Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tour de France alkaa kesällä Düsseldorfista

Maailman kuuluisin pyöräilykilpailu Tour de France eli Ranskan ympäriajo starttaa tänä vuonna Düsseldorfista! En edes tiennyt, että tällainen voi olla mahdollista, luulin nimittäin että kisa ajetaan visusti Ranskan rajojen sisäpuolella, joten aloin perehtymään tulevaan urheilutapahtumaan hieman tarkemmin silkasta mielenkiinnosta.

Ihmettelin jo toukokuun alussa täällä Meerbuschissa läheisten kauppakatujen varsille ilmestyneitä pylväisiin kiinnitettyjä polkupyöriä, jotka oli maalattu Ranskan lipun väreihin. Ensimmäisen kerran kiinnitin näihin huomiota juuri Ranskan presidentinvaalin tulosten selviämisen jälkeen, ja hetken kummastelin, että onpas joku nyt todella iloinen lopputuloksesta.

Kyse ei nyt siis suinkaan ollut Ranskan vaalituloksesta, vaan tästä suuresta pyöräilytapahtumasta, johon valmistautuminen on alkanut sekä Düsseldorfissa että ympäröivissä kaupungeissa.

Tähän mennessä olen saanut selvitettyä, että lähtö tapahtuu heinäkuun ensimmäisenä päivänä ja kilpailijat saapuvat maaliin Pariisiin reilun kolmen viikon kuluttua. Tämän vuoden kilpailu on jo 104. ympäriajo ja mukana on pari sataa kilpailijaa. Tour de Francen maaliviiva on ollut Champs Élyséellä jo vuodesta 1975, mutta lähtölaukaus on ammuttu monesti muuallakin kuin Ranskassa. Saksasta kisa on alkanut kolmesti, viimeksi tasan kolmekymmentä vuotta sitten eli vuonna 1987 Berliinistä.

Ensimmäisenä päivänä ajetaan henkilökohtaiset aika-ajot aivan Düsseldorfin kaupungin keskustassa noin 14 km pituisella reitillä. Lähtö tapahtuu Nordparkin viereiseltä messualueelta ja kulkee halki Rheinparkin, Altstadtin, Königsalleen, Landtagin ja Oberkasselin. Katso tarkempi kartta tästä.

Seuraavana päivänä onkin sitten luvassa kunnon rykäisy, yhteensä 203,5 kilometriä ensin ympäriinsä Düsseldorfin naapurikaupunkeja ja sitten siitä kohti Belgian Liègeä. Tällä toisella etapilla pyöräletka suhauttaa myös aivan muutaman kadunkulman päässä meidän kodista!

Pyöräilyn seuraaminen telkkarista on ollut minusta, noh, ehkä vähän hölmön tuntuista. Lajia sen paremmin tuntematta touhu näyttää siltä, kuin kauhea kasa käsistä luisevia ja pohkeista terästä olevia miehiä polkee ihan sumpussa järkyttävän kovaa. Olenkin keskittynyt yleensä ihmettelemään, miten ne eivät aja useammin toistensa päälle.

Kisoja on kuitenkin tullut vuosien varrella seurattua useamman kerran, ainakin sivusilmällä. Mieheni isä on ollut nuoruudessaan kilpapyöräilijä, ja olemme olleet useana vuonna yhteisporukalla lomailemassa Euroopassa juuri Tour de Francen aikaan. Joten luonnollisesti telkkarissa on pyörinyt taustalla pyöräilyä, ja sitä olikin helppo seurata, koska kisaa näytettiin suorana urheilukanavilta. Yhdessä sitten päiviteltiin erityisesti niitä reitin varrella olevia katsojia, jotka kuin henkensä kaupalla hyppivät ajoradalla pyöräilijöiden kauhuna.

Nyt meillä on kuitenkin ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä oikeasti katsomaan kisoja ja nauttimaan suuren urheilujuhlan tunnelmasta. Kaikki tämä vieläpä ilman sen suurempaa vaivannäköä, kun nyt kerta tulevat suoraan tänne meidän nurkille ajamaan. Ihan uskomatonta ajatella, kuinka erilainen pöhinä täällä normaalisti kovin rauhallisella seudulla varmasti tuolloin tulee olemaan! Ranskan värein maalatut pyörät siis osoittavat tulevan kilpailureitin, nokkelimmat ehtivät tämän ehkä jo arvatakin.

Koteihin on jo jaettu tiedotteita tulevista erikoisjärjestelyistä kaduilla ja tapahtumaa hehkuttavat ulkomainokset ovat vallanneet bussipysäkit. Olen huomannut, että reitillä kävellessäni yritän keksiä, mikä olisi hyvä paikka tulla katsomaan kisaa. Paraatipaikat on ehdottomasti niillä, ketkä asuvat pääkadun liiketilojen yläpuolisissa asunnoissa ja joilla on ikkunat kadulle päin. Veikkaan että niillä asukkailla on paljon kavereita tuona viikonloppuna!

Kisan aloituksen saamista kaupunkiin pidetään huikeana markkinointipanostuksena matkailulle ja kaupungin tunnettuudelle. Düsseldorf pyrkii myös vahvistamaan mielikuvaa kaupungista pyöräilijäystävällisenä paikkana ja on julkistanut tavoitteekseen nostaa pyöräilyn osuutta nykyisestä 13 prosentista 25 prosenttiin – kaupungin nettisivut eivät kylläkään kertoneet, millä aikataululla tavoite olisi tarkoitus saavuttaa. Joka tapauksessa kaupunki panostaa 300 km pitkään pyöräilyverkkoon ja nostaa pyöräilyä esille yhtenä tulevaisuuden liikennevälinestä. Tämä nyt ei ainakaan omaan korvaan kuulosta enää mitenkään erityisen edistykselliseltä ajattelulta, mutta ehkäpä se täällä autoilun kultamaa-Saksassa on vielä maininnan arvoinen asia.

