KOLI LUMOAA MATKAILIJAN

”Maailman kaunein on tämä maa, sinisen taivaan alla. Kesä kun saapuu ei kauniimpaa olla voi maailmalla.”

                                                                                                                                                                                                         Pauli Ylitalo ”Maailman kaunein maa”

Näitä Reijo Taipaleen Maailman kaunein maa -laulun sanoja on helppo uskoa, kun seisoo Ukko-Kolilla ja katsoo tätä maisemaa. Siinä se on edessämme, sinisenä siintävä Pielinen lukuisine pikku saarineen. En koko kesänä tiennyt odottaa mitään matkaa, koska ajatus tästä reissusta syntyi hyvin nopealla päätöksellä. Siihen tarvittiin vain vapaapäivä ja kupillinen kahvia. Niin ja tietenkin läppäri että pääsin katselemaan eri vaihtoehtoja. Klik ja klik, reissu oli varattu ja sitten vasta päädyin kyselemään ystävääni mukaan matkalle. Tälläiset nopeat suunnitelmat poikivat usein niitä parhaimpia reissumuistoja. Tämä tyttöjen kesäretki oli täynnä naurun kikatusta (pitäisi ehkä käyttää sanaa räkätys), upeita maisemia ja patikkapolkuja. Tässä postauksessa tulee meidän reissun parhaimmat palat sekä vinkki erittäin idylliseen ja edulliseen majoitusvaihtoehtoon Kolilla.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

20200724_111917-01-01

20200724_111911-01

 

Ajoimme Kolille Iisalmesta, jossa vietimme reissun ensimmäisen yön. Iisalmessa taivaan peitti harmaat sadepilvet, mutta mitä lähemmäs Kolia ajelimme, sitä kirkkaammalta taivas alkoi näyttää ja perille päästyämme pilvenreunojen lomasta pilkistivät auringonsäteet. Tutut maisemat parin vuoden takaiselta reissultani tervehtivät minua. Vaaramaisemat, Kolin pieni keskusta. Käännyin tienpätkälle, jonka varrella tämän kertainen majoituksemme oli. Pian minä ja ystävämme saavuimme Kolin Vanhan Koulun Majataloon, jossa meidät otti vastaan ystävällinen majatalon emäntä. Hän esitteli meille paikkoja ja näytti huoneemme, joka oli kuulemma vanha rehtorin kanslia. Paikkahan oli siis entinen koulu, jonka tarina kyläkouluna oli päättynyt 70-luvulla. Viimeiset kymmenen vuotta se oli toiminut idyllisenä majatalona palvellen Kolin upeille maisemille sydämensä menettäneitä matkailijoita ympäri vuoden.

Olimme ystäväni kanssa yhtä mieltä siitä, että majatalo vaikutti kodikkaalta, rauhalliselta ja mukavalta. Hinta-laatusuhde oli loistava. Maksoimme kahdesta yöstä 55 euroa / nenä. Majatalossa oli yhteinen keittiö, jossa kaikki näytti olevan järjestyksessä. Aamupalatarvikkeet sai halutessaan ostaa kuudella eurolla. Tilavassa keittiössä pystyi valmistamaan ruuan kuin ruuan. Jokaisen omat eväät ja ruokatarvikkeet säilyivät jääkaapissa, joita oli useampi. Astioita oli runsaasti ja majatalon yhteisissä tiloissa oli paljon tilaa, jonne vetäytyä ruokailemaan aivan omaan rauhaansa ellei halunnut tehdä tuttavuutta muiden asukkaiden kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

20200724_201232-03

20200724_201119-01

Osa Vanhan Koulun Majatalon pihapiiriä.

 

Ensimmäisenä iltana kävimme syömässä ja pyörimme hetken aikaa Kolin kylän tuntumassa. Itse Ukko-Kolin valloituksen jätimme seuraavalle päivälle. Illan aikana sataa ripsautti muutaman pienen kuuron verran, muuten ilta oli kaunis ja aurinko pilkisteli tummien pilvien lomasta. Ajaessani majatalolle johtavaa kylätietä pitkin, laitoin merkille muutaman kauniin kuvakulman ja nehän piti lähteä vielä iltalenkillä ikuistamaan kameralle. Idyllinen kylätie oli suomalaista maalaismaisemaa kauneimmillaan.

 

IMG_5817-01

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

20200723_194655-01

IMG_5822-01

IMG_5823-01

20200723_194658-01

IMG_5826-01

IMG_5820-01

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Seuraava päivä valkeni aurinkoisena. Valmistimme majatalon keittiössä aamiaista omista aineksistamme, jotka olimme edellisenä iltana käyneet ostamassa. Pian aamiaisen jälkeen vedimme lenkkarit jalkaan ja suuntasimme kohti Kolin kylää, jonne olimme päättäneet jättää auton ja lähteä sieltä nousemaan kohti Ukko-Kolia. Valitsimme metsäpolun, joka lähti Kolin matkailuneuvonnan nurkalta. Metsäinen reitti oli tosi mukava ja helppokulkuinen. Vaikka matkaa Ukko-Kolille oli vain noin 3km, oli se aivan riittävästi etenkin loppua kohti yhä jyrkkenevään ylämäkeen. Onneksi meidät on varustettu hilpeällä huumorilla ja matkaamme kohti Kolin korkeinta huippua säesti sopivin väliajoin ilmoille kajahtava naurunremakka, kun me ystäväni kanssa vitsailimme milloin mistäkin. Toki autolla olisi päässyt lähelle huippua ja hissillä lopun matkaa, mutta yhdyn erään matkailijan sanoihin, jotka kuulin kun hän istuskeli Ukko-Kolin kalliolla ja totesi matkakumppaneilleen: ”Tätä maisemaa osaisi arvostaa vielä enemmän jos olisi noussut tänne kävellen alhaalta asti!”

