Blogihaasteet Kappale kauneinta Suomea

KOTIKYLÄ ON AINA KAPPALE KAUNEINTA SUOMEA – ALAHÄRMÄ

sunnuntai, maaliskuu 3, 2019

” Jos sä Pohjanmaalle aiot matkustaa, pienen laulun sulle tahdon omistaa…” Näin laulaa Jussi Raittinen Valtatie 66 laulussaan. Minä ajattelin omistaa Pohjanmaalle matkustavalle pienen postauksen. Taannoin Viinilaakson viemää -matkablogin Paula kirjoitti kotikaupungistaan Kokkolasta ja haastoi muita matkabloggaajia kertomaan kotikaupunkiensa nähtävyyksistä. Minä olen kotoisin Alahärmästä ja tässä teille pieni kierros rakkaassa kotipitäjässäni.

Huvivaltio PowerPark

Lapsuuteni ja nuoruuteni ajan Alahärmä oli vain pieni musta piste Suomen kartassa, lähellä Pohjanmaan rannikkoa. Sitten muuan Lillbacka pystytti maailmanpyörän keskelle aakeeta laakeeta latomaisemaa. Maailmanpyörä sai kaverikseen härvelin jos toisenkin ja nykyään tuolla paikalla seisoo Huvivaltio PowerPark, Elämyspuisto, jossa varmasti löytyy tekemistä ihan jokaiselle. Sen lisäksi, että huvipuistossa voi hurjastella laitteesta toiseen, alueella pääsee ajamaan kartingia, minigolfaamaan ja ratsastamaan hevoskeskuksessa. Alueella on useita ravintoloita ja shoppailla voi sielunsa kyllyydestä kauppakeskus Road Housessa. Majoitusta on tarjolla niin PowerParkin hotellissa, kuin mökki- ja leirintäalueellakin. Kaiken tämän lisäksi PowerParkissa järjestetään erilaisia tapahtumia mm. juhannuksena Nordic King ravitapahtuma ja juhannusjuhlat. Elokuussa puolestaan kuljetusalan ammattilaiset matkaavat läpi Suomen valtateiden värikkäänä ja näyttävänä rekkakaravaanina kohti Alahärmää ja Power Truck Showta, jota pidetään yhtenä Euroopan parhaimmista autonäyttelytapahtumista.

 

IMG_6264

IMG_6268

IMG_6286

 

Härmäläiset häjyylyt

Kun kerran ollaan häjyjen syntysijoilla, niin silloin on lupa itse kunkin häjyyllä kokonaisen viikon ajan ihan luvan perästä. Vaikka puukot pysyy nykypäivän Härmässä visusti tupessa, on häjyylyviikko täynnä tapahtumia. Kylän raitti täyttyy ihmisistä, on kyläsoittoja, näyttelyitä ja kesäteatteria.  Härmäläisiä häjyylyjä on juhlistettu vuosittain heinäkuun alussa jo pian 50 vuotta.

 

007

 

Alahärmän kaunis kivikirkko

Kirkot ovat suosittuja vierailukohteita ja pyrin itsekin mahdollisuuksien mukaan reissuillani vierailemaan eri paikkakuntien kirkoissa niin Suomessa kuin kauempanakin. Alahärmässä kaunis harmaakivikirkko seisoo keskellä kylää. Nykyisen kirkon paikalle rakentui ensimmäinen kirkko vuonna 1676, mutta kuten useille tuon aikakauden rakennuksille on käynyt, ne ovat tuhoutuneet tulipalossa. Niin myös Härmän kaksi ensimmäistä kirkkoa. Nykyinen, Josef Stenbäckin suunnittelema kirkko vihittiin käyttöön 1903. Alahärmän kirkko valittiin vuonna 2015 Radio Dein järjestämässä äänestyksessä Suomen kauneimmaksi kirkoksi. Alahärmän kirkon hautausmaalta löytyy kuuluisan puukkojunkkarin ja häjyn, Antti Isotalon hautapaikka.

 

006

 

Piiskoomänty

Piiskoomäntyjä löytyy joiltakin Etelä-Pohjanmaan paikkakunnilta, myös Alahärmän keskustasta. Piiskoomänty on puu, jossa 1600-1800 luvuilla on laitettu täytäntöön käräjillä saadut raipparangaistukset. Alahärmän keskustassa oleva kelomänty on arvioitu noin 150 vuotiaaksi. Tämä tietenkin aiheuttaa spekulointia siitä onko kyseessä ihka aito ja alkuperäinen piiskoomänty, jossa raipaniskuja on jaettu mm. puukkojunkkari Antti Isotalolle. Todennäköistä on, että alkuperäinen piiskoomänty on tuhoutunut esimerkiksi tulipalossa, mutta samalla paikalla se on seissyt kuin tämä mäntyvanhus. Käräjätalo on sijainnut tien toisella puolella.

