Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lomalle lompsis – Kroatia kutsuu kesällä

*Yhteistyössä Interhome Suomen kanssa

Ollaan Miehen kanssa matkusteltu yhdessä erinäisillä matkaseurueilla koko yli kymmenvuotinen yhteinen historiamme. Monet erityisesti pidempikestoisista matkoista on tehty yhdessä Miehen isän perheen kanssa, jolloin meitä on ollut matkassa yleensä neljä aikuista ja Miehen kaksi nuorempaa sisarusta, ja myöhemmin toki myös omat lapset. Kun porukka on monihenkinen ja haluaa viettää aikaa enemmän yhdessä kuin erikseen, ei erillisiin hotellihuoneisiin eristäytyminen tunnu aina mukavalta vaihtoehdolta. Toki niitäkin on matkan varrella riittänyt, ja tietyissä tilanteissa hotellimatkustamisessa on ehdottomat plussansa.

Ollaan useamman kerran matkustettu Suomesta Eurooppaan eri tyyleillä. Muutaman kerran on menty Finnlinesilla Saksaan ja jatkettu siitä omalla autolla eteenpäin. Kerran mentiin laivalla vain Tallinnaan ja ajettiin sieltä autolla Via Balticaa läpi Euroopan Ranskaan saakka. Reitti kulki mm. Champanjan alueen läpi, tykkäsin! Ja joskus on vaan suoraan lennetty perille ja tehty päiväretkiä vuokra-autolla.

Hotelleissa on majoituttu toki matkan varrella, mutta toistuvasti olemme kuitenkin päätyneet varaamaan lomamme tukikohdan, loma-asunnon tai villan, Interhomen kautta. Itse en tällaisesta palvelusta ollut opiskeluaikoina kuullutkaan, mutta Appiukolle tämä taisi olla silloin jo tuttu kanava vuokrata loma-asunto. Interhomen käyttöön päädyttiin usein siksi, että heiltä on aina löytynyt tarpeitamme vastaava lomakohde hyvään hintaan ja vuosien varrella tietysti luotto koko homman toimivuuteen painaa vaakakupissa, kun on kyse kuitenkin kovasti odotetusta ja pitkään suunnitellusta lomamatkasta.

Näin ensimmäistä kertaa Alpit auton ikkunasta

ALPIT AUTON IKKUNASTA

Ensimmäinen tällainen yhteisreissumme oli vuonna 2008, kun seilattiin ihanalla hitaalla Saksan laivalla muistaakseni Travemündeen, ja matkustajia laivalla oli oikeasti vain kourallinen. Ruokaa tarjoiltiin silloin runsaasta, erityisesti rekkamiehen makuun sopivasta buffetista viidesti päivässä, ja tilatun viinipullon pystyi jättämään nimellä odottamaan tiskille seuraavaa ruokailua. Oi niitä aikoja! Saksasta ajelimme muutamalla yöpymisellä Pohjois-Italiaan, jossa meillä oli kaksikerroksinen loma-asunto korttelin yhteisellä uima-altaalla. Muistan kun paheksuimme suuresti (ruotsalaisia? brittiläisiä?) turisteja, jotka olivat röyhkeästi varanneet pyyhkeillä omat aurinkotuolit seuraavalle aamulle jo edellisenä iltana!

pelastusrengas

Vuonna 2011 (eli edelleen aikana ennen omia lapsia, jolloin loma oli…hmm, lomaa, ei arkea lomanviettopaikassa, you know what I mean…) oli vuorossa Via Baltican läpiajo ja matka jatkui halki koko sateisen heinäkuisen Euroopan aina Ranskan länsirannikolle saakka pieneen maalaiskylään, jonka suurin nähtävyys oli sunnuntaimarkkinat kanahäkkeineen. Loman huipentumana kaiken ajamisen jälkeen toimi Interhomen kautta varattu talo pihoineen ja uima-altaineen. Talo oli yllätykseksemme ihan oikeasti jonkun ranskalaispariskunnan koti, jonka he vain luovuttivat vuokrakäyttöön kuumimmiksi kesäkuukausiksi. Pohjois-Italian jaetun uima-altaan jälkeen totesimme, että näin perhepiirissä lomaillessa oma allas olis aika kiva, ja siihen ollaankin sitten tukeuduttu jatkossa.

