Suomen suurin matkablogiyhteisö

Euroopan roadtripimme oli EEPPINEN!

Kotona ollaan.

Hullun kaunis, aistit räjäyttävä, ihana Eurooppa-seikkailumme on nyt päättynyt. Kuukauden jälkeen ollaan taas tutussa ja kotoisassa kotona. Täällä, missä ikkunasta avautuu joka aamu se sama, joskin tällä hetkellä äärimmäisen kaunis, maisema. Täällä ollaan – tuhansia kuvia, kokemuksia ja mahanpohjaa kihelmöittäviä muistoja rikkaampana. Selkä juntturassa ja lonkankoukistajat kipeänä. Miksikö? No minäpä kerron.

8442 kilometriä ja 19 maata

Roadtripattiin kuukausi Euroopassa omalla autolla, ja ajokilometrejä kertyi reilusti yli kahdeksan tuhannen – maitakin hurja 19! Italiassa oltiin reilu viikko, joissakin maissa muutamia öitä – muutamissa vain puolipäiväinen. Sydän joutui koetukselle muun muassa Slovenian, Dolomiittien ja Sveitsin kauneuden kohtaamisesta, ja se halkesi entisestään kaikista ihanista viineistä, ruuista ja ihmisten vieraanvaraisuudesta. Jokainen pysähtymämme stoppi oli omalla tavallaan merkityksellinen. Tämä papupata meni harvinaisen monta kertaa positiivisesta hämmennyksestä sanattomaksi, koska maailman kauneus.

Ja voi pojat ja tytöt, että me ajettiin. Ajokilsat jaettiin, kröhöm, ihan kelpo diilillä: minä ajoin kolme (3) kilometriä ja Antti vaivaiset 8439. Noilla autossa istutuilla määrillä tuli varsinaisen ajoasennon lisäksi kulutettua sivu-, ylä- ja alakankkua, istuttua jalat suorana, kippurassa, koko muija sikiöasennossa ja vaikka minkälaisissa akrobaattisissa venytyksissä.

Vaikka laskisi meidän ajaneen 100 kilometrin keskivauhtia, tekisi se silti hurjat 84,5 tuntia ajoaikaa kuukauteen. Ja voin kertoa, että ei todellakaan ajettu monissakaan maissa tuota vauhtia, vaan kolmenkympin kärrypolkua Puolan metiköissä, rotkon reunalla kielet visusti keskellä suuta Dolomiittien vuoristoreiteillä about samaa vauhtia ja monessa muussa paikassa tsägällä ehkä viittäkymppiä. Väisteltiin Sveitsissä vinjetin ostamattomuuden vuoksi moottoriteitä, ja Ruotsissa juututtiin reissun pahimpaaan ruuhkaan moottoritiekolarin sattuessa kovimpaan juhannusmökiltä palaamisen aikaan iltapäivästä. Mutta okei – Saksan autobahnalla painettiin kaasupoljinreppanaa siihen malliin kuin se olisi tehnyt meille jotakin pahaa. Ainakin Saksassa meillä välähti kamera, jonka lisäksi Belgiassa illallisesta tuli aika hintava, kun kaupungilta lähtöä tehdessä oli joku reipas lappuseppo jättänyt meille 80 euron iltamoikat tuulilasiin. Terveisiä Suomen Postille: nyt saat ihan luvalla hukata meille tulevat ulkomaiden kirjeet.

Kaiken kaikkiaan autossa tuli siis istuttua melkoisesti, mutta ei yhtään siten, että se olisi ollut hanurista. Ajaminen tällä reissulla oli pakkopullauden sijaan uskomattoman vapauttavaa, eikä pelkästään kiitos Schengen-maiden, vaan myös jatkuvasti vaihtuvien sarveiskalvot räjäyttävien maisemien.

