KUMMITUSTEN KRISTIINANKAUPUNKI – PALA MYSTISTÄ HISTORIAA

On kylmä talvipäivä, sääennusteet ovat luvanneet kiristyvää pakkasta ja sitten taas lauhtuvaa säätä sakean lumisateen kera. Ulkona tuuli viuhuu nurkissa kovan viiman merkiksi. Eletään joulun välipäiviä ja minulle on tullut yllättävä vapaapäivä. Näpyttelen ystävälleni viestin. Se on nopeasti sovittu, illansuussa lähtisimme ajelemaan kohti Kristiinankaupunkia.  Katselen välillä huolestuneena säätiedotteita. Merenrantakaupunki, pakkanen ja viima saavat minut varaamaan matkaan monta kerrosta vaatteita. Välillä mielessä käy pitäisikö retki vain jättää toiseen kertaan, mutta ei, tuo viehättävä kaupunki kummituksineen kiehtoo minua.

Tämä kaupunki ja sen kummitustarinat ovat kiehtoneet myös Natalia Kalevaa, joka on vihkiytynyt kaupungin menneisyyteen, siellä eläneiden ihmisten tarinoihin, outoihin sattumuksiin ja välillä niin surullisiin kohtaloihin. Natalia järjestää säännöllisesti Kristiinankaupungin kapeilla kujilla kummituskävelyjä ja kertoilee tarinoita, joita hän on kuullut haastatellessaan lukuisia kaupungin asukkaita, jotka taas ovat kuulleet tarinat omilta jo edesmenneiltä läheisiltään.

Tämänkertainen kävelykierros kummituskaupungissa keskittyy jouluikkunoiden ihailuun.  Kaupungin asukkaat ovat koristelleet kotiensa pihat ja ikkunat ja tämä pieni puutalokaupunki on idyllisen kaunis.  Ainoastaan hyytävä sää ja tarinat menneisyydestä laskevat kaupungin ylle salaperäisyyden verhon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

IMG_5341

Sää oli itseasiassa aika otollinen kummituskävelylle.

 

Ilman kummituskävelyäkin tämän 370 vuotta vanhan puutalokaupungin kadut kuiskivat tarinoita menneisyydestä. Merellinen sijainti lähellä länsinaapuriamme on antanut Kristiinankaupungille vahvan ruotsalaisuuden leiman. 1300 -luvulla Ruotsista tulleet siirtolaiset asettuivat kaupunkiin ja vuodesta 1651 kaupunki on kantanut nykyistä nimeään, jonka  sille antoi  Pietari Brahe kuningatar Kristiinan mukaan. Tosin monet ajattelevat, että nimen takana on Pietari Brahen vaimo Kristina, joka oli kuollut vuotta aikaisemmin.

Vahvasti ruotsalaishenkisessä kaupungissa on  vuosisatojen kuluessa tarvittu sitkeää toimintaa suomalaisuuden puolesta.  Yksi muisto tästä sitkeästä toiminnasta on edelleen kaupungin katukuvassa vahvana. Pysähdymme 123 vuotta vanhan Suupohjan Sanomien toimituksen ikkunan alle. Lehti on maakunnan vanhin suomenkielinen paikallislehti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

IMG_5349

 

Seurueemme jatkaa kulkuaan hyisessä joulukuun illassa läpi ikivanhojen puutalokortteleiden.  Merenrantakaupungeissa on aikanaan elänyt paljon merimiehiä perheineen. Niin myös Kristiinankaupungissa. Miehet ovat olleet  merillä ja naiset hoitaneet kodin ja lapset. Nämä ikivanhat kapeat kadut pitävät sisällään varmasti monta kaihoisaa tarinaa, jossa vaimo odottaa miestään meriltä kotiin.  Pysähdymme erään ikkunan luona ja Natalia kertoo meille surullisen tarinan. Talossa asui aikanaan nuori nainen. Hänen sulhasensa oli merimies. Nuoripari ehti saada  pienen vauvan, jota nainen hoiti yksin, koska mies oli merillä. Ajat olivat huonot ja arki raskasta. Vauva kuoli. Nainen oli onneton. Hän suri vauvaa ja ikävöi miestään. Joka ilta hän kävi sytyttämässä lyhdyt polun varteen, joka johti merenrannasta hänen asunnolleen, jotta mies osaisi kotiin. Sitten hän istui ikkunan ääreen odottamaan. Siinä hän istui päivä- ja yökaudet. Tarina kertoo naisen kuolleen ikkunan ääreen hänen odottaessa miestään, joka ei koskaan palannut.

 

IMG_5357

Tämän ikkunan taakse kätkeytyy surullinen tarina naisesta, joka istui ikkunan äärellä odottamassa miestään kotiin meriltä.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Harvoin tulemme ajatelleeksi miten lukemattomia tarinoita ja ihmiskohtaloita kirkkojen pihapiiriin on haudattuna. Suuntaamme kulkumme kohti Ulrika Eleonoran kirkkoa ja sen vieressä olevaa  Tullitupaa, joka on seissyt paikallaan vuodesta 1720 saakka.  Tämä ikivanha rakennus on nähnyt varmasti monenlaista kulkijaa. Entisaikoina kun joku saapui kaupunkiin, häneltä perittiin tullimaksu.

Ulrika Eleonoran kirkko on valmistunut vuonna 1700 joten se on ehtinyt nähdä sen ajan, kun ihmisiä haudattiin kirkon alle. Tästä aiheesta Natalialla on tiedossaan selkäpiitä karmivia kertomuksia miten kirkkojen kellarit ovat kiinnostaneet entisajan nuoria ja vähän vanhempiakin. Miten siellä on tunnettu erilaisia tuntemuksia haamuista, varjoista, äänistä ja mitä ikinä kukin onkaan kokenut mennessään uteliaisuuttaan tutkimusmatkalle  kirkon alle. Yhteistä tarinoille taitaa olla se, että sieltä on poistuttu juosten, säikähtänyt ilme kasvoilla.

Seisomme kirkon läheisyydessä, tuuli vihmoo kasvoja ja sää on kieltämättä karmaiseva, mutta ehkä hyvinkin otollinen kummitustarinoille. Minä luulen, että kummitukset pitävät juuri tälläisestä säästä. Ihmiset ovat hautautuneet takkatulien äärelle olohuoneisiinsa. Vain pari kourallista meitä kummitusten ystäviä kulkee pitkin näitä autioita katuja. Vai kulkiko meidän vanavedessä sittenkin  muitakin?  Niitä, joita silmä ei näe.

 

IMG_5372

Ulrika Eleonoran kaunis puukirkko. Näetkö sinäkin kuvassa enkelin?

IMG_5378

Kristiinankaupungin raatihuone sijaitsee Ulrika Eleonooran kirkon vieressä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IMG_5379

Autioilla kaduilla liikkui vain pari kourallista kummitustarinoiden ystäviä. Vai paljastaako katuvalo kameran linssille jonkun muunkin kulkijan?

IMG_5384

 

Kierroksemme näillä puolityhjillä kaduilla kestää reilut kaksi tuntia. Välillä on hyisen kylmä ja lunta tuiskuttaa vaakasuorassa. Toisessa hetkessä on aivan suojaisaa ja rauhallista, lumisadekin tuntuu taukoavan, kunnes taas käännytään seuraavaan kadunkulmaan ja tuisku iskee vasten kasvoja.

Kun  pari kesää sitten olin ensimmäisen kerran Kristiinankaupungissa kummituskävelyllä, mieleen jäi tarina vanhasta talosta, jonka vintiltä kuului naisen itkua. Pysähdymme jälleen tuon talon luona ja kuulemme tarinan naisesta, jonka vauva katosi mystisesti. Ehkä itkevä nainen talon vintillä on tämä lapsensa kadottanut nainen.

Muistan ensimmäiseltä käynniltä myös  merimiehen talon. Kerrotaan, että edelleenkin merimies vierailisi talossa säännöllisesti. Miksi? Kierroksella on mukana nainen, jonka sukulaisia asuu nykyään tuossa talossa. Hän raottaa salaisuuden verhoa. Ehkä merimieheltä on jäänyt taloon jotain. Jotain mikä on suljettuna kamariin, jonne pääsy on estetty. Kuulenko kenties seuraavalla vierailullani mitä kamarista löytyi?

 

IMG_5459

IMG_5427

IMG_5409

 

Lue myös ensimmäisestä vierailustani tässä kummitusten kaupungissa:  Kummituksia ja puutaloidylliä – kuvankaunis Kristiinankaupunki   

Jos sinä haluat kummituskävelylle Kristiinankaupunkiin, seuraa Natalian sivuja. Sinne tulee tieto tulossa olevista kävelyistä.

Kristiinankaupunki on kiehtonut myös muita matkabloggaajia.

Tämä matka -blogi: Kristiinankaupunki – hyvin säilynyt 370-vuotias

Lähtöportti -blogi: Hidasta elämää Kristiinankaupungissa

 

Seuraa blogia: Facebook / Instagram

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas lauantai, 18 tammikuun, 2020 at 22:55

  Eipä ole tullut Kristiinankaupungissa käytyä. Pitäisi kyllä, koska näyttää hienolta. Todellakin olet jotain hienoa saanut osumaan kameraasi.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 09:27

   Kristiinankaupunki on kyllä tunnelmallinen kaupunki. Kesällä etenkin tosi kaunis. Heh, kummitukset olivat liikkeellä tuona iltana! 😉 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Piyya / Levoton Sielu Maailmalla sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 09:36

  Hienoa kun kertomukset jollakin lailla jatkuu ja sait jatkumoa edelliselle ja odotusta jopa seuraavalle kerralle. Hienosti on kamera onnistunut vangitsemaan tarinaan sopivia otoksia. Totta vai sattumaa, sitä voidaan jokainen miettiä 😉

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 12:07

   Kertomukset ovat aika mielenkiintoisia ja totta, niihin sekä kameran vangitsemiin otoksiin voi jokainen suhtautua haluamallaan tavalla. 🙂 Kiitos kommentista! 🙂

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 17:31

  Kummitusjutut ovat parhaita ja vapun ohella Halloween on noussut minun suosikikseni. Minä olen täynnä kaikkea paranormaalia, mutta nyttemmin sattuu harvemmin mitään selittämätöntä. Helsingissä olen osallistunut qmmituskävelylle ja Hangossa pimeään viikonloppuun. Istuin myös Villa Tellinassa pitkän tovin kylmällä vintillä odottamassa qmmittelua, mitä ei sitten tullut. Siellä oli toisessa kerroksessa valaistu torso ja alhaalla kuulin, että talossa käytettiin ajastimia. Sanoin, että niin joo, kun viimeksi yövyin talossa, niin yön aikana torson valo oli sammutettu ja ajattelin, että se oli tietysti ajastimella. Pensionaatin omistaja sanoi, ettei ollut mitään ajastinta. Sanoin, että jos se oli se, joka yöpyi alakerrassa, kun hän oli puhunut, että jonkun olisi pitänyt siellä yöpyä ja kuulinkin jotain kolinoita siellä. Hän sanoi, että olin ollut siellä ihan yksin.

  Kristiinankaupungissa olen ollut vain yhden nopean kätkön ajan ja tekisi mieli tutustua kaupunkiin oikein hyvällä ajalla, ehkä niihin kuolleisiinkin. Vaikka mistä tietää, että juuri ne ovat kuolleet. Mitäpä, jos heidän maailmassaan he ovat elossa ja me olemme kuolleita. Näin kuollut exäni selitti minulle, kun olin nukkumassa ja hän ilmestyi minulle.

  Hienot kuvat, muuten.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 18:56

   Hui, onneksi kuulit vasta aamulla, että yövyt siellä yksin 😀 Ja mielenkiintoinen näkökulma tuo mitä exäsi sanoi, harvoin varmasti tulee ajateltua asia noin päin. 🙂 Kiitos kivasta kommentista!

