Kappale kauneinta Suomea

KARUN KAUNIS BERGÖ – AITOA SAARISTOTUNNELMAA

sunnuntai, 20 kesäkuun, 2021

Toukokuinen sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisena enteillen lämmintä alkukesän päivää. Mitä mainioin sää lähteä pienelle retkelle. Bergön saari sijaitsee Vaasassa Merenkurkun alueella, joka on Suomen ainoa Unescon luonnonperintökohde. Bergön saarta asuttaa noin 500 vakituista asukasta ja saaren pinta-ala on 33,8 km². Saaren pääkieli on ruotsi, vain noin 3% saaren asukkaista puhuu äidinkielenään suomea. Bergön saarelta ainoa liikenneyhteys mantereeseen on lossi. Lossimatka yhteen suuntaan kestää noin kymmenen minuuttia. Suurinpiirtein näillä tiedoilla minä ja ystäväni suuntasimme auton nokan kohti päivän seikkailua.

Vaikka asun vain reilun tunnin automatkan päässä Vaasasta, on kaupunki ja etenkin Merenkurkun alue jäänyt minulle vieraaksi. Niinpä en oikein osannut odottaa päivän retkikohteelta muuta kuin kauniita merimaisemia. Visit Vaasan mainospuheessa Bergön saarta luonnehditaan sanoilla:  ”melkein kuin menisi ulkomaille”. Tätä rohkenin epäillä, mutta jäin innolla odottamaan.

Saavumme lossirantaan ja joudumme hetkisen aikaa odotella lossin tuloa. Pian lossi lipuu rantaan ja tutustuminen Bergön saareen voi alkaa.

 

IMG_5883-01

IMG_5979-01

IMG_6005-01

 

Ensikosketus Bergön saareen on kylätie, jonka varrella on kauniita pihoja asutuksineen. Tovin tietä ajettuamme sen laidalla kohoaa sympaattisen näköinen pieni puukirkko. Käännämme auton nokan tämän 1800-luvulla rakennetun kirkon pihaan. Kirkon ovet ovat lukossa joten tyydymme tutkimaan vain kirkon pihapiiriä. On sanomattakin selvää, että meri on näytellyt suurta osaa Bergön saaren asukkaiden elämässä kautta aikojen. Sen huomaa myös kirkon pihamaalla kulkiessa. Kirkon viereen on pystytetty maailman merille jääneiden muistomerkki. Meri on antanut ja meri on ottanut.

 

IMG_5900-01

Bergön kirkko

IMG_5888 (1)-01

IMG_5891-01

Maailman merille jääneiden muistomerkki.

 

Matkamme jatkuu kapeaa kylätietä pitkin. Saavumme tienristeykseen, josta päätämme kääntyä oikealle. Hetken kuluttua tie päättyy kalasatamaan. Nousemme autosta ihailemaan merellistä näkymää. Seisomme ystäväni kanssa siinä kivikkoisella rantatörmällä, jota reunustavat pienet punaiset puuvajat. ”Kyllä tälläiseen elämään pitää syntyä, että täällä voi asua”, ystäväni sanoo, kun mietimme millaista olisi asua täällä meren ja tuulen ympäröimänä.

Kaunistahan täällä on. Luonto ja meri on läsnä kaikkialla. Katsoipa mihin vain, voi ikuistaa postikorttimaiseman.

 

IMG_5922 (1)-01

IMG_5915-01

IMG_5920-01

IMG_5906 (1)-01

IMG_5917-01

 

Hyppäämme jälleen autoon ja ajamme takaisin tulosuuntaan. Taktiikkamme on, että käännymme sellaisille teille, joita emme ole vielä ajaneet ja jotka näyttävät siltä, että niiden varrella voisi olla jotain nähtävää. Välillä pysähdymme kuvaamaan ja ihmettelemään tätä rauhan tyyssijaa. Etsimme jotain paikkaa, joka olisi auki ja jossa voisimme juoda kupilliset kahvia. Löydämme kyläkaupan ja kahvilan.  Valitettavasti kaikki putiikit ovat kiinni. Kyläkaupan aukioloajat nostattavat huulille pienen hymyn ja saavat mielen nostalgiseksi. Aivan kuin olisimme pudonneet 80-luvulle, lapsuuden kyläkaupan portaille, joka suljettiin lauantaisin klo 13 ja sen jälkeen se oli avoinna seuraavan kerran maanantaina.

