Suomen suurin matkablogiyhteisö

Venetsia-bingo – 19 kliseetä Venetsiasta

Odotukseni Venetsiaa kohtaan olivat todella korkealla, kun Euroopan roadtripillä kesäkuussa heitimme päiväreissun Gardajärveltä tuonne romantiikkaa tihkuvaan turistirysään. Olin kuullut ja lukenut paljon Venetsiasta, nähnyt upeita Instagram-kuvia ja oikeastaan rakentanut hyvin pitkälti jo ennakkoasenteeni kaupunkia kohtaan – olin varma, että turisteista ja kaupungin kliseistä huolimatta tulisin ihastumaan siihen palavasti.

Ja niin todellakin tapahtui! Venetsia oli kuin pala vaaleanpunaista satua, jossa itsekin halusi ruveta leikkimään roolileikkejä ja miettiä, millaista on joskus ollut kävellä niitä katuja ihan muina herttuattarina muhkean pastellivärisen laahuksen kanssa pitsistä päivänvarjoa pidellen. Tätä mielikuvaleikkiä yritin ihan oikeasti konkretisoida kadulla tallustellessamme, mutta herttuatar-hahmoni nimeltä mainitsematon tallipoika (Antti) ei halunnut kantaa kuvitteellista laahustani… Anyway, kokosin kaikista Venetsiassa kokemistani kliseistä pienimuotoisen Venetsia-bingon. Kuinka monta kohtaa saat merkatuksi omalta Venetsia-reissultasi? Tsekkaa 19 Venetsia-kliseetä alta!

Venetsia-bingo: Venetsian 19 kliseetä

Lierihattuinen Instagram-kuvattava. Venetsia tuntuu olevan varsinainen somettajien ja Instagrammaajien pyhiinvaelluskohde, ja jokaisella nätillä, kuuluisalla tai muuten vain valokuvauksellisella kulmalla seisoo amatööri-photoshootissa liehuhelmainen tyttö – päässään tuulessa lepattava, Instagramin ehkä kliseisin reissukuva-asuste: iso lierihattu.

Kröhöm, itsehän en koskaan kyseisestä hattutemppua käytä matkakuvissani, kuten allekirjoittaneen Instagramista ja tästä postauksesta varmaan huomaattekin…

Laulava gondolikuski. Astellessasi kaksi metriä Venetsian pääsaaren puolelle, näät luultavasti ensimmäisen gondolikuskisi ja hän todennäköisesti laulaa.

Viemärinhaju. Venetsiassa rakennukset ovat vanhoja, jonka myötä viemäriputket myös helposti tukkeutuvia, ja välillä sieraimiin kulkeutuukin kahvin ja pizzan tuoksujen sijaan ihan rehellinen kakka-ödööri.

Amerikkalainen turisti. Amerikkalaisella on kova kiusaus aloittaa Euroopan valloittaminen suosikkikaupunkikohteista, ja Venetsiassa valehtelematta tuntui kolmasosan turisteista olevan Pohjois-Amerikasta. Ei sillä, että asiassa olisi mitään outoa, mutta vastaavaa jenkkienglannin määrää en ole kuullut monessakaan muussa Euroopan kaupunkikohteessa!

Jaksamattomuus kuvata enää kaikkea hienoa. Venetsia on niin loistelias, niin täynnä värejä ja tekstuureja, historiaa ja yksityiskohtia, että auttamatta jatkuva kuvaaminen alkaa väsyttämään jo muutaman tunnin jälkeen. Lopulta tyydyt vain katselemaan maisemia ja tuoksuttelemaan tunnelmia (se viemärinhaju) jatkuvan kuvaamisen sijaan.

Hihkunta, kun löydät aution kanaalisillan. Venetsia on niin täynnä turisteja, että päänähtävyydet ovat ainakin päiväsaikaan turismolihan peitossa. Kuitenkin jopa Venetsian pääsaarelta löytää helposti tyhjyyttään huutavia kanaalisiltoja, kun suuntaa esimerkiksi Cannaregion puolelle.

Tien tai sillan tukkiva turistisumppu. Tämä kohta saattaa täyttyä bingossa jo melkeinpä ennen Venetsian vanhaa kaupunkia. Minusta tuntui, että seisoin paikallaan junnaavassa turistisumpussa ehkä noin puolet Venetsiassa viettämästäni ajasta. Venetsiassa sokkeloiset kadut ja kapeat kaarisillat ruuhkautuvat todella herkästi.