  • Reply Maijuc maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 22:57

   Olen aikoinaan kesäaikaan käynyt muutamaankin otteeseen Kristiinankaupungissa ja se oli oikein idyllinen paikka. Hauskoja nämä historiantäyteiset postaukset, aivan uutta asiaa itselleni. Myös kummituskävely on konseptina uusi tuttavuus mutta kuulostaa hyvältä ajanvietteeltä!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 21:02

  Kiitos linkityksestä!

  Luinkin näistä kummituskävelyistä kun kävin Kristiinankaupungissa. Luulin, että niitä järjestetään vain kesäisin. Aika kunnioitettavaa omistautumista asialle sekä oppaalta että vierailta tuollaisessa ilmassa kierroksella olo.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 18:30

   Ilma oli kyllä aivan kamala. Ja vielä autolla mennen tullen 150 kilsaa 😀 Kotona olin pitkästi yli puolen yön huonon ajokelin tähe, mutta tulipa vaan reissu tehtyä! 😀
   Kiitos kommentista!

   • Reply Rosa lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 00:16

    Huh. Aikamoinen matka ja vielä talvella. Kuulostaa kiinnostavalta kierrokselta, mutta taidan mennä kesällä. Kuvista välittyy kuvailemasi kylmyys.

    • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 12:36

     Kesällä Kristiinankaupunki on parhaimmillaan! 🙂

 • Reply Terhi maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 12:52

  Yövyin viimekesäisellä venematkalla Kristiinankaupungissa. Pidän kovasti puutaloalueesta ja kapeista kujista, Kissanpiiskaajankuja taisi olla kapein kujista. Lieneekö kaupungissa asunut myös kissanvihaajia.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 18:31

   Kissanpiiskaajankuja taitaa olla tosiaan se kaupungin kuuluisin ”katu”. Mekin se ohitettiin tällä kävelyllä, mutta en saanut siellä pimeässä siitä oikein hyvää kuvaa. 🙂
   Kiitos kommentistasi!

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 18:19

  Kummituskierrokset on aina kivoja. Olen ollut muutamalla, tosin vain Helsingissä. Voin kuvitella, että noihin puutaloihin kätkeytyy jos vaikka mitä tarinoita. Kurja sää varmasti toimi paremmin kuin kesäinen auringonpaiste. Minä olen ollut näillä kierroksilla lähinnä kesällä. Auringon paistaessa tunnelmaan on vähän hankala päästä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 12:38

   Tälläiselle kummituskävelylle sää oli kyllä omiaan. Toki kaupunki sitten muuten on kesällä kauneimmillaan! 🙂 Nämä kummituskävelyt on kyllä kivoja, pitäisi tutustua muidenkin kaupunkien ”kummitustarjontaan”. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Martta / Martan matkassa tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 18:35

  Kyllä oli osuva keli kummituskierrokselle! Hienoja kyllä nuo Kristiinankaupungin puutalot ja ihania nuo jouluiset ikkunat.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 12:39

   Kaupunki oli oikein tunnelmallinen jouluvaloissaan, lukuunottamatta tuota hirveää säätä. 😀 Mutta ehkä kummitukset ajatteli, että nyt laitetaan kunnon myräkkä päälle. 😀 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Paratiisireportteri perjantai, 25 syyskuun, 2020 at 13:10

  Onpa hyisen tunnelmallisen näköistä tammikuussa! Itse olen käynyt vain kesällä, mutta kun tilanne seuraavan kerran aukeaa, niin täytyypä käydä Kristiinankaupungissa myös talvella.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 13 lokakuun, 2020 at 16:32

   Tuona iltana sää oli tosi hyinen ja kylmä. Kyllä ihan käymisen arvoinen paikka talvellakin, joskin kesällä monin verroin kauniimpi. 🙂 Kiitos kommentistasi!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  SEURAA FACEBOOKISSA