Suomi on täynnä upeita kohteita ja nähtävyyksiä, jotka lähialueen ihmisille ovat arkipäivää ja suurelle yleisölle piilossa olevia helmiä. Viime kesänä lähdin ystäväni kanssa tutustumaan Vanhan Vaasan raunioihin. Vaasa on vilkas, monipuolinen kaupunki Pohjanmaan rannikolla ja sillä on varsin pitkä ja värikäs historia, jonka kerrotaan alkaneen jo 1300-luvulla merenkulkijoiden noustessa maihin Merenkurkussa. Sijainti meren äärellä on tiennyt yhteyksiä Ruotsiin ja väyliä maailman merille, mikä teki Vaasasta vilkkaan kauppasataman. Keskeisen sijainnin johdosta kaupunki on entisinä aikoina tietysti päässyt todistamaan myös monia sotilaallisia kahakoita.
Palan entistä aikaa voi aistia, kun suuntaa kulkunsa Vanhaan Vaasaan, jossa kohoaa keskiaikaisen Pyhän Marian kirkon rauniot. Kirkon vieressä seisoo vanha kellotapuli ja hiukan kauempana triviaalikoulun rauniot kertovat kulkijalle, että aikanaan tällä paikalla oli kokonainen kaupunki. Pyhän Marian kivikirkko on rakennettu 1400-luvun lopulla ja 1500-luvun alkupuoliskolla. Sitä laajennettiin muutamaan kertaan ja lopulta se rakennettiin ristin muotoon, koska kirkon oli tarkoitus palvella suurta joukkoa maakunnassa. Triviaalikoulu puolestaan siirrettiin Vaasaan Uudestakaarlepyystä 1600-luvun lopulla. Koulurakennus nousi aikanaan kiven heiton päähän kirkosta. Koulun kuuluisimpia oppilaita lienee ollut Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg.


Kohtalokas tulipalo
Elettiin helteistä elokuuta vuonna 1852, kun Vaasan historia sai uuden luvun. Kylään oli saapunut markkinamies, joita tuohon aikaan liikkui maassa ja levätäkseen he painoivat päänsä mistä kulloinkin saivat leposijan. Yksi tälläinen kulkija oli nukahtanut erään raatimiehen talon vajaan. Huolimattoman markkinamiehen piippu putosi ja sytytti tulipalon kohtalokkain seurauksin. Oli aamupäivä ja kylän väki oli pelloilla ja askareissaan. Talojen ja aittojen katot olivat tuohon aikaan tehty tuohista tai oljista. Ulkorakennusten välissä oli usein vain kapea ihmisen mentävä sola. Tuli ehti ottaa kylässä vallan ennekuin asukkaat ehtivät hätiin. Illalla kaupungista oli jäljellä vain savuavat rauniot. Nämä samat rauniot, joita me ystäväni kanssa seisoimme ihmettelemässä viime kesänä lämpimänä elokuun päivänä.

Mustasaaren kirkko
Tulipalossa säästyivät muutamat rakennukset, jotka edelleen ovat pystyssä. Yksi näistä on hovioikeuden talo. Myös sairaala ja pappila säästyivät. Palovuonna Vaasassa oli 3200 asukasta. Uusi kaupunki päätettiin rakentaa noin seitsemän kilometrin päähän Vanhasta Vaasasta, lähemmäs merta paikkaan, jossa nykyinen Vaasan keskusta sijaitsee.
Vaasalaiset rakensivat uuteen keskustaan kaikki ne rakennukset, joita kaupungista kuului löytyä. Sinne nousi uusi kirkko ja sinne rakennettiin myös uusi hovioikeudentalo, vaikka vanha olikin säästynyt palossa. Vanhaan Vaasaan jäi asumaan ihmisiä, jotka rakensivat ja kunnostivat kotinsa siellä uudelleen. Pieni seurakunta oli kuitenkin vailla kirkkoa, sillä uuteen keskustaan oli matkaa. Palaneista kirkonraunioista oli vaikea saada uutta kirkkoa. Uusi kirkko saatiin lopulta tyhjäksi jääneestä hovioikeudentalosta, joka tänä päivänäkin seisoo paikallaan. Nykyisin se tunnetaan Mustasaaren kirkkona ja rakennus on kyllä kaikin tavoin vaikuttava ja vierailemisen arvoinen paikka.
Mustasaaren kirkkoa vastapäätä tien toisella puolella sijaitsee Korsholmin linnakukkula. Paikka, jossa aikanaan seisoi ylväänä Korsholmin linna. Tuolla samalla paikalla kerrotaan Norrlannista saapuneiden merenkulkijoiden nousseen maihin, aikana jolloin koko Vaasa sai alkunsa. Nykyisin kukkulalla ei linnaa enää ole, ainoastaan kivinen muistomerkki muistuttamassa paikan historiasta.

Vehmas Asemapuisto
Koko Vanhan Vaasan raunioalueella vallitsee rauhallinen ja kiireetön tunnelma.Tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt näille kaduille. Alueella on paljon vanhoja rakennuksia, puita ja pensaita. Raunioiden takana sijaitsee vanha Asemapuisto, joka entisessä elämässään palveli aseman puutarhana ja puistona. Puiston vieressä kulkee rautatie, joka kaiketi yhä edelleen on käytössä. Itse puisto on päässyt villiintymään, mutta sieltä löytyy edelleen paljon vanhaa kasvillisuutta, jalopuita ja pensaita. Puiston halki johtaa kuja, jonka varrella vehmaat jalopuut kuiskivat kulkijalle menneen ajan tunnelmaa. Jos olet puutarhaihmisiä voit bongata täältä paljon erilaista kasvillisuutta kasvukauden eri aikoina. Puutarhan on aikanaan suunnitellut valtion rautateiden puutarhuri.

Jos sinun kesälomareissusi suuntaa Pohjanmaan rannikolle tai olet ohikulkumatkalla, on Vanhan Vaasan rauniot ja niiden alue mainio paikka pitää pieni paussi ja jaloitella tutkien samalla historiaa henkivää aluetta. Raunioiden alueelle voi tehdä tutkimusmatkan mihin vuoden aikaan tahansa, talvellakin alue tarjoaa kauniin kontrastin, kun lumi peittää maan. Alueelle ei ole minkäänlaisia pääsymaksuja, siinä ne rauniot tönöttävät kaikkien ihasteltavana. Alueelle löytää seuraamalla Vanhan Vaasan tienviittoja.
Tulevana kesänä on tarkoitus jälleen seikkailla myös kotimaassa, niin lähimatkailun merkeissä kuin kesäisellä roadtripillä. Hyppää mukaan seuraamaan blogin somekanavia ja olet kanssani matkalla etsimässä kappaletta kauneinta Suomea!
Seuraa blogia: Facebook / Twitter / Instagram






Onpas mielenkiintoinen paikka! Ja tosiaan, minä en ainakaan ole tästä ennen kuullut. Suomi on niin täynnä hienoja paikkoja! Harmi, ettei tuolla suunnalla tule useinkaan käytyä.
Suomessa on tosiaan paljon mielenkiintoista nähtävää, harmi että jotenkin liian harvoin tulee kuitenkaan annettua aikaa Suomikohteille. Kiitos kommentistasi!
En ole koskaan käynyt Vaasassa – aivan ihana ja tunnelmallinen kaupunki joita Suomesta tosiaan löytyy. Kaikki esittelemäsi paikat olivat todella mielenkiintoisia!
Vaasa on kiva kaupunki ja vaikka ei niin kaukana täältä missä asun, niin ei kovin usein siltikään tule käytyä. 🙂 Kiitos kommentistasi!
Kauniin näköistä on. Minäkään en muistä tästä paikasta kuulleeni, mutta ei mikään ihme, kun ei Vaasan seudulla tule usein käytyä. Suomessa riittää historiallisesti mielenkiintoisia kohteita vaikka kuinka. Nykyisessä kotikaupungissani Lahdessa on esimerkiksi sisällissotaan liittyviä paikkoja ja sodan merkkejä kuulemma vieläkin nähtävissä.
Itsekin kävin näillä raunioilla ensimmäistä kertaa viime kesänä, vaikka ikäni olen tässä lähikaupungissa asunut. 🙂 Mutta kyllä totta tuo, että Suomessa on paljon historiaa henkiviä kohteita, jotka ovat varmasti piilossa suurimmalta osalta meistä suomalaisista. Kiitos kommentistasi Merja! 🙂
Nyt ehdin lukemaan sinun vastineesi Vanhasta Vaasasta. 🙂
Ihanan aurinkoisia kuvia olet saanut otettua varsin mielenkiintoisesta paikasta! Ja mikä parasta, kohde on täysin ilmainen. 🙂
Paikka on tosiaan mielenkiintoinen ja iso plussa on myös se ettei alueelle ole mitään pääsymaksuja! Kiitos kommentistasi! 🙂
Alueella myös tulipalosta säästynyt asuinrakennus, joka nykyään toimii museona. Auki kesäisin.
Tuossa museossa en ole vielä ehtinyt käymään. Täytyy ottaa asiaksi vaikka ensikesänä. Kiitos kommentistasi! 🙂