Gelatopallo. Suosittelen korkkaamaan tämän kohdan bingolistalta ihan itsesi toimesta – italialainen gelato on parasta, ja Venetsiassa gelatonimuttelumiljöökään ei ole too shabby.

Selfiekeppi / jalusta / muu vastaava kuvausviritelmä. Hyvin monen näköistä kuvauskalustoa todellakin Venetsian kaduilla riittää, ja kuvaussessiot eivät tunnu olevan ihmisillä mitään yhden-kahden räpsyn luokkaa (okei, ollaan nyt rehellisiä: minulla ne eivät ole koskaan yhden tai kahden räpsyn luokkaa) – varaudu siis päätyväsi tuhansien muiden turistien matka-albumeihin!

Kallis ja keskinkertainen ravintolaruoka. Ennalta minua tästä varoiteltiin, enkä valitettavasti päässyt todistamaan väitettä vääräksi. Söimme rauhallisella sivukujalla, melko kaukana ydinkeskustasta, mutta ruoka oli kallista ja kovin vaatimatonta. Tämäkin on asia, mihin kannattaa ennalta varautua, ellei jaksa metsästää jotakin oikeasti hyvää ravintolaa pitkin kaupunkia – Venetsiasta siis varmasti löytyy myös niitä huikeitakin ruokapaikkoja, mutta turistimassojen vuoksi vielä varmemmin niitä kehnoja.

Puluinvaasio San Marcosin aukiolla. San Marcosin aukio kuhisee puluille ruokaa nakkelevia turisteja ja se on ympäröity ravintoloilla, joten pulua ei käy syyttäminen siitä, miksi hän ja toverinsa tykkäävät aukiolla pyöriä. Ei lintukammoiselle.

Kuvanottoa pyytävä turisti. Kuinkahan monta kuvaa me otettiin muille turisteille yhden päivän aikana? Toooodella monta. Loppua kohden se alkoi jopa aiheuttaa pientä ohimosuonen tykyttelyä.

Kuvanottoa tarjoava turisti. Niin hellyyttävää ja hyvätapaista kuin se onkin, että toinen turisti tarjoutuu oma-aloitteisesti ottamaan sinusta kuvan, joudun nykyään kohteliaasti kieltäytymään kunniasta, sillä ne kuvat eivät vain koskaan onnistu.

Vesitaksin tai -bussin bongaaminen. Venetsian saarilla (julkinen) liikenne rakentuu vesibussien ja -taksien varaan, jonka vuoksi tämä kohta täyttyy jokaisen Venetsiassa vierailevan kohdalla 100 % varmasti.

Venetsian lippu. Et yksinkertaisesti voi tehdä päiväkävelyä Venetsiassa näkemättä Venetsian tasavallan lippua liehumassa.

Ylihintainen kahvi. Ei tarvitse mennä San Marcosin aukiolle juomaan niitä turistien kauhutarinoiden 30 euron terassikahveja päästäkseen rahoistaan eroon, sillä kahvi tuntuu olevan vähintään kultahipuin saostettua kaikkialla Venetsiassa hinnoista päätellen.

Ryhmäpaitoihin somistautunut koululaisryhmä. Jos Prahassa kadut on valloitettu ryyppäävien polttariporukoiden toimesta, Venetsiassa vastaava joukko on koululaisryhmät. Näimme yhden päivän aikana ainakin viisi turisti-koululaisluokkaa mätsäävät reissupaidat päällään.

Venetsialaismaski-myymälä. Löytyy sensuellia, vakavaa, kissamaista, omituista, pelottavaa, perinteistä, dimangeilla tai ilman – venetsialaismaskeja aivan taatusti jokaiseen makuun!

