Suomen suurin matkablogiyhteisö

Yksityiskohtia saksalaisesta kodistamme

Monissa blogeissa ja Facebookissa on kiertänyt alkuvuoden aikana erilaisia arkikuvahaasteita. Yhteenkään en missään osallistunut, mutta olihan niitä (ainakin osaa) hauska seurata. Oma kotimme täällä Saksassa on pääasiassa ihan tavallinen, mutta on täälläkin muutamia pieniä juttuja, joihin ainakin koko ikänsä Suomessa asuneena tulee kiinnitettyä huomiota.

piha

Monessa, monessa maassa Suomen ulkopuolella törmää tähän samaan, ei yleensä tarvitse lähteä kuin Tallinnan-laivalle, kun viimeistään vessassa huomaa kiroavansa tätä klassikkoa: sisäänpäin aukeavia ovia! Erityisen raastavia ne ovatkin juuri pienissä tiloissa, joten olenkin todella tyytyväinen, ettei täällä sentään ”väärään suuntaan” aukea kuin ulko-ovi. Kodissamme on myös ihan mukiinmenevä eteistila (ei ollut läheskään kaikissa asunnoissa, joita kävimme katsomassa!), joten tuo sisäänpäin aukeaminen ei mitenkään häiritse.

ulkoovi

Ulko-ovi menee samantien lukkoon, jos sen laittaa kiinni. Ovessa ei ole mahdollisuutta jättää sitä aukeamaan kahvasta kääntämällä ilman avainta, joten olen ihan tosissani saanut opetella täällä mantraa ”kännykkä-lompakko-avaimet” ulos lähtiessä. Jos haluaa oven kunnolla lukkoon, vissiin vähän niinkuin takalukkoon, avainta pitää kiertää kaksi kierrosta lukkopesässä.

keittiön ikkuna

Keittiössä ei ole astiankuivauskaappia, vaan kaapin paikalla on ikkuna. Tässä(kin) asiassa on mielestäni monta hyvää ja huonoa puolta verrattuna Suomessa totuttuun systeemiin. Huonoja puolia on, noh, ilmiselvästikin se, että astioita ei saa kuivumaan kunnolla mihinkään. Käsitiskiä meillä kuitenkin tulee, kun pesen käsin ainakin paistinpannut, useimmat muoviastiat ja veitset, joita kaikkia tulee käytettyä lähes päivittäin. Olen miettinyt pienen pöydälle laitettavan kuivaustelineen hankkimista, mutta toistaiseksi olen vain tyytynyt levittämään astiat pyyhkeen päälle kuivamaan. Yksi vaihtoehtohan voisi olla astioiden kuivaus pyyhkeellä ja suoraan kaappiin laitto, mutta eipä ole tullut tuota kokeiltua.

Ikkunasta on kuitenkin mukava tuijotella ulos ja tietysti kyylätä ohikulkevia ihmisiä. Osa kadulla kävelevistä ihmisistä kytistää ihan samalla tavalla meille sisään, ja en ole vielä ihan varma, pitäisikö heitä sitten katsekontaktin osuessa moikata vai yrittää itse salamana kadota näkyvistä. Suomalainen tapa voisi olla tuo jälkimmäinen, mutta saksalaisesta en vielä tiedä. Kaikilla naapureillamme tuntuu olevan verhoja, kaihtimia ja muita näkösuojia ikkunalla – meillä ei ole mitään muuta kuin nuo pari yrttiä ja käsittämättömän sitkeät supermarketin neilikat.

jääkaappi

Keittiön muita pieniä kummallisuuksia on pieni pakastin. Suomessa meillä oli täysikokoinen jääkaappi ja yhtä suuri pakastin. Ja jostain syystä kaikki aina enemmän ja vähemmän täynnä. Pakastimessa tilaa veivät valmiit ruuat pakasterasioissaan, monet puoliksisyödyt jäätelöpaketit, hätävarana olevat pizzat, leipäpaketit ja mini-minigrippusseihin pakatut annokset mustikkaa, mansikkaa ja omenasoseita. Alkuun olin aika kauhuissani, miten pärjäämme aiempaa pienemmän jääkaapin kanssa, josta vielä osansa syö tuo pakastelokero. Ja kuinka voimme pärjätä noin pienellä pakastimella! Vastaus on tylsä: ihan hyvin. Olen ratkaissut pakastinongelman niin, etten juurikaan ole kaupoissa edes katsellut pakastealtaiden tarjontaa, niin ei tule turhia houkutuksia.

