Suomen suurin matkablogiyhteisö
Opiskelu Yleinen

Opiskelu ja matkailu = mahdoton yhtälö?

sunnuntai, 24 marraskuun, 2019

Oletko ikinä kuullut jonkun kysyvän sinulta tai joltain muulta, että miten opiskelijalla voi olla varaa matkustaa noin paljon? 

Viimeiset 12 kk on ollut minulle kaikista reissurikkainta aikaa ja muutenkin matkustamistahtini on noussut viimeiset kolme-neljä vuotta vuosi vuodelta. Olen opiskelija ja kukaan ei ole koskaan tullut suoraan minulta kysymään, mistä revin rahaa matkustamiseen, mutta tiedän, että nämä ovat aika peruskysymyksiä mitä ihmiset (ja toiset opiskelijat) miettivät. Haluan kuitenkin painottaa, että tällä hetkellä olen jo aika syvällä työelämässä! Kerron tässä tekstissä omista valinnoistani opiskelijana, jotka mahdollistavat matkustamisen, ja kaikki perusasiat, kuten lentojen ja hotellien hintojen vertailun matkaa varatessa, jätän johonkin muuhun postaukseen.

Jos aihe herätti jotain tunteita, niin jätä kommentti! 🙂

Arjen kulut kuriin
Asun avoliitossa, joten asumiskuluni ovat todennäköisesti pienemmät kuin jos asuisin yksin. Jaamme kaiken puoliksi (vuokra, sähkö, vesi, vakuutukset, auto…) poikaystäväni kanssa, mutta tiedän myös opiskelijoita, jotka käyttävät asumiseen saman verran rahaa yksinään kuin me yhdessä. Esim. asunnon valinnalla on paljon merkitystä. Me asumme vanhassa, tosin remontoidussa asunnossa jossa on hyvin maltillinen vuokra, kun taas jollekin saattaa kelvata vain uusi, mikä on myös täysin sallittua, mutta sitten voi olla että esim. matkustamisesta joutuu karsimaan kun vuokra on korkeampi. Kurkkasin nopeasti esimerkiksi vuokraovi.comista yksiöiden hintoja Kuopiossa ja vaihteluväli on 225 eurosta (soluhuone 12 neliötä) 815 euroon (50 neliöinen yksiö)!

Ruoka vie vuokran lisäksi suurimman osan kuukausittaisesta budjetistani ja itse lukeudun niihin, jotka vertaavat kilohintoja ja ostavat mielellään -30% lapulla varustettua ruokaa, minkä lisäksi pakastan paljon. Joidenkin asioiden suhteen olen tarkka, kuten ruuan alkuperän ja valitsen kotimaisen vaihtoehdon aina kun mahdollista. Kiinnittämällä huomiota ruuan hintaan voi säästää yllättävän suuria summia jopa viikottain!

Opiskelu ja työnteko
Yhä useammat opiskelijat käyvät opintojen ohessa töissä, niin kuin minäkin, ja sillä on tietenkin hurja vaikutus siihen paljonko rahaa jää matkustamiseen ja muuhun kaiken pakollisen jälkeen. Lisäksi opiskeluun tarvittava aika vaihtelee opintojen edetessä, eli jos olet jo opintojen loppupuolella ja työstät gradua, on työmäärän lisääminen jo mahdollista (vrt. ekana opiskeluvuonna voi olla viisaampaa vain keskittyä opiskeluun). Ennen yliopistoa opiskelin amkissa ja ekan vuoden aikana en tehnyt töitä pl. parin viikon työjakso joulun alla, mutta tuona lukuvuonna minulla ei ollutkaan rahaa matkustaa. Perheeni on aina matkustanut paljon minkä vuoksi olen päässyt jo nuorena käymään niin monessa maassa ja amkin ekoina vuosina kävimme vielä parilla perhematkalla. Lähtökohtaisesti kuitenkin, en pystyisi matkustamaan jos en tekisi töitä opiskelun ohella.

Myös sillä on merkitystä, teetkö 5, 15 vai 30 h töitä viikossa koulun ohella. Olen joka kesä ollut täyspäiväisesti kesätöissä, minkä lisäksi amkin 2. vuodesta alkaen olen tehnyt säännöllisesti osa-aikatöitä opintojen ohella. Esimerkiksi kuluneen vuoden työmäärä on jakaantunut suurinpiirtein näin: tammi-huhtikuu, paljon opiskelua ja n. 10 h töitä viikossa. Touko-elokuu, opiskeluista taukoa ja n. 45 h töitä viikossa (aloitin toisen työn jo olemassa olevan osa-aikatyön ohelle). Syyskuusta alkaen olen tehnyt viimeistä kurssia + aloitellut gradua ja lisäksi tehnyt töitä noin n. 25-30 h viikossa. Vuoden vaihteen jälkeen alan keskittymään enemmän graduun ja vähennän töitä niin, että työtunnit tulee olemaan jotain 10-20 h väliltä. Meitä opiskelijoita on siis monella eri tulotasolla ja tiedän montakin opiskelijaa, jotka tekevät jopa täyttä työviikkoa opintojen ohella!

Opiskelijan tulotasoon tottuu
Kun aloitin opiskelun vuonna 2015 ja en käynyt alkuun töissä, totuin siihen, että opiskelijana rahan käyttöä pitää miettiä tarkkaan. Työkokemuksen sekä työmäärän kasvaessa ja opintojen edetessä on tulotasoni myös alkanut pikkuhiljaa nousemaan, mutta monet kulutustottumukset ovat säilyneet. Joskus nuorempana tykkäsin shoppailla, mutta en ole enää moneen vuoteen ollut mikään shoppailija, eli ostan esimerkiksi uusia vaatteita sekä kosmetiikkaa todella harvoin ja vältyn heräteostoksilta esim. sillä, etten vietä aikaa kaupoissa. Koska olen siirtynyt heti lukion jälkeen opiskelemaan ja asumaan omilleni ja en ole ikinä ollut vakituisesti työelämässä, en ole ikinä kerennyt tottua tämän hetkistä parempaan tulotasoon.

Opiskelijaelämä voi olla kallista
Vuosijuhlat, pikkujoulut, vappu, haalaribileet, improt ja muut tapahtumat… Näihin saa kyllä sijoitettua sievoisen summan rahaa vuodessa. Itse olen viidennen vuoden opiskelija ja luonnollinen opiskelijamenoihin osallistumisen väheneminen on jo tapahtunut, joten minulla ei mene näihin paljoa rahaa. Opintojen alussa kävin esim. haalaribileissä ja muissa opiskelijabileissä (= baarissa) useamminkin ja kyllähän niihin kymmeniä euroja sai helposti uppoamaan. Tänä vuonna (2019) olen käynyt kerran. Suosittelen kuitenkin jokaista nauttimaan opiskelijaelämästä sillä tavalla kuin haluaa, oikeastihan matkustamaan ja töitä tekemään kerkeää myöhemminkin. 🙂

Haalarit on kiva vetää jalkaan aina silloin tällöin! Kuva: Lauri Rämä

Vuosijuhlat on monelle opiskelijalle vuoden kohokohta.

Opiskelu mahdollistaa matkustamisen joustavasti
En tiedä tuleeko mulle enää ikinä opintojen jälkeen semmoista ajanjaksoa, jolloin olisin vapaa matkustamaan yhtä vapaasti kuin opintojen aikana. Kun joskus siirryn vakituisesti työelämään, ei lomaakaan kerry alussa hetkeen. Opintoja voi järjestää yleensä niin, että voit olla viikon reissussa aina silloin tällöin, minkä lisäksi jos teet töitä esim. nollasopparilla opintojen ohella, saat todennäköisesti sovittua myös töistä vapaata. Nykypäivänä ainakin kauppatieteissä on mahdollista tehdä myös paljon kursseja etäkursseina, jolloin on ihan sama missä päin maailmaa olet. Toinen hyvä vaihtoehto on etätöiden tekeminen mikäli siihen on mahdollisuus, esim. helmi-maaliskuun Itävallan matkan aikana tein normaalisti etätyöni Itävallasta käsin.

Opiskelijan tulotaso vaihtelee kuitenkin usein vuodenajan mukaan ja esim. kesän lopuksi rahaa on voinut kertyä säästöön kesätöistä paljonkin. Matka kannattaa siis ajoittaa siihen vuodenaikaan jolloin sinulla on eniten rahaa, tai vaihtoehtoisesti suurimpien matkakulujen eli lentojen, hotellin yms. maksaminen kannattaa ajoittaa siihen vuodenaikaan. Itselläni matkat sijoittuvat usein välille loppukesä-talvi ja harvemmin keväälle tai alkukesälle, jolloin rahaa on vähemmän käytettävissä. Voin kertoa, että tuon helmi-maaliskuun Itävallan matkan jälkeen mua sekä itketti että nauratti samaan aikaan, sillä olin kuvitellut reissuun menevän paljon vähemmän rahaa…

Lopuksi
Nämä ajatukset pohjautuivat täysin omiin kokemuksiini ja omiin mielipiteisiini ja kaikki opiskelijat eivät todellakaan pidä matkustamista pakollisena. Lisäksi on huomioitava, että olen aika stereotypinen esimerkki nuoresta korkeakouluopiskelijasta, jolla ei ole lapsia, lemmikkejä, omistusasuntoa tai lainaa. Jos mulla olisi todella tiukka rahatilanne, niin en itsekään varmasti kävisi montaa kertaa vuodessa ulkomailla – ja niin kuin todettu, oli minullakin ajanjakso opintojen alkuaikoina kun ei ollut varaa lähteä ulkomaille. Kaikesta en minäkään halua pihistellä, ja minulla onkin esim. auto (jonka kulut jaetaan puoliksi jo työelämässä olevan poikaystäväni kanssa), mutta järkevällä rahan käytöllä, suunnitelmallisuudella ja siirtämällä välillä rahaa sivuun, voi matkaunelmia toteuttaa myös jo opintojen aikana. Huom! En käsitellyt opintolainan nostamisen mahdollisuutta, sillä aihe ei kosketa minua.

PS. Olen perustanut instagram-tilin blogilleni, ota siis seurantaan @hannamarihenrikatravel 🙂 Lisäksi blogia voit seurata bloglovinissa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply