Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaupungit vastakkain – 6 klassista kaupunkiparia vertailussa!

Riika vai Vilna? Barcelona vai Madrid? Praha vai Budapest? Usein kuulee tiettyjä kaupunkeja vertailtavan toisiinsa, mutta minne sitä sitten oikeasti kannattaa lähteä? Päätin listata muutaman kaupunkiparin sekä katsoa, että mitkä kaupungit päihittävät mielestäni toiset ja minne lähtisin uudelleen. Katso alta 6 klassista kaupunkiparia ja kerro kommentteihin, valitsisitko samoin kuin minä!

Vilna vs. Riika

Riika on aivan rehellisesti todella yliarvostettu matkailukaupunki. Halvat lennot ja yleisesti helppokulkuisuus Suomesta lienevät ne syyt, jonka vuoksi porukka ylipäätään sinne päätyy. Minun mielestäni Riian vanha kaupunki on ihan nätti, mutta todella pieni, ja jokiranta muistuttaa liiaksi Turkua ollakseen kovinkaan eksoottinen. Riika on loistava pikapysähdyspaikka vaikkapa Baltian roadtripillä, mutta jo toinen yö kaupungissa on itselleni liikaa.

Vilna taas on aivan mielettömän söpö paikka! Pysähdyimme kuukauden Euroopan roadtripillämme yhdeksi yöksi tuohon Liettuan pääkaupunkiin, ja se hurmasi meidät värikkäillä taloillaan, tunnelmallisilla ravintoloillaan ja iltahämärän trendikkäällä tunnelmallaan. Vilnaan voisin lähteä koska vain uudelleen!

Singapore vs. Kuala Lumpur

Näitä kahta kaupunkia kuulee usein verrattavan toisiinsa, vaikka en ihan täysin ymmärrä, että miksi. KL on melko arkinen, reilun puolentoista miljoonan asukkaan kaupunki, kun taas Singapore ökyilevä, yli viiden miljoonan ihmisen minivaltio. Molemmissa ilmasto on kuuma ja kostea, vettä tulee kellontarkkaan ja ruokakojut notkuvat mitä herkullisempia sörsseleitä. Silti valinta on minulle itselleni päivänselvä.

Olen monelle Kaakkois-Aasian vinkkejä kaivanneelle huikannut, että Kuala Lumpur on helppo paikka alkaa tutustua (Kaakkois-)Aasian metropoleihin, sillä se on pääkaupungiksi vielä melko pieni ja rauhallinen. Itse kuitenkin rakastan supervilkkaita ja moderneja suurkaupunkeja, joten valintani on tietysti Singapore!

Tokio vs. Soul

Tokiossa ja Soulissa on oikeasti paljon samaa: molemmissa on rikas ruokakulttuuri, loputon määrä tekemistä, hurjan paljon ihmisiä ja ihana itä-aasialainen tunnelma. Toisaalta taas niissä on myös paljon eroavaisuuksia – Tokio on ultramoderni suurkaupunki, kun taas Soul minun silmääni hieman traditionaalisempi. Ja vaikka Tokio on ihmismäärältään suurempi kuin Soul, sen ydinkeskustasta voi silti löytää helpommin rauhallisen kadun, jossa nauttia hiljaisuudesta.

Rakastan molempia kaupunkeja, mutta kohdallani ei ole kysymystäkään siitä, että kumpi pitää minut lujemmin otteessaan. Vaikka Soul on todella ihana paikka, on vastaukseni silti Tokio! Tokioon en usko voivani kyllästyä koskaan – en, vaikka asuisin siellä. Olen käynyt kaupungissa muutamia kertoja ja sydämessäni pompottaa aina hinku palata takaisin. Tokio on yksiä koko maailman suosikkikaupunkejani!

Lue täältä 10 + 1 syytä matkustaa Japaniin!

