Hausfrau testaa: Yksin kotona lasten kanssa

Miehen kahden viikon työmatka Aasiassa päättyi lauantaina riemusta kiljuviin lapsiin, kun haettiin isi kentältä kotiin. Voisin tässä näin heti alkuun nostaa hattua kaikille, jotka syystä tai toisesta hoitavat lapsiaan yksin joko useammin, pidempiä aikoja tai aina – olette sankareita!

Ystäväni kysyi minulta puhelimessa pari päivää ennen yh-pestin päättymistä, että mitä minulle kuuluu, mikä on fiilis ja miten oikeasti jaksan. Pystyin ihan rehellisessti sanomaan, että hyvää kuuluu, fiiliskin oli sillä hetkellä oikein hyvä (juuri ostetut uudet kengät ostoskassissa saattoivat toki auttaa), ja että oma jaksaminen oli ihan hyvissä kantimissa sekin. Hermotkaan eivät ole menneet läheskään niin usein tai helposti kuin normiarjessa Suomessa tuppasi menemään. Miten se on mahdollista? Vaikka tietenkään kaikki hetket eivät ole ruusuilla tanssimista, se nyt on selvää.

IMG_1070

No sitä kyllä ihmettelin ihan itsekin, ja pakko oli pysähtyä pohtimaan asiaa tarkemmin. Ehkä siksi, kun oli tietoisesti asennoitunut siihen, että tässä nyt ollaan kaksi viikkoa eikä muuta voida? Kun on saanut oman asenteen eri levelille kuin normiarjessa vallalla oleva ajatus no miksei se tule jo toimistolta kotiin?  Saatteko ideasta kiinni? Että turha murehtia asioita, joille ei mitään voi?

Tämän perusajatuksen lisäksi parin viikon aikana tarvittiin toki kosolti pitkiä hermoja, organisointikykyä, neuvottelutaitoja (lue: kiristys, uhkailu ja lahjonta) sekä ainakin 4 x Frozen sekä useampi toisto Palomies Samia. Ja suklaata – minulle, kesken päivää salaa lapsilta ja iltaisin piilossa pieniltä katseilta. Ja toki muutama 0,2dl pullo kuivaa Rieslingiä (lähikaupassa 1,29€/kpl).

Ajattelin vielä näidenkin lisäksi keräillä tähän muutamia omia, erittäin subjektiivisia ja vain vähän aikaa testattuja vinkkejä erityisesti niille ajoille, kun miehet ovat työmatkoilla päivät pitkät ilmastoiduissa toimistoissa ja illat övereillä dinnereillä. Tai mistä tahansa muusta syystä poissa X aikaa. Huomioitavaa myös, että meillä lapset ovat nyt vähän alle 2v ja 4v, joten toki eri ikäisillä lapsilla toimii varmasti erilaiset jutut. Arki olisi myös varmasti erilaista, jos lapset olisivat vaikkapa edes osan päivää hoidossa, mikä ei tule olemaan meillä arkipäivää nyt vielä ainakaan ennen ensi syksyä.

Lataa kahvinkeitin valmiiksi jo illalla. Koskaan ei voi tietää millainen horror-yö on luvassa, joten aamulla pelkkä napin painaminen voi olla pelastus. Ja onhan se nyt muutenkin mukavaa saada kahvi helposti ja nopeasti eteen.

IMG_0944

Oleskele kotona mahdollisimman vähän. Auto tai jalat alle aina vaan kun voit ja pidä kotia lähinnä aamupala-, iltapala- ja nukkumistukikohtana. Jos kotona ei ole ketään, siellä ei voi kukaan sotkeakaan. Tämä toki tulee pidemmän päälle ehkä hieman rankaksi tai kalliiksi, jos pelkät leikkipuistojen kiertämiset eivät jaksa innostaa. Joka tapauksessa: nokka kohti ulko-ovea ja mars matkaan!

Tee vain pakollinen. Jos kotona kuitenkin haluaa olla, tai siellä joutuu oleskelmaan pakosta, esim. sairastumistilanteissa, kotitöistä voi hyvin tehdä vain pakollisen. Tai tietysti jos kokee vaikkapa uusien kevätverhojen ompelun enemmän rentouttavana kuin stressaavana, niin siitä vaan.

IMG_0948

Hanki lastenhoitaja. Tarvitseeko tätä perustella?