Kauhistuksen kanahäkki - The Chicken Cage of Terror

KAUHISTUKSEN KANAHÄKKI – THE CHICKEN CAGE OF TERROR

uimahyppy

Viimeisin vuokravilla meillä oli viime kesänä, kun suuntasimme tutulla perheporukalla (ja nyt myös omat lapset toki mukana!) Espanjan itärannikolle, reilut sata kilometriä Barcelonasta etelään Miami Platjalle ja vietimme kaksi viikkoa komeassa miljöössä. Villa oli keskellä toinen toistaan komeampia vaaleita kivitaloja, rantaan pääsi kävellen ja muutama ruokapaikkakin oli lähietäisyydellä. Autolla sitten toki pääsi liikkumaan laajemmin ympäriinsä, vaikkakin paljon viihdyttiin ihan vaan tuolla omassa rauhassa. Lanseerasimme keskipäivän cavahetken,  josta nautittiin omalla altaalla lasten päiväunien aikaan. Ja taisi siinä aikuisetkin vetäistä unoset aina tarvittaessa. Ah!

cavahetki

Tähän lomakohteeseen tultiin lentämällä suoraan Helsingistä Barcelonaan, ja sieltä kahdella vuokra-autolla kohteeseen. Alunperin piti tulla yhdellä autolla, mutta noh, matkalla aina sattuu ja tapahtuu. Haettiin villan avaimet Interhomen paikallistoimistosta, ja saatiin samalla selkeät ohjeistukset ja infot koskien asumista ja mahdollisia ongelmatilanteita.

Lähetettiin perheen miehet ensitöikseen ruokakauppaan, ja todettiin että he selviävät reissustaan huomattavasti nopeammin ilman ylimääräisiä apureita, ja tämä olikin oikein toimiva ratkaisu. Mies ja hänen isänsä toivat tunnin sisään paikallisesta ruokakaupasta yhteensä 10 kassillista ruokaa, juomaa, herkkuja, vettä ja alkoholia, ja loppulasku oli naurettavat 200 euroa! En yhtään ihmettele Espaanjaan muuttavia suomalaisia ainakaan tältä kantilta…

Tämän pitkän pohjustuksen tarkoituksena oli vähän valottaa perheemme ”vuokrataan loma-asunto viikoksi tai pariksi” -historiaa, ja kertoa, että lähdetään reissuun ensikin kesänä, jeejee!

hyppy

Kuumimpaan loma-aikaan on siis luvassa pari viikkoa etelässä, tänä vuonna ensimmäistä kertaa kahden kaveriperheen kanssa. Yhteensä meitä lähtee siis kuusi aikuista ja neljä 1-5 -vuotiasta lasta. Loman määritelmät ovat todella heittäneet siis häränpyllyä tässä kymmenen vuoden aikana, mutta tämä on nyt ehdottomasti parasta, mitä voidaan tällä hetkellä ajatella. Aloitettiin matkan suunnittelu hyvissä ajoin, ja pidettiin ensimmäinen suunnittelusessio meillä Suomessa jo heti alkuvuodesta. Jo ennen tapaamista oltiin viestitelty tärkeimmät speksit kasaan, joista oltiin huomattavan yksimielisiä. Matkan ajankohdaksi valikoitui työssäkäyvien pillin mukaan heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa, ja useita kertoja lomataloja varanneena tiedettiin, että vaihtopäivä on yleensä aina lauantai.

Sitten vaan hakusivustot laulamaan! Tässä muutamia vinkkejä, joita kannattaa miettiä lomakohdetta etsiessä:

 • Ajankohta Onko mahdollista joustaa vai hakeeko lomaa tietyille viikoille. Hinnat ovat toki off-seasonina edullisempia, mutta varsinkin useamman työssäkäyvän sovitellessa lomaviikkoja yhteen, on otettava lähtö silloin kuin se vain on mahdollista
 • Hinta Keskustelkaa avoimesti, mikä on sellainen budjetti, joka soveltuu kaikille osapuolille ilman hampaiden kiristelyä
 • Kohdemaa Etsitäänkö kohdetta tietyn maan sisältä vai onko muilla kriteereillä enemmän merkitystä?
 • Muut kriteerit Lähellä kaupunkia ja palveluita vai rauhallisella maaseudulla? Miten perille pääsee? Tarvitseeko ilmastointia? Millainen uima-allas? Millainen keittiövarustelu on tarpeen? Pyykinpesukone? Haluaako päästä rannalle kävellen, autolla vai onko se tarpeellinen lainkaan? Urheilumahdollisuuksia? Nähtävyyksiä? Wifi?!

Selasimme kuumeisesti useita loma-asuntoja välittäviä sivustoja, ja tuntui, että hyviä vaihtoehtoja oli paljon. Kun kuitenkin jo toista kuukautta olimme etsineet matkaporukallemme sopivaa kohdetta, mietin kyllä että olisimme vieläkin tarkemmin voineet ruotia nämä kriteerit kuntoon heti alkuunsa, se olisi ehkä nopeuttanut päätöksentekoa. Toisaalta, oli todella hyvä saada kattava kuva tarjonnasta, ja selvittää kantapään kautta, mistä on tarvittaessa valmis joustamaan ja mitkä lomakohteen ominaisuudet ovat sellaiset, joista ei ole valmis luopumaan.

Todettiin myös samalla, että jos nettisivuilla asunnon kuvista ei löydy yhtään otosta vaikkapa keittiöstä, siihen voi olla syynsä. Tämä tuli vastaan erityisesti yksityisten vuokraamissa kohteissa. Vielä erityisesti, kun matkaseurue on iso ja siinä on lisäksi lapsia, on erityisen selvää, halusimme olla aivan varmoja varauksen luotettavuudesta. Pelkkä ajatuskin siitä, että heittäisi tuhansia euroja vähänkään epäluotettavalle taholle ja pahimmillaan koko loma olisi totaalisen pilalla, on varsin puistattava.

Kesken hakuprosessin oltiin sähköpostitse yhteydessä Interhomen suomalaiseen asiakaspalveluun, kun varmisteltiin, oliko eräässä kohteessa ilmastontia vai ei. Kerroin samalla matkasunnitelmiamme, ja saatiin monia uusia ehdotuksia asiakaspalvelijalta ryhmällemme sopivaksi kohteeksi, ja ne olivatkin kaikki ihan priimaa, mutta meille oli tainnut käydä niin, että kun oltiin nähty jo tosi monta oikein hyvää kohdetta, odotettiin vielä sitä ”yksi ylitse muiden” -kohdetta tulevaksi vastaan. Tai sitten ehdotuksissa oli joku pieni, mutta tällä kertaa meidän porukalle kynnyskysymyksenä ollut puute. Päätöksen teko siis hieman venähti, ja menipä meiltä yksi majoitusvaihtoehto täysin nenän edestäkin, mikä hetken aikaa jaksoi harmittaa. Mitä opimme tästä? Nopeus on valttia!

Kantapään kautta -taktiikka sai meidät lopulta käyttämään seuraavia hakuehtoja (Interhomen nettisivuilla on hyvät lisävalinnat hakuehdoissa, joita kannattaa hyödyntää): yleisarvosana vähintään neljä tähteä, ainakin neljä makuuhuonetta, oma uima-allas (isompi parempi), ilmastointi, kunnollinen keittiö astianpesukoneella, rantaan kävelymatka sekä kauppa ja ravintola lyhyen matkan päässä. Ja sanomattakin selvää, että myös hinta vaikutti valintaan (muutenhan tää olis ollut ihan läpiheittojuttu, haha!). Halvinta ei tarvinnut valita, mutta yleinen konsensus tuntui olevan, ettei laiteta tässä kohtaa ns. kaikkea sileeksi, koska rahaa haluttiin budjetoida myös mm. matkakuluihin sekä mukavaan elämiseen ja aktiviteetteihin loman aikana.