 

005

 

Knuuttilanraitti

Knuuttilanraitti sijaitsee Alahärmän Voltin kylässä (joka on muuten kotikyläni). Knuuttilanraitti on tie, jonka varrella on komea rivi kaksifooninkisia pohjalaistaloja. Tuossa pohjalaistalojen rivistössä on mm. taiteilija Juhani Palmun galleria ja kesäkahvila, jossa hän on viettänyt säännöllisesti kesiään. Voltin kylästä löytyy myös tuon kuuluisan puukkojunkkarin, Antti Isotalon kotitalo.

 

018

 

Raijan grilli

Kun ajelet Knuuttilanraittia Voltin kylää kohti ja käännyt heti pohjalaistalojen rivin loputtua oikealle, on edessäsi paikallinen legenda, Raijan grilli. Grilli sijaitsee vanhassa kyläkaupassa. Päällepäin ei kaiketi tietäisi siinä mitään toimintaa enää olevankaan, mutta paikalliset ja vähän kauempaakin tulevat osaavat kyllä paikalle ilman sen kummempia kylttejä ja valotauluja. Siitä on aikaa, kun itse viimeksi Raijalla olen käynyt, mutta ei ole Raijan hampurilaisten ja makkaraperunoiden voittanutta grilliruokaa tullut vastaan. Siellä ei Koskenlaskijaa säästellä.

Saman tien varrella, jossa Raijan grilli on, on myös Mattilan silta. Tuo teräsbetoninen, edelleen käytössä oleva palkkisilta on rakennettu vuonna 1921 ja siitä tuli museosilta vuonna 1986.

 

033

 

Tässä minun vinkkini sinulle vaikkapa seuraavaa PowerPark vierailua varten. Tällä postauksella osallistun myös blogihaasteeseen, jonka ilmoille heitti Viinilaakson viemää -blogin Paula. Ohjeet blogihaasteeseen osallistumiseen ovat selkeät:

Kerro omat vinkkisi blogipostauksen muodossa kotikaupungissasi vieraileville. Missä kannattaisi käydä, mitä kannattaisi nähdä ja missä syödä. Omat suosikkisi voivat olla paikkoja, joista muut eivät vielä tiedäkään. Liitä nämä ohjeet postauksen loppuun ja linkitä lähteeksi Viinilaakson viemää -blogin juttu. Voit myös linkata juttusi alkuperäisen haastepostauksen kommenttikenttään, jolloin Paula näkee sinun osallistuneen haasteeseen.

 

Seuraa blogia: Facebook / Twitter / Instagram

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Roope sunnuntai, maaliskuu 3, 2019 at 19:41

  Tuo PowerPark on kyllä yllättävän laaja keskus!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, maaliskuu 3, 2019 at 20:13

   Kyllä, sieltä löytyy toimintaa joka lähtöön. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, maaliskuu 3, 2019 at 23:21

  ”Antti Heikinpoika Isotalo, Härmän häjy is your second cousin once removed’s husband’s fourth cousin twice removed.”
  Aika hyvin, kaksi väriä, eli olen verisukulainen sille, joka on Isotalon Antin verisukulainen. Omasta syntymäpaikastani Kyttälästä en osaa sanoa mitään muuta kuin että ”Kyttälä palaa”. Varmasti siitä voisi tehdä isonkin postauksen, mutta minun pitäisi tutustua siihen taas.
  Hirtehisesti ajattelen, että Alahärmän kirkko on kaunein, koska niin moni sellainen, joka kirkossa viihtyy, käy PowerParkissa, kun taas oikeasti kaunein kirkko on Teijon kirkko, eikä siellä käy kukaan. Nykyisin siellä taitaa, tosin, käydä useampi, kosk kansallispuisto.
  Powerparkissa en ole myöskään koskaan käynyt. Aina silloin tällöin olen kuullut siitä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, maaliskuu 4, 2019 at 16:23

   On totta, että kauneimman kirkon mittaria on vaikea määritellä ja se riippuu esim. kyselyn, äänestyksen järjestäjästä. Tuossakaan kisassa, jossa Alahärmän kirkko menestyi, tuskin on ollut mukana kaikki Suomen kirkot. 😀
   Antti Heikinpoika Isotalon verisukulaisia taitaa olla yhä edelleenkin Härmässä. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sateenmuru maanantai, maaliskuu 4, 2019 at 10:50

  Oho, enpä ollut tuollaista PowerParkia ennen nähnytkään! En pidä huvipuistoista (koska en voi käyttää laitteita), mutta tämä näytti latoineen jotenkin viehättävältä. Kiva haaste, jos olisin Suomessa tai kotikaupungissani Pieksämäellä saattaisin lähteä kameran kanssa liikenteeseen. : )

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, maaliskuu 4, 2019 at 16:25

