Kreikka

PANORMO – KYLÄ KUIN KREIKKALAINEN POSTIKORTTI

maanantai, 25 kesäkuun, 2018

Kun loma Kreetalla Rethymnonissa toukokuussa 2018 läheni loppuaan ja heräilin viimeisen kokonaisen päivän aamuun halusin lähteä vielä pienelle seikkailulle. Mielen sopukoissa poltteli pieni Panormon kylä, josta olin ennen matkaa katsellut muutaman videon, joiden perusteella kylä vaikutti pieneltä, somalta ja perinteiseltä kreikkalaiselta kylältä. Kylä sijaitsi lyhyen bussimatkan päässä Rethymnonista ja ajattelin sen olevan varsin hyvä kohde viimeisen päivän retkiohjelmaan. Niinpä aamupalan jälkeen löysin itseni matkalla bussipysäkille, mistä ajattelin pääseväni Panormoon menevään bussiin. Bussipysäkin vieressä oli pieni supermarket ja päätin vielä varmistaa sen kauppiaalta, että seisoisin oikealla pysäkillä. Kyllä, siitä menee bussi Panormoon, vakuutti kauppias englanniksi. Onneksi kysyin, että ostetaanko lippu bussikuskilta. Bussilippuja nimittäin sai ostaa tästä kyseisestä marketista ja yleensäkin supermarketeista.

Matka Panormon kylään kesti vajaan tunnin. Bussissa matkusti myös paikallista väestöä ja istahdin penkille kreikkalaista mummoa vastapäätä. Mummo teki ristinmerkkejä pienin väliajoin ja leikkisästi ajattelin etten nyt ajatellut ihan noin vaarallisen näköinen olevani, mummo kun huitaisi ristinmerkin lähes välittömästi kun olin päässyt istumaan. Pian totesin, että hän teki ristinmerkin aina kun ohitimme kirkon tai kappelin ja niitähän täällä riitti.

Ohitimme vilkkaita kyliä ja hotellialueita. Väki bussissa väheni ja lopulta istuin siellä kahdestaan raskaana olevan naisen kanssa. Huikkasin kuskille voisiko hän ilmoittaa, kun olemme Panormossa. Pelkäsin pienen kylän menevän huomaamattomasti ohi ja olevani pian takaisin siellä mistä lähdin. Kun raskaana oleva nainenkin sitten jäi pois kyydistä, ajoi bussi vielä pienen pätkän ja pysähtyi tienvarteen, jossa en todellakaan olisi osannut jäädä pois ilman kuskin ilmoitusta. Katselin ympärilleni tienristeyksessä johon jäin ja huomasin pensaiden varjossa  pienen, ruostuneen kyltin, joka ohjasi Panormon kylään. Käveltyäni kivenheiton verran kylätietä kaivoin jo ensimmäisen kerran kamerani esiin ja olin mykistyä ihastuksesta. Olinko pudonnut suoraan keskelle kreikkalaista postikorttia?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

IMG_1015

IMG_1020

IMG_1007

IMG_1010

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähempi tutustuminen kylään osoitti, että kyllä turismi oli tänne tiensä löytänyt, vaikka kylätie nyt olikin lähes tyhjä. Muutama kauppias seisoi putiikkinsa ovella katsellen kylän elämää ja vaihtaen kuulumisia naapuriputiikin kauppiaan kanssa. Minua he tervehtivät ystävällisesti, mutta katse paljasti, että he tiesivät minun vasta saapuneen kylään. Ehkä täällä tosiaan oli vielä tässä vaiheessa kesää niin vähän turisteja, että kylän väki tiesi suurinpiirtein ne naamat, joita kylässä sillä hetkellä asui.

Saavun merenrantaan ja taas piti haukkoa henkeään ja tarttua kameraan. Voi kuinka maailma on kaunis! Epäilemättä tälläkin paikalla on vahva historia. Näin merenrannassa oleva kylä ja sen satama ovat todennäköisesti näytelleet suurta roolia viennin ja tuonnin saralla, tuottaahan alue suuria määriä esimerkiksi oliivia. Puhumattakaan niistä ajoista, kun laivat toivat mereltä rannikkokyliin myös kutsumattomia vieraita, jotka pyrkivät saamaan kylän valtaansa.

Rannassa on suojaisia poukamia, pieniä rantakaistaleita auringonpalvojia varten. Jos kaipaat vaihtelua hotellin allasalueelle tai Rethymnonin kilometrejä pitkään rantatuolien täyttämään rantaan, tämä on hyvä vaihtoehto! Toki täälläkin varmasti keskikesällä saattaa tulla ahdasta.