IMG_8004

ESPANJA 2016

Näillä spekseillä matkamme kohdistuu ensi kesänä Kroatiaan, Umagin rantakaupunkiin, joka on kaikille matkalaisille täysin uusi kohde ja maa kokonaisuudessaan. Ihan alunperin taidettiin Kroatiasta puhuakin, mutta sitten seilattiin pitkään Italia/Ranska/Espanja-akselilla. Mutta näin se sitten kääntyi, ja olen todella innoissani uudesta maakokemuksesta. Ja olen iloinen, että kohde löytyi taas kerran Interhomen kautta, koska tällöin voimme luottaa siihen, että talo vastaa kuvaustaan. Interhome vastaa kaikista välittämistään kohteistaan, ja on käynyt ne itse valokuvaamassa ja tarkistamassa.

Pienenä anekdoottina vielä mainittakoon, että näin lasten kanssa matkustavana pyykinpesukone talon varustelussa olisi ollut vielä plussaa, mutta ehkä kaupungilta löytyy tarvittaessa pesula, jonne voisi puolessavälissä lomaa heivata koko jengin pyykit. Ja onneksi nuo kesävaatteet eivät vie paljoa tilaa matkalaukuissa muutenkaan. Eli tästä ei jäänyt kohteen valinta tällä kertaa kiinni. Pyydettiin kuitenkin Interhomen Suomen toimiston kautta taloon nuorimmalle matkalaiselle matkasänky ja syöttötuoli, ja nämä luvattiin toki järjestää paikalle.

IMG_8351

ESPANJA 2016

Itse matkan varaus hoitui helposti nettisivujen kautta. 1o päivän kuluessa varauksesta maksetaan varausmaksu, joka on 30% matkan kokonaishinnasta. Loppusumma erääntyy 42 päivää ennen matkan alkua. Joten koko summaa ei tarvitse olla kasassa heti, riippuen toki kuinka pitkä aika varauksesta itse matkaan on. Me maksettiin varausmaksu luottokortilla, mutta matkan voi maksaa halutessaan myös laskulla, ja maksuliikenne on turvattu.

Meidän perhe aikoo ottaa oman auton alle täältä Saksasta ja mennä posottaa yhden hotelliyön taktiikalla perille. Kaveriperheemme lentävät Suomesta, toiset Venetsiaan ja toiset Pulaan, ja jatkavat sieltä vuokra-autoilla perille. Molemmat lennot ovat perillä vasta lähempänä iltaa kuin päivää, joten meidän perheen tehtäväksi jää noutaa asunnon avaimet, tsekata paikat ja käydä ostamassa ruokaa illaksi ja aamuksi. Sitten vaan skumppa nopsasti kylmään ja muksut unille, se olis loma sit!

Myöhemmin luvassa juttua matkasta, talosta ja Umagin alueesta. Vinkit tervetulleita! Stay tuned!

*yhteistyössä Interhome Suomen kanssa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Viherjuuria 7.3.2017 at 23:24

  Voi Kroatia! Se on niitä kohteita, jotka ovat aina mun matkalistalla mutta joihin ei vain ole kerennyt, koska listalla on aina niin paljon muutakin. Unelmoin syksyllä tekeväni jonkin pikapiipahduksen sinne, jos vaikka löytyisi halpoja lentoja offseasonin alkuun. Mutta rantaloma ja villa kuulostavat tietysti ihan mahtavilta 🙂

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 9.3.2017 at 20:13

   Kroatista kuullut itsekin paljon hyvää, mutta toki myös vastakkaisia mielipiteitä. No niin varmaan joka kohteesta 😀 Osa porukasta koittaa päästä katsomaan tenniksen ATP-turnausta, joka on just samaan aikaan päällä siellä. Mua ei kauheesti tennis kiinnosta, mut liput ei ollut kyllä kalliita sinne.

  Leave a Reply