Kreikka

SERPENTIINITIE JA HIENOJA MAISEMIA – ROAD TRIP KREETALLA

tiistai, kesäkuu 12, 2018

Olen yleensä meidän lomamatkoilla ostanut aina jonkun ohjatun retken tutustuakseni lomakohteen nähtävyyksiin paremmin. Yleensä retki on tullut ostettua matkanjärjestäjän kautta, mutta Rethymnonin reissulla olin päättänyt jo etukäteen, että matkanjärjestäjältä en ostaisi yhtään mitään. Syy tähän päätökseen oli se, että todennäköisesti saisin retken paljon huokeampaan hintaan, kun katselisin muita vaihtoehtoja. Kuinka ollakaan olin oikeassa!

Rethymnonin rantakadulla oli monenlaista retkimyyjää ja autonvuokraajaa. Ajatuksena oli ollut joku kerta käydä tutkimassa jonkun retkimyyjän valikoimaa tarkemmin. Eräänä iltana olimme äitini kanssa palailemassa hotellille, kun eräs innokas retkimyyjä huuteli minulle kadun toiselta puolelta, että heillä olisi valikoimassa photosafari. Epäilemättä hän oli kiinnittänyt huomiota kaulassani kiikkuvaan kameraan. Vaikka en yleensä tartu tälläisiin syötteihin, joita kaupataan huikkimalla ihmisiä kadulta ostoksille, nyt pysähdyimme kuuntelemaan, koska jokatapauksessa halusimme jollekin retkelle jossain vaiheessa.

Klados Travelin ystävällinen nainen kertoi photosafarista, jossa bussilla taittaisimme matkaa vuoristossa ja pysähtyisimme valokuvaamaan näköalapaikoille. Ohjelmassa olisi myös vierailu paikallisella oliiviöljytehtaalla, jokin vanha kirkko sekä omakustanteinen ruokailu perinteisessä kreikkalaisessa tavernassa. Halusimme miettiä asiaa ja tutkia myös muita retkivaihtoehtoja, joita heillä oli varsin mukavasti valikoimassaan. Loppuilta kuluikin hotellihuoneen parvekkeella retkiesitettä tutkien ja sopivaa retkeä pohtien.

IMG_0943

 

Phtosafari Kreetan vuoristomaisemissa

Päädyimme lopulta valitsemaan photosafarin ja keskiviikkoaamuna Klados Travelin bussi tuli noutamaan meitä sovitusta paikasta. Retki alkoi vierailulla paikallisessa oliiviöljytehtaassa Mazan kylässä Rethymnonin kupeessa, jossa Boundorakiksen perhe käynnisti ensimmäisen oliiviöljymyllynsä jo yli kymmenen vuotta sitten. Tällä alueella oliiviviljelmiä on runsaasti ja alueen oliiviöljylle ominaista on täyteläinen maku ja paksu koostumus. Vierailemme tehtaan tiloissa ja lopuksi oli mahdollisuus ostaa tuotteita tehtaanmyymälästä. Mukaan tarttui pullollinen oliiviöljyä ”suoraan lähteeltä” kuten Kanakis-nimi kertoo. Päivänselvää oli, että tämän tehtaan raaka-aineet tulivat suoraan lähteeltä, siellä tehdas seisoi keskellä oliivilehtoja kreetalaisessa maalaisidyllissä.

 

IMG_0912

 

Oliiviöljytehtaalta lähdemme kohti Askifoun tasankoa ja Lefká Óri vuoristoa, jonka läheisyydessä Askifou sijaitsee 730 metrin korkeudessa. Valkoiset vuoret ovat saaneet nimensä siitä, että niiden kiviaines on vaaleaa kalkkikiveä ja ovathan vuorten huiput lumen peittämät aina myöhäälle kevääseen saakka. Pysähdymme ihailemaan maisemia Askifoun ja Ammoudarin kylän paikkeilla. Näkymät ovat Askifoun tasangolle. Jostain kuuluu kellon kilkatusta ja vienoa määkimistä, joka kuuluu tulevan alhaalta rotkosta. Siristelen silmiä ja todentotta, siellä ne vuohet käyskentelivät rotkon pohjalla. Rinteessä näkyy myös vanha, ruostunut autonromu. Eipä ole ihme näillä teillä, että jonkun matka on päättynyt rotkon pohjalle.