Düsseldorfin kaupungin turismisivustolta voisi ostaa VIP-lipun starttipäivän paraatipaikoille karvan alle 700 euron hintaan (!). Avajaispäivän loppubileissä soittaa Düsseldorfista kotoisin oleva elektronisen musiikin uranuurtaja Kraftwerk. Bändi julkaisi vuonna 2003 Tour de Francen 100-vuotisen historian kunniaksi kisan nimeä kantavan albumin ja esittää sen kokonaisuudessaan muiden kappaleiden lisäksi tässä konsertissa.

Aloitusviikonloppuna ja sitä ennen järjestetään lukuisia oheistapahtumia ympäri Düsseldorfia ja ympäröiviä kaupunkeja. Luvassa ainakin suuri polkupyöräkirppis, suuri pyöräilyn ympärille keskittyvä koko perheen päiväjuhla ja lisäksi lapsille järjestetään omia Petit Départ -kilpailuja. Järjestelyissä on mukana kaikkiaan 2000 vapaaehtoista – pelkästään Düsseldorfissa.

Kokonaisuutena reitti on kaikkea muuta kuin Ranskan ympäriajoa, nimen voisi muuttaa vaikkapa Ranskan ympäriinsäajoksi.  Katsokaa vaikka tuota karttaa!

Kiinnostaako pyöräily? Oletko joskus ollut katsomassa Tour de Francea?

H niin kuin Hausfrauta voi seurata Facebookissa: https://www.facebook.com/hniinkuinhausfrau/ ja Instagramissa: @_valkkis_

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Katriina 28.5.2017 at 19:29

  Niin kuin Lena (London and beyond) jo totesi ”Saksalaiset ovat kansa, joka rakastaa tapahtumia”.Pitää sisällään myös Tour de Francen ja Düsseldorfin kansanjuhlat. Vaikka ei erityisesti kiinnostaisikaan, niin ei voi välttyä Tourilta yksistään jo siksi, että mukana on kaksi saksalaista joukkuetta ja ARD ( eli kanava 1) näyttää Touria iltpäiviasin, tai ainakin kaikissa iltauutisissa näytetään , kuka ajaa keltaisessa tai vihreässä paidassa, kuka on jäänyt kiinni dopingista tai kaatunut pahasti.Liikkellä on paljon rahaa, vaikka ei niin paljoa kuin tenniksessä. Kunnia (ja voittorahat) kuuluu koko joukkueelle, joka taktikoi ja tukee ykkösajajaa. Juuri päättynyt Giro d´Italia ajetaan kauempana Alppien takana ja on syystä tai toisesta vähemmän ”tapetilla”.

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 28.5.2017 at 22:14

   Suuri jännitysnäytelmä siis luvassa, täytyykin seurata ainakin ne iltauutiset sitten heinäkuussa 🙂

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 28.5.2017 at 22:00

  Voi vitsit olisi huippua joskus nähdä livenä. No jospa ne joskus aloittaa Münchenistä. Mun isä on (ollut) myös kilpapyöräilijä ja siitä itsellekkin on kipinä fillarointiin syntynyt. Itse Tour de Helsingin (140km) fillaroineena voin sanoa että kyllä tuntuu ja takapuolessa. Kerran sitä oltiin katsomassa ja Espoossa Karakallion kohdalla alkoi ns. vapaa vauhti (sitä ennen piti mennä tiettyä vauhtia) ja vitsit se oli huikeeta kun fillaroitsijat lähtivät täysillä eteen päin. Aivan huippua. Oon kade että pääsette näin läheltä näkemään kisat. Niin ja piti vielä sanomani että Jumi on tulossa sen fillariporukan kanssa Düsseliin juuri silloin. Sitäköhän ne olivat tulossa katsomaan? Mulle ei taas oo kerrottu kunnolla tai en oo vaan tajunnut.

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 28.5.2017 at 22:18

   Oi! Mä oon asunut Karakalliossa joskus vuosia sitten 😀 Jos päädyt tulemaan fillariporukan mukana niin vois treffata 🙂

   • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 9.6.2017 at 09:43

    Moikka, me ollaan silloin jo Kimin kanssa Suomessa. 🙁 🙂 Ja tosiaan sen takia he fillaroivat sinne, katsomaan kisoja. Huomaa hyvin kuinka ei olla oikein keretty keskustelemaan kunnolla.

 • Reply Riikka / Vihreän saaren emäntä 29.5.2017 at 00:39

  Nyt alat tekemään hämyjä. Maalaat oman fillarisi Ranskan lipun värein ja suikkelehdit ympäri kaupunkia sen kanssa ?
  Vaude, että pääsette seuraamaan tuollaista tapahtumaa läheltä!

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 31.5.2017 at 22:05

   Patonki kainaloon ja baskeri päähän 😀

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 29.5.2017 at 11:03

  Ranskan Grenoblessa asuessa olimme katsomassa yhden Tour de Francen lähdön, kun sellainen kotikaupungissa silloin järjestettiin. Olihan se aikamoinen tapahtuma 🙂

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 31.5.2017 at 22:05

   No varmasti! 🙂

 • Reply Merja Lehto 31.5.2017 at 16:03

  Huippua päästä nauttimaan pyöräilyn, urheilun ja tapahtumien annista kotikulmilla! Olis kiva itsekin kokea tommonen ?

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 31.5.2017 at 22:06

   Odotan kyllä innolla! 🙂

  Leave a Reply