KOLIN KAUNEIMMAT MAISEMAT

Kesäinen road trippini on saavuttanut määränpäänsä, kun seison Ukko-Kolilla ja katselen alas Pieliselle sen sinisenä hohtavaa pintaa. Tässä se maisema nyt on, josta olen nähnyt ne kaikki ihastuttavat kuvat. Tälle reissulle valikoitui niin mukavia kohteita, paljon enemmän kuin alunperin suunnittelin ja paljon enemmän kuin osasin odottaa senkään jälkeen, kun reissukohteet olivat selvillä. Kun seison tässä Ukko-Kolin jyrkällä kalliolla, pienen pieneksi hetkeksi aika pysähtyy. Suomi ja sen tuhannet järvet. Siinä niistä on edessäni neljänneksi suurin. Kaunis Pielinen.

Tässä postauksessa pääset ihastelemaan kanssani Kolin kauniita maisemia sen kolmelta näköalapaikalta. Nämä ovat hyvin helppoja saavuttaa lyhyemmälläkin visiitillä. Reitille pääsee helposti Kolin Luontokeskus Ukon pihapiiristä lähteviä portaita pitkin. Hiukan alempana on parkkipaikka, josta pääsee hissillä ylös Ukon pihamaalle jos haluaa tässä vaiheessa vielä säästää jalkojaan. Näin minä ajattelin tehdä vaan kuinkas kävikään. Muutama muu matkailija oli päättänyt myös kiivetä Kolille juuri samana päivänä ja kaksi pienehköä parkkipaikkaa olivat vimmeistä paikkaa myöden täynnä. Eihän siinä auttanut muu kuin lähteä laskettelemaan mutkittelevaa tietä alas kohti Kolin kylää. Moni oli jättänyt autonsa siihen tienvarteen, mutta minä en halunnut jättää ratsuani jyrkkään mäkeen mutkaiselle ja kapealle tienpientareelle. Niinpä ajoin takaisin Kolin kylälle ja etsin sieltä parkkipaikan. Tulipahan kunnon lenkki, kun sieltä sitten 25 asteen helteessä nousin kolmen kilometrin matkan takaisin sinne ylätasanteelle, josta pääsi itse maisemareitille. Mutta ehkä se tämän näkymän vuoksi kannatti!

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_1859

 

Ukko-Koli

Kun nousin Luontokeskus Ukon pihapiiristä lähtevät portaat ylös olin polulla, joka vei minut Ukko-Kolin näköalapaikalle ihastelemaan tuota valtavan kaunista näkymää, joka sai pienen ihmisen haukkomaan henkeä ihastuksesta. Kolin vaaramaisemat ovat Karelidien vuorijonon jäänteitä ja Ukko-Koli on Kolin korkein kohta. Kun katsoo tätä maisemaa ei tarvitse ihmetellä sitä, että Koli on innoittanut myös lukuisia taiteilijoita. Ukko-Kolin infotaulusta mieleeni jää osuva lause: Ilman maisemaa ei olisi matkailua”.  Taiteilijoiden maalaukset, kirjoitetut kertomukset luovat mielikuvia, joiden perässä lähdetään liikkeelle. Niinkuin minä siinä seisoessani Ukko-Kolin näköalapaikalla tuijottamassa maisemaa, jonka olin halunnut nähdä jo kauan.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_1861

IMG_1864

IMG_1857

IMG_1870

 

Akka-Koli ja Paha-Koli

Nämä Kolin huikeat näköalapaikat sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Kulku niille on suhteellisen helppoa, mutta toki nousut kallioille ovat jyrkkiä ja voivat tuntua haastavilta. Akka-Kolilla istuskelin hyvän tovin katsellen ympärillä aukeavaa kansallismaisemaa. Nämä vaaramaisemat, kalliot ja metsä. Joka osaa lukea merkkejä, voi edelleen nähdä kallioiden liuskekivissä jälkiä jääkaudesta, joka muinoin historiassa muovasi tätä jylhää maisemaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samoilen jonkin aikaa näiden näköalapaikkojen ympärillä, istahdan välillä jyrkänteille ja nautin lämpimästä ja kauniista kesäpäivästä. Koli kutsuu matkailijoita ympäri vuoden. Ruska-aika olisi varmasti upea. Talvi olisi minulle jo melko iso haaste lähteä tänne, mutta en epäile hetkeäkään etteikö se talvi-ihmisistä olisi juuri oikea ajankohta nähdä nämä maisemat. Täältä löytyy reittejä jokaiseen makuun, jokaiseen vuodenaikaan.

