Düsseldorfin alueen uimahallit: De Bütt

Ollaan Suomessa käyty lasten kanssa uimassa aina vauvauinnista lähtien. Armin oli ihan alkuunsa aika flegmaattinen uimari, mutta nykyisin kunnon vesipeto. Reetan vauvauinnint jäivät vähän toispuoleiseksi, kun oltiin jaettu uintivastuut niin, että Mies kävi Arminin kanssa ja mä Reetan kanssa. Vauvauinnissa kuitenkin yleensä on kaksi aikuista per lapsi mukana, jolloin esim. sukellusharjoitukset ovat helpompia toteuttaa. Ja kaiken lisäksi taisin pari kertaa yksinkertaisesti unohtaa koko uinnin. Äiti taisi olla silloin vähän väsynyt.

Viime kesän Espanjan lomalla molemmat lapset ottivat oikein harppaukset uimataidoissa ja innostuksessa! Puitteet uimiselle olivat loistavat, kun vuokratalon pihalla oli oma allas, jossa oli aina takuuvarmasti lämmintä vettä. Ja olisihan se aika kumma, jos mitään kehitystä ei tapahtuisi kahdessa viikossa, kun ohjelmassa on uintia vähintään kerran päivässä. Nyt meillä on siis kaksi vesipetoa. Armin (3v 10kk) vetelee ilman kellukkeita ja pystyy räpiköimään muutaman metrin. Reetta (1v 10kk) uskaltaa hyvin mennä lähes mistä tahansa vesiliukumäestä, isoista toki aikuisen kanssa, ja hyppää pelottomasti veteen altaan reunalta.

Itsehän en osaa edes sukeltaa pitämättä nenästä kiinni, joten olen ihan äärettömän iloinen, että lapset ovat tässä taitavampia kuin äitinsä.

Jo pidemmän aikaa ollaan ystäväperheen kanssa käyty viikonloppuisin uimassa, useinmiten sunnuntaiaamuisin. Yhteensä meitä on ollut kaksi isää, minä ja viisi lasta. Nyt kun loput uintiporukasta jäi Suomeen, päätettiin kuitenkin toki jatkaa mukavaa perinnettä täälläkin. Sain facebookin kautta monta hyvää suositusta lähialuiden lapsille soveltuvista uimahalleista, ja valitsin niistä ensimmäiseksi paikaksi läheisen Willichin kaupungin uimahallin nimeltään Freizeitbad De Bütt.

de butt

Oltiin paikalla kärppänä jo varttia vaikka yhdeksän aamulla (joo, sunnuntaiaamuna, eikä tarvinnut edes herätystä laittaa). Ja kuten aina uuteen paikkaan mennessä, on alkuun vähän hukassa minne mennä ja miten toimia. Ostettiin kassalta liput kahdeksi tunniksi, hintaa näille tuli 18 euroa. [EDIT: Uinnin hinta oli 10 euroa. Ostimme samalla lapsille sukellusrenkaat, 4€/kpl]

Pukuhuoneiden osalta osasin odottaakin hieman erilaista käytäntöä kuin Suomen tarkkaa miehet – naiset jaottelua. Ensimmäisenä oli tarjolla pieniä pukeutumiskoppeja ja myös hieman isompia ”perhekoppeja”. Siinä kopissa kahden oven välissä on vissiin tarkoitus vaihtaa uima-asu päälle. Perhekoppi tuntui kyllä aika ahtaalta neljälle hengelle, ja kun kaikki kamat lentelivät lasten käsistä ympäriinsä, sovittiin että ensi kerralla otetaan suosiolla kaksi koppia. Tämän jälkeen pääsee laittamaan tavaransa lukolliseen kaappiin euron panttia vastaan, ja tämä kaappialue on yhteistä tilaa kaikille. Suihkutilat olivat erikseen miehille ja naisille, ja ne olivat kyllä aika naftit. Muutamat suihkut, vain muutama lokero pyyhkeille ja se siinä. Toisaalta, ruuhkaa ei ollut, joten kaikki mahtuivat kyllä. Ilman uimapukua suihkutteli vain harva, ja tällä kapealla aamun otoksella vanhempi polvi ei ole niin häveliäs kuin nuorempi.

Allasosasto oli monipuolinen, sisäilma tarpeeksi lämmin muttei mikään trooppinen ja yleisilme siisti. Koluttiin läpi kaikki muut altaat paitsi tylsä 25m perusuintirata-allas. Lasten kanssa uimisessa on kyllä se hauska puoli, ettei siinä ole loppujen lopuksi juurikaan tekemistä todellisen uinnin kanssa. Sopii hyvin tällaiselle liikunnanpakoilijallekin. Ja muutenkin paikan puitteet olivat hyvin kylpylämäiset.