Sovi leikkitreffejä. Lapsille seuraa, äideille seuraa. Puhdas win-win tilanne, joka ei syvempiä perusteluja kaipaa.

Ota lapset mukaan kotitöihin. Vanha virsi mutta voi niin paikkansa pitävä! Sain itsekin tästä taas muistutuksen, kun pesin eräänä päivänä vessanpönttöä. Armin tuli kuikuilemaan ovelle ja pää kallellaan kysyi ”Äiti mitä sä teet?!”  Niin. Jos aina siivoaa silloin kuin lapset vaikka nukkuu, tällainen asia voi jäädä aivan pimentoon että kyllä, vessakin pitää välillä pestä.

Näin ollen olenkin yrittänyt kynsin hampain pitää kiinni nyt periaatteesta, että lasten uniaika on mun omaa aikaa. Ja käytän tätä mielelläni johonkin aivan muuhun kuin kotitöihin. Tämä periaate mahdollistaa mulle jopa sen 3-4h ”omaa aikaa” päivässä, kun ollaan vielä siinä onnellisessa tilanteessa, että molemmat lapset nukkuvat päiväunia ja vieläpä samaan aikaan. Ilman päiväunia aika kutistuisi puoleen tuosta. Ja toki enemmänkin omaa aikaa saa, mutta silloin pitää nipistää omista yöunista. Joita niitäkin yritän vaalia hyvinkin tiukasti, niin paljon kuin olosuhteet vain sen suovat.

Mutta jotta eläisin kuten saarnaisin, muutama valokuvatodiste tähän väliin.

Lapset voivat hyvin esimerkiksi lajitella ruokailuvälineet paikoilleen samalla kun itse laittaa paikalleen lasit ja muut helpommin särkyvät yläkaappien astiat. Pysyvätpähän tämänkin hetken poissa pahanteosta.

ruokailuvälineet

Kuningas-Leijona-Tiikeri voi myös mopata. Ja tää oli hei ihan hitti! ”Äiti! Äiti! Saanko mä vielä vähän mopata, saanko?!”  Öööö saat!

moppaus

Naapuruston eläkeläisten pihapensaat ovat niin ojennuksessa, että meidänkin oli pakko yrittää tehdä ulko-oven edustalla oleville puskille jotain. Sakset käteen ja kuihtuneet kukkaset veks siis! Armin sai ihan taitavasti saksittua oikeita tupsuja pois, Reetta lähinnä heitteli omia muovisia saksiaan maahan tärkeän oloisena.

hortonomit

Jemmaa leluja. Jonkun uuden härpättimen esiin kaivaminen voi pelastaa päivän tai ainakin seuraavan vartin. Ja taikahan piilee siinä, ettei jemmatun lelun tarvitse olla edes upouusi, vaan välillä on hyvä vähän kierrättää ihan omiakin leluja. Yksi laatikko piiloon komeron perälle ja kuukausi pari tekee sen sisällön kiinnostavuudelle ihmeitä.

Nämä tuli nyt mieleen viimeisimpinä selviytymiskeinoina, katsotaan saanko jatko-osan aikaiseksi sitten kuukauden kuluttua, kun Miehen toinen pidempi reissu tulee päätökseensä.

Muitakin vinkkejä, aiheellisia ja aiheettomia, otetaan mielellään vastaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Senna 5.3.2017 at 22:33

  Miks sun Moccamasteri kiiltää? ? Mun on ihan kauheessa kunnossa ja jotenkin sen peseminenkään ei ole hirveän helppoa.
  Mustakin välillä tuntuu siltä että on helpompi jos mies on työmatkoilla kun joka päivä odottaa hänen kotiin tuloa ja varsinkin iltaisin kun ei tarvi jakaa jäätelöä eikä telkkaria! Tsemppiä teille ja nähdään pian! ?