Matka jatkuu kohti Imbrosian rotkoa. Ohitamme rotkon lähtöpaikan, jonka parkkipaikalla näyttää olevan mukavasti vilinää. Bussimme kiemurtelee jyrkissä mutkissa ja pian saavumme paikkaan, jossa pidämme pienen kahvitauon. Vähän ennen taukopaikkaa on tiukka mutka, jonka reunakivetyksillä on lauma vuohia. Niitä tuntuu olevan täällä joka puolella, tienreunoilla ja pitkin jyrkkiä kallionrinteitä jotka kohosivat korkeuksiin heti tien vieressä. Taukopaikalta on näkymät Imbrosian rotkoon. Joskus kyllä on pakko päästä tänne vaeltamaan, se päätös tuli tehtyä katsellessani alas rotkoon!

IMG_0922

Askifoun tasankoa, lähellä Ammoudarin kylää.

IMG_0926

Alhaalla käyskenteli vuohia.

IMG_0930

Imbrosian rotkon maisemia.

IMG_0931

 

Serpentiinitietä pitkin kohti Miriokefalaa ja Panagia Antifonitrian luostaria

Imbrosian rotkolta meidän road trip jatkuu mutkaista vuoristotietä pitkin kohti Miriokefalan kylää. Ohitamme matkalla  Asfendoun ja Kallikratiksen pienet kylät. Kallikratiksen serpentiinitien sanotaan olevan yksi Kreetan jyrkimmistä serpentiiniteistä. Tällä tiellä ei voi mitenkään nähdä mitä seuraavan mutkan takana on vastassa. Jokaisessa  mutkassa meidän kuskimme painoi auton äänitorvea varoitukseksi mutkan takana mahdollisesti vastaantulevalle liikenteelle. Ei ollut myöskään epätavallista, että ajotiellä saattoi olla tietä reunustavilta jyrkänteiltä tippuneita kiviä. Niitä sitten vain väisteltiin jo muutenkin kapealla ajoväylällä. Sanomattakin on selvää, että tällä tiellä tarvitaan varmaotteinen kuski ja varmasti auton jarrutkin on hyvä tarkistaa ennen retkeä.

Miriokefalan kylässä on Panagia Antifonitrian luostari, joka on yksi Kreetan vanhimmista luostareista. Luostarin taru on kiehtova. Luostarin on perustanut Pyhä John Xenos 1100-luvulla kuultuaan kylään saapuessaan pensaasta huudon: ”Täällä minä olen!” Jostain pensaan kätköistä hän löysi myös ikonin. Tälle paikalle hän perusti luostarin, joka sai nimekseen Panagia Antifonitria. Sana Panagia tulee ikonista, jonka hän löysi ja Antifonitria tulee sanasta huutaa.

Luostari ei ole enää käytössä. Parhaat päivänsä se on kokenut venetsialaisten aikakaudella ja kuten moni muukin kylä tai kirkko Kreetalla, niin myös tämä koki tuhonsa turkkilaisten aikakaudella. Luostari lopetti toimintansa 1900-luvulla. Nykyään luostarissa säilytetään historiallisia vanhoja freskoja.

 

IMG_0966

Panagia Antifonitrian luostari.

IMG_0975

IMG_0970

 

Argyroupolis – soliseva kylä

Argyroupolis, entiseltä nimeltään Lappa, tunnetaan monista luonnollisista vesiputouksistaan mikä tekee kylästä vehmaan ja vehreän. Me pääsimme ihastelemaan kylän vehreyttä ja vesiputouksia paikalliseen tavernaan, jossa söimme omakustanteisen lounaan. Meidät vietiin Agis Dinamis nimiseen  tavernaan, jossa saimme lounastaa pienten purojen ja vesilähteiden solinan säestyksellä. Paikka on kieltämättä kaunis eikä ruuassakaan ollut mitään moittimista.

Argyroupolis tuntuu jakavan jonkin verran mielipiteitä matkailijoiden keskuudessa. Toiset ihastuvat kylään ja sen soliseviin vesiputouksiin, toiset sanovat että kylä on täynnä tavernoita, jotka ovat pitkälti keskittyneet tänne vesiputousten äärelle. Vaikea sanoa enempää itse kylästä, koska me söimme siellä vain tämän lounaan. Toisin sanoen tämä tavernakeskittymä oli se mitä meille kylästä haluttiin näyttää. Jos muutakin nähtävää oli, olisin nähnyt mielelläni!

 

IMG_0978

IMG_0983

IMG_0980

IMG_0994

 

Summasummarum – mitä retkestä jäi käteen

Ruokailun jälkeen auton nokka kääntyi takaisin kohti Rethymnonia. Aivan vielä retki ei kuitenkaan ollut päätöksessään, sillä vielä oli vuorossa rentoa oleskelua Kavroksen kylässä Paralia Kournan rannalla. Tänne aikaa oli varattu pari tuntia mikä on tietysti sopiva aika sitä ajatellen, että koko päivä oli istuttu autossa ja pieni virkistäytyminen meressä päivän päätteeksi oli varmasti monen mielessä. Keskikesällä helteiden ollessa kuumimmillaan tämä on ihan varmasti päivän kohokohta!

Mitä sitten itselle jäi käteen tästä ensimmäisestä, muualta kuin matkanjärjestäjältä ostetusta retkestä? Aivan ensiksi täytyy sanoa, että hinta laatu-suhde oli aivan loistava noin yhdeksän tunnin retkelle! Retki maksoi 25 euroa/henkilö (toukokuu 2018). Opastus retkellä oli englanniksi ja saksaksi. Se tietenkin vähän harmitti, että kaikkea emme ymmärtäneet. Ohi saattoi mennä pieniä yksityiskohtia, asioita kylistä joiden läpi ajelimme ja paikallisten kulttuurista ja tavoista. Tämä ei tietenkään missään nimessä ollut retkenjärjestäjän vika! Ja yhtään sen enempää suomea emme olisi kuulleet matkanjärjestäjän retkillä, joissa hinnat olivat kaksinkertaiset tämän retken hintaan nähden.

Jos jotain olisin toivonut retkeltä enemmän, niin aikaa näihin pieniin kyliin joissa nyt vain viivähdimme kirkossa tai katselimme tasankoja ja rotkoja tien varrella. Monista näistä kylistä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää. Tässä kohtaa lomakautta olisi ehkä voinut kokonaan jättää välistä tuon viimeisen rannalla oleskelun. Sää oli pilvinen ja jokainen rantatuoli rannalla oli tyhjä. Ja me istuimme siellä kaksi tuntia! Tuosta ajasta olisi saanut mukavasti lisäaikaa niihin pikkuisiin kyliin, kuten vaikkapa Argyroupolikseen, joka selvästi jäi vaivaamaan minua!

Kokonaisuuteen olen kuitenkin hyvin tyytyväinen. Bussi, jolla matkaa taitoimme oli siisti, nykyaikainen ja ilmastoitu. Opas oli hauska, ystävällinen ja puhui yhdeksän tuntia putkeen! Kyllä siitä määrästä puhetta jo kehnommallakin kielipäällä jotain tarttuu mieleen! Rannalla tosin en sitä puhetta enää kuullut, vaan häivyin kauneusunille tyhjälle rannalle vain meren pauhina korvissani.

Meidän kuski ansaitsee täydet pisteet, hän keskittyi ajamiseen ja osasi selvästi hommansa! Summasummarum – olen tyytyväinen ja lähtisin uudelleenkin vastaavanlaiselle retkelle, jos saisin katsella niitä maisemia ja bussin ikkunasta avautuvaa serpeentiinitietä, joka kiemurteli suoraan alapuolella häipyen jonnekin alas näkymättömiin.

Tämän reitti on mukava road trip myös omatoimiselle retkeilijälle mikäli uskaltaa näillä serpentiiniteillä auton rattiin hypätä. Laitan loppuun kartan reitistä, jonka ajoimme jos joku haluaa sen perusteella hahmotella omaa retkipäiväänsä.

 

IMG_0998

IMG_1001

Koko näytön kaappaus 12.6.2018 100623.bmp

 

Hyppää kyytiin Hätälaskun uusiin seikkailuihin seuraamalla blogia somekanavilla!

Seuraa blogia: Facebook / Twitter / Instagram

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Heidi - Delux-Retkiperhe perjantai, kesäkuu 15, 2018 at 07:04

  Soliseva kylä näytti ihanan vehreältä ja kukkivalta. Raskaana ollessa ruokakin on mielessä normaalia enemmän, joten ajatus kreikkalaisesta ruoasta saa veden kielelle. Olen ollut kerran Keeetalla ja pysyttelimme pääasiassa Plataniaksessa ja hotellin alueella. Mielenkiintoista lukea saaren monimuotoisesta luonnosta. Lasten kanssa tuollainen 9h retki saattaisi olla vähän liikaa. Toisaalta teimme Thaimaassa koko päivän retken aikanaan James Bond -saarelle ja hyvin meni 4kk ja 3-vuotiaan kanssa.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 15:22

   Soliseva kylä oli kyllä selkeästi vehreämpi ja vehmaampi kuin muut alueen kylät. Kreikkalainen ruoka saa kyllä veden kielellä ihan jo pelkästä ajatuksesta. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi perjantai, kesäkuu 15, 2018 at 12:39

  Kuulostaa kivalta retkeltä. Ihanan monipuolisesti erilaisia maisemia ja kyliä. Ja vaikka täällä Andalusiassa asuessani olen jo tottunut vuoristokyliin vieviin serpenttiiniteihin, muistan aina perheen kanssa 15 vuotta sitten Kreetalla vuokra-autolla tekemämme retken. Hui , mitä jyrkänteitä, ja näkyvyys mutkan taakse nolla. Juuri niin kuin kuvailit. 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 15:23

   Näkyvyys mutkan taakse oli kyllä todellakin nolla, mutta hyvin selvittiin ja mukava kun ei tarvinnut itse jännittää ratin takana! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sari / matkalla lauantai, kesäkuu 16, 2018 at 15:31

  Ihan kivan oloinen retki, eikä hinnalla pilattu. Kreetan sisämaa on täynnä reittejä, rotkoja ja pieniä ihania kyliä. On ihan totta, että retket melkein kannattaa ostaa paikan päällä. Me muuten mentiin aikanamme retken plataniaksesta vuorille minijunalla.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 15:26

   Minäkin muistan seikkailleeni vuorilla minijunan kyydissä ihan ensimmäisellä Kreetan matkallamme. Plataniaksesta lähti kyyti silloinkin! Sellaiselle kyllä lähtisin uudelleenkin jos niitä vielä järjestetään. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Anu/ Matkataan Mutkitellen lauantai, kesäkuu 16, 2018 at 21:23

  Oikean retken näytit valinneen. Maisemat ovat upeita ja ihania yksityiskohtia olet kuviin löytänyt. Serpenttiteillä ajaminen on aina yhtäaikaa pelottavaa ja ihanaa, onneksi teillä oli hyvä kuski.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 15:26

   Kuski oli kyllä tosi hyvä, kaikki pisteet hänelle! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 14:25

  Kiva lukea tutuista matkakohteista postauksia, kun saa samasta paikasta erilaisia näkökulmia! Meidän parin vuoden takainen Kreetan loma keskittyi Hanian ympäristöön, jäi hieman jälkikäteen harmittamaan ettei otettu vuokra-autoa. Joskus vielä paikataan tää moka ja tutkitaan saarta enemmän. Hyviä vinkkejä korvan taakse laitettavaksi!

  Ei ollut teidän koko päivän mittainen retki ainakaan hinnalla pilattu 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 15:28

   Vuokra-auton kanssa Kreetalla on vaikka mitä mahdollisuuksia! Kunpa vain itsekin uskaltaisin. Siihen saakka täytyy turvautua näihin valmiisiin retkiin ja paikallisbusseihin. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply espanjaan maanantai, kesäkuu 18, 2018 at 08:50

  Ihania kuvia! Kuulosti niin kivalta, että tuonne haluaisin itsekin. Luultavasti vuokraisin auton, se vain on yleensä meidän tapa tehdä näitä juttuja, jos emme ole omalla autolla liikkeellä. Sen takia myös erityiskiitos kartasta.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, kesäkuu 18, 2018 at 18:55

   Kiitos! Tämä retki oli kyllä tosi kiva ja auton vuokraus antaa paljon mahdollisuuksia pysähdellä mielenkiintoisissa kylissä ja viipyä niin pitkään kuin haluaa yhdessä kylässä. Itse vain olen niin arka hyppäämään rattiin ulkomailla, etten ole vielä uskaltanut. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta perjantai, kesäkuu 22, 2018 at 11:42

  Ihania maisemia <3
  Kreetalla en olekaan ikinä käynyt 🙂 Autolla on niin helppo liikkua kyllä ulkomailla.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, kesäkuu 23, 2018 at 15:13

   Kreetan maisemat ovat kyllä kauniita ja niin monta erilaista maisemaa mahtuu pienelle saarelle! Kiitos kommentistasi!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, kesäkuu 24, 2018 at 07:55

  No ei ollut kyllä pahanhintainen retki! Ja vielä noin pitkä.

  Hyvä kuljettaja on painonsa arvoinen kultaa. Ei ole kiva, jos kyydissä joutuu pelkäämään.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, kesäkuu 24, 2018 at 10:37

   Juu hämmästeltiin kyllä moneen kertaan retken hintaa ja mitä kaikkea sillä saatiin. Tietääpä jatkossakin katsella retket muualta kuin matkanjärjestäjältä. 🙂 Kiitos kommentistasi!

  Leave a Reply