Pitsisiä päivänvarjoja myyvä kioski. Arvatkaa vain, olisiko tuollainen päivänvarjo sopinut hiukan hyvin tuohon meikäläisen herttuatar-hahmoon! Herttuattaren nimeltä mainitsematon tallipoika (Antti) kuitenkin sanoi ostopäätöstä miettiessäni, etten kuulemma käyttäisi sitä oikeassa elämässä koskaan…

Vaikka Venetsia voi olla paikoitellen aika kliseinen, on se silti ihan mielettömän tunnelmallinen, valokuvauksellinen ja kaikin puolin ainutlaatuinen paikka maailmassa! Lisäisitkö klisee-listaan vielä jotakin? Kuinka monta kohtaa voit ruksittaa kokeneesi omalla Venetsia-reissullasi? 🙂


Lähde mun kanssa ikimatkalle seuraamalla mua Instagramissa (nimimerkillä @fridaingridd) sekä Facebookissa (Frida Ingrid) ja Blogit.fi– sivustolla! Näin saat uudet postaukset reaaliaikaisesti luettavaksesi! ?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Piyya tiistai, elokuu 28, 2018 at 22:45

  Venetsia vielä käymättä. Minulle saattaisi sopia myös tuollainen yhden päivän ihastus kaupunkiin.
  Ylihintaiset ravintolat ja hotellit eivät innosta pidempään suhteeseen vaikka rakkaus saattaakin iskeä ensimmäisellä silmäyksellä ?
  Venetsian lisäksi houkuttelee lähisaarista mm. Burano

  • Reply Frida Ingrid tiistai, elokuu 28, 2018 at 22:48

   Joo, suosittelen yhden päivän ihastusta! <3 Osittain meille valikoitui Venetsia Euroopan roadtripille vain päiväreissuksi juuri sen takia, että majoitus oli oikeasti aivan älyttömän kallista. 😀 Buranoon tai muuhun lähisaarelle mekin oltaisiin menty, jos olisi aikaa ollut enemmän. Siellä olisi varmaan voinut välttyä joiltakin tämän postauksen kliseistä 😉

 • Reply Vaula keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 00:13

  13/19 osui ? Amerikkalaisten turistien paikalle laittaisin omalta kohdaltani Aasialaiset turistit ? Näkemisen arvoinen paikka, mutta yksi kerta riitti ?

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 08:52

   No niin! 😀 Joo, en mäkään usko, että ihan lähivuosina Venetsiaan toista kertaa lähden – niin nätti paikka kuin se onkin! 🙂

 • Reply miraorvokki keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 08:46

  Haahha, tää on niin totta.. 😀 Venetsian lisäksi tämä ”Niin hellyyttävää ja hyvätapaista kuin se onkin, että toinen turisti tarjoutuu oma-aloitteisesti ottamaan sinusta kuvan, joudun nykyään kohteliaasti kieltäytymään kunniasta, sillä ne kuvat eivät vain koskaan onnistu.” käy myös moneen muuhun, ne kuvat on aina ihan kamalia!

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 08:59

   Hahaha, ihana, että joku tajuaa mistä puhun noiden kuvien suhteen! 😀 Siis aivan järkkyjä fotoja tulee tollain – tärähtänyt, superzoom, joku omituinen rajaus tai mun henkilökohtainen lemppari eli henkilökuva katkaistu juuri siitä nilkkojen kohdalta – ai että. 😀 Mulla on monta kertaa käynyt jopa sillain, että tyyppi kuka halunnut ottaa kuvan musta/meistä, ei ole oikeasti painanut kunnolla sitä laukaisinta pohjaan eli yhtäkään kuvaa ei ole tilanteesta muistikortille tallentunut. Oon ollut jopa tilanteissa, joissa itse olen tajunnut asian jo siinä kuvattavana ollessa ja yrittänyt selittää kuvaajalle asiaa, mutta sitten kielimuurista tai muusta johtuen ei oo mennyt viesti perille ja siinä oon sit poseerannut kohteliaasti useammat fotot tietäen koko ajan, ettei tyyppi paina kunnolla edes laukaisinta! 😀

 • Reply Anna | Muuttolintu.com keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 08:51

  Heheh aika monta tunnistan meidän matkalta. Kliseistä kliseisin oli se kun gondolimies alkoi vielä laulaa ”amooreee mioooo”, repesin. Meidän matkasta on jo useampi vuosi, ja silloin Venetsia ei ollut vielä ihan hirveässä somesuosiossa. En siis edes muista törmänneeni moniin kuvaussessioihin. Se kuuluista viemärinhajukin loisti poissaolollaan. Ihana kaupunki, ja ihanat muistot jäi kun pamautettiin siellä vielä kihloihin. Haluaisin lähteä joskus uudestaan, mutta taitaa olla aika muuttunut ihan jo muutamassa vuodessa.