Madrid vs. Barcelona

Barcelona on monella tapaa monipuolisempi kaupunki kuin Madrid: siellä on rantaa, laaja Barri Goticin vanha kaupunki, Katalonian oma tunnelma kieline ja kulttuureineen sekä enemmän tapasten mussutusta. Barcelonassa olen ollut kolme kertaa (muutaman vuoden aikahaarukalla), ja vasta kolmannen kerran lopussa totesin, että nyt tänne ei tarvitse vähään aikaan tulla.

Siltikin vaikka järki sanoo Barcelona, sydän sanoo Madrid. Asuessani Espanjassa tuli Madridissa käytyä varmaankin kymmeniä kertoja ja sinne liittyy paljon hyviä muistoja. Madrid on pääkaupunkistatuksestaan huolimatta todella selkeä ja kompaktiudessaan käveltävän kokoinen. Kaupunki on nuorekas, trendikäs ja täynnä elämää. Siellä ei ole liikaa pakollista nähtävää ja tehtävää, jonka vuoksi kaupungissa on helppo ottaa rennosti ja vain nauttia olostaan.

Kiinnostaako Espanja? Tsekkaa täältä 10 unohtumatonta paikkaa Espanjasta!

Kööpenhamina vs. Tukholma

Kööpenhamina tuli minulle tutuksi vasta kesäkuussa Euroopan roadtripimme loppupäässä, jolloin ilmassa oli jo hiukan reissuähkyä. En tiedä johtuiko siitä vai jostakin muusta, mutta Kööpenhamina ei vakuuttanut minua aivan täysin. Kaupunkia tunnutaan hehkutettavan, mutta minusta se oli kauhean tavanomainen ja tylsä – mutta en toisaalta ollut kaupungissa kuin yhden yön ja paljon jäi kaiketi näkemättä.

Varmasti vielä joskus pitää antaa Köpikselle toinen mahdollisuus, mutta sitä ennen haluan lähteä käymään pitkästä aikaa Tukholmassa, joka onkin valintani näistä kahdesta skandikaupungista. Tukholmaan tulee nykyään tehtyä vain pikavisiittejä parempien lentoyhteyksien vuoksi, mutta se ansaitsisi ehdottomasti vähintään viikonlopun pelkästään itselleen. Pitänee korjata tämä asia mahdollisimman pian!

Praha vs. Budapest

Molemmat kaupungit ovat ihan älyttömän viihtyisiä, enkä kumpaakaan ole ehtinyt tutkimaan riittämiin. Budapest ei ollut mielestäni aivan niin turistiträppi kuin Praha, mutta toisaalta Prahassa tuntui olevan kaunista katseltavaa jotenkin vieläkin enemmän kuin Budapestissa. Molemmat kaupungit ovat edullisia, eikä niihin ole takapuolta puuduttavan pitkä matkakaan Suomesta.

Lähtisin mielelläni kumpaan tahansa kaupunkin uudelleen, mutta viralliseen valintaani vaikuttaa se, että kumpaan niistä lähtisin vaikka talven räntäsateessa – Prahaan. Prahaan sen vuoksi, että se vaikutti kaupunkina sellaiselta, joka hurmaisi vaikka synkällä loskakelilläkin!

Mitä Prahassa ehtii yhdessä kokonaisessa päivässä? Lue täältä!

Oikeasti lähtisin mielelläni aivan minne tahansa, nyt kun syyssateet ovat tosissaan alkaneet kolista ikkunaan! 😀 Mitä mieltä mun kaupunkivalinnoista? Valitsisitko itse toisin?