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 5.3.2017 at 22:39

   Hahahaahha! Taisin hinkata sen muuttokuormaa purkaessa ja siitä ei oo vielä niin kauaa 😀 Kiva kuulla, että muutkin jakaa samaa ajatusta. Mulla oli melkein shokkitila tänä aamuna, kun joku muu aikuinen pyöri täällä, ihan tosi hassu fiilis! Ja jes, kiitos tsempeistä ja nähdään ihmeessä 🙂

 • Reply Rva K from Twinland 5.3.2017 at 23:08

  Yksin kotona lasten kanssa on kyllä jännä psykologinen juttu. Kun tietää, että miehen pitäisi olla arkisin kotona klo 18 ja sitten ilmoittaakin, että on myöhässä vaikkapa ruuhkan takia, niin just siinä kohtaa alkaa tuntua raskaalta. Samoin kun on ollut yksin lasten kanssa kotona päiviä ilman mitään erityisiä ongelmia ja tietää, että klo X miehen pitäisi tulla kotiin, niin jostain syystä se jaksamista on tosi vaikea venyttää, jos tuleekin myöhästymisiä. Yhden mun kaverin mies oli kerran myöhässä 2 vuorokautta, kun lennot peruutettiin. Psykologisesti raaskaampi tilanne kuin fyysisesti.

  Meillä settissä aika samaa ikäluokkaa olevia lapsia 1 x 2013 ja 2 x 2015 sekä yksi vanhempi. Tämän setin kanssa en ole vielä koskaan ollut yksin vuorokausia kerrallaan. Englannissa meillä oli au pair ja Suomessa olen hälyttänyt sukua apuun. Ensi kuussa, kun mies on arkena reissussa, mun pitäisi selvitä yksin siitä, että saan itseni töihin ja 4 lasta kouluun/tarhaan ja ovesta ulos viimeistään 7.30. Iltapäivää ja iltaa en niin stressaa, kun aikataulut joustaa helpommin illassa, mutta toi aamu, kun meidän minit haluaa herätä 5.45 ja varsinkin toinen on sellainen sylitakiainen, ettei mitään saa oikein tehtyä. Pitänee laittaa itsensä valmiiksi klo 5, niin saan itsekin päälle muuta kuin pyjaman ennen töihin lähtöä :D.

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 6.3.2017 at 13:59

   Hauska kuulla että muillakin on samoja ajatuksia tästä lasten kanssa yksin olemisesta 🙂
   Mutta huh, kuulostaa kyllä aika kovalta setitä tuo sun tuleva arki… Ihan tuhannesti tsemppiä! Toisaalta jos minit herää aikaisin, niin ei tuu ainakaan nukuttua pommiin? 😀

 • Reply kati suomalainen im allgäu 6.3.2017 at 09:32

  Hyviä vinkkejä ja ajatuksia. Tosiaan toi on niin totta että ”maailma romahtaa” jos toinen ei tulekaan ajoissa kotiin. Sen tähden varmaan koitan kysellä että mitä on ohjelmassa huomenna/ensi viikolla.

 • Reply Kata 6.3.2017 at 14:13

  Mäkin olen huomannut pärjääväni arjessa melkein paremmin yksin miehen työmatkojen aikana kuin tavallisesti. Tulee ennakoitua ja mietittyä etukäteen paremmin kaikki arjen asiat kun ei ole ketään jonka varaan viime hetkellä nojata! Meillä on kaksi koululaista (6 ja 8) ja kotona 3-vuotias, sekä kolme suurta koiraa, ja mies matkustaa melko paljon. Nytkin on juuri reissussa, tosin tällä kertaa yhteensä vain neljä päivää. Kaksi viikkoa on jo aika pitkä aika! Meillä onneksi nuo reissut on tavallisesti pahimmillaan sellaista viikon luokkaa. Tosin niitä onkin sitten lähes joka kuukausi tällä hetkellä…

  Yksi juttu mikä auttaa mua yksinhuoltajaviikkoina on se, että yritän tehdä ruokaa pakastimeen etukäteen silloin kun apuna on vielä toinenkin käsipari. On kätevää voida vain lämmittää ruoka sen sijaan, että sitä lähtee alusta tekemään. Ja mäkin otan lapset muutenkin avuksi arjen hommiin: auttavat mua laittamaan koirille ruokaa ja vettä, ja joutuvat siivoamaan omat astiansa ja tavaransa paikoilleen. Varoitan koululaisia etukäteen, että kun isä matkustaa niin heille on sitten kotona vielä vähän enemmänkin hommaa 🙂

  • Reply Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 7.3.2017 at 13:10

   Toi ennakointi tekee jo paljon! Miksei sitä jaksa tehdä tavallisessakin arjessa? Meillä on täällä säälittävän pieni pakkanen, ihan vaan sellainen lokero jääkaapin yläosassa, mutta kyllä sinne muutama rasiallinen mahtuu onneksi ruokaa 🙂

  Leave a Reply