Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kalastus ja lula-mania

Kalastus on toiseksi tärkein elinkeino turismin jälkeen. Kalastajat lähtevät aamulla neljän-viiden aikaan kalaan ja ensimmäinen saalis saapuu laiturille myytäväksi jo aamulla ennen yhdeksää. Laituri onkin varsin vilkas keskus Santa Mariassa.

Kalaa tulee paljon, tonnikala ja raitamakrilli eli wahoo tai serra maistuvat, vaikket niin kalaruuan ystävä olisikaan. Kilohinta vaihtelee aina sen mukaan, kuinka paljon on mitäkin kalaa saatu sillä hetkellä. Tonnikalan kilohinta on yleensä 8-9e/kg.

Ravintolat ostavat kalat suoraan kalastajilta, joten aina on tuoretta kalaa ravintoloissa tarjolla. Päivän lounas – Prato do Dia, maksaa useassa paikassa 3e ja grillatun kalan kylkeen saat riisiä ja ranskalaiset perunat.

 

 

Lula-mania

Pari viikkoa sitten heräsin kadulta kuuluviin lula-huutoihin. Kesäkuussa tulee nimittäin rannikolle mustekalaa nimeltä lula – Loligo Vulgaris. Maniaa kestää yleensä viikon verran, kun paikalliset kalastavat paljain käsin tai harppuunalla lulaa merestä.

Kun saalis on kasassa, kiertävät kalastajat koko kylän saalis kottikärryissä ja kauppa käy. Kilohinta oli tänä vuonna 3,50-4e.

Mustekala on monen mielestä sitkeää mutta lula ei ole vaan se on hyvinkin pehmeää. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Itse en ole koskaan ollut mikään kalaruuan ystävä, mutta täällä olen oppinut sitä syömään. Monesti kokoonnumme rannalle ystävien kera grillaamaan ja varsinkin sunnuntaisin perheet pakkaavat picnic-korit ja suuntaavat Igrejinhan laguunille. Igrejinhan laguuni on lapsiperheille sopiva ranta, sillä kalliot estävät isot aallot ja ranta on matala.

Kalaretkellä 

Ystäväni oli täällä juuri parin viikon lomalla ja lähdimme kokeilemaan meidän kalaonnea. Mukana oli paikallisen poikaystäväni lisäksi italialainen ystävä. Poikaystäväni on lapsesta asti kalastanut ja tuntee kaikki kalat ja löytää oikeat kalapaikat.

Virvelin siimaan kaksi koukkua kiinni ja syötiksi kalanpaloja. Siiman päähän laitetaan rautakeppi, jotta se painuu pohjaan. Ei muuta kuin vapa auki, kunnes painuu pohjaan ja odottamaan, että kala syö. Ja kyllähän se söi. Oli hieman erilainen kokemus kuin mökillä mato-ongella.

Jos tänne joskus lomalle tulet, niin kannattaa ehdottomasti lähteä perinteiselle kalastusretkelle mukaan.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.