Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uusia juhlapyhiä: St. Martinin lyhtykulkueet

Kuvittele, jos et olisi koskaan kuullutkaan vaikkapa Vapusta, etkä tietäisi mitään siihen liittyviä perinteitä, miksi sitä juhlitaan tai mitä silloin tehdään. Ja sitten kuvittele itsesi keskelle Helsingin Ullanlinnamäkeä Vappupäivänä. Voisit tuntea olosi aika hämmentyneeksi ja ulkopuoliseksi?

Suurinpiirtein samalta tuntuu nyt täällä. Harvase viikko täällä juhlitaan jotain, joka on itselle enemmän tai vähemmän uutta.

Tällä viikolla Arminin päiväkodissa järjestettiin St. Martinin eli Pyhän Martin lyhtykulkue. Kaikille paikallisille homma on selvä kuin pläkki, koska he ovat kasvaneet tähän perinteeseen ihan lapsesta saakka. Meille taas kaikki on tullut pikkuhiljaa selville, enkä nyt ihan kartalla taida olla vieläkään. Nyt jo voin hieman naureskella sille, etten yhtään osannut yhdistää alkusyksystä päiväkodissa askarreltuja lyhtyjä tähän St. Martinin juhlaan.

Armin sai ohjeeksi suunnitella itse oma lyhty. Minulle kerrottiin vain, että sen voi tehdä esim. ilmapallosta, pahvilautasista tai jostain muusta. Kotona sitten Armin piirsi itse prototyypin. Lyhty tehtäsiin ilmapallosta, ja se esittäisi sinistä pupua. Hieman kyselemällä sain lisätietoja pupusta, jotka sitten kirjoitin suunnitelmapiirroksen päälle. Sininen, pehmeä turkki, jossa vähän harmaat, isot korvat, silmät, viikset. Olen lopputuloksesta ällistynyt, ja tuntuipa poikakin olevan ylpeä itsestään.

Reetta taiteili Tagesmutterin avustuksella oman lyhtynsä, ainakin hän pääsi osallistumaan lyhdyn maalaukseen.

Pikkuhiljaa syksyn mittaan aloin kuulla enemmän ja enemmän St. Martinin lyhtykulkueista, joita järjestetään kaikissa päiväkodeissa, kouluissa ja kaupungeissa. Ja sitten osasin vihdoin mielessäni yhdistää pupulyhdyn tähän lyhtykulkueeseen! Joillain on pitkät piuhat ja joillain nähtävästi vielä pidemmät…

Toinenkin hauska pikkujuttu oli, kun päiväkodin seinällä oli infoviesti vanhemmille. Lapussa luki saksaksi, että tuokaa lapsillenne lyhtykeppi päiväkotiin. Ok, Laternestab, lyhtykeppi, helppo homma, ajettelin että käydään metsäretkellä hakemassa joku kiva keppi. Päätinpä kuitenkin kysäistä hoitajilta varmuuden vuoksi vielä tästä kepistä, että mahtaako minkälainen keppi vaan ajaa asiansa. No nehän oli ihan että jestas, ja höpisivät hetken keskenään, ja sitten selvittivät että ”kein Holz”, keppi ei saa olla puuta. Sitten he kertoivat, että kepin voi ostaa kaupasta. Just.

Laitoin sit viestiä saksalaiselle kaverille täällä, että minkähänlainen tämä keppi mahtaa olla. Se on muovinen noin puolimetrinen tikku, jonka päässä on pieni koukku ja roikkuva led-valo. Hinta oli alle 2€. Ihan hyvä siis että kysyin, veikkaan että olisi tädit saaneet hyvät naurut kun suomalainen olisi tuonut metsästä oman kepin ilman minkään sortin lamppua!

Juhlapyhiin kuuluu tietysti myös juhlaherkut, ja St. Martiniin kuuluu Weckmann, eräänlainen pullapoika piippu sylissä. Näitä on myyty leipomoissa kasoittain, leivottu myös päiväkodissa ja vielä erikseen jaettu lapsille päiväkodin oman lyhtykulkueen jälkeen. Tänään illalla olisi vielä luvassa yksi kulkue täällä meidän kaupunginosassa. Yhteisen kulkueen jälkeen lapset voivat vielä kiertää naapurustoa kuin pääsiäisnoidat ikään, laulaa lauluja ja saada palkkioksi karkkeja. Sen jälkeen lyhdyn voikin sitten siirtää varastoon, ja ensi vuonna ne saavat seurakseen sitten uudet lyhdyt.

St. Martinin lyhtylaulut ovat takuuvarmoja korvamatoja, ykköspaikalle kiilaa tämä, jonka Arminkin jo osaa laulaa:

Laterne, Laterne,
Sonne, Mond und Sterne.
Brenne auf, mein Licht,
brenne auf, mein Licht,
aber nur meine liebe Laterne nicht!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 11.11.2017 at 18:16

    Sankt Martin yksi mun lempijuhlista täällä, siinä on niin ihana tunnelma. Pimeyttä valaisevat lyhdyt, todellakin tarttuvat laulut, ratsastaja, glühwein ja pullapoika, nuotio. Meillä on koulun kulkue vasta ensi viikolla, odotan jonkovasti, vaikka kieltämättä päiväkodin pienessä kulkueessa oli herkempi ja intiimimpi tunnelma.

  • Leave a Reply