 

IMG_5971-01

Bergö Cafe & Hantverk

IMG_5927-01

 

Saari on pieni ja suhteellisen nopeasti olemme ajaneet sen leveyssuunnassa päästä päähän. Omaleimainen Bergön saari on kiehtova vierailukohde. Karun kaunis luontokohde. Kauniit merimaisemat tervehtivät kulkijaa lähes joka suunnasta. Kesäisin tänne tuovat oman värinsä kesälomalaiset, joita uskon saarella olevan mökeillään.

Itselleni Bergön saari on sopiva juuri päiväkohteena. Rakastan idyllisiä pieniä kyliä. Bergön aito ja alkukantainen tunnelma teki vaikutuksen. Epäilemättä täällä vakituisesti asuvista jokainen tuntee toisensa. Kylätiellä liikkui väkeä harvakseltaan, mutta ne jotka vastaan tulivat, nostivat iloisesti kättä. Jopa pappi, joka virkapuvussaan käveli vastaan kirkon lähellä olevalla hiekkatiellä, heilutti hymy huulillaan kättään kun karautimme ohi hiekka pöllyten.

Bergön saarelta löytyy myös vaellusreitti, joka ehkä joskus täytyy lähteä kiertämään. Tämä ensivisiitti saarelle oli hyvä juuri näin, ajella autolla saaren kapeita teitä ristiin rastiin ja pystähtyä kuvaamaan, kun näkyi kaunista katsottavaa. Melko usein saimme pysähtyä.

 

IMG_5939-01

IMG_5945-01

IMG_5969 (1)-01

IMG_5966-01

IMG_5993-01

IMG_5995 (1)-01

 

Jos jokin jäi harmittamaan niin se, että mikään paikka ei ollut auki. Kuinka kiva olisi ollut juoda kahvit vanhassa kahvilarakennuksessa. Ostaa evästä jostain pienestä kyläkioskista. Poiketa pikku putiikeissa. Kotimaan kohteiden sesonki ei tietenkään ollut vielä toukokuun lopussa alkanut, eikä saarella tainnut olla muita turisteja kuin minä ja ystäväni.

Seuraa blogia:  Facebook / Instagram

 

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 20 kesäkuun, 2021 at 17:31

  Teille sattui todella upea ja pilvetön päivä, kelpaisi itsellenikin. Käytiin viime kesänä Merenkurkun alueella, mutta emme ole Bergössä käyneet. Upean näköistä seutua tuo näyttää olevan, joten mielellään vierailisin tuolla itsekin, kun seuraavaksi Merenkurkun alueella tulee käytyä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 20 kesäkuun, 2021 at 22:24

   Päivä oli kyllä tosi upea niin säiden puolesta kuin muutenkin. Tuolla Merenkurkun alueella on paljon kivaa nähtävää. Pitäisi itsekin vierailla siellä useammin. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply katri / kotona ja kaupungilla sunnuntai, 20 kesäkuun, 2021 at 23:05

  Suomen saaristo on kyllä niin kaunis.
  Yhden kesän vietin parisen vuotta sitten Pohjanmaalla Pietarsaaressa ja tutkin lähialueita, mutta
  tuolla en ehtinyt käymään. Niin paljon ihania kohteita olisi. Toivottavasti joskus pääsen tuonnekin. Näin aluksi blogipostauksesi kautta 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 21 kesäkuun, 2021 at 20:15

