PATIKOINTI VESUVIUKSELLE JA TUHKASTA NOUSSUT POMPEJI

Kun kerran Napolinlahdella lomailin, halusin tottakai nähdä Vesuviuksen ja Pompejin. Ovathan ne tämän alueen kaksi hyvin merkittävää nähtävyyttä. Ostin matkanjärjestäjältä Aurinkomatkoilta päiväretken, johon kuului nämä molemmat nähtävyydet suomenkielisine opastuksineen.

Varhain aamulla nousin retkibussiin hotellin edustalta. Bussi keräsi kyytiin vielä muutamat retkeläiset ja sitten alkoi matka kohti Vesuviusta. Vesuviuksen tarina lienee monelle tuttu. Se on 1281 metriä korkea tulivuori parinkymmenen kilometrin päässä Napolista. Vesuvius tunnetaan purkauksesta, joka tapahtui vuonna 79 jaa. Purkaus hautasi alleen läheiset kylät Pompejin ja Herculaneumin ja sen seurauksena kuoli tuhansia ihmisiä. Viimeisin purkaus tapahtui vuonna 1944. Vaikka tulivuoret voivat pitää tuhansia vuosia purkausten välillä, Vesuvius, kuten muutkin tulivuoret, ovat jatkuvan tarkkailun alla. Vesuviuksen vaikutusalueella asuu miljoonia ihmisiä ja alue on maailman tiheimmin asuttu tulivuoren lähistöllä sijaitseva alue. Viranomaisilla on evakuointisuunnitelma mahdollisen uuden purkauksen varalle. Yllättäen tulivuoret harvoin purkautuvat, vaan merkkejä on luettavissa hyvissä ajoin ennen purkausta.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IMG_3862

Vesuvius hallitsee maisemaa monesta suunnasta Napolinlahdella liikuttaessa.

 

Vesuviukselle johtaa mutkainen, kapea tie, jota pitkin matkanjärjestäjien retkibussit pääsevät sisäänkäynnin ja pienen patikkareitin alkuun saakka. Vinkki vitonen tänne omatoimisesti tuleville kuuluukin, että varaudu pitkään kävelymatkaan jo ennen varsinaista sisäänpääsyä ja patikkapolun alkupäätä. Omilla autoilla tulevevat joutuvat jättämään autot kauas parkkipaikalle ja en edes uskalla ajatella mistä asti julkisilla tullen olisi joutunut kävelemään. Jostain luin, että jonkinlaista taksikyytiä olisi tarjolla parkkipaikalta, mutta tästä minulla ei ole enempää tietoa. Tällä mutkaisella tieosuudella kohti Vesuvius tulivuoren sisäänpääsyä ei ole oikeastaan yhtään mitään asutusta tai palveluja, josta voisi ostaa esimerkiksi virvokkeita. Maasto ympärillä on kuivaa risukkoa ja palaneita puita sekä pensaita. Vuosi sitten alueella riehui metsäpalo tehden pahaa jälkeä.

Patikointi Vesuviuksen rinnettä pitkin ylös oli koko päivän kohokohta! Vaikka olin järjestetyllä retkellä, jokainen sai patikoida omassa tahdissaan ja ellei halunnut lähteä valloittamaan tulivuorta, oli patikkapolun alussa ravintola ja pieni matkamuistomyymälä, jonne sai jäädä ihailemaan vuorta alhaalta päin. Myös patikkapolun varrella oli pari matkamuistomyymälää, joissa myytiin myös virvokkeita ja oli mahdollisuus istahtaa katselemaan maisemia, jos halusi patikoida vain osan matkaa.

Polkua pitkin pääsi 1167 metriin asti. Kyseessä ei siis ollut mikään pitkä patikka, mutta kolmenkymmenen asteen helteessä tämä oli aivan sopiva happihyppely. Mitä ylemmäs polkua pitkin nousi, sitä enemmän tuuli vilvoitti eikä ilma tuntunut ollenkaan niin kuumalta kuin alhaalla lähtöpaikalla. Ja ne maisemat, joita patikoidessa sai ihailla, palkitsivat kyllä pienen hikoilun!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

IMG_4070

Patikkaurakan alkutaipaleelta. Tässä näkyy alhaalla metsäpalon tuhoamaa maisemaa.

IMG_4071

IMG_4075

Huikeita maisemia Napolinlahdelle.

IMG_4085

IMG_4077

IMG_4108

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_4117

IMG_4130

Pilvien alapuolella erottuu etäisesti Caprin saaren ääriviivat.