Oli lastenallas, jossa kylläkin oli niin vähän vettä, että luokittelen sen sopivan erityisesti ihan ihan pienille läträäjille. Porealtaita oli usempikin, ja olipa myös pieni villivirta ja sen lopussa ”karuselli”, eli poreammeen kokoinen ympyrä, johon pystyi jäämään kieppumaan ympäri. Sisätiloissa oli yksi vesiliukumäki, joka oli aika pitkä ja kokonaan sellaisessa putkessa, jonka sisäseinillä oli erilaisia valoja. Lisäksi oli harjoitteluallas, joka hiljalleen syveni toista päätyä kohden ja siellä harjoiteltiin reunalta hyppelyä ja sukeltamista. Molemmat lapset saivat heti alkuun kassalta omat uppoavat renkaat, joiden kanssa oli kiva leikkiä. Yhdestä altaasta pääsi muovilipareiden välistä uimaan ulkoaltaaseen, ja itseasiassa ulkotilat ovat varmasti kokeilun arvoisia kesäaikaan!

Uimavalvojia oli useita ja he vaikuttivat rennoilta. Esimerkiksi putkiliukumäen luona oli jotain ikärajakylttejä, mutta kun Mies kävi kysymässä voiko mennä laskemaan Arminin kanssa vastaus oli hölmistynyt tottakai. Uimavalvojat näyttivät antavan myös uintiharjoitteluvinkkejä lapsille ja muutenkin olivat läsnä.

Saunaosasto oli kokonaan erikseen, ja sinne olisi nähtävästi pitänyt erikseen ostaa sisäänpääsy. Onneksi lapset olivat sen verran keskittyneitä kaikkeen uuteen, etteivät he muistaneet ollenkaan mankua saunaan, vaikka se normaalisti kuuluu hyvin tiiviisti uintireissuihin. Meillä ei luonnollisesti ole nyt saunaa kotonakaan, joten sitäkin suuremmalla syyllä mieluusti käytäisiin uinnin yhteydessä heittämässä muutamat löylyt kuumilla lauteilla.

Ensi kerralla otan uintireissulle mukaan tilavamman kassin, enkä ahdasta reppua, jotta tavaroiden pakkaaminen ja penkominen on helpompaa. Lisäksi otan pienemmän kassin pyyhkeelle ja shampoille, jonka voin jättää sitten allasalueen reunalle odottamaan suihkua. Ja ehkäpä myös omat sandaalit, joilla läpsytellä ihmeen liukkailla lattioilla.

Selvittiin ulos pukukoppialueelta ja onneksi alkuun saamamme liput olivat vielä tallella, koska ne piti syöttää porttimasiinaan lähtiessä. Vieressä oli myös automaatti, jonne olisi varmaan joutunut maksamaan, jos olisi ollut pidempään paikalla, kuin mitä ostettu lippu oikeutti.

Aulassa oli kahvila, ”bistro”, jonne ajateltiin mennä juomaan perinteiset pillimehut ja mahdollisuuksien mukaan syömään lounas. Ei ole taas suomalainen tottunut pöytiintarjoiluun, kun siitä tulee jotenkin todella vaivaantunut olo, tai ainakaan se ei mielestäni tuohon paikkaa istunut ei sitten ollenkaan. Otettiin lapsille mehut ja tsekattiin ruokalista läpi. Olisi siellä jotain ranskalaisia ollut yms, mutta ilmapiiri ei oikein houkutellut jäämään, joten maksettiin ja ajettiin – hahaa – Mäkkäriin.

Yhteenveto Willich De Bütt

 • hinta 18 euroa / 2 tuntia (2 aikuista, kaksi pientä lasta) [EDIT: Ja kaksi sukellusrengasta!]
 • saunaosasto erikseen lisämaksulla
 • monipuoliset altaat
 • iso ulkoallasosasto (testataan kesällä)

Muita halleja käydään varmasti testaamassa myös, ehkä seuraavan kerran jo ensi viikonloppuna!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Johanna / Eau de Cologne 13.2.2017 at 23:39

  Jos suunnittelette perheen kanssa saunaosastolle menoa, kannattaa tarkistaa hallista erikseen millainen systeemi on, mikäli mielessä perinteinen suomalainen uimahalli- sauna.
  Täällä suurimmat osat saunoista on sekasaunoja, joissa saunotaan alasti naisten ja miesten kesken. Toisiin voi toki mennä lasten kanssa ja toisiin ei.
  Ettei tule sitten shokkina, mikäli sauna onkin se perinteinen saksalainen seka-nakutyyli 🙂

  • Reply valkkis 14.2.2017 at 13:43

   Kiitos kommentista! Tämä seka-naku-sauna-asia olikin jo osittain tiedossa, käytiin joskus jo vuosia sitten Berliinin lähistöllä komeessa kylpylässä (https://www.tropical-islands.de/), jossa oli erillinen K-18 alue, jossa sai mennä vaikka poreammeeseen alasti jos lystäsi. Mutta täytyykin ottaa tämä tosissaan huomioon, nyt kun nuo lapset ovat mukana. Sellainen ”oottakaa tässä, äiti ja isi käy saunassa” ei oikein tule kysymykseen 😀

  Leave a Reply