   Se on totta, että olisi tosi paljon kauniita kohteita joissa käydä. Millään ei ehdi kaikkialle. Pietarsaari on myös nätti kaupunki. Sielläkin harvoin tullut käytyä, vaikka matka ei kovin pitkä olisi. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Eveliina / Reissukuume maanantai, 21 kesäkuun, 2021 at 03:02

  Komppaan Katria, Suomen saaristo on ihan älyttömän kaunis! Teille sattui myös loistava sää ja nuo kuvat ovat suoraan kuin postikortista. Parista tuli jopa Norjan kalastajakylät mieleen, eli ehkä Visit Vaasan mainoslauseessa on pikkuruinen totuuden siemen? 😀

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 25 kesäkuun, 2021 at 11:36

   Totta puhut, ei Visit Vaasan mainospuhe aivan tuulesta temmattu ollut. Alkukantaista tunnelmaa ja aitoa kalastajakylän henkeä oli aistittavissa ja varmasti myös Norjan kalastajakyliin verrattavaa tunnelmaa. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Teija / Lähdetään taas tiistai, 22 kesäkuun, 2021 at 08:44

  Onpa kaunista! Tuon suunnan saaristosta saa lukea aivan liian harvoin. Jotenkin sitä olen itsekin keskittänyt ajatukseni vain tänne pääkaupunkiseudun tai sitten Turun seudun saaristoon. Olipas mukava päästä näihinkin maisemiin käsiksi 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 25 kesäkuun, 2021 at 11:54

   Tuo on totta, että saaristosta puhuttaessa usein katseet kääntyy Turkua kohti tai Helsingin edustalle. Merenkurkun saaristo on täällä vähän ”piilossa”. Itsellekin turhan vieraaksi alueeksi tämä on jäänyt, vaikka täällä huudeilla asun. 😀 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 23 kesäkuun, 2021 at 15:33

  Tämä olikin hyvä vinkki! Olemme heinäkuussa tuolla seudulla muutaman päivän, ajatuksen tehdä Björköbystä majakkaretki, mutta niissä on aina melko alhainenkin tuulivaraus, joten tämä voisi olla ihan kelvollinen ”varaohjelma” – näyttää juuri sellaiselta ”oikealta kesäkohteelta”!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 25 kesäkuun, 2021 at 12:37

   Totta, että niissä alueen veneretkissä on todella alhainen tuulivaraus tai sitten ei osanottajia ole tarpeeksi. Mutta lossi Bergön saarelle kulkee vuorokauden ympäri. 😀 Kiva jos saitte tästä vinkin kesälomareissullenne! Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, 24 kesäkuun, 2021 at 18:02

  Näyttipä kivalta saarelta. Niin paljon jäi harmittamaan kun viimekesäinen Vaasareissu oli niin lyhyt, koska paljon jäi nähtävää. Voisipa vielä palata. Tuo paikkojeb aukiolojuttu on niin totta. Ei sesonkiaikaan kylät huokuu tyhjyyttään.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 25 kesäkuun, 2021 at 12:45

   Tämä oli kyllä kiva päiväretkikohde. Ja tuolla alueella on tosi paljon nähtävää, täytyy varmaan itsekin tehdä vielä yksi reissu kesän aikana Vaasan seudulle. Tälläisten pienten, lähinnä kesäkohteiden kauppojen, kahviloiden, ravintoloiden aukiolosysteemi on kyllä oikeasti asia, joka minua kummastuttaa. Ymmärrän, ettei yhden tai kahden saarelle eksyneen turistin vuoksi kannata pitää putiikkia auki, mutta ehkä niitä turistejakin olisi mahdollisesti enemmän jos olisi yleisessä tiedossa, että edes yksi paikka on auki, mistä saa kahvia, ruokaa, matkamuistoja… Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää perjantai, 25 kesäkuun, 2021 at 10:38