Lähde mun kanssa ikimatkalle seuraamalla mua Instagramissa (@fridaingridd) sekä Facebookissa (Frida Ingrid) ja Blogit.fi– sivustolla! Näin saat uudet postaukset reaaliaikaisesti luettavaksesi! ?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi keskiviikko, syyskuu 12, 2018 at 22:52

  Mainitsemissasi Aasian kohteissa en ole päässyt käymään, mutta muiden suhteen vaakakuppini kaatui juuri toiseen suuntan kuin sinun 😀 Minä valitsisin Vilnan sijasta Riikan (kumpikaan ei kuulu suuriin suosikkeiheni), Madridin sijaan Barcelonan (molemmat ihania, mutta Barcelona voittaa merenrantakaupunkina) ja Tukholman sijasta Kööpenhaminan (ehkä vain ihanien reissumuistojen takia). Budapestissä olen käynyt kaksi kertaa, mutta Prahaan pääsen tutustumaan vasta ens kuusssa. Otan sitten sinun Prahan vinkit käyttöön 🙂

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, syyskuu 12, 2018 at 23:17

   Haha, eikä! 😀 No siis, Vilna ja Riika ei ole mitään ultimate lemppareita kumpikaan, vaikka Vilna onkin ihan tosi söpö. Ja oikeasti Barcelona ja Madrid on molemmat ihania, niin kuin sanoitkin! Tukholma ja Köpis ei kumpikaan ole omia suosikkeja, mutta tosiaan yritin vertailla sellaisia kaupunkeja, joita olen usein kuullut vertailtavan toisiinsa. 😀 Tältä listalta jos kaupunkeja nostan ylös niin Tokio, Soul ja Singapore on mun ihanuuslistalta jokainen. 🙂 Mutta, moni kaupunki jää mieleen ihanana paikkana (esim. Madrid, Praha, Vilna jne.), mutta eivät silti yllä noiden supersuosikkien korkeuksiin. 🙂 Ja taas kivat kaupunkifiilarit voi tulla ihan muista jutuista kuin siitä paikan potentiaalisuudesta, juuri vaikka muistoista tai hyvästä säästä jne. ja sama pätee niihin negiksiin. 😀

   Ihanaa, pääset Prahaan! 🙂 Huikea paikka varmaan nyt syksyllä! <3

 • Reply Sunna torstai, syyskuu 13, 2018 at 19:35

  Haa, kerrankin joku jakaa rakkauteni Madridia kohtaan! Sitten, kun haluatte antaa Budapestille toisen chancen, niin lupaudun paikallisoppaaksi!

  • Reply Frida Ingrid perjantai, syyskuu 14, 2018 at 10:24

   Todellakin! <3 Hei kuules ei yhään huonompi idea toi BP! Oon miettinyt, että sopivan raon tullessa sinne pitää tulla uudelleen. Joku kevätaika olis aika ihana siellä varmaan. Ootko vuoden vai kaks siellä? 🙂

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin sunnuntai, syyskuu 16, 2018 at 17:38

  Hauska vertailu, ihan kaikista kaupunkipareista ei ole kummastakin kokemusta, mutta niistä joissa olen käynyt kummassakin valitsisin myös ehdottomasti Singaporen, tuon praha vs Budapest kohdalla olen täysin eri mieltä ja palaisin vain Budapestiin koska kylpylät!! Köpis vie myös voiton Tukholmasta itsellä 🙂

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, syyskuu 16, 2018 at 20:53

   Kiitos Jaakko! 🙂 Singapore on kyllä kiva paikka, ja Praha ja Budapest molemmat. Budapestissa ei oikeasti ole yhtään mitään vikaa ja voisin sinnekin lähteä milloin vain uudelleen! 🙂

 • Reply Sofia / Project Forever maanantai, syyskuu 17, 2018 at 13:58

  Näistä kaupunkipareista en ole käynyt kuin vain Madridissa/Barcelonassa ja Praha/Budapestissa. Madridin valitsen ehdottomasti Barcelonan yli, Praha/Budapest on hieman hankalampi valinta sillä pidän molemmista, mutta voittajaksi valitsisin kuitenkin Prahan sillä siellä on mielestäni enemmän tekemistä kuin Budapestissa.

  • Reply Frida Ingrid maanantai, syyskuu 17, 2018 at 14:06

   No meillä on sit samat valinnat! 🙂 Mä pidän Barcelonastakin, mutta vähän ehkä kyllästyin siihen aikoinaan – Espanjassa on niiiin paljon muitakin hienoja paikkoja ja kaupunkeja. Praha ja BP on kyllä molemmat kivoja paikkoja!