 

IMG_1884

IMG_1882

IMG_1893

IMG_1900

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Kun olen aikani istunut tuijottamassa näitä näkymiä lähden haikein mielin takaisin kohti Luontokeskus Ukon pihapiiriä. Vaihtoehtona olisi tietenkin ollut jatkaa patikointia kohti Kolin kylää näitä pieniä polkuja pitkin ja nauttia lisää vaellustunnelmaa, mutta olin päättänyt käydä syömässä Ukon pihapiirissä olevassa Sokos Hotellissa. Se olikin mainio päätös tälle päivälle.

Uskon vahvasti, ettei tämä ollut viimeinen kerta kun näitä maisemia katselen. Koli jätti jäljen sydämeen. Paljon jäi myös näkemättä. Minne vie kulkijan tie seuraavaksi. Pysy mukana reissutunnelmissa seuraamalla blogia sen somekanavilla.

Seuraa blogia: Facebook / Twitter / Instagram 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Suunnaton lauantai, 11 elokuun, 2018 at 13:49

  Huh, aikamoisen urakoinnin olet tehnyt, kun kiipesit huipulle Kolin kylältä asti!
  Mä kävin tuolla heinäkuun alkupuolella ja löysin parkkipaikan juuri ja juuri.
  Ukko-Kolin ja sen lähistön maisemat ovat kyllä vailla vertaa. Vietin Kolin alueella pari päivää retkeillen ja täytyy sanoa, että Ukko-Koli on aivan järjettömän ruuhkainen muihin paikkoihin verrattuna.
  Eipä sillä, kyllä minäkin istahdin ihan tyytyväisenä Ukko-Kolin kallioille ihailemaan avaraa maisemaa <3

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 11 elokuun, 2018 at 14:18

   Kyllähän siinä muutaman kerran sai hikeä pyyhkiä otsalta, kun Kolin kylältä nousin kohti Ukko-Kolia. 😀 Kovasti oli hyörinää Ukko-Kolin ympäristössä, varmasti on se ruuhkaisin alue.
   Kyllähän tuolla olisi retkeillyt pidempäänkin, valitettavasti vain aika oli rajallinen. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 09:28

  Hienoja kuvia. Kiva palata näin vuoden takaiseen reissuumme. Aikamoinen urakka kiivetä kyliltä Kolille ja tuossa lämpötilassa. Me muuten vuosi sitten tulimme mäkeä ylös myös, lasketeltuamme ensin alas polkuja pitkin ja samalla käyden myös alhaalla rannalla. Melkoinen urakka ylä ja alamäkeä. Mutta huikeat maisemat kyllä kruunavat kaiken.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 15:07

   Maisemat ovat tuolla kyllä niin upeat, että kannattaa hiukan kävelläkin. Se vähän harmittaa, etten huomannut sieltä kyliltä nousta sitä polkua pitkin Ukko-Kolille vaan kävelin tylsää tietä pitkin. Polun varrelle olisi varmasti mahtunut monenlaista maisemaa. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 17:19

  Upeita maisemia! Olen käynyt Kolilla pikkutyttönä, mutta enpä siitä reissusta paljoa muista enkä ole osannut silloin vielä näitä näkymiä arvostaa samalla tavalla kun tänä päivänä tekisin. Aikamoisen matkan kävelit helteessä, mutta onhan se ollut sen arvoista 😉

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 18:20

   Kolin maisemat ovat kyllä niin huippuja! Helteessä kävelykin unohtui kun näki nämä maisemat. 😀 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Martta / Martan Matkassa sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 20:42

  Kyllä on upeita maisemia! Ihan pakko päästä tuonne joku kerta. Muistaakseni se Sokkarin hotelli taisi olla hyvällä paikalla jos mielii patikoida vai kuinka? Daydreaming…

