miten missäkin maailma kolkassa on juhlistettu 100-vuotiasta Suomea. Joulun aikaan joko kaipailtiin Suomeen, kertoiltiin nykyisen asuinmaan jouluperinteistä tai fiilisteltiin joululomasta pohjoisessa. Tänä viikonloppuna keskeisenä aiheena on ollut Suomen presidentin vaaleissa äänestäminen.

Joillain ulkomailla äänestäminen vaatii jopa kohtuuttomien matkojen tekoa, tai sitten näihin pidempiin matkoihin (tyyliin ainakin useampi sata kilometriä ajamista tai tunteja kestäviä junamatkoja) on voitu yhdistää viikonloppulomaa tai muiden asioiden hoitoa.

Ennakkoäänestys toimii ulkomailla niin, että äänestämässä voi käydä missä vain, vaikka toisessa maassa, jos se on itselle sopivampi ratkaisu. Euroopassa maat ovat lähekkäin, ja erityisesti rajojen tuntumassa asuvien voi olla helpompi käydä naapurimaan puolella äänestämässä.

Kun Suomessa oli kunnallisvaalit keväällä 2017, meidän olisi pitänyt lähteä täältä Düsseldorfista Frankfurt am Mainiin. Ajamista olisi ollut n. 2,5h suuntaansa, ja koska meillä ei silloin ollut liikaa intoa, aikaa tai jaksamista lähteä ajamaan ainakaan yhdessä päivässä ees taas, jäi äänestäminen tuolloin välistä.

Presidentin vaalien takia tällaisen reissun olisi jo voinut tehdäkin, mutta nyt meitä hemmoteltiin avaamalla äänestyspiste Düsseldorfin keskustaan kahdeksi päiväksi. Matkaa noin 8 kilometriä, ihan loistojuttu!

Äänestyspaikka oli ABD Business Centerin eli toimistohotellin tiloissa. Oltiin sovittu treffit toisen suomiperheen kanssa ja osuttiin paikalle rauhalliseen hetkeen juuri ennen pienen jonon muodostumista.

Vaalivirkailijat kertoivat olleensa positiivisesti yllättyneitä, kuinka ahkerasti suomalaiset olivat intoutuneet täällä äänestämään. Oltiin liikkeellä toisen äänestyspäivän loppupuolella, joten heillä oli jo kattava kuva tilanteesta.

Vuonna 2012 ulkomailla oli äänestetty presidentin vaaleissa ennätysvilkkaasti, saas nähdä millainen äänestysinto tällä kertaa on. Monet ulkomailla asuvat suomalaiset odottavat kovasti äänestämisen helpottumista vuoden 2018 lopussa voimaan tulevan kirjeäänestyksen myötä.

Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa ei tarvitse mennä erikseen tiettyyn paikkaan äänestämään, vaan oman äänensä voi lähettää kirjeitse. Kirjeääni vaatii kahden todistajan allekirjoitukset, joilla vakuutetaan, että äänestys on toimitettu vaalisalaisuutta ja vaalivapautta kunnioittaen. Ensimmäisen kerran kirjeäänestyksen on tarkoitus olla käytössä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Me käytiin äänestyksen jälkeen luonnollisesti vaalikahveella – sekä vaalikokiksella ja -oluella. Nyt sitten vaan odotellaan, että selviääkö tulos laakista vai mennäänkö toiselle kierrokselle.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Terhi | VAGABONDA 21.1.2018 at 21:20

    Mulla oli täällä Kreetalla äänestyspaikka kävelymatkan päässä työpaikasta, joten homma onnistui kätevästi työpäivän jälkeen. Tarjolla oli korvapuusteja ja kahvia, joten jo herkkujen takia kannatti käydä äänestämässä 😀 Pyrin kyllä äänestämään aina, ja Suomen ja Kreetan lisäksi olen käynyt äänestämässä Phuketissa, Melbournessa ja Kööpenhaminassa. Onneksi olen aina vaalien aikaan ollut lähellä äänestyspaikkaa, sillä onhan se ymmärrettävää jos äänestäminen jää väliin pitkä matkan vuoksi.

  • Leave a Reply