avoin ovi

Melkein kaikissa ovissa ja ikkunoissa on rullasäleiköt, en tiedä mikä näiden nimi virallisesti on, mutta kuitenkin tuollaiset metalliset kaihtimet, jotka nostetaan ja lasketaan sivussa olevasta nauhasta vetämällä tai sitä löysäämällä. Kannattaa muuten olla kiskaisematta säleikköä turhan voimakkaasti ylös, voi nimittäin jäädä jumiin, kokeiltu on. Näillä saa huoneen todella pimeäksi niin halutessaan, kun säleiköt menevät tarvittaessa kokonaan kasaan eivätkä jätä edes noita pieniä reikiä näkyviin. Ihan huippuominaisuus erityisesti lasten makuuhuoneessa!

Ikkunat sekä ranskalaisten parvekkeiden ja talviterassin ovet saa auki joko normaalisti sivulta tai viistosti ylhäältä. Koska asunnossa ei ole saksalaisittain tyypillisesti ilmanvaihtoa, on ollut pakko opetella tuulettamaan. Tuo ikkunan auki saaminen yläviistoon on minusta erityisen miellyttävää, vaikka naapurit näyttävätkin tuulettavan niin, että räppänät ovat sepposen selällään. Ikkuna näyttääkin mielestäni jotenkin todella kauniilta, kun se on viistosti auki, ja edelleen musta on yksinkertaisesti vaan todella hassua, että oven voi avata myös noin. Kaikilla on huvinsa siis.

Ja ikkunoita tuntuu muutenkin olevan paljon! Myös vessassa ja kylpyhuoneessa on ikkunat, joka mahdollistaa näiden tilojen somistamisen oikeilla viherkasveilla. En oikein osaa pukea sanoiksi, miten paljon tästä mahdolisuudesta pidän, mutta siis minusta ihan älyttömän kiva pystyä laittamaan oikeita kukkia vessaan. Hurra!

vessakasvi

Valokatkaisimet toimivat ”väärinpäin”, toisaalta meillä monen valon saa päälle ja pois useasta eri katkaisimisesta, joten pikkuhiljaa molemmat suunnat alkavat tuntua ihan normaaleilta.

valokatkaisin

Asunnossa on kokolattiamatto alimmassa ja ylimmässä kerroksessa. Muualla asunnossa on parkettia tai laattalattiaa, mutta ylimmässä ja alimmassa kerroksessa tosiaan ihan ehta kokolattiamatto, alakerrassa vieläpä keltainen sellainen. Alkuunsa toki karsastin tätä paljonkin, mutta onhan nuo ainakin lasten leikeissä ihan mukavat. Muutenkin pääosa kotona vietetystä ajasta kuluu kokolattiamatottomissa tiloissa, joten eipä noista nyt mitään haittaakaan ole. Kuvassa meidän täysin kesken oleva alakerta.

alakerta

Pihalla minua ihmetytti ja ihmetyttää edelleen ehdottomasti eniten kasvien täyttämä kuoppa. Olisikohan tällekin joku kauniimpi ja kuvaavampi nimi? Kuopan tarkoitus on antaa luonnonvaloa alakertaan, jonka ikkunoista ei muuten näkyisi kuin multaa. Kerrassaan nerokasta! Odottelen vain sitä hetkeä, kun lapset alkavat pelailla pihalla palloa, sitä saa varmaan olla hakemassa tuolta alituiseen!

kuoppa

Tällaisia juttuja meidän kotona on, ja kyllä – ihmeen nopeasti tätä voi kodiksi sanoa ilman empimistä.

Yllättikö joku yksityiskohta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply