Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kreikka

RETHYMNON ON SEKOITUS NUOREKKUUTTA, AURINKOA JA VAHVAA HISTORIAA

sunnuntai, 27 toukokuun, 2018

Takana on viikko, joka tarjosi huikean annoksen sielun ravintoa tälläiselle haaveilijalle, joka rakastaa aurinkoa, merta ja Kreikkaa. Erityisesti sydämeni sykkii Kreikan omaleimaisille saarille, joista Kreeta tuntuu kutsuvan minua puoleensa kerta toisensa jälkeen. Tällä kertaa tie vei Rethymnoniin ja voisin melkein väittää, että Rethymnon on yksi parhaimpia paikkoja mihin Kreikassa kannattaa matkustaa. Se on yhtäaikaa nuorekas ja vanha, nykyaikainen ja täynnä historiaa!

Rethymnon on alueyksikkönsä hallinnollinen keskus ja Kreetan saaren kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupunki on värikäs sekoitus vahvaa historiaa, johon on jälkensä jättäneet venetsialaiset, turkkilaiset ja ottomaanit. Vanhankaupungin kujilla kohtaavat sulassa sovussa turistien lukuisa joukko ja paikallinen väestö. Rethymnon on myös yliopistokaupunki, liekö se syynä sen nuorekkaaseen olemukseen ja vilkkaaseen yöelämään.

Auringonpalvojille Rethymnon tarjoaa peräti 12km rantaa aivan kaupungin edustalla. Rantakadulla on rento tunnelma ja vilskettä siellä riittää aamun varhaisista tunneista yömyöhäälle. Rantakatua reunustavat lukuisat kahvilat ja tavernat, pienet putiikit supermarketeista matkamuistomyymälöihin. Siellä on mukava kuljeksia kiireettömästi, istahtaa seuraamaan ihmisvilinää tai suunnata katse merelle kohti auringonlaskua. Kadun päässä on vanhakaupunki ja ylhäällä kukkulalla voi nähdä Fortezza linnoituksen kohoavan jylhänä kaupungin ylle.

 

IMG_0556

Pala rantakatua läheltä vanhaa kaupunkia.

IMG_0564

IMG_0736

 

Fortezza linnoitus 

Kaupungin laidalla kohoaa Paleokastro kukkula, joka joidenkin lähteiden mukaan oli muinaisen Rethymnonin Akropolis. Nykyään kukkulaa hallitsee Fortezza linnoitus, jonka rakensivat saarella valtaa pitäneet venetsialaiset 1500-luvulla suojellakseen kaupunkiaan turkkilaisia vastaan. Alkuperäinen suunnitelma lienee ollut siirtää koko kaupunki linnoituksen suojiin, mutta kaupunkilaiset eivät halunneet lähteä kodeistaan eikä tilakaan olisi lopulta riittänyt joten linnoitukseen asettui kaupunkia vartioivat sotilaat ja hallinto. Massiiviset muurit eivät kuitenkaan pystyneet estämään osmaneja valtaamasta kaupunkia. Vuonna 1645 osmanit saivat haltuunsa sekä Hanian että Rethymnonin. Osmanit muuttivat valtaamiensa kaupunkien kirkkoja moskeijoiksi ja Rethymnonin ensimmäinen moskeija nousi Fortezza linnoitukselle Pyhän Nicholaksen kirkon paikalle. Moskeija pyhitettiin sulttaani Ibrahim Khanille.

Toisen maailmansodan aikaan 1940-luvulla Fortezza näki vielä saksalaismiehityksen muuriensa suojassa. Sotien loputtua linnoitusta on kunnostettu tähän päivään saakka ja nykyään se kutsuu luokseen turisteja ja on Rethymnonin kaupungin maamerkki.

Minä käytin yhden päivän samoilemalla ensin Rethymnonin vanhan kaupungin kujat läpi ja sieltä etenin määrätietoisesti kohti Fortezzaa. Aikani harhailtuani löysin linnoituksen sisäänkäynnin ja astelin sisään linnoituksen portista. Pääsymaksu oli huikeat neljä euroa (toukokuu 2018). Linnoituksen muurit kätkevät sisäänsä palan mennyttä aikaa rakennuksineen ja raunioineen. Itse linnoituksen historia on tietenkin kiehtova, mutta kiehtovat olivat myös ne huikeat maisemat, jotka linnoitukselta avautuivat kaupunkiin. Jos historia ja rauniot eivät kiinnosta, kannattaa linnoitukselle tulla jo yksistään maisemien vuoksi!

 

IMG_0706

IMG_0707

IMG_0717

IMG_0712

IMG_0720

IMG_0726

 

Vanhakaupunki on Rethymnonin sydän

Rethymnonin vanhakaupunki on yksi upeimmista paikoista, joihin kulkija voi matkallaan eksyä. Ellei vielä ole menettänyt sydäntään somille pikku kujille ja kapeille elämää sykkiville poluille, täällä se viimeistään tapahtuu! Venetsialaisten kädenjälki näkyy vanhankaupungin ilmeessä ja myös turkkilaisajasta on edelleen muistot näkyvissä.

Vanhakaupunki on koko alueen sydän. Rantakadulta alkaa pienet kujat, jotka ovat täynnä erilaisia pikku putiikkeja, kahviloita, kauppoja ja erilaisia matkamuistomyymälöitä. Kaduilla on mukava kuljeksia ja katsella elämänmakuista menoa, mutta vasta kun on kulkenut niin pitkälle, että suurin hulina jää taakse, saa todellisen syyn ihastua tähän hurmaavaan kaupunginosaan. Koko vanhankaupungin alueella asuu paikallista väkeä keskellä turistien valloittamia sokkeloisia katuja, mutta mitä pidemmälle kulkee sitä kauemmaksi jää turistihässäkkä ja eteen aukeaa vain toinen toistaan ihastuttavimpia pihoja, katuja ja ovia! Nimenomaan ovia! Rempallaan olevia rakennuksia, joiden oveen en ehkä uskaltaisi koputtaa, ettei koko ovi putoa paikoiltaan. Mutta niin söpöjä ja aitoja ne ilmeikkäät rakennukset olivat, ettei niistä saanut katsettaan irti.

Vietin hyvän tovin kuljeksimalla ympäriinsä näillä hurmaavilla sokkeloisilla kadunpätkillä ja ihastuin ikihyviksi.

 

IMG_0627

IMG_0672

IMG_0671

IMG_0733

IMG_0625

IMG_0591

 

Rethymnon yllätti minut aitoudellaan, vaikka kyseessä on hyvin suosittu matkailukohde. Jälleen kerran viikko oli liian lyhyt aika kaiken näkemiseen, mutta ehkä ei ole edes tarkoitus saada maailmaa valmiiksi viikossa. Täytyy jäädä myös seuraavaan kertaan jotain uutta nähtävää ja koettavaa. Jotain mistä yllättyä ja innostua palatakseen jälleen uudelleen.

Tarinoita matkoiltani pääset seuraamaan parhaiten, kun klikkaat itsesi seuraamaan blogin somekanavia.

Seuraa blogia Facebook / Twitter / Instagram

 

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Piyya sunnuntai, 27 toukokuun, 2018 at 22:38

  Voi omasta Rethymnonin reissusta on selvästi ihan liian paljon aikaa.
  Kreeta ei ole koskaan sytyttänyt minua, mutta muistan että Rethynonista tykkäsin. Ehkä olisi aika palata ja muuttaa käsitys Kreetalta. IHANIA kuvia ?

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 00:14

   Kiitos Piyya! Rethymnon oli kyllä tosi kiva paikka, tykkäsin kovasti. Uskon että sitä uskaltaa suositella sellaisellekin joka ei ehkä niin Kreikasta tykkää tai ei ole aikaisemmin käynyt Kreetalla. Tosi monipuolinen kaupunki.

 • Reply matkalla maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 19:33

  Aikanamme Kreetalla ollessa kävimme pikavisiitillä Rethymonissa. Mielenkiintoinen kaupunki ja linnoitus uppoaa aina! Kreeta on saarena hyvin moninainen.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 21:16

   Kreeta on kyllä tosi monipuolinen saari. Monet kasvot! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Liisa / Hollanninhippiäinen tiistai, 29 toukokuun, 2018 at 22:27

  Rethymnon on kiva. Bongasin paikan joskus 90-luvulla teininä perheen kesämatkakohteeksi, koska se kuulosti juuri monipuoliselta. Hyvin viihtyivät isä ja äitikin ja olivat tyytyväisiä valintaan. 2010-luvulla tein sitten comebackin mieheni kanssa. Sieltä pääsee myös kohtuullisen hyvin bussiretkille, kun sijaitsee siinä keskivaiheella saarta. Taisi myös tulla otettua jokunen kuva värikkäistä ja ränsistyneistä ovista vanhankaupungin laitamilla.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, 30 toukokuun, 2018 at 08:34

   Rethymnon on sijainniltaan kyllä hyvässä paikassa ja monipuoliset yhteydet muualle saaren kaupunkeihin. Varmasti tulee itsekin vielä palattua joskus. 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 31 toukokuun, 2018 at 16:56

  Sisarentyttären kanssa, tuolloin ehkä 12..13 -vuotias vietimme tuolla joskus viikon ja yllättävän hyvin hänkin siellä viihtyi. Kävimme myös tuolla linnoituksella, kuumasta säästä huolimatta ja kävelemässä jossain rotkossa, jonka nimeä en nyt hetimmiten muista, mutta sielläkin yllätyimme siitä, että huikeat maisemat maistuivat hyvin myös teinille 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 08:57

   Tällä kertaa minulla ei ollut tytöt mukana, mutta uskon että täällä olisi kyllä viihtynyt perheen nuorisokin. Kreeta on monipuolinen saari, joka tarjoaa rannan ja auringon lisäksi huikeita maisemia vuorilla ja saaren rotkoissa.

 • Reply Karoliina perjantai, 1 kesäkuun, 2018 at 23:12

  Todella kaunis paikka ja upeita kuvia! Minäkin rakastan kuljeskella kapeilla kaduilla valokuvaten ja ihastellen vanhoja ja rapistuneita rakennuksia ja ovenkarmeja.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 08:58

   Kiitos Karoliina! Vanhoissa kaupunginosissa on kyllä oma vetovoimansa ehdottomasti! 🙂

 • Reply Heidi / Fiiliksiä & hetkiä lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 12:35

  Mun Kreikka-kokemus rajoittuu elämäni ensimmäiseen ulkomaanmatkaan (Lefkaksella Nidrin kylässä), mutta ajoittain olen kyllä miettinyt, miksi en ole siellä sen jälkeen käynyt. Näyttää kivalta ja monipuoliselta paikalta tämäkin, minua kun ei pelkkä rantalomailu kiinnosta, mutta tuolla näyttäisi riittävän tutkittavaa kyllä tosiaan vähintään viikoksi 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 09:10

   Rethymnon ja oikeastaan koko Kreetan saari on monipuolinen ja sopii hyvinkin sellaiselle joka kaipaa rannalla loikoilun lomaan jotain tutkittavaa ja retkeilyä. Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 16:24

  Mukavan kuuloinen loma sinulla on ollut. Alkukesästä Kreetan sää ei vielä niin tukahduttavan kuuma kuin keskellä kesää. Oma Kreetan matkani suuntautui aikanaan Plataniakseen heinäkuun alussa ja helteiden lisäksi lomaviikolle osui yksi viileämpi ja tuulinen päivä. Hienoja nuo vanhat ovet, mutta ei niitä tosiaan uskaltaisi koskettaa 🙂

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 09:12

   Kiitos Merja! Juu sää oli nyt tosi hyvä ja mukava. Lämmin, mutta kuitenkin sen verran viileää vielä, että jaksoi hyvin seikkailla ja tutkia kaupunkia. Itse myös olen ollut Kreetalla joskus elokuussa ja huh! Vaikka kuinka tykkään helteistä niin ei silloin kyllä jaksanut paljon muuta kuin katsella missä on lähin uima-allas. 🙂

 • Reply Sandra lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 20:11

  Rethymnonilla on erityinen paikka sydämessä. 14-vuotiaana koulumme teki reilun kahden viikon opiskelijavaihdon, ja vietimme tuon ajan asuen paikallisissa perheissä. Muistan, miten iltaisin menimme rannalle katsomaan auringonlaskua ja miten mummo puristi aamulla oman puun appelsiineista mehun. Postaus muistutti, että pitäisi ehdottomasti päästä uudestaan kaupunkiin!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 09:14

   Voi ihania muistoja! Varmasti on ollut ikimuistoinen reissu Kreetalle tuo! Ja se tuore appelsiinimehu on tuolla niiin hyvää! Hotellin aamupalalla sai itse puristaa mehua ja voi että sitä tuli juotua! Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 20:52

  Olen käynyt Kreetalla vain lapsena, ja houkuttelisi kyllä lähteä uusintavisiitille. Kreikka kaikkinensa on sitten upea!

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 09:15

   Ehdottomasti uusintavisiitin arvoinen paikka! 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Reply Anna K. lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 23:13

  Tykkään Kreikasta tosi paljon, mutta viime kertaisen saarihyppelyn viimeiset päivät Agios Nikolauksessa oli sen luokan pettymys, että vieläkin kirvelee, kun sitä muistelen. Niin turrepaikka!
  Harmittelin silloin, etten mennyt Rethymnoniin. Mutta näistä kuvista tajusin, ettei tämäkään olis mun paikka. Tykkään niistä ihan pienistä saarista, joilla on ihan oma tunnelmansa ja turisteja vain hyvin vähän.
  ps. isot kuvat on näyttäviä, mutta latautui tosi hitaasti.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 09:23

   Tottahan se on, että monet näistä suosituista lomakaupungeista Kreikassa ovat turistien kansoittamia. Itse viihdyin täällä ja Agios Nikolaus on ollut pitkään toivelistalla. Ja toki haluan myös tavoittaa sitä aitoa, pienen paikan tunnelmaa paikallisine asukkaineen lomilla, vaikka en ehkä koko lomaa jaksaisi olla ihan pienessä paikassa.
   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 3 kesäkuun, 2018 at 09:08

  Kreeta on kyllä niin huippu. Maisemien lisäksi en muista missään syöneeni tasaisesti niin hyvää ruokaa koko viikkoa. Tuntui, että melkein mihin vain kuppilaan saattoi istahtaa ruokailemaan ja koskaan ei joutunut pettymään.

  • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 09:24

   Kreeta on valloittanut monien sydämet enkä ihmettele sitä yhtään. Ja totta, ruoka on pääasiassa hyvää ja palvelu ystävällistä. Kiitos kommentistasi! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.