Deltaprojekti huolehtii ettei Hollanti hukkuisi

Oletko koskaan kuullut Deltaprojektista? Ei, en puhu nyt mistään USA:n armeijajoukoista enkä lentoyhtiöstä. Tässä Deltaprojektissa on kyse Lounais-Hollantia ympäröivästä valtavasta patorakennelmasta, jonka on tarkoitus pitää alue Hollantina eikä Pohjanmerenä.

Noin viidennes Hollannista on merenpinnan alapuolella

Hollantihan on kuuluisa tuulimyllyistään, tulppaaneistaan, juustoistaan ja kanaaleistaan. Mutta myös padoistaan, penkereistään ja mitä erilaisimmista virityksistä pitää matala rannikkomaa viljely- ja asuinkelpoisena.

Vuosikymmeniä (satoja?) jatkunut taistelu nousevaa ja ajoittain myrskyävää merta vastaan jatkuu Hollannissa päivittäin. Tämä tiedettiin jo vuonna 1937, kun infrasta vastannut ministeriö päätyi laajan tutkimuksen jälkeen lopputulokseen, että merenpinta tulee nousemaan ja jotain tarttis tehrä. 

Nykyisin noin viideosa koko Hollannin maapinta-alasta on merenpinnan alapuolella. On hämmentävää ajaa autolla, kun navigaattorin mittarit näyttävät meidän olevan kattoa myöden veden alla. Tie on kuitenkin aivan kuiva, ainoastaan ristiin rastiin peltojen välissä puikkelehtivista ojista ja kanaaleista voi päätellä veden olevan alati läsnä.

Delta Works syntyi Pohjanmeren tulvan jälkimainingeissa

Vuonna 1953 Pohjanmeri myrskysi niin ankarasti, että vesi tulvi yllättäin yöllä silloisten patojen yli. Tuhoa riitti 500 kilometrin leveydeltä ja tulva tappoi pelkästään Hollannissa 1835 ihmistä. Vanhat padot oli pakko kunnostaa ja kaksi viikkoa tulvan jälkeen päätettiin kokonaan uudesta projektista nimeltään Delta Works.

Tarkoituksena oli turvata elämä hollantilaisille jatkossakin, vaikka merenpinta nousisi tai uusi myrsky yllättäisi – joka olisi kuitenkin vain ajan kysymys.

Deltaprojekti on 13 alueesta koostuva valtava, lähinnä käsittämätön yhdistelmä patoja, valleja, nosto-ovia, sulkuja ja teräsluukkuja. Ihmisen insinöörityön taidonnäytettä. Yksi alueista on Oosterscheldekering, jossa 9 kilometrin mittainen betonimuuri on henkeäsalpaava näky. Se koostuu 65 jättimäisestä pylväästä ja 62 luukusta, joilla kontrolloidaan vesimassojen liikkeitä. Autotie kulkee padon keskellä.

Alunperin tästä osuudesta oli tarkoitus tehdä umpinainen, mutta luonnonsuojelujärjestöt ja alueen vesistöistä elantonsa saavat kalastajat vastustivat tätä suunnitelmaa. Umpinainen pato olisi muokannut peruuttamattomasti alueen kala- ja simpukkakantoja, joten luukuilla varustettu versio oli tietynlainen kompromissiratkaisu. Luukut on tarkoitus voida laittaa kiinni, jos vedenpinta uhkaa nousta liikaa.

Erilainen evästaukopaikka

Ajoimme autolla Saksan puolelta, etelästä pohjoiseen, kohti Werkeiland Neeltje Jans -nimistä saarta. Tämän saaren molemmin puolin on patorakennelmia sekä useampiakin mahdollisuuksia laittaa auto parkkiin ja ihmetellä, mitä insinöörit ovat saaneet suunniteltua. Paikkojen etäisyydet hämärtyvät katsoessa horisonttiin ja 30-40 metrin korkuiset betonitolpat näyttävät legorakennelmilta.