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures tiistai, syyskuu 18, 2018 at 10:27

  Mun lista olisi näistä käymistäni kohteista varmaankin Riika, Singapore, Barcelona, Köpis ja Praha – jos olisi siis pakko valita! Ja Tokioon ja Souliin pitäisi päästä ja pian. 🙂

  • Reply Frida Ingrid tiistai, syyskuu 18, 2018 at 14:25

   No joo, kaikkihan nuo kaupungit ihan kivoja on! Tai no itselleni Riika on ehkä vähän boring, mutta pitänee sillekin antaa uusi tsäänssi vielä joskus. Ja mee ihmeessä Koreaan ja Japaniin, niin upeita maita molemmat <3

 • Reply Suvi / Suvin matkassa tiistai, syyskuu 18, 2018 at 20:24

  Niin hauska postaus! Mun sydän pamppailee kanssa Madridille, mutta olisin valinnut Köpiksen ja Budapestin. noista paikoista joissa olen käynyt. Tokio ja Soul on vielä bucket listalla kummatkin, mutta Tokioon olen lähdössä keväällä. Mulla on tunne jo nyt että se tulen siihen ihastumaan 🙂

  • Reply Frida Ingrid tiistai, syyskuu 18, 2018 at 21:26

   Kiitos Suvi! 🙂 Voi että, kuule tuut rakastumaan Tokioon! <3 Se on mun yksi mun kaikista lemppareimmista paikoista koko maailmassa. Mäkin vähän haaveilen ensi kevään Japanin reissusta, että katotaan jos ollaankin siellä samaan aikaan! 😉

 • Reply Elsa/Hakunamalife keskiviikko, syyskuu 19, 2018 at 17:34

  Ihan sikahauska idea tää postaus? Mä oon käynyt noista Riikassa/Vilnassa, Prahassa, Madridissa/Barcelonassa sekä Tukholmassa/Köpiksessä. Muuten olen noista 100% samaa mieltä, mutta Barcelonasta tykkäsin Madridia enemmän, tosin Barcelonassa oon viettänyt paljon Madridia enemmän aikaa niin siinä osasyy?

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, syyskuu 19, 2018 at 17:39

   Kiitti! 😀 No Barcelona on todellakin kiva paikka! Mulla kans vain omat muistot asettaa Madridin korkeammalle vaikka mitään rationaalisia perusteita sille ei edes välttämättä löydy. 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, syyskuu 19, 2018 at 23:15

  Vilna, Singapore, Soul, Madrid, Kööpenhamina, Budapest – muuten kokemuksen rintaäänellä, mutta Soul vaan siksi, että Tokio on vielä kokematta. Budapest ohi Prahan siksi, että ainakin viimeksi siellä käydessäni Praha oli nii..iin ruuhkainen, mutta ehkä Budapestkin on nyttemin samanlainen turistirysä.

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, syyskuu 19, 2018 at 23:20

   Ihan hyvän kuuloinen rivi sullakin! 🙂 Mä olin Budapestissa kaksi vuotta sitten elokuussa, ja se ei ollut läheskään yhtä tukossa ihmisistä kuin Praha nyt tämän vuoden kesäkuussa. Mun mielestä Praha oli todellakin liian täynnä turisteja, mutta silti yritin ajatella sen ohi ja juuri ehkä sesongin ulkopuolella (kun turisteja on edes vähän vähemmän), että kyllä voisin lähteä Prahaan vaikka loppusyksystä tai talvellakin. Oikeastaan mihin tahansa listauksen kaupunkiin voisin lähteä vaikka heti uudelleen!