 

IMG_5832-01

IMG_5839-01

IMG_5834-01

Mattilan tilan pihapiirissä istahdimme hetkeksi ihailemaan kaunista miljöötä.

IMG_5851-01

20200724_111911-01

20200724_120711-01

20200724_113623-01

 

Kun olimme kierrelleet polkuja pitkin katsellen maisemia Ukko-Kolilta, Akka-Kolilta ja Paha-Kolilta, käyneet pizzalla Break Sokos Hotel Kolin ravintolassa, lähdimme laskeutumaan alas Kolin kylään samaa reittiä kuin olimme tulleetkin. Seuraava päivä menisi kotimatkan merkeissä. Takana oli upea reissu! Koli lumosi kulkijan, jälleen kerran!

Seuraa blogia: Facebook / Instagram

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, 23 elokuun, 2020 at 21:52

  Kerrassaan upeita kuvia! Koli on Suomen aatelistoa.
  Näitä kuvia katsellessa palautui oma reissu mieleen🤩

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 13 syyskuun, 2020 at 23:14

   Kyllä Koli on ehdottomasti Suomen hienoimpia luontokohteita. Itse ainakin olen aivan ihastunut! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 23 elokuun, 2020 at 22:20

  Tosi kivalta kuulostava reissu! Nuo Kolin maisemat kieltämättä ovat upeat ja tuo majapaikkakin kuulostaa tosi kivalta! Oltiin itsekin tuolla tänä kesänä ja tykättiin kovasti.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 13 syyskuun, 2020 at 23:15

   Kolille taisi viedä aika monen tie tänä kesänä. Ja en yhtään ihmettele, onhan se upea kohde! 🙂 Ja tuo majatalo oli kyllä tosi mukava yöpaikka. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Terhi maanantai, 24 elokuun, 2020 at 11:19

  Tänä vuonna minulta jäi Koli väliin vaikka ihastuinkin siihen viime vuonna. Itä-Suomessa on niin paljon nähtävää. Tuo Iisalmikin olisi mukava vierailukohde. Kiitos kun sain katsella muistoja herättäviä, kauniita kuvia Kolilta.

  • Reply Lentoonlähdössä by hannamarielina maanantai, 24 elokuun, 2020 at 15:30

   Upeat maisemat ja kauniita kuvia 🙂 Hieno maalaismiljöö kyllä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 13 syyskuun, 2020 at 23:27

   Iisalmi on tosi mukava pieni kaupunki. Mukava pysähdyspaikka ennen Kolia täältä meiltä päin ajettaessa. Suomessa on paljon hienoja paikkoja, Itä-Suomi on oma suosikkini myös ja siellä pitäisi enemmänkin vierailla ja kierrellä, muuallakin kuin Kolilla. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Maapalloilija tiistai, 25 elokuun, 2020 at 13:08

  Hahaa, niin se saavutusten arvostus kasvaa, jos on itse nähnyt vaivaa niiden eteen 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 16 lokakuun, 2020 at 23:08

   Kyllä, juurikin näin! 🙂

 • Reply Stacy Siivonen tiistai, 25 elokuun, 2020 at 13:59

  En tiedä kävellen, mutta olen yrittänyt ajaa fillarilla Kolille pariin kertaan, mutta serpentiini on ollut liikaa ja fillari rupesi keulimaan. Kolin ympäristössä on nykyisin niin paljon kiinnostavia paikkoja, ettei tarvitse jäädä pyörimään sinne huipun tuntumaan, vaan esimerkiksi läheiselle vaaralle on rakennettu näkötorni. Kirkkaalla säällä näkyy Wenäjän puolelle ja sinne tietysti aina kaipailen.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 16 lokakuun, 2020 at 23:09

   Itse en kyllä pystyisi Kolia pyörällä huiputtamaan. 🙂 Kolin seutu on kyllä mielenkiintoista. Katseltavaa jäi vielä seuraavaan kertaankin. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 27 elokuun, 2020 at 18:52

  Koli taitaa tosiaan olla yksi niitä paikkoja, joissa ”kaikki” ovat käyneet tänä kesänä. Mekin, vaikka se suunnitelmiimme Itä-Suomessa muuten liikkuessamme tuli aika ex tempore, mutta niin vaan käytiin Ukko-Kolilla maisemia katsomassa! Toinen paikka, josta ainakin tosi monet ovat kirjoittaneet juttuja ja/tai postailleet kuvia on selvästikin Hotelli Punkaharju (tai muuten vaan Punkaharju).

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 20 joulukuun, 2020 at 09:07

   Voi, hotelli Punkaharju on itsellä vielä kokematta, mutta sieltä tosiaan on näkynyt tämän vuoden aikana paljon postauksia/kuvia. Samoin kuin Kolilta. Kiitos kommentistasi. 🙂

 • Reply Jenna / Muu maa mandariini lauantai, 29 elokuun, 2020 at 14:40

  Ihanan näköiset nuo maisemat, pitää päästä joskus vielä itsekin näkemään! Ja jännä tuo majoitus entisessä koulussa, siinä on varmasti oma tunnelmansa! 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 20 joulukuun, 2020 at 09:08

   Vanhassa kyläkoulussa oli kyllä todellakin oma tunnelmansa. Ihana paikka, varmasti tulee toistekin mentyä. 🙂 Kiitos kommentistasi.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  SEURAA FACEBOOKISSA