 

IMG_1055

IMG_1024

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_1028

IMG_1065

IMG_1070

 

Rannan tuntumassa on kirkko. Tällä kertaa en käy kokeilemassa olisiko ovi auki, sillä lämpimänä hellepäivänä olen pukeutunut shortseihin ja hiattomaan paitaan eikä mukana ole mitään huivia minkä heittäisi hartioille. Tyydyn katselemaan kirkkoa ulkoa päin.

Lähden tutkimusretkelle kylään. Kävelen sen kapeita katuja, joilla olen lähes ainoa kulkija. Poikkean sisään muutamaan putiikkiin ja ostan pienen punaisen kalastajaveneen, samanlaisen jonka olin nähnyt rannassa. Tämä pieni matkamuisto päätyy omaan kreikkalaiseen kylääni, joka odottaa minua kotona lasivitriinissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pienet, somat talot näyttävät hiljaisilta, lähes autioilta. Puutarhoissa kasvaa appelsiinipuita. Jäljet kasvimaalla kertovat, että mökeissä kuitenkin asutaan ja kasvimaan antimista on valmistunut ateria. Kaikkialla on hiljaista ja rauhallista. Välillä jokunen lava-auto kaasuttaa kapealla kadulla ja kuski huutaa tervehdyksen avoimesta ikkunasta talon pihamaalla häärivälle tuttavalleen.

Pieni kylä on pian kierretty ympäri. Kävelyretki osoittaa, että kylän laitamilla, lähellä merenrantaa on myös muutama hotelli, joiden parvekkeilla liehuu joitakin pyyhkeitä kuivumassa. Merenrannassa on tavernoja. Voin vain kuvitella miten tunnelmallisia ruokapaikkoja ne ovat hämärän laskiessa kylän ylle meren pauhatessa vieressä. Jos lomaa olisi vielä jäljellä joku ilta voisi tulla tänne syömään. Bussit kulkevat iltamyöhäälle noin tunnin välein.

 

IMG_1029

IMG_1075

IMG_1079

IMG_1082

IMG_1072

IMG_1068

 

Haikein mielin jätän kylän taakseni. Yöllä alkaisi kotimatka. Paljon muistoja, aurinkoisia hetkiä, herkullisia makuja, iloisia ihmisiä jää tänne kauniille saarelle, jonne tiedän taas joskus palaavani.

Minne Hätälaskun matkassa seuraavaksi laskeudutaan? Se selviää seuraamalla blogia somekanavilla. Tervetuloa matkaan mukaan!

Seuraa blogia: Facebook / Twitter / Instagram 

 

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Piyya maanantai, 25 kesäkuun, 2018 at 12:38

  Voi kuinka ihana pieni postikorttikylä ❤️
  Tällä omalla matkallani huomannut kuinka paljon paremmin viihdyn pikkukylissä ja erityisesti pienillä saarilla.
  Olin ihan mukana matkallasi tuossa kylässä, kiitos !

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 25 kesäkuun, 2018 at 13:48

   Kiitos! Kylä oli kyllä todella söpö! <3 On totta että pienissä kylissä ja saarilla on aivan oma tunnelmansa!

 • Reply matkalla maanantai, 25 kesäkuun, 2018 at 19:01

  Onpa kaunista. Kreetalla on paljon näitä pieniä kauniita kyliä, joissa voisi piipahtaa. Uusintamatkasta haaveilen mutta kun on noita haaveita niin paljon, ettei tiedä mistä aloittaa 🙂 No kaikki aikanaan. Tuohon tavernaan rannalla voisi piipahtaa pidemmäksikin aikaa.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 25 kesäkuun, 2018 at 23:53

   Sehän se onkin, kun niitä matkahaaveita on kertynyt melkoinen lista. Onpahan haastetta! 😀
   Juu, tuossa tavernassa olisin minäkin mielelläni istunut illan hämärtyessä ja katsellut merelle. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal sunnuntai, 1 heinäkuun, 2018 at 15:07

  Olipa ihana tarina kuvineen, ihan tuntui kuin olisin kävellyt vierelläsi tuolla!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 2 heinäkuun, 2018 at 21:08

   Kiitos! Mukava että tarina vei mukanaan! 🙂

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti sunnuntai, 1 heinäkuun, 2018 at 21:14

  Oi miten idyllistä <3 Sait mut kyllä haikailemaan rennolle rantalomalle johonkin Kreikan saarelle!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 2 heinäkuun, 2018 at 21:09

   Tämä oli kyllä ihana kylä! Ja Kreikan saaret ovat ihan parhaita rennon rantaloman viettoon! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa maanantai, 2 heinäkuun, 2018 at 23:18

  Olipa erityisen hurmaava pieni kylä!
  Tuo on aina sama ongelma paikallisbussilla matkatessa, kun ei ole ikinä varma missä kohtaa kuuluisi jäädä pois. 😀
  Kerran pidemmällä bussimatkalla Aasiassa en uskaltanut käydä matkalla edes vessassa, kun en tiennyt kuinka pitkään bussi aikoi olla pysähdyksissä.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 3 heinäkuun, 2018 at 08:45

   Kylä oli tosi kaunis! Juu, kyllä siellä bussissa mietti, että olisipa joku edes äänimerkki, joka kertoisi mikä kylä milloinkin on se jossa pysähdytään niin pysyisi vähän kartalla milloin jäädä pois. 😀 Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää keskiviikko, 4 heinäkuun, 2018 at 08:25

  Ihana Kreikka! Tosi kaunis kylä… kyllä kreikkalaiset maisemat vaan on upeita. Hauska tarina tuo bussilla matkustaminen. Siinä jotenkin huomaa, että kun uskaltaa vaan lähteä seikkailemaan, niin oppii aina jotakin uutta ja saa hienoja muistoja.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 14 heinäkuun, 2018 at 22:07

   Kyllä, juuri noin. Kun vain lähtee liikkeelle ja vaikka aina ei tietäisi mihin on menossa tai onko oikeassa paikassa niin kysymällä selviää. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi torstai, 5 heinäkuun, 2018 at 09:12

  Kauniita kuvia, hauska löytö. Kreikkaan voisikin matkustaa ? olen joskus teininä käynyt Kreetalla mutten sen jälkeen (30-vuoteen, huh) ole käynyt Kreikassa. Juuri joku pieni, rauhallinen paikka olisi kiva löytää.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 14 heinäkuun, 2018 at 22:08

   Oi Kreikka on ihana ja sinun viimeisimmästä Kreikan matkastasi on selvästikin kulunut liian kauan jos 30 vuotta! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Asko Leppilampi torstai, 5 heinäkuun, 2018 at 19:45

  Varsinaisia postikortteja nuo kuvasi! Olet kyllä taitava kuvaaja: kuvat ovat laadukkaita ja hyviä, ilmeisesti hyvällä kameralla otettuja? Tosin sen verran suuria, että vähän aikaa saa odottaa aukeamisiakin. Millä muuten olet laittanut nimesi kuviin ja miten se käy yksinkertaisesti? Kävin itsekin keväällä Kreetalla ja tein sieltä useita postauksia upeista kohteista. On se kaunis saari! Tuo Rethymnonin alue jäi tosin silloin väliin, kun keskityin saaren länsiosaan. Onpahan jotain jotain odottaa, kun menee sinne uudelleen.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 14 heinäkuun, 2018 at 22:18

   Kiitos Asko! Canonin järkkäri on kulkenut matkassa jo useamman vuoden, toki paljon uudempia malleja on tullut eikä tämä kamera uutenakaan viimeisintä huutoa ollut, mutta olen ollut erittäin tyytyväinen siihen!
   Minulla on tässä koneella ihan sellainen ilmainen kuvien käsittelyohjelma, jolla saa liitettyä kuviin myös tekstiä kuviin.

   Itse olen tähän saakka Kreetalla lomaillut aina Hanian seudulla ja nyt olin ensimmäistä kertaa Rethymnonissa. Tykkäsin kovasti, mutta myös Hanian seudusta olen aina tykännyt.

 • Reply Outi / Maa Quzuu perjantai, 6 heinäkuun, 2018 at 18:57

  Tuo on kyllä ihan parasta kun pääsee isommista kaupungeista pieniin idyllisiin kyliin! Kyllä tuo Kreikka nyt vain on nähtävä ja pian! Ihanan oloinen paikka!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 14 heinäkuun, 2018 at 22:19

   Kyllä, Kreikka on ihana. Suosittelen lämpimästi! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, 7 heinäkuun, 2018 at 05:28

  Suloinen paikka kertakaikkiaan. Juuri sellainen, jossa kissat raukeana makailevat ja mummot pysähtyvät juttelemaan kiireettä toisilleen kylänraitilla.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 14 heinäkuun, 2018 at 22:19

   Kyllä, tämä oli juuri sellainen paikka! Aivan ihana. Kiitos kommentistasi! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.