Suomen suurin matkablogiyhteisö

Patikointireissu Helvetistä itään: metsäretkellä Helvetinkolulla

Mökiltä kotiuduttu! Kuten tämän kesän bucket listillani kerroinkin, on meillä tapana pyrkiä epämökkeilijän luonteestani huolimatta tekemään vähintään yksi Keski-Suomen mökkireissu aina kesän aikana. Tämän kesän mökkeily tuli heitettyä ehkä parhaimmalla kelillä naismuistiin, kun muutama päivä sitten saavuimme Ruoveden mökillemme lähes 30 asteen helteessä. Vaikka olen samaisella mökillä käynyt koko elämäni, en ole jostakin syystä koskaan eksynyt Helvetinjärven kansallispuistoon, joka sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä mökiltämme. Tämä vääryys tuli korjattua tällä mökkireissullamme, kun tehtiin puolipäiväretki Helvetinkolulle. Tsekkaa alta Helvetinjärven ihanat metsätunnelmat! 

Helvetistä itään – kevyt patikointireitti Helvetinkolulle

Meidän patikointiseurueen ikähaitari oli kahdeksasta yli kuudenkymmenen kera laiskan koiran, joten päätettiin valita joku kevyt ja helppo reitti Helvetinjärven kansallispuistosta. Helvetistä itään– reitti on vain neljä kilometriä pitkä ja pääasiassaan lähes tasaista polkua, joten reittivalintaa ei tuon paahtavan päivän trooppisessa lämmössä tarvinnut sen kauempaa punnita. Jätettiin auto Kankimäen parkkialueelle luonnonpuiston itäiselle puolelle ja lähdettiin talsimaan.

Helvetistä itään- reitin alkuosa kulkee tiheähkön metsän läpi, mutta paluureitti halkoo aavat suoalueet. Puolessa välissä rengasmaista reittiä seisoo Helvetinkolun rotko ja kalliot, joiden yltä aukeaa huikea järvi- ja metsämaisema. Maisemat olivat oikeasti älyttömän kauniit, eikä voinut kuin hymyillä auringon lämmössä Suomen kesäistä luontoa.

Näkymien kuikuilun jälkeen laskeuduttiin vielä alas järvelle ja heittipä Brutuskin pienen virkistysuinnin keskipäivän paahteessa. Järven rannassa liplatti keltakukkaiset lumpeet, takaa nousi kymmenien metrien korkuinen Helvetinkolun kallio ja tunnelma oli juuri sellainen kuin pöpelikössä kuuluukin. Kitaan upposi yksi kodalla grillattu kanamakkara ja keuhkoihin ainakin tuhat litraa metsänraikasta ilmaa. Mietittiin yhteen ääneen, että kylläpä voi Suomen luonto olla kaunis.

Helvetinjärvellä minuun puri pitkästä aikaa oikein kovin kotimaan matkailun kärpänen: suolla tuoksui suo, metsässä metsä ja grillikodassa rehellinen jauhomakkara. Metsikössä puiden oksat roikkuivat täytenään naavaa, joka kuulemma kertoo siitä, että ilma on todella saastevapaata ja puhdasta – ah, siltä se hengitellessä tuntuikin!

helvetinjärvi

Ehkä olin ollut liian kauan pois Suomen luonnosta, että olin aivan unohtanut, minkälainen se parhaimmillaan voi olla.

Suomen luonto on nimittäin aivan älyttömän upea.

Onko ketään muita Helvetinjärvellä käyneitä? Entä mitä muita patikointisuosituksia Ruoveden ympäristöstä? Pakko päästä samoilemaan alkusyksystä Helvetinjärven kaltaisiin maisemiin uudelleen! 🙂


Muista seurata minua InstagramissaFacebookissa ja Blogit.fi– sivustolla, jotta saat uusimmat postaukset reaaliajassa luettavaksesi! ?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Suunnaton maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 10:49

  Ihanaa, että muutkin ovat löytäneet Suomen luontoon! Mä olen kierrellyt tänä kesänä kolmessa kansallispuistossa vähän itäisemmässä Suomessa ja vielä ainakin yksi polttelisi tälle vuodelle.
  Nää helteet kyllä rajoittaa aika paljon, kun ei viitsi lähteä turhan pitkiä lenkkejä heittämään etenkään koiran kanssa. Tuo Helvetistä itään kuulostaa aika passelilta löydöltä näille keleille!

  • Reply Frida Ingrid maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 18:17

   Joo, siis oli niin upeeta! <3 Tuli kyllä fiilis, että pitää viimeistään syksyllä tehdä joku kunnon patikointi mökkireissun yhteydessä ja tarkoitus olisi mennä myös täällä Turun seudulla jonnekin luontoreissulle. On nää helteet juu aika rajoittavat, mutta tuolla Helvetinjärvellä lähes 30 c lämpö ei tuntunut edes kuumalta, kun puut suojasivat niin hyvin. 🙂

 • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 12:54

  Olen tainnut itsekin käydä tekemässä tuon saman kierroksen. Helvetinkolu on ihana paikka ja tosiaankin mitä loistavin Suomen luonnon fiilistelyyn. Sen mahtavuus jää itseltäkin aina välillä unohduksiin, pitäisi ehdottomasti tsempata retkeilyn saralla!

  • Reply Frida Ingrid maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 18:19

   Oli aivan huippuhieno paikka tosiaan! 🙂 Joo, siis mä en ole kyllä kauhean kunnostautunut kotimaan luontoreissaaja, mutta nyt pitää oikeasti tsempata senkin saralla. Ainakin pari patikointia mielessä loppukesälle/alkusyksylle. 🙂

 • Reply Elsa/Hakunamalife maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 22:35

  Vaikuttaapas kivalta retkeltä? kotimaan matkailua pitäisi kyllä harrastaa paaaljon enemmän, usein se vaan tuppaa unohtumaan kun niin paljon olisi maailmallakin ihmeteltävää. Me ollaan alettu suunnittelemaan patikointimatkaa Lappiin, kun täältä Latinalaisesta Amerikasta vain kotiudutaan, toivottavasti toteutuu?

  • Reply Frida Ingrid maanantai, heinäkuu 23, 2018 at 22:46

   Oli kyllä niin maan mainio! 🙂 No sitäpä juuri, itse olen ollut vähän huono Suomi-matkaaja oikeastaan aina. Nyt nämä lämpimät ilmat ovat jotenkin sysänneet sitä intoa käytäntöön, ja metikköönkin tekee ihan mieli mennä. 😀 Ja muutenkin, kun oikeastaan tein päätöksen Eurotourimme jälkeen, että haluan olla mahdollisimman paljon tänä kesänä Suomessa, on jotenkin helppo ollut alkaa suunnitella muuta reissua kuin ulkomaille sijoittuvaa.

   Teidän Lapin patikointimatka kuulostaa ihan huikealta! 🙂 Meillä ei taida aika riittää tänä vuonna moiseen, mutta lähtisin kyllä heti jos voisin! Me ajateltiin tehdä loppukesän ja alkusyksyn aikana ainakin jokin Turun lähialueen telttailu-patikointisetti, ja palata uudelleen Keski-Suomeen tekemään joku Helvetinjärven maisemien kaltainen pöpelikköreissu. Siinä olisi jo enemmän kunnon Suomi-matkailua kuin monena aikaisempana vuotena yhteensä! 😀

 • Reply Martta / Martan Matkassa tiistai, heinäkuu 24, 2018 at 00:48

  Kylläpä se Helvetti on upea paikka! Helteiden vuoksi tämän kesän patikoimiset ovat jääneet vähälle, olisi ihan mahtavaa päästä tuollaisille paikoille patikoimaan koko viikonlopuksi! Olet onnekas kun teillä on mökki noin upeissa maisemissa!

  • Reply Frida Ingrid tiistai, heinäkuu 24, 2018 at 10:01

   No oli! 🙂 Joo, mekin valittiin tuolta tuo kaikista lyhyin reitti, mikä todellakin oli hyvä päätös noilla lämpöasteilla. Ja viikonloppu tuollaisissa maisemissa olisi kyllä todellakin jees! 🙂 Meidän perheen mökki ei ihan tuolla puistossa ole, mutta silti ihan kivalla paikalla, ja on aika kiva kun on mahdollisuus lähteä helposti Helvetinjärvelle. 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, heinäkuu 26, 2018 at 17:25

  Vielä en ole käynyt Helvetinjärvellä, mutta yritän houkutella miehen sinne tulevana syksynä. 🙂 Mä olen myös löytänyt kotimaanmatkailun vasta ihan viime vuosina ja oon ihan täpinöissäni siitä, miten kaunista luontoa Suomi on pullollaan! Tuolla on myös kyllä todella kaunista. Olisi ihana nähdä se ruska-aikaan.

  • Reply Frida Ingrid torstai, heinäkuu 26, 2018 at 21:16

   Samoin, oikeastaan nyt vasta tän kesän upeet lämpöasteet on saanut kunnolla innostuun Suomen luonnosta! 🙂 Tai siis, kyllähän sen on aina tiennyt, että täälläkin olisi paljon nähtävää, mutta nyt erityisesti kun ulkona on pystynyt tekemään niin paljon, on herännyt kiinnostus esim. kunnolliseen Suomi-roadtripiin. 🙂

   Oiiih, ruska on tuolla varmasti ihana! 🙂 Mietin ihan samaa nimittäin siellä ollessani. Syksyllä aiotaankin siksi mennä jonnekin Keski-Suomeen vielä patikoimaan ja katsomaan maisemat ruskan aikana!

 • Reply Katariina/Maisemajahdissa torstai, heinäkuu 26, 2018 at 18:23

  Pitkään on ollut suunnitelmissa, että Helvetinjärvi ja Seitseminen pitäisi käydä katsomassa, mutta jotenkaan tuohon suuntaan ei meillä ole luontaista asiaa, niin homma on jäänyt toteuttamatta. Kiitos kuitenkin muistutuksesta, että Helvetinjärvi on upea paikka!

  • Reply Frida Ingrid torstai, heinäkuu 26, 2018 at 21:17

   Eipä kuule mitään! 😀 Hienoa siellä todellakin oli ja toivottavasti pian pääsisitte sinne suunnille!

 • Reply Sandra lauantai, heinäkuu 28, 2018 at 07:41

  Tuo Helvetinkolu on ihana paikka ja erityisesti tuo taukopaikka on tunnelmallinen. On pitänyt maistaa kioskin/ravintolan strutsi- tai villisikaburgereita, mutta ainakaan toistaiseksi en ole saanut aikaiseksi.

  • Reply Frida Ingrid lauantai, heinäkuu 28, 2018 at 14:06

   Joo, niin on! 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta lauantai, heinäkuu 28, 2018 at 17:08

  On kyllä huikeaa yhtäkkiä herätä ihmettelemään tätä oman ympäristönsä kauneutta. ❤ nyt sitä on oppinut arvostamaan enemmän.. Pitääpä joskus käydä tuollakin! 🙂

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, heinäkuu 29, 2018 at 22:18

   Juu! <3 Todellakin olisi kiva reissata kunnolla Suomi läpi. Se kuitenkin reissuna vaatisi suuren budjetin, jonka vuoksi ainakin itsellä vielä toistaiseksi jäänyt tekemättä. Onneksi voi tehdä tällaisia pikkuretkiä myös! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, heinäkuu 28, 2018 at 19:29

  En ole käynyt mutta minua on viime vuosina alkanut hirmuisesti kiinnostamaan nämä Suomen luontonähtävyydet. Ihanan näköinen paikka tämäkin! Ja voi mikä koira… minulla on ollut Berni ja se rotu on kyllä vienyt sydämeni!

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, heinäkuu 29, 2018 at 22:20

   Joo, ihan sama juttu! 🙂 Oli ihan huikea paikka ja myös niin älyttömän helposti saavutettavissa (ettei siis joudu patikoimaan vuorokautta päästäkseen hienojen maisemien ääreen).

   Ihanaa, muita Berni-faneja! 🙂 Meilläkin ollut lapsuuden perheessä Berni ja nyt sitten itsellä tämä kaveri jo kohta 9 vuotta. Bernit on kyllä ihan mielettömän ihania otuksia! <3

 • Reply Terhi / Repullinen reissuja sunnuntai, heinäkuu 29, 2018 at 01:01

  Onpa ihania maisemia ja noin helpon ja lyhyen patikkamatkan aikana saavutettavissa. Suomessa on kyllä hienoja maisemia! Pitäisi välillä keskittyä enemmän kokemaan kotimaassa elämyksiä eikä karata niiden perään aina ulkomaille.

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, heinäkuu 29, 2018 at 22:22

   Joo, aika ällistyttävää tosiaan! 🙂 Todellakin pitäisi. Olisi ihanaa matkustaa pohjoisen eri kolkkiin, kunnolla Itä-Suomessa ja kierrellä luonnonpuistoja. Meillä ei ole nyt enää tämän vuoden aikana aikaa tehdä isompaa Suomi-reissua, mutta ainakin Raumalle ja Porvooseen on suunnitteilla kesäreissut. 🙂

  Leave a Reply