Itse padon lisäksi hollantilaiset ovat iskeneet vielä  betonikuution poikineen myrskyn varalle aallonmurtajiksi. Leväkasvustosta päätellen vesi oli tuolloin keväällä alhaalla. Rantahietikossa oli kämmenen kokoisia simpukoita ja modernit tuulimyllyt pyörittivät lapojaan laiskasti. Hollantilaiset ovat turvassa, ainakin toistaiseksi.

Jos kaipaat kevätreissuille jotain hieman erilasta kohdetta Hollannissa, kannattaa tsekata tämä Delta Works. Lokaatioita on tosiaan useita mistä valita. Tällä Neeltje Jans saarella (jolta kaikki jutun kuvat on otettu) on myös Delta Park teemapuisto, joka on yhdistelmä koko perheelle soveltuvaa vesipuistoa, akvaariota, merieläintarhaa ja rantaleikkipaikkaa.

Kaikenlaista ne hollantilaiset keksii.

***
Blogini uusimmat jutut näet helposti Facebookissa, kuvia ja myös arkisempia stooreja Instagramissa, ja voit seurata minua myös Bloglovinissa ja Blogit.fi:ssä

***

Lähteinä käytetty: Watersnood museum (Hollantilainen tulvamuseo), Helsingin Sanomat 1994, Wikipedia

Kesätoiveissa helppo loma – osallistu arvontaan!

Pari vuotta sitten annettiin pikkusormi matkustusmuodolle, joka ei vienyt kerralla koko kättä mutta havittelee nyt muutamaa lisäsormea. All inclusive. Ensi kesänä? Ehkäpä. Miksi ihmeessä? Koska me ollaan loman tarpeessa. Ja vaikka rakastan matkailua, rakastan myös lomailua. Näillä kahdella on mun korvissa vieno sävyero.

Pssst!  Jos sinullakin on jo matkakuumetta kesäksi, kurkkaa jutun lopusta linkki Matkamessujen lippuarvontaan! (liput saatu)

Meillä olisi matkaseurana oman perheen lisäksi muutama ystäväperhe, joiden kanssa todettiin matkailuodotusten kohtaavan jo taannoisella Kroatian reissulla. Silloin vuokrattiin uima-altaallinen villa, joka toimi todella hyvin. Mutta koska meistä kaikista on tullut nyt täyspäisesti työssäkäyviä mukavuudenhaluisia laiskiaisia, pyrimme välttelemään kokkaamista, kaupassakäyntiä ja siivousta kuin rotukissa kylmää kylpyä.

Rantabaari Kroatiassa

Aivot narikkaan kiitos

Koen jostain syystä suurta tarvetta selitellä tätä all inclusive -haavetta. Miksi ihmeessä? Ei kaikki tykkää samoista asioista muutenkaan, joten ei kait tähän mitään disclameria tarvita? Me haetaan nyt ihan rehellistä aivot narikkaan -lomaa, jossa saisi uida ja syödä sitä jätskiä niin paljon kuin napa vetää. Voimme hyvin hoitaa kulttuurimatkailulliset tavoitteet joku toinen kerta.

Meillä on haarukoituna yhteinen toiveajankohta, mutta kuuden henkilön voimin kaikki ei ole ihan yksinkertaista. Onneksi kuitenkin kohteen toivekriteerit on hyvin pitkälti selvillä ja niistä ollaan hyvin yksimielisiä. Jos perusoletus on, että hotellissa on ravintola, baari, ilmastointi ja ilmainen wifi, niin niiden päälle toivotaan

  • uima-altaan lisäksi vesiliukumäkiä
  • lasten kerho iso plussa
  • ranta kävelymatkan päässä
  • lääkäri helposti saatavilla

Tässä kohtaa ei olekaan niin suuresti merkitystä, missä tämä meidän unelmakohde ihan suoraan sijaitsee, jos muut kriteerit toteutuvat. Muutamia maita kuitenkin on, jonne ei niin mielellään lähdettäisi, mm. Egypti, Bulgaria ja Turkki. Näistä viimeisimmässä oltiin toissa kesänä, ja vaikka paikka itsessään oli vallan hyvä, Turkki ei pintaraapaisulla laajemmin valloittanut. Tässä onkin edessä varmasti tuntikausia googlaamista, innostumista, pettymistä, uutta toivoa ja mahdollisia kompromissejä tai miettimistä, mistä on valmis tinkimään.

Hotellin uima-allas Turkissa

Parhaat vinkit jakoon

Kuulisin mielellään kokemuksia, millaisiin lomaratkaisuihin olette päätyneet, kun osallistujia on 10+? Vaikka tässä jutussa puhuttiinkin pelkästään all inclusivesta, niin muitakaan vaihtoehtoja ei ole totaalisesti karsittu pois. Hyvänä tausta-ajatuksena voisi olla, että paljonko tuollainen all inclusive -paketti maksaisi yhteensä meidän koko poppoolta versus mitä muuta samalla rahalla on tarjolla?

Meitä olisi siis lähdössä 6 aikuista ja 6 lasta, ikähaarukalla 2-8 vuotta, yhteensä 12 henkeä. Tässä pohdiskelin eri vaihtoehtoja tehdä kohdekartoitusta mahdollisimman vähällä vaivalla ja mietin näitä nettivarauksia vs. matkatoimistoja. Muistan ajatelleeni aikanaan, että matkatoimistot kuolee kokonaan pois, kun kaikenhan voi varata netistä,  mutta tässä kohtaa voisin todella arvostaa, jos joku muu nakuttaisi hakukoneita puolestani.

Osallistu arvontaan

Instagramin puolella arvonta 6.1.2020 saakka, jossa voit voittaa liput Matkamessuille (17.-19.1.2020) itsellesi ja kaverillesi. Osallistu arvontaan täällä! Messujen yksi teema tänä vuonna onkin juuri sopivasti perhematkailu, joten käyn varmasti tutkimassa tämän puolen tarjonnan tarkasti.

Toivottavasti nähdään messuilla!

***
Blogini uusimmat jutut näet helposti Facebookissa, kuvia ja myös arkisempia stooreja Instagramissa, ja voit seurata minua myös Bloglovinissa ja Blogit.fi:ssä

Vuoden 2019 luetuimmat jutut

Loppuvuosi on erilaisten top listojen luvattua kulta-aikaa. Suosituimmat, luetuimmat, tykätyimmät ja jaetuimmat. Luithan sinä jo ne jutut, joista kaikki puhuu? Ethän halua jäädä jostain paitsi?

Jos et halua jäädä paitsi Hausfraun vuodesta 2019, niin tämä juttu on sinulle. Arkistojen aarteisiin ja googlehakujen ulottumattomiin jääköön ne vähäiselle suosiolle jääneet hengentuotokseni.

Tämä yhteenveto nojautuu kuluneen vuoden valopilkkuihin, niihin, joita te rakkaat lukijat olette analytiikan mukaan kaikista eniten otsikon perusteella klikanneet, lukeneet ja toivottavasti myös tykänneet – jakamista katsotaan myös vallan hyvällä, jos oikein sille päälle sattuu!

Continue Reading

Muuttoa muuton perään

Olenkin täällä paristi maininnut, että päädyimme laittamaan kotimme Suomessa myyntiin loppukesästä, muutama kuukausi paluumuuttomme jälkeen. Myyntiaika oli lopulta yllättävän nopea, vain muutama viikko, mutta onneksi vapautumiseen oli sovittu 3 kuukautta. Siinä ajassahan ehtii hyvin suunnitella seuraavia siirtoja, eikö?

Aika kuitenkin juoksee ihan omissa sfääreissään, joten tuokin aika on nyt lusittu. Eilen viikkojakausia kestänyt pakkaus-, karsinta-, järjestely-, suunnittelu- ja lopulta kanto- ja siivousprojekti saatiin päätökseen. Phuuuh, kiitos kaikille mukana olleille, emme olisi selvinneet ilman teitä!

Tässä kuitenkin kävi nyt silleen hassusti, ettei uutta kotia varsinaisesti ole vielä, joten piti ottaa käyttöön ensimmäinen varasuunnitelma.


Continue Reading