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 09:06

   Eikä! 😀 Katselin niitä gondolien kyydissä istuvia turreja ja suurin osa näytti todella vaivaantuneilta. En tiedä, johtuiko se laulusta vai siitä, että kaikki aika röyhkeästikin kuvaa ohi kiitäviä gondoleita ja tyyppejä niiden kyydissä.

   Uskon, että parissa vuodessa tapahtunut muutos saattaa olla aika suurikin! Minusta Venetsia oli todellakin upea paikka, mutta pääsaari paikoiteillen kuin kävelisi jonkin sortin ”lavasteissa” tai näytelmässä, kun koko kylä pyörii turismilla. Varmasti kokemus olisi erilainen jos olisi mennyt muille, vähemmän suosituille saarille, mutta meillä tosiaan oli vain yksi päivä aikaa siellä niin ei jaksettu hötkyillä.

   Ja ai että, on ollut teillä kyllä nätti kihlautumispaikka! <3 Hyviä muistoja varmasti. 🙂 Itsellenikin jäi hyvä fiilis kaupungista, vaikka tosiaan tuskin sinne olen ihan lähitulevaisuudessa uudelleen suuntaamassa.

 • Reply Christa /Traveldreamer keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 09:30

  Noita kuvaussessioita oli myös Roomassa useita. Aika ärsyttävää, kun jotkut tukkivat nähtävyydet kaikkien muiden edessä tosi pitkäksi aikaa ja poseerataan miljoonassa eri asennossa ja sitten vaihdetaan kuvaajaa ja poseeraajaa vielä toiseksi yhtä pitkäksi toviksi. Onhan se ymmärrettävää, että kaikki haluavat niitä kuvia, mutta toivoisin jonkinnäköistä huomaavaisuutta muita kohtaan.
  Omasta Venetsian matkasta on jo 15 vuotta ja haluaisin päästä uudelleen käymään tuolla. Silloin olin vain päiväretkellä kuten tekin ja uskon, että kaupungista voisi saada enemmän irti ajan kanssa. Buranossa haluaisin ehdottomasti myös käydä. Pohdinkin jos lähtisin Venetsiaan talvella, niin välttyisi pahimmalta turistiruuhkalta. Edellinen käyntli oli heinäkuun kuumimmilla helteillä ja hakeuduimme kujien varjoon lähes 40c paahteelta.

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, elokuu 29, 2018 at 09:42

   Uskon, että nämä Venetsia-kliseet osuvat aika hyvin myös Roomaan! 😀 Joo, onhan se tosi ärsyttävää. Itsellä ei riitä pokka mihinkään pitkiin kuvaussessioihin jos paikka on ruuhkainen. Ylipäätään kuvien ottaminen sellaisessa häsläyssumpussa, kun joka suunnasta tulee kyynärpäätä ja selfiekeppiä kylkeen, on tosi stressaavaa.

   Todellakin Venetsia olisi erilainen kokemukseltaan, jos suuntaisi vähemmän suosituille saarille. Ylipäätään yöpymällä Venetsiassa saisi kokea sen myöhäisen illan ja varhaisen aamun taian, kun kadut ovat vielä tyhjiä turisteista. Venetsia talvella ei ole myöskään yhtään huonon kuuloinen suunnitelma! 🙂

 • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, syyskuu 3, 2018 at 20:16

  Tää oli hauska, ihan kuin olisin itse ollut paikalla! 😀
  Vaikka Venetsian turistimassat kauhistuttaakin niin on se vaan niin legendaarinen paikka että kyllä sinne täytyy vielä jonain päivänä uskaltautua. Halpoja lentoja tuntuu olevan tarjolla tämän tästä mutta kaikki muu taitaakin sitten olla aika tyyristä.

  • Reply Frida Ingrid tiistai, syyskuu 4, 2018 at 12:12

   Hehe, kiitos Anni! <3 Joo, jos turistimassat kauhistuttaa, niin heti kun menee pahimman sesongin ulkopuolella eli syksystä kevääseen- akselilla, on varmaan tilanne jo merkittävästi parempi kuin kesäkuukausina. 🙂 Oli Venetsia jo kesäkuun puolessa välissä niin tukossa, ettei uskaltanut edes miettiä, mitä se on joskus Euroopan päälomakuukautena elokuussa.

   Ja tosiaan edullisempi vaihtoehto Venetsiassa yöpymiseen on ottaa majoitus mantereen puolelta. Siitä pääsee nopeasti alle puolessa tunnissa keskustaan junalla tai bussilla ja majoitus on huomattavasti huokeampaa. Sama juttu myös autoparkin kanssa – Venetsiassa parkit on aivan järjettömän kalliita, mutta me jätettiin auto parkkialueelle juuri ennen Venetsian siltaa, ja hintaa taisi olla koko päivän parkista alle 10 euroa. 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista keskiviikko, syyskuu 5, 2018 at 21:15

  Hyvinpä osuit asian ytimeen. Tässä tulikin varmaan kaikki, mikä Venetsiasta tekee juuri sen, mikä se on, kaikessa ihanuudessaan ja kaikessa ärsyttävyydessään. Noi hattukuvat on parasta 🙂

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, syyskuu 5, 2018 at 21:21

   Haha, kiitos! 🙂 Joo, hyvin sanottu – näitä juttuja Venetsia tosiaan on niin hyvässä kuin pahassa. 🙂 Heh, joo mäkin tykkään hattukuvista enkä niistä luovu, vaikka ovatkin aika kliseisiä! 😀

 • Reply Sandra lauantai, syyskuu 8, 2018 at 08:30

  Aika kova bingo ja monta tuli tsekattua. Venetsiaan haluaisin mennä kovasti uudelleen. Viimeksi kävin joskus 17-vuotiaana (14 vuotta sitten!) ja varmasti kaupunki on jonkin verran muuttunut. Se oli aikaa ennen somea ja instaa!

  • Reply Frida Ingrid lauantai, syyskuu 8, 2018 at 10:39

   Joo, aika moni juttu on kyllä somen jälkeen matkailussa ja kohteissa muuttunut. Venetsia on ollut tuolloin sun ekalla kerralla varmasti aika erilainen, mutta oli se vieläkin ihana. 🙂

 • Reply Emilia/Matkan varrella sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 10:14

  18/19, ainut mikä jäi puuttumaan oli lierihattukuva 😉 Kävin Venetsiassa 3 vuotta sitten interrailillä ja tehtiin se virhe että jäätiin paikkaan yöksi. Hälytyskellojen olisi ehkä pitänyt soida jo siinä vaiheessa kun huomattiin kaikkien hostelliin olevan täynnä ja keskitasoistenkin hotellien kustantavan reilusti yli 100€/yö. Yksi majoitus vähän hassulta sijainnilta kuitenkin löytyi ja vielä kohtuulliseen hintaan. Ensi kertaa hostelliin mennessämme tajuttiin, että paikalle ei pääse kun niillä kalliilla vesitakseilla ja vielä hyvin rajattuina aikoina. Lisäksi ei ollut ilmastointia (se kosteus ja yli 30 astetta yölläkin…) ja alakerrassa läpi yön musiikkia soittanut kapakka. Nukuin ehkä 15 minuuttia koko yönä mikä kieltämättä rokotti Venetsia-kokemusta aika paljon!

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 21:31

   Hahah! 😀 Oho, no just tollasia tarinoita oon kuullut kyllä enemmänkin Venetsiasta enkä sinällään ihmettele – meillä ei edes ollut varaa ottaa kesällä huonetta Venetsiasta, koska se olisi tullut maksamaan monta sataa euroa. Järkevämpää oli yöpyä Gardalla ja tehdä sieltä päiväreissu Venetsiaan. 🙂

   Aikamoinen tuo teidän hotelli kyllä ollut! 😀

 • Reply Anu /Matkataan Mutkitellen sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 21:53

  Ihanasti kirjoitettu 🙂 Venetsia on minulla vielä to-do listalla. Otan ehtottomasti tämän bingon mukaan, jos sinne joskus pääsen . Tallipoikani ei vain ole kovin innostunut tästä paikasta. Mutta ehkä vielä jonakin päivänä.

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 22:49

   Kiitos suuresti Anu! 🙂 Haha, ota bingo tosiaan mukaan sitten kun pääset Venetsiaan – tallipojan kanssa tai ilman! 😀

  Leave a Reply