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 13 elokuun, 2018 at 10:37

   Juu Sokkarin hotelli on siinä missä Luontokeskus Ukkokin eli samassa pihapiirissä mistä lähdetään esimerkiksi näille näköalapaikoille ja monille muille vaellusreiteille.
   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Jenna / Huge passion for life maanantai, 13 elokuun, 2018 at 21:32

  Mielettömiä maisemia kyllä! Mä en oo käynyt vuosiin Kolilla ja melkein hävettää. Voisin mennä tuonne viikonloppulomalle vaikka syksyllä. Ah, järvimaisemat Suomessa ovat vain niin kauniita.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, 15 elokuun, 2018 at 19:42

   No tämä oli nyt minulla ensimmäinen kerta, kun kävin Kolilla. Aina on tähän saakka hiukan harmittanut myöntää, etten ole aikaisemmin täällä käynyt. No nytpä olen! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista tiistai, 14 elokuun, 2018 at 06:32

  Melkoinen saavutus helteessä. Saattoi muutama hikipisara irrota 🙂 Vaikka tuolla Kolilla kävisi kuinka usein, tuohon maisemaan ei koskaan kyllästy. Suomalaista kansallismaisemaa parhaimmillaan.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, 15 elokuun, 2018 at 19:45

   No tuo on tasan totta, ettei tuohon maisemaan taatusti kyllästy. Aivan uskomatonhan se on! Ja helteessä tuli hiukan hiki, mutta olin onnellinen kauniista säästä! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika keskiviikko, 15 elokuun, 2018 at 18:58

  Oltiin viime syksynä yksi yö Sokos Hotellissa ihan siinä luontokeskuksella. Oli helppo lähteä luontoon ihan siitä pihasta. Mutta voi ei, millainen ilma oli. Oli ihana ruska viimeisillään kyllä vielä, että sen puoleen superkaunista, mutta myös niin sankka sumu, että järvestä ei näkynyt oikeastaan mitään koko iltapäivänä ja iltana. Siksi katselen mielelläni postauksia, joissa järvikin on näkyvillä. Aamulla oli pakko kipaista Ukko-Kolille uudelleen ennen paluumatkaa. Silloin näkymä oli ihana. On helppo ymmärtää, miksi se on inspiroinut taiteilijoita.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, 15 elokuun, 2018 at 19:50

   Koli on kyllä varmasti kaunis ruskan aikaan. Harmi, että sumu peitti teidän vierailulla nuo järvimaisemat. Se Sokos Hotelli on kyllä loistavalla paikalla siinä, luontopolut ihan vieressä. Itse kävin syömässä siinä hotellin ravintolassa ja siitäkin oli huikea maisema, mietin että on noilla tarjoilijoilla ja muilla työntekijöillä huippumaisemat tehdä töitä. 🙂
   Kiitos kommentistasi!

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi perjantai, 17 elokuun, 2018 at 22:03

  Oi ihania kuvia Kolilta! Minäkin pääsin tuonne ensi kertaa vasta tänä kesänä. Olin aina halunnut nähdä nuo kuuluisat kansallismaisemat ja nyt se osui roadtripimme varrelle. Sainpas vietyä espanjalaisen miehenkin viimein noihin upeisiin maisemiin. Ikävä kyllä emme ehtineet tutustua kansallispuistoon sen tarkemmin – vain pikapyrähdys tuonne Ukko-Kolin näköalapaikalle ja matka jatkui. Visiitti oli todellakin pienen reitiltä poikkeamisen arvoinen.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 13:24

   Nämä maisemat ovat kyllä upeat ja voisin kuvitella, että espanjalaiselle varsin eksoottiset! Pienikin visiitti tänne kannattaa varmasti! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Elsa/Hakunamalife lauantai, 18 elokuun, 2018 at 04:58

  Välillä kotimaan matkailu ihan unohtuu, kun maailmalla on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Suomi on kuitenkin niin kaunis ja vaelluksesta innostuneena, pitäisi todellakin reissata sielläkin enemmän. Niin kauniita maisemia ja mikä parasta, sinne pääsee vaikka viikonloppumatkalle? pakko koittaa tehdä tämä syksyllä ruskan aikaan!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 13:25

   Patikointi on kyllä parasta terapiaa ja Suomen luonto tarjoaa siihen niin monia hienoja näköaloja! 🙂 Ruska-aika olisi varmaankin upea Kolilla! Kiitos kommentistasi!

