Suomen suurin matkablogiyhteisö

Valoa pimeyteen!

Helsingissä on järjestetty valotaidetapahtuma Lux Helsinki jo vuodesta 2009 saakka. Olen asunut pääkaupunkiseudulla koko elämäni ja ollut töissä Helsingin keskustassa ennen Saksaan muuttoa. Tästä yhtälöstä on lopputulemana se, etten ole kertaakaan käynyt ihailemassa Lux Helsingin väriloistoa. Saamaton mikä saamaton.

Kun asuinmaa vaihtuu, kaikkeen ympäröivään pystyy suhtautumaan periaatteessa yhtä turistina kuin lomaillessa. Joskin toki arki pitää osaltaan otteessaan, mutta voin ihan käsi sydämellä sanoa, että meillä tulee täällä nyt paljon helpommin lähdettyä tutustumaan uusiin paikkoihin ja suunnattua erilaisiin tapahtumiin kuin aiemmin Suomessa.

Syitä tähän on varmaan moninaisia, mutta yksi on se, että täällä ollessa juuri mitään ohjelmaa ei ole, ellei sitä itse järjestä. Ei ole kasapäin ystäviä tai perhettä, joiden kanssa juhlia tupareita, synttäreitä, ristiäisiä tai pitää leffailtaa. Ehkä ikävän tunteita saa myös pidettyä kurissa, kun vaan kasaa itselleen tarpeeksi tekemistä?

Lähiviikonloppuina ollaan oltu erityisen paljon liikkeellä. Miehelläkin on ollut rauhallisempi vaihe töissä, joten viikonloput on voitu oikeasti käyttää yhdessäoloon ja kaikenlaiseen pikkureissuun, kuten vaikka edellisen jutun Brysseliin.

Düsseldorfista noin 35km koilliseen on Essenin kaupunki, joka on yllätyksekseni paljon suurempi ainakin väkiluvultaan kuin mitä kuvittelin. Essenissä on asukkaita noin 580 000. Mieheni oli huomannut jostain mainoksen kaupungissa järjestettävästä valofestivaalista, ja koska lauantai-illaksi ei ollut muutakaan tekemistä niin hitto miks ei.  Suomessa lauantai oli pyhäinpäivä, mutta täällä sitä eli Halloweenia juhlittiin jo marraskuun ensimmäisenä päivänä, ja meiltä meni nyt vähän koko Halloween sivu suun. Ei ole mun suosikkijuhlia muutenkaan, joten ei jäänyt harmittamaan.

Essen on kunnostautunut valofestivaalien järjestämisessä. Nämä olivat nyt järjestyksessään 68. valojuhlat. Teokset oli nähtävillä noin 2,5km pituisella reitillä keskustan alueella, mutta ei ehditty ihan jokaista kiertää  …koska lapset halusivat ensin karuselliin, sitten maailmanpyörään, sitten tulikin nälkä ja sitä myötä aikuisille jano. Ja sen jälkeen piti jo alkaa ennakoimaan nukkuma-aikaa. ”Matkusta lasten kanssa, se on kivaa ja helppoa!” Ja hidasta sanon minä.

Ne teokset, jotka ehdittiin nähdä olivat kyllä hienoja! Oma suosikki oli Essenin tuomiokirkon seinään heijastettu valotaideteos, jossa kivinen seinä tuntui heräävän eloon ja useamman minuutin mittaisen teoksen lopuksi leijailtiin jo ulkoavaruudessa saakka. Toinen hauska oli saksalaista räppiä soittava valopuu ja olihan tuhansilla erivärisillä ledeillä valaistu maailmanpyöräkin vaikuttava!

Kaduille olivat saapuneet joulukojut, joista sai ostaa vaikka mitä, ainakin luonnollisesti currywurstia, ranskalaisia, Glühweinia ja Flammkucheneita oli tarjolla.

Essenin valofestivaalit jatkuvat vielä 11.11.2017 saakka, ja senkin jälkeen kaupungissa on paljon jouluisia valoja loppiaiseen saakka.

Lux Helsinki järjestetään seuraavan kerran 6.-10.1.2018 – jos olisin silloin Helsingissä, menisin varmasti.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Riikka / Vihreän saaren emäntä 6.11.2017 at 00:48

    Olen tehnyt tuon ihan saman huomion, että seurailen mitä tapahtumia on meneillään ja osallistutaan aina kun voidaan. Olen Suomessa asuessakin osallistunut melko aktiivisesti kaikenlaisiin tapahtumiin, mutta täällä se on saanut ihan uuden ulottuvuuden. Enpä olisi vielä vuosi sitten nähnyt itseäni osallistumaan vaikkapa maatalousnäyttelyyn ?

    • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 7.11.2017 at 10:48

      No just näin! Juttelin eilen saksalaisen ystäväni kanssa, ja hän oli ihan kateellinen meille! Yritin sitten selittää tätä, että ei tää jatkuva ravaaminen ole meillekään minkäänlainen normi, vaan nyt olosuhteiden muutoksesta johtuva juttu 🙂

    Leave a Reply