Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suloinen sekamelska Kroatiassa: Dinopark Funtana

Kroatian loman aikana Dinopark Funtanan mainokset tienvarsilla olivat useasti kiinnittäneet huomiomme. Paikka oli saanut vaihtelevia arvosanoja TripAdvisorissa, joten päätettiin kokeilla, mitä mieltä lapset ja me oltaisiin siitä. Saatiin mukaan omien 2v ja 4v lasten lisäksi kaveriperheen 5v tyttö, ja vauhtia tällä kolmikolla riittikin.

Navigaattori opasti meidät ihan ihmeellisiä pikkuteitä perille, mutta lopulta oltiin perillä Funtanan kaupungissa Istrian niemimaan länsirannikolla.

Parkkipaikan reunalla kohosi pitkäkaulainen dinosaurushahmo hieman päätään heiluttaen. Vaikka en ole koskaan legendaarisessa Visulahdessa käynytkään, tuli ekana mieleen se T-Rex, joka nököttää viitostien varrella ja jota lapsena aina auton ikkunasta ihailin. Dinoparkin kassatäti kyseli mukana olevien lasten iät, kerrottiin että 2, 4 ja 5. Tiedettiin, että alle 3v ovat ilmaisia, ja täti totesi yllättäen myös meidän Arminista ”Today he’s three”, eli maksettiin lopulta vain yhdestä lapsesta.

Ihan ensivaikutelma Dinoparkista oli siis aika kotikutoinen, hieman nuhjaantumaan päässyt ”rahat pois – lapsimagneetti”, mutta mitä pidempään puistossa vietettiin, sitä mukavampaa meillä tuntui olevan. Tekemistä löytyi laidasta laitaan, esimerkiksi yksi ehdoton hitti oli fossiilin kaivaminen esiin hiekkalaatikosta.

Dinosauruksia oli monta ja lähes kaikissa oli start-painike, josta sauruksen sai liikuttamaan päätään tai häntäänsä. Aikuisen silmään liikkeet olivat aika tökeröitä mutta ehkä tuollainen pienempi silmäpari ei kiinnitä samalla tavalla huomiota hieman repsottavaan nahkaan, katkenneeseen varpaaseen tai nykivään metallin kirskuntaan.

Ruuhkaa puistoon ei heti sen auetessa ollut eikä suurempaa ryysistä tullut myöhemminkään heinäkuisena arkipäivänä.

Paikka oli kyhätty kasaan ihan suoraan kivikkoisen kuivan metsän sekaan, ja sitä oli rakennettu mahdollisimman vähän, jolloin dinot tuntuivat olevan luonnollisemmin esillä, jos nyt niin voi sanoa. Kulkureitit oli tehty leveistä lankkupoluista, ja matkalle mahtui myös muutama jyrkempi nousu/lasku, mutta matkarattailla pystyi kuitenkin kulkemaan. Aidat oli tehty kuivista oksista, ja ne sopivat mielestäni miljööseen sekä kotikutoisuutensa että luonnollisuutensa vuoksi.

Alueen keskellä oli suuri telttamainen rakennus, jossa oli tarjolla ruokaa ja sirkushuveja – kirjaimellisesti. Ruoka ei alkuun vaikuttanut valitettavasti yhtään kummoisemmalta kuin muissakaan lapsille suunnatuissa kohteissa. Tarjolla oli sitä tuttua höttöä eli ranskalaisia, nuggetteja ja hampurilaisia. Plussaa kuitenkin teeman mukaisista yksityiskohdista; nuggetit olivat isojen dinojen muotoisia, kanahampurilaisen pihvi oli ihan kunnon rintafilee ja ranet maukkaita.

Sirkushuvit sen sijaan tarkoittivat ihan täysiveristä Circus Varietee Showta pelleineen, hulavannetaitureineen, ilma-akrobaatteineen ja jonglööreineen. Sisäänpääsyn hinnalla sai siis kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Esitys alkoi dinosaukseksi pukeutuneen miehen mahtipontisella kävelyllä ympäri areenan pyöreän katsomon ylätasoa. Vaikka esityksien musiikki oli välillä aika kovalla ja osa numeroista oli enemmän aikuisille kuin lapsille, jaksoivat pienet keskittyä hienosti koko tunnin shown verran – toki edessä oleva ruoka auttoi asiaa.

Dinosaurusten ja sirkuksen lisäksi alueella oli myös muutamia huvipuistolaitteita, jotka sopivat mainiosti pienillekin. Tai no – ehkä tiukemmilla turvallisuusmääräyksillä valikoima olisi jäänyt ohuemmaksi, koska osa laitteista oli ehkä hieman kyseenalaisia. Esimerkiksi kivikkoisen maaston yläpuolella kiertävä liikkuva laite, jossa vanhempi nostaa itse lapsensa tuoliin, laittaa kevyen turvaketjun kiinni ja kuka tahansa voi milloin tahansa painaa laitteen start/stop-nappia. Tällaisia start/stop-laitteita oli useampikin, ja en ole koskaan ennen sellaisia nähnyt.

Toisekseen en ole koskaan törmännyt yhtä räikeään tekijänoikeuksien rikkomiseen. Alueella oli surutta käytetty monia tunnettuja logoja aivan hävyttömästi, oli mm. McDino keltaisilla kaarilla, Madagascar-piirretyn hahmoja, The Flintstonesista tuttu kärry, Pirates of the Caribbean merirosvohahmoja, Jurassic Park -leffan logo ja vaikka mitä. Ja kaikki sellaisina halpoina kopioina. Jossain kohtaa homma alkoi ihan naurattaa.

Kokonaisuutena Dinopark Funtana oli aikamoinen sekamelska vähän kaikkea: kotieläinpuistoa, huvipuistoa, dinosauruksia, sirkusta, merirosvoja, tropicariota ja leikkipuistoa. Nähtävää olisi riittänyt aivan kokonaiseksi päiväksi, mutta lasten jaksaminen ja pienimmän päiväunet rajoittivat oleskeluaikaamme niin, että jouduttiin skippaamaan kokonaan mm. trampoliinit (joo, niitäkin olisi ollut!).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Emma 21.8.2017 at 10:54

    Mä innostun aina kaikesta dinosaurusteemaisesta, oli siis pakko tulla katsomaan minkälaisen puiston kroaatit ovat saaneet aikaiseksi. No, aikuiselle dinofanille tuo ehkä olisi tosiaan pieni pettymys kaikessa kulahtaneisuudessaan, mutta pienemmille menee varmaan ihan täydestä!

    • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 22.8.2017 at 22:20

      Totta, pelkälle aikuisporukalle en tätä kyllä suosittele 😀 Lapsille upposi hyvin, ja kotiin ostettiin vielä veteen upotettavat ”dinosauruksen munat”, joiden kuoriutumista oli hauska odottaa loman viimeiset päivät 🙂

    Leave a Reply