   Powerpark on tosi iso kokonaisuus, hämmästyttävä omalla tavallaan! En minäkään huvipuistojen suurkuluttaja ole, mutta aina silloin tällöin tuolla tulee pyörähdettyä, enempi silloin kun lapset olivat pienempiä. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas maanantai, maaliskuu 4, 2019 at 19:55

  Me ei ikinä lasten kanssa päästy power parkkiin asti vaikka silloin se kai alkunsa sai kun he olivat pieniä. Ihan on kivasti Suomenkin kamaralla vaikka mitä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, maaliskuu 4, 2019 at 20:01

   Tulet joskus lastenlasten kanssa ja olisi kiva vaikka juoda kahvit jossain! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Anu tiistai, maaliskuu 5, 2019 at 15:59

  Kiva vinkkaus Härmästä! Yhden jutun haluaisin oikaista: Raija taitaa käyttää grillituotteissaan Olympiaa, ei Koskenlaskijaa. 😊 Mutta tervemenoa maistelemaan!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, maaliskuu 5, 2019 at 17:49

   Kiitos! Ja aivan, olet muuten oikeassa, Olympiaa se Raija käyttää. Mutta ei säästele sitäkään. 😀

 • Reply Taina tiistai, maaliskuu 5, 2019 at 17:49

  Kiitos Virpi erinomaasen hyvästä kirjoituksestasi. Tervetuloa Härmään!
  T: yksi Isoo-Antin verisukulaasista

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, maaliskuu 5, 2019 at 19:14

   Kiitos Taina! Kyllä Härmässä tulee kotona käytyä säännöllisesti, kun ei matka nyt niin hirmuinen ole, tosin pitäisi enempi käydä näillä kotikylän nähtävyyksillä. 😀

 • Reply Anna-Liisa tiistai, maaliskuu 5, 2019 at 18:25

  Härmäs on Juhannuskin suurta ja komiaa, niinkun kaikki muukin!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, maaliskuu 5, 2019 at 19:15

   Näin on! 😀 Kiitos kommentista, Anna-Liisa!

 • Reply Martta / Martan matkassa tiistai, maaliskuu 5, 2019 at 23:08

  Kylläpä on kiva haaste kirjoittaa omasta kotikaupungista 🙂 Alahärmässä kävimme reilu 10 vuotta sitten ja PowerPark oli yks etappi meidän Suomi road tripillä. Yövyimme järven tuntumassa pienen leirintäalueen vuokramökissä, muistan kuinka ajelimme sinne ja matkan varrella tuoksui turkistarhat. Alahärmästä en muista paljoa, en edes tuota kirkkoa, siinä on muuten paljon samaa näköä kuin minun kotikuntani Espoon vanhassa kivikirkossa. Minua ei PowerParkissa laitteet kiinnostaneet, mutta onneksi siellä oli muutakin katseltavaa, kävin jopa ensimmäistä kertaa katsomassa moniulotteista elokuvaa.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, maaliskuu 6, 2019 at 19:38

   Turkistarhojen tuoksu on sekin tuttu lapsuudesta, meillä ei tosin ollut turkistarhausta, mutta tällä alueella sitä on paljon. PowerParkissa tosiaan riittää tekemistä ja nähtävää vaikka ei niin huvipuistolaitteista välittäisikään. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Sanni/Revontulia repussa lauantai, maaliskuu 9, 2019 at 08:44

  Mietin postausta avatessani, että mistä ihmeestä mä tiedän tän Alahärmän…. Vastaushan oli heti alussa, nimittäin lapsuuden Power Park-reissusta! 😃 Hauks postaussarja, pitäisköhän itsekkn osallistua….

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, maaliskuu 9, 2019 at 08:57

   Aika hyvä 😀 , paikan nimi oli tuttu ja näin voi olla monen kohdalla, että miettii olenko käynyt tuolla, kun kuulostaa jotenkin tutulta. 🙂 Niin ja ilmanmuuta omasta kotikylästä tarinaa kehiin! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, maaliskuu 9, 2019 at 20:58

  Kiva, että tartuit haasteeseen Virpi. Liitän tämän vielä sinne oman postaukseni loppuun vaikka se taitaakin olla jo kommenteissa myös. Nyt täytyy ihan laittaa kirjanmerkki tähän postaukseen kun ensi kesälle on suunnitteilla PowerParkin reissu. En ole kyllä koskaan kuullut tuosta kirkosta, tosi upea! Ja tuo piiskoomänty on myös ihan uusi juttu vaikka niin monet kerrat olen Alahärmässä käynyt. Täytyy käydä katsomassa nuo. Hevospuolen asiat sen sijaan on oikein tuttuja ja uusi, hienoa ravirata myös. 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, maaliskuu 10, 2019 at 13:02

   Kiitos Paula itsellesi kivasta haasteesta! Ja tervemenoa Alahärmään! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.