Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kun kodista ei löydy Suomi-designia

Nyt kun olen päässyt tutustumaan ulkomailla asuvien suomalaisten koteihin, osaan ihan livenä ja osaan esimerkiksi muiden blogien välityksellä, ja olen huomannut niissä muutamia yhteisiä piirteitä. Samalla olen huomannut, että oma kotimme ei juurikaan jaa näitä samoja piirteitä, jonka vuoksi tunnen itseni välillä todella huonoksi suomalaiseksi. 

Meillä ei esimerkiksi ole Yki Nummen suunnittelemaa Lokki-valaisinta riippumassa Artekin ruokaryhmän yläpuolella. Meillä on sen sijaan Sotkan hassunvärinen pöytä ja sikahalvat tuolit, jotka aikanaan mätsättiin silloisen kodin jalkalistojen kanssa sävy sävyyn. Pöytä ja tuolit saavat luvan kestää täällä Saksassa asumisen ajan, sen jälkeen voidaan hankkia uudet.

Meillä ei ole Iittalan Teema-astiaston valkosia kippoja ja kuppeja, eikä edes Iittalan viinilaseja. Ruokailuvälineet eivät ole Iittalaa saati Hackmannia, vaan joitain Varkauden mummilta saatuja. Parempaan kattaukseen meiltä löytyy sen sijaan kasapäin Villeroy Bochin New Wave -sarjaa. Ja sehän on sitten saksalainen!

Leikkokukat eivät ime vettä Aalto-maljakossa, vaan missälie Prisman lasivaasissa. Kodin tekstiileissä, vaatteista puhumattakaan, ei vilahtele Marimekkoa tai Vallilaa, vaan ne harvat verhot, joita meillä on, ovat Ikeasta ja palvelevat enemmän pimennyksessä kuin sisustuksessa.

Lasten yövalona on – tadaa – Ikean kuulamppu (joka on itseasiassa mun oma lamppu opiskeluajoilta) eikä suinkaan Eero Aarnion Tuplakupla. Tuikkukynttilät eivät pala meillä Iittalan Kivi-tuikuissa, koska taisin myydä muutamat omistamani kappaleet ennen muuttoa vähäisen käytön vuoksi.

Mariskooli minulla joskus oli, taisin antaa sen äidilleni.

Olenkohan jotenkin puoliksi tietämättäni hyljeksinyt klassista Suomi-designia? Ehkä.

Tai ehkä en oikein ole nähnyt sen arvoa aiemmin?

Nyt näkökulma on muuttunut, ja vaikka minusta ei sisustajaa saa vääntämälläkään, voin sanoa että kyllä suomalainen ja skandinaavinen tyyli miellyttää omaa silmää.

Erityisesti vieraita varten kaipaisin nyt kovasti meille kotiin jotain todella suomalaista.  Jotain, jonka avulla voisi kertoa lisää suunnittelijasta, yrityksestä, suomalaisesta menestystarinasta. Olen jopa Miehen suusta kuullut lauseen ”Me voitais hankkia sellaisia Marimekon servettejä” – ja se on paljon se.

Miehen japanilaiset kollegat lentävät mielellään Aasian ja Saksan väliä nimenomaan Suomen kautta – koska bisnesluokasta saa travel kitin Marimekon pussukassa ja kentältä voi ostaa kotiinviemisiksi lisää Iittalaa – Muumeja unohtamatta.

No niin, tulihan sieltä jotain. Muumeja meillä onkin talo täynnä! Löytyy pehmolelua, kirjaa, palapeliä, kahvimukia. Ehkä nostankin siis Muumit kodissamme lasten lelulaatikosta paraatipaikoille – nämä ovat katsokaas suomalaisia, kyllä vain.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Nina 23.9.2017 at 16:33

  Muumeja loytyy taaltakin – mukeja tarpeeksi kuukauden joka paivalle. Mutta ei paljon muuta. Marimekko, useimmat Iittalat, Pentikit ahdistavat …. ja samoin kuin siella, Villeroy&Bochia sitten on arkeen ja juhlaan. New Wavea on taallakin kasoittain. Ja V&B Mariefleur on suosikkini arkipaivan poydassa.

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 26.9.2017 at 12:05

   Oi mun piti käydä heti googlaamassa Mariefleur, miten kauniita! <3

 • Reply Joanna Sormunen 23.9.2017 at 22:56

  Meillä on kaksi muumimukia jotka olen saanut lahjaksi, yksi vanha Marimekon peltipurkki (lahja myös) ja miehen pilalle polttama Marimekon pannulappu (myöskin lahjaksi saatu).
  Huonekalut ja muu tavara on täältä ostettua, taide-esineet joilla sisustan ovat Latinalaisesta Amerikasta, sekä täältä että matkoilla ostettuja.
  Syy tähän suomalaisen hylkimiseen on yksinkertaisesti se että matkalaukkuihin ei paljoa mahdu ja rahtia on turha edes unelmoida tänne tuovansa. Muuten saattaisi kyllä joku Suomi-tuote tässäkin kodissa tulla vastaan.

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 26.9.2017 at 12:06

   Välimatka varmasti vaikuttaa siihen, minkä verran ja millaisia Suomi-esineitä on mahdollista saada kotiinsa. Kiva että on edes jotain 🙂

 • Reply Make 3.10.2017 at 23:02

  Villeroylla on tehtaan myymälät Metlachissa ja Luxemburgissa. Jälkimmäisestä sai aikoinaan yllätyslaatikoita tosi halvalla, lähes priimaa sekalaisina sarjoina. Ostetaan kasa laatikoita ystävien kanssa ja sitten vaihdellaan, niin että on sarjoissa järkeä.

 • Leave a Reply