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog lauantai, 18 elokuun, 2018 at 07:18

  Ihanan sinisiä kuvia, ehdottomasti kesä-Suomi parhaimmillaan! Mä olen käynyt kerran Kolilla ihan vain nopeasti, enkä koskaan ehtinyt näin upeiden maisemien keskelle. Maybe one day. 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 13:27

   Maisemat ovat todellakin ihan parasta kesä-Suomea. Kannattaa käydä kokemassa ja näkemässä nämä maisemat! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, 18 elokuun, 2018 at 08:26

  Me olimme tuolla juuri syksyllä ja oli kyllä upeaa. Plussana se, että ei ollut ruuhkaa ja ei liian kuuma. Olimme viikonlopun Pielisen rannalla mökissä, jolloin ehdittiin pyöriä kylillä ja katsella ympäristöä ja muita paikkoja vähän paremminkin.

  Jos pyytää suomalaista kuvaamaan suomalaisuuden sielunmaisemaa, se on usein korkealta avautuva näkymä yli järvien, saarien ja metsien pilvipoudan tai auringonlaskun aikaan. Juuri sellainen kun on maisema Kolilta.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 13:29

   Tuo on kyllä täysin totta, että Kolilla jos missä ollaan lähellä suomalaisen sielunmaisemaa. Eikä ihme! Samanlaisen kuvauksen sitä antaisi varmasti itsekin! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 09:57

  Nuo Kolin maisemat ovat kyllä niin kauniit ja jollakin omalla tavallaan todella rauhoittavat. Siellä taitaa olla energiavirrat kohdillaan, sillä vaikka en Suomessa paljoa matkaile, olen Kolilla viimeisen parin vuoden aikana käynyt jo kaksi kertaa. 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 13:30

   Ihan varmasti on energiavirrat kohdillaan näissä maisemissa. 🙂 Kyllä itsekin voisin tuonne lähteä milloin vain uudellee! Kiitos kommentistasi!

 • Reply Kohteena maailma sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 14:24

  Koli on kyllä upea! Olen käynyt tuolla vain talvella ja keväällä, mutta kesä-Koli on vielä näkemättä. Samoin haluaisin istua illta-auringossa Ukko-Kolin syysruskassa.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 20 elokuun, 2018 at 09:17

   Itse halusin nähdä nimenomaan kesä-Kolin, mutta kieltämättä ruska-Koli kiehtoisi! Ehkäpä sekin tulee vielä nähtyä! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sofia / Project Forever sunnuntai, 19 elokuun, 2018 at 19:23

  Upeita maisemia! Kolilla ei ole tullut vielä käytyä, ja muutenkin koko Itä-Suomi on näin Pohjanmaalaisena jäänyt täysin näkemättä. Autottomana Suomi-reissailua ei ole tullut tehtyä juuri muutenkaan. Kyllähän ne junatkin kai jotenkin kulkisi, joten ehkä laiskuuden piikkiin tämän voi laittaa. Kolin komeat maisemat on kuitenkin joskus päästävä vielä kokemaan!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 20 elokuun, 2018 at 09:22

   Itse myös Pohjanmaalaisena olen hyvin hurmioitunut Itä-Suomen kumpuilevista järvimaisemista! Niin erilaista kuin täällä meillä! Itse olin nyt tällä reissulla omalla autolla, mutta harkitsin myös julkisia. Omalla autolla on liikkumisen vapaus, julkiset taas ovat omalla tavallaan helppoja ja aika moneen paikkaan Suomessa niillä pääsee! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Emilia tiistai, 21 elokuun, 2018 at 09:34

  Wau mitä maisemia! Oli ihan pakko kartasta katsoa, kuinka pitkän ajomatkan päässä se Koli meiltä kotoa onkaan, jospa sitä ehtisi tänä syksynä viikonloppureissulle ruskaisiin maisemiin <3

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi perjantai, 24 elokuun, 2018 at 09:06

   Ruska-aika Kolilla on varmasti kaunis. Lähde ihmeessä katsomaan Kolin maisemia jos mahdollisuus! 🙂 Kiitos kommentistasi! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  SEURAA FACEBOOKISSA