 

Vesuviuksella vietetyn aamupäivän jälkeen oli luonnollista jatkaa matkaa Pompejiin, kaupunkiin joka hautautui tuhkaan ja kivisateeseen Vesuviuksen purkautuessa vuonna 79. Pompejissa on suoritettu laajoja arkeologisia tutkimuksia 1700-luvun puolivälistä alkaen. Yhä edelleen kaivaukset ja tutkimukset ovat kesken ja uusia löytöjä alueelta tehdään usein. Pompeji on alueen tunnetuin tuhkan alta löydetyistä kaupungeista. Se on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1997.

Pompejin kivisillä kaduilla kävellessä ei voi olla ajattelematta sen vaikuttavaa historiaa. Tämä kaikki mikä ympärillä näkyy oli unohduksissa, maan alle hautautuneena 1700 vuotta. Tutkijoiden ja arkeologien työpöydällä kaupunki on herännyt uudelleen eloon ja me voimme kävellä näitä elämää nähneitä katuja pitkin. Elämisen jälkiä on kaduilla selkeästi nähtävillä. Hevosrattaiden pyörät ovat painaneet urat joihinkin kadunpätkiin. Katukivetyksissä on myös siellä täällä hevosen ohjasten mentävät reiät, joihin on voitu hevonen sitoa kiinni. Täällä tehtiin työtä, elettiin sen ajan elämää, johon kuului julmat gladiaattoritaistelut amfiteatterissa, ilottelu ilotaloissa ja virkistäytymishetket kylpylöissä.

Vierailemme sisällä rakennuksissa, joista joku oli ollut koti hyvin vauraalle perheelle, joku taas köyhemmän kansan asumus. Ihailemme seinämaalauksia ja ihmettelemme rakennusten osia, jotka ovat aikoinaan rakennettu tänne hyvinkin hauraista materiaaleista. Ehkä vaikuttavin ja pysäyttävin näky on ihmispatsaat, jotka kuvaavat niitä katastrofin uhreja, jotka kohtasivat täällä määränpäänsä Vesuviuksen purkauksen seurauksena. Patsaat kuvaavat uhreja hyvin yksityiskohtaisesti niissä asennoissa, joihin he ovat jääneet tuhkan ja kivisateen alle makaamaan. Ne on saatu aikaan valamalla kipsimassa sinne mistä ihmisten ja eläinten jäännöksiä on löytynyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

IMG_4150

Tällä alueella gladiaattorit harjoittelivat taisteluita varten.

IMG_4155

IMG_4166

Pieni pala amfiteatteria.

IMG_4216

IMG_4237

Tuhkan alle hautautuneen ihmisen kipsipatsas. Monet näistä patsaista olivat asennossa, jossa he suojasivat kasvojaan.

IMG_4249

IMG_4255

IMG_4259

Päivän retkikohteet, Pompeji ja Vesuvius.

 

Päivä oli erittäin kuuma ja Pompejiin tulevan kannattaakin varata runsaasti juomista mukaan, sillä alueella ei ollut mahdollista ostaa juomista muualta kuin ennen sisäänkäyntiä olevista kojuista. Joku pieni matkamuistomyymälän kaltainen siellä taisi olla, mistä ehkä saa myös virvokkeita, mutta alue on hyvin laaja.

Retkipäivä oli onnistunut. Meillä oli oppaana Aurinkomatkojen Elina ja Pompejissa myös paikallisopas. Oppaat hoitivat opastukset ja päivän ohjelman mainiosti. Toki sekä Vesuviukselle kuin Pompejiinkin pääsee omatoimisesti, mutta välillä on mukava istua ”valmiiseen pöytään”.

 

IMG_4149

Meidän asiantuntevat oppaat.

 

Seuraa blogia:  Facebook / Twitter / Instagram

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Reissu-Jani maanantai, 12 elokuun, 2019 at 20:44

  Kävin Vesuviuksella vuokra-autolla Pompeijista käsin. Autoille ei oikeastaan ole mitään virallista parkkipaikkaa, vaan tien pätkä jonka varrelle pitää auto pysäköidä tien varteen. Tosiaan sieltä tien päästä oli huomattava matka (ylämäkeen noin 1km matka) kohtaan josta pääsee pikkubussilla ylemmässä Vesuviuksen rinteelle – paikkaan johon turistibussit saavat ajaa.

  • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas maanantai, 12 elokuun, 2019 at 21:38

   Eli melkein kannattaakin matkata turisti kierroksenkera paikalle.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 13 elokuun, 2019 at 08:36

   Tässä kohtaa kyllä tosiaan oli mukava olla järjestetyllä retkellä. Eihän tuo kävelymatka matkana pitkä ole, mutta kuumimpaan kesäaikaan, jolloin olin reissussa, niin mieluusti jätin ”ylimääräiset” kilometrit kävelemättä ja säästelin voimia itse nähtävyyksiin. 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas maanantai, 12 elokuun, 2019 at 21:37

  Ilman muuta tuolla tulivuorella ja Pompeijissa pitää käydä, jos noille kulmille päätyy. Tuolta Vesuviukselta on todellakin upeat näköalat! Italia on kyllä moninainen maa ja täynnä nähtävää.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 13 elokuun, 2019 at 08:37

   Totta, Italiassa riittää monenlaista nähtävää. Monesti tuota itsekin mietin miten monipuolinen maa se on. 🙂

 • Reply Piyya tiistai, 13 elokuun, 2019 at 04:37

  Mitä historian havinaa !
  Varmasti oli upea patikka matka sekä historian, että maisemien kannalta. Tuossa kohtaa on todella hyvä astua ns, valmiiseen pöytään ! Ei aina tarvitse kaikkea tietoa etsiä itse kun sen joku jo ammattinsa puolesta tarjoaa 😉

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 13 elokuun, 2019 at 08:39

   Täällä kyllä historian lehtien havina oli selkeästi nähtävillä. Upeita paikkoja molemmat. Itse suosin näitä valmiita retkiä, vaikkakin nykyään helposti tulee lähdettyä katselemaan paikkoja ja nähtävyyksiä omatoimisesti kohteessa. Kiitos Piyya kommentistasi! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika perjantai, 16 elokuun, 2019 at 13:22

  Tulivuorista tulee mieleen han toisenlaiset maisemat. Mitä itse olen niillä käynyt, on kuin ruskeanpunaista hiekkaa vain kaikkialla. Hämmentävän vihreää siis tuolla. Mutta näköjään on purkautunut toisen maailmansodan aikaan viimeksi, eli huomattavan kauan aikaa sitten. Tässä on kyllä kaksi varsinaista Italia-klassikkoa, jotka minulla on edelleen näkemättä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 16 elokuun, 2019 at 19:52

   Tuo on kyllä aivan totta, että tulivuoren ei olisi olettanut olevan näin vehreä. Jos minut olisi pudotettu tuonne patikkapolulle kertomatta missä olen, ei olisi ensimmäisenä tullut mieleen tulivuori. Mutta hyvin mielenkiintoinen retkipäivä ja tykkäsin että sai samalla kertaa nämä molemmat nähtävyydet käydyksi. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Elsa/Hakunamalife sunnuntai, 18 elokuun, 2019 at 08:32

  Tonne olisi kyllä hienoa päästä joku päivä😍 Muistan, että Pompeji kiehtoi mua jo historian tunneilla vuosia sitten, mutta jotenkin matka sinne on jäänyt toistaiseksi toteutumatta. Tästä postauksesta tuli taas hirveä inspiraatiotulva lähteä Italiaan reissaamaan! 😊

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 18 elokuun, 2019 at 20:55

   Italia on kyllä ihana ja monipuolinen maa reissata! Siitä vain reissua suunnittelemaan! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla keskiviikko, 21 elokuun, 2019 at 14:00

  Todella vaikuttavia maisemia ja upea kokemus ollut varmasti! Ehdoton must see -kohde. 🙂 Joskus myös niin rentouttavaa olla valmiin retkijärjestäjän kyydissä, ei ne aina huono vaihtoehto ole vaikka moni omatoimireissaaja välillä pyrkiikin välttelemään niitä. Itse toki omatoimisesti reissaan aina, mutta joskus tullut myös pakettiretkillä oltua ja joskus nekin ihan hyviä kokemuksia pitäneet sisällään! 🙂 Vesuvius ja Pompeiji kiinnostaa kyllä kovasti, hienoja kuvia! 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 25 elokuun, 2019 at 12:32

   Järjestetyt retket ovat usein tosi hyviä ja itse pääsee ehkä vähän helpommalla kun ei tarvitse kaikkea tietoa kaivaa itse vaan voi hypätä valmiiseen kyytiin. Ja ainakin tästä retkestä tuli heti vaikutelma, että tuonne Vesuviukselle menon kannalta helpoin ratkaisu. Toki tykkään myös omatoimiretkistä ja on ihana mennä omaan tahtiin, muuttaa suunnitelmaa jne.
   Kiitos kommentistasi!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  SEURAA FACEBOOKISSA