  Voi vitsi, olen asunut Vaasassa ja Pohjanmaalla yli 30 vuotta, enkä koskaan kuullut tällaisesta helmestä. Nyt täytyy kyllä vakavasti miettiä, että pitäisikö lähteä käväisemään. Kaunista on, mutta olet oikeassa, että kunnon retkikaffet jostain pienestä kahvilasta kruunaisivat päivän. Kiva vinkki tämä!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 25 kesäkuun, 2021 at 12:49

   No, omiinkin silmiin tämä kohde osui vähän sattumalta kun tutkin alueen nähtävyyksiä. Mutta tosi kiva paikka, menisin uudelleenkin vaikkapa sille vaellusreitille joskus. Se jäi nyt tällä kertaa näkemättä. Mukava jos postaus innostaa lähtemään tutustumaan saareen! Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sandra/ The Present is Perfect sunnuntai, 27 kesäkuun, 2021 at 11:58

  Söpöä, mutta harmi, että mikään paikka ei ollut auki. Tästä laitan korvan taakse muistutuksen tarkistaa aukioloajat etukäteen (jos nyt kahvilalla on edes nettisivua :D), jos olen tuonne menossa.

  Allekirjoitan myös sen, että jos itse asuu jossain lähellä, tulee harvoin tutustuttua niihin omiin lähikohteisiin. Itse olen vasta kolmekymppisenä alkanut tutkia omia synnyinseutuja.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 9 heinäkuun, 2021 at 09:12

   Kyllä aukioloajat kannattaa aina tarkistaa. Silti aika harvoin törmää paikkaan, jossa mikään ei ole auki. 😀
   Lähikohteisiin tutustuminen on kyllä mielenkiintoista ja monta kertaa sitä löytää helmiä, joiden olemassa olosta ei ole tiennyt mitään. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Eija/Lentävä joogamatto torstai, 19 elokuun, 2021 at 15:25

  Minäkin asun noin tunnin matkan päässä Vaasasta ja Merenkurkusta. Täytyypä ottaa Bergö ohjelmaan viimeistään ensi kesänä 🙂 Ihanan näköistä!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 12 syyskuun, 2021 at 13:03

   Kyllä Bergössä kannattaa käydä. Jos itse vielä lähden, menisin ehkä keskikesällä, juurikin sen vuoksi jos olisi pikkuisen enemmän vilinää saarella. Toukokuun lopussa ei vielä mikään paikka ollut auki. Toisaalta olipahan väljää ja rauhallista. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sonja Rosbäck keskiviikko, 6 huhtikuun, 2022 at 16:07

  Jos ei se kesäkahvila ole auki, niin kyläkaupassa on pieni kahvila, josta saa ostaa kahvia ja pullaa. Omistaja Janetten kanssa voi rupatella jos tekee mieli. Hän on alunperin Vaasasta ja suomenkielinen, mutta asuu ja on naimisissa saaristolaispojan kanssa. Janette puhuu nykyään myös sujuvasti ruotsia:) Itse asun Molpessa, ja olen monesti käynyt Bergöössä. Savusiikaa kannattaa kysyä, koska Bergöössä on vielä muutama ammattikalastaja jäljellä. Kalasatama sijaitsee Ytterbådanissa. Hieman ajomatkaa on, mutta saa hyvän kuvan karusta saaristosta matkan varrella. Ja satamasta saa hienon näköalan avomerelle.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 9 huhtikuun, 2022 at 09:35

   Kiitos vinkistä, täytyypä muistaa seuraavalla kerralla. Kaunis saari, varmasti tulee vierailtua toistekin. 🙂

 • Reply Sonja Rosbäck keskiviikko, 6 huhtikuun, 2022 at 16:09

  Bergöön kyläkaupassa on pieni kahvila josta voi ostaa kahvia ja pullaa. Janette, joka omistaa kaupan, puhuu myös suomea.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.