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas torstai, syyskuu 20, 2018 at 20:23

  Olisin valinnut Prahan, Vilnan myös. Kööpenhaminan ennen Tukholmaa mutta muiden osalta en pysty sanomaan, koska en niissä ole käynyt. Praha saa pisteitä aitoudestaan. Budassa oli paljon ”jäljitelmää” paitis nuo kylpylät. Vilnasta pidin myös enemmän kuin Riikasta. Syytä en tiedä. Kaupunki oli myös ehkä enemmän aidompi omanlaisensa. Kööpenhamina siksi, että haaveilen nyt päästä sinne ennemmin kuin Tukholmaan.

  • Reply Frida Ingrid torstai, syyskuu 20, 2018 at 21:36

   No nämä on kyllä niin makuasioita – kivoja kaupunkeja kaikki! 🙂 Ainoat tuolta listalta kun ei itseäni niin (paljoa) kiinnosta, on Riika ja Köpis, ja niiden suhteen voin olla väärässäkin.

 • Reply Anu /Matkataan Mutkitellen perjantai, syyskuu 21, 2018 at 15:02

  Disclamer: Minä elän ja koen reissuillani ihan täysin fiilispohjalla, joten kokemuksillani ja kaupungeilla ei aina ole välttämättä mitään tekemistä toistensa kanssa.
  Vilna vs. Riika – Päädyin Riikaan ensimmäisen kerran yli 20v sitten – vahingossa 🙂 (opiskeluaikoina voi joskus käydä niin) ja sen jälkeen käynyt siellä aika monta kertaa mutta ikinä en ole oikein päässyt sisälle siihen kaupunkiin. Vilnassa olen käynyt kerran -ihanan romattinen parisuhdematka ennen lapsia- ja siitä ei ole kuin hyviä muistoja.
  Budapestissa kävin myös opiskeluaikana ja sillonhan ei tehty kun hyviä reissuja. Prahasta muistan vaan turistimassat joka paikassa.
  Espanjan kaupungeista Barcelona, ehdottomasti. Ehkä se on meri ja ranta, mikä kääntää valinnan Barcelonan puoleen.
  Singaporessa olen asunut. Se on ihana paikka käydä mutta valtion byrogratia on niin toivoton, että olen joutunut käymään siellä kaikki tunneskaalan vivahteet läpi. Kuala Lumbur on meidän lasten lempikaupunki, siellä on keskellä kaupunkia leikkipuisto, jossa on ainakin 50 kiipeilytelinettä ja siinä se, kaksi päivää sitten menikin.
  Tukholma on liian tuttu ja Kööpenhaminassa on rennompi fiilis.
  Ja Japani on vielä to-do listalla.

  • Reply Frida Ingrid perjantai, syyskuu 21, 2018 at 16:10

   No hei, sama juttu täällä! 🙂 Minulla on käytyjä paikkoja, jotka olen teilannut täysin – jotkut aivan taatusti vain omien fiilisjuttujeni pohjalta, eivätkä ne ole välttämättä olleet mitenkään yhteydessä kaupunkiin. Ja kuten kirjoitinkin: Barcelona tuntuisi järjellä sanottuna paremmalta kohteelta kuin Madrid, mutta Madrid vie silti voiton siihen liittyvien muistojen vuoksi. Aika usein taitaa kaupungista tykkääminen tai ei-tykkääminen olla fiilispohjan juttuja. 🙂

   Voin kuvitella, että Singaporessa on erikoisiakin byrokraattisia juttuja! Japania tosiaan voin kyllä suositella oikein lämmöllä. 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, syyskuu 21, 2018 at 16:25

  Olen ehdottomasti samaa mieltä Riian ja Vilnan suhteen, Viln voittaa. 🙂 Singaporen ja KL:n skaban pääsen itse katsastamaan vuodenvaihteessa (jee!), joten sen jälkeen osaisin ottaa siihen kantaa. Singaporea ehkä kuitenkin odotan enemmän. 🙂 Tukholma ja Köpis ovat mulle molemmat sillä tasolla, että pitäisi käydä ja keskittyä. Molemmissa olen käynyt, mutta Köpiksessä oli reissuväsymys vähän kuten sulla ja Tukholmassa pääasiassa on aina toistaiseksi ollut shoppailu. Budapestiin tekisi kovasti mieli uudestaan, Praha oli mun mielestä vähän tylsä, mutta voisin antaa sillekin uuden mahdollisuuden.

  • Reply Frida Ingrid perjantai, syyskuu 21, 2018 at 16:29

   Jee, Vilna on niin söpö ja ehkä vähän aliarvostettu paikka! Ihanaa, mahtavaa reissua Kuala Lumpuriin ja Singaporeen – Kuala Lumpur on kiva, mutta Singapore vielä kivempi. Mulla on kyllä ihan sama tuon Köpiksen ja Tukholman suhteen, että pitäisi mennä ajatuksella käymään siellä ja siten, että itseisarvo reissussa on nimenomaan jompi kumpi kaupunki. Stokis on mulle nykyään juurikin vain paikka lähteä maailmalle Arlandasta, ja Kööpenhaminan visiitti jäi monella tapaa aika laihaksi. Prahaan tai Budapestiin voisin lähteä uudelleen vaikka heti!

 • Reply Emilia lauantai, syyskuu 22, 2018 at 10:42

  Kiva postaus! Taisin itsekin vastailla sun ig-kyselyssä näihin ;–) Aasian kohteet on näkemättä, mutta Euroopasta olin samoilla linjoilla. Köpis ja Stokis on ehkä hankalin vertailupari, molemmissa on puolensa!

  • Reply Frida Ingrid lauantai, syyskuu 22, 2018 at 13:28

   Haha, kiva kun vastailit! Niitä oli mukava lukea ja oli yllättäviäkin prosentuaalisia eroja joidenkin kaupunkien välillä kun lopuksi tarkasteli stooreja. 🙂 Mulle Köpis eikä Stokis ole kumpikaan erityisen lähellä sydäntä, mutta jotenkin Tukholma kiinnostaa enemmän. Pakko varmaan tehdä sinne ensi keväänä joku viikonloppureissu, koska se varmasti sen ansaitsisi! 🙂

 • Reply Marttiina / Onioni.fi lauantai, syyskuu 22, 2018 at 14:34

  Hauska idea! 🙂 Tykkäsin myös Vilnasta tosi paljon enemmän kuin Riiasta; vaikken Vilnasta etukäteen kauheasti tiennytkään, se oli positiivinen yllätys. Tokioon ihastuin ihan ensisilmäyksellä, ja toivottavasti päästään jossain vaiheessa käymään Kiinasta käsin Soulissa; saa nähdä kumpi vie voiton.. Osasta en osaa valita voittajaa; esim. Prahasta ja Budapestista sekä Köpiksestä ja Tukholmasta tykkään yhtä lailla. 😀

  • Reply Frida Ingrid lauantai, syyskuu 22, 2018 at 14:51

   Kiitos Marttiina! 🙂 Munkin mielestä Vilna oli positiivinen yllätys, vaikka ei se tienkään mikään maailman upein paikka ole, mutta tosi sympaattinen ja söpö silti. Voi, pääsisitpä molempiin, Souliin ja Tokioon sieltä Kiinasta! Soul on todella kiva paikka ja väittäisin, että jos Tokiosta tykkää niin tykkää myös Soulista, vaikka ne tavallaan ovat myös hyvin erilaisia paikkoja!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa sunnuntai, syyskuu 23, 2018 at 09:25

  Hauska postausidea! En oo kaikissa pareissa käynyt, mutta miullakin Praha veisi voiton Budapestistä vaikka molemmat oli kyllä todella kivoja. Prahassa mut hurmasi ruokakulttuuri, sillä oli niin jäätävän huonot kelit niin pitkälti meidän loma meni hyvin syödessä ei-sateessa. :’D

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, syyskuu 23, 2018 at 12:53

   Kiitos! Totta, molemmat Praha ja Budapest on kivoja. 🙂

  Leave a Reply