Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päivähoidon kustannukset

Raha kiinnostaa aina, myös päivähoitokuvioissa. Päivähoidon kustannuksista purnataan tasaisen tappavasti, mutta erojahan maiden välillä on vatavasti. Täältä luvassa yksi esimerkki Saksasta.

Painotan ilmaisua yksi esimerkki,  koska käytännöt vaihtelevat ympäri Saksaa, kustannukset kaupungeittain ja yksityiskohdat vielä päiväkodeittain. Jutun ei siis ole edes tarkoitus olla mikään yleismaailmallinen infopläjäys saksalaisesta mallista,  vaan täysin subjektiivinen meidän perheen tilanne.

Jotta jutusta tulisi informatiivisempi, haastankin Saksassa asuvia suomalaisia jakamaan omat kokemuksensa kommenteissa! Ja vertailun vuoksi myös vastaavat tiedot mistä tahansa päin maailmaa ovat tervetulleita.

Meerbuschin kaupungissa tässä Düsseldorfin kupeessa maksetaan päivähoitomaksua vain nuorimmasta lapsesta. Reetta on perheemme nuorin, alle kolmevuotias ja viettää viisi päivää viikossa, viisi tuntia päivässä Tagesmutterilla (perhepäivähoitaja). Hinta tälle hoidolle on 315 euroa / kuukaudessa. Hinnassa otetaan alenevasti huomioon perheen bruttovuositulot. Lisäksi Tagesmutterille maksetaan 50 euroa kuukaudessa ruokarahaa, eli Reetalle tarjotaan aamiainen ja lounas.

Arminin osalta kaupungin päiväkodissa oli valittavana 25h, 35h tai 45h / viikkotunnit. Meillä on valittuna tuo keskimmäinen vaihtoehto, vaikka totuus on lähempänä 30h. Mutta täällä ei tunneta samanlaista käytäntöä kuin esim. Vantaalla, jossa hyödynnetään kellokorttia, ehei. Kellokorttisysteemi toimii päiväkodissa niin, että hoidosta maksetaan vain todellisesti siellä vietetyn ajan mukaan, ja tämän on muistaakseni todettu lyhentävän lasten hoidossa viettämien päivien pituutta.

Arminin päivähoito perheen vanhempana lapsena on siis ilmaista, mutta tässäkin tapauksessa pitää kuitenkin maksaa 60 euroa kuukaudessa ruokarahaa. Sillä hänelle tarjotaan yhtälailla aamiainen, lounas ja joka perjantai (!) jätskit.

Näiden maksujen lisäksi päiväkotiin saa uppoamaan euron sinne ja toisen tänne. Jo tässä alle kolmen kuukauden aikana päiväkotiin on pitänyt viedä (eli siis ostaa)

 • Led-lyhtytikku
 • Leivontatarvikkeita pariinkin otteeseen, mm. hunajaa, tomusokeria, keksejä ja strösseleitä
 • Sukka St. Nikolauksen juhlaa varten (ei hajuakaan taas tästä, on samana päivänä kuin Suomen itsenäisyyspäivä 6.12. Lapset taitaa taas saada karkkia)
 • Muutama erilainen kansio askarteluille

Lisäksi muutama hieman hienompi askartelu oli mahdollista ostaa kotiin. Toinen oli canvas-pohjalle taiteiltu omenataideteos ja toinen huopakehyksiin ikuistettu kuva lapsesta Sankt Martinin juhlaa varten itsetehdyn lyhdyn kanssa. Hinta yhteensä 4 euroa.

Näiden lisäksi on vielä vanhempainyhdistyksen kannatusmaksu, jonka minimi 12 euroa vuodessa, taidettiin antaa 20 euroa varmuuden vuoksi.

Yhteensä meillä menee siis tällä hetkellä kuukaudessa 425 euroa lasten päivähoitoon ja tähän päälle tulee vielä noita satunnaisia tarvikehankintoja. Hinta on mielestäni aika suolainen, mutta ei kuitenkaan hurjasti kalliimpi, kuin mitä vastaava hoito olisi Helsingissä. Olen kuitenkin ollut todella tyytyväinen päivähoitojärjestelyihin tähän mennessä, ja tietysti ei tässä oikein muita vaihtoehtoja ole, jos haluaa että lapset oppivat saksaa ja saavat kavereita. Ja kun molempia näkyy tapahtuvan, niin hinta on sitten toissijainen asia.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta 17.11.2017 at 08:41

  Täällä Rheinland-Pfalzissa yli 2-vuotiaiden päivähoito on ilmaista. Tämä siis tarkoittaa sitä, että maksamme vaan ruokailurahan, muistaakseni 50-60 € kuussa. Poika on kokopäiväisesti tarhassa, ja sen lisäksi kaupunki tukee meitä rahallisesti myös lastenhoitajamme kanssa. Hän hakee pojan kahdesti viikossa, koska tarha menee kiinni vähän turhan aikaisin työhommiini nähden. Aiemmin Hessenissä asuessamme poika oli alle 3-vuotiaiden tarhassa, jossa maksoimme 45 viikkotunnista muistaakseni nelisensataa euroa kuussa. Pienempien tarhat ovat yleisesti kalliimpia, koska niissä on huomattavasti enemmän hoitajia lasta kohti.

 • Reply Riikka / Vihreän saaren emäntä 17.11.2017 at 10:34

  Meillä on Irlannissa kaksivuotias lapsi hoidossa kolmena päivänä viikossa. Kaksi puolikasta päivää ja yhden koko päivän (tämä kokopäivä on ollut käytännössä 6h, pidempäänkin saisi olla, mutta nyt ei ole ollut tarvetta). Hoito maksaa 90€/viikko eli kuukaudessa 360€. Hintaan sisältyy ruoka eli eväitä tai ruokarahoja ei viedä erikseen.

  Yli kolmevuotiaille on tarjolla ilmainen Play School, sitä on viitenä päivänä viikossa, tietääkseni kolme tuntia kerrallaan.

 • Reply Esec 18.11.2017 at 00:35

  Me Itävallan Wienissä maksamme 2,5v:sta yksityisessä päiväkodissa 120€/kk (sisältää lounaan). Aamun välipala tulee ottaa kotoa mukaan ja retket yms maksetaan erikseen. Kaupungin päiväkoti olisi vielä edullisempi. Muistaakseni 80€ kk.

 • Reply Noora Stanforth 28.11.2017 at 00:35

  Meillä täällä Englannin Cornwallissa on todella suolaiset päiväkotihinnat. Sama kylläkin siis koko saarella ymmärtääkseni. Meidän pikkuneiti kohta 3v on tällä hetkellä ti ja to aamuisin päiväkodissa klo 8.30-13 kumpanakin päivänä. Tästä lystistä saa maksaa £25 (noin 30€) aamu plus £2.65 lounaasta. Eli riippuen sattuuko kuussa olemaan neljä vai viisi viikkoa maksut on noin £200-£250/kk. Euroissa sitten hiukan enemmän. Eli jos maksettaisiin 5pv/vk siihen menisi helposti vähintään £1000 ?? Päiväkodit täällä ovat siis yksityisiä.

  Mutta tähän pakko jatkaa että 3v eteenpäin lapset saa vähintään 15h/vk ilmaista hoitoa, ja tämä on nyt nostettu 30h/vk (hallelujah!) työssäkäyville vanhemmille. Myös tämän hetken maksuihin saa apua valtiolta. Itse maksat 80% ja valtio avustaa 20%. Tämä on kaikille ellet tienaa ihan miljoonia vuodessa. Tuloraja taisi olla £100 000/vuosi per vanhempi. Eli ei pelkoa että se tulisi heti täyteen. ?

 • Leave a Reply