On kuitenkin toinenkin syy, miksi selkä ja lonkankoukistajat ovat hitusen jumissa: reissu oli roadtrippikilometrien lisäksi aivan älyttömän aktiivinen. Vaellettiin luonnonpuistoissa, käveltiin kymmeniä kilometrejä kaupunkikohteissa, treenailtiin kahvakuulien kera aina aikataulun antaessa myöden ja muuten vain liikuttiin kuin viimeistä päivää. Kun ensin patikoit koko päivän Sveitsin Alpeilla heti tietysti eksyen traililta omalle pelkkää rinnenousua pystysuorassa mäessä- reitille, ja luonnollisesti ilman minkäänlaisia venyttelysessioita lässähdät seuraavana aamuna autonpenkkiin vain noustaksesi sieltä lounaalle Liechtensteiniin ja illansuussa lähipubin terassille Etelä-Saksassa, you get the drill.

Parhain roadtripimme tähän asti

Kuten olen aiemmin todennutkin, ollaan me tehty roadtripejä aikalailla ympäri maailmaa. Siltikin näin läheltä taisi löytyä tähän astisin upein roadtrip-reissumme, sillä Eurooppa oli kuin jokaisen tuntema perinteinen reissueväs, Lämmin kuppi (tämä todella pitää selventää – siis se lämmin kuppi, joka on kuumaan veteen kaadettava kuiva keittosekoitus – ei varsinais-suomalainen ilmaisu omaan nyrkkiin pieraisulle). Lämmintä kuppia juodaan reissulämmikkeenä seikkailuissa. Itse muistan pienenä, että lämmin kuppi oli perus reissueväs aina kun mentiin Puuhamaahan tai oltiin muuten vain marjassa mökkimetsän pusikoissa. Lämmin kuppi on tuttu ja turvallinen: siitä tietää, mitä odottaa, ja jos ei katso tuoteselosteen E-koodiriviä liian tarkkaan, se voi maistua itse asiassa ihan todella hyvältä.

Meidän Euroopan roadtripillä lämmin kuppi oli tuttu Eurooppa, jossa mikään kauhean järkyttävä tai erikoinen ei vie aivojen kapasiteettia nautinnolta. Euroopalta suunnilleen tietää, mitä odottaa. Kuten lämmintä kuppia hörppiessä, niin Eurooppakin vapauttaa tasaisesti mielihyvää kroppaan ja kaikki pelittää suhteellisen kivasti. Lämpimän kupin tuoteselosteen ohitus oli meidän reissulla monien kohteiden järkyttävien turistimassojen häiritsevyyden sivuuttamista, vaikkakin täysin autioita saitteja tuli myös kohdattua.

Ja ennen kaikkea ne lokaatiot, missä lämmintä kuppia nautitaan, olivat Eurotourillamme kohdallaan. Me hörpittiin melamiinimukeista (kuvitteellista) lämmintä kuppia aution ja kirkasvesisen Bohinj-järven rannalla kalojen suhahdellessa jalkojen juuressa, ja kukkakedon keskellä kiven päällä rinteessä, kun sumupilvet laskeutuivat vihreään alppilaaksoon hellän hiljaa kuin morsiamen kevytkankainen laahus. Kun seistiin tyhjällä kaarisillalla Venetsiassa vain lintujen ja gondolikuskin hyräilyn rikkoessa täydellisen hiljaisuuden illansuussa, ja kun ihanassa Italian illassa paikalliset osoittivat yltiöpäisellä lämmöllään, että ihmisyydessä todellakin on toivoa. Lämmin kuppi ei ole koskaan maistunut niin hyvältä kuin noissa ja sadoissa muissa tämän reissun hetkissä.

Reissu oli aivan eeppinen. Ja nyt – nyt on ihana olla hetki kotona. Kerätä ajatuksia ja kokemuksia koko kiertomatkasta ja synnyttää niistä tänne blogiin juurikin niitä eeppisiä tarinoita. Ja niitä on tulossa paljon!

Onko muita Euroopasta hullaantuneita? Mikä on sun paras roadtrip-reitti?

 

Lue lisää Euroopan roadtripistämme:

Instagramin kuuluisimmalla järvellä Italian Dolomiiteilla

Mitä ehtii Prahassa yhdessä kokonaisessa päivässä?

Kun sekosin Sloveniassa/-sta

Älyttömän upea kuvauslokaatio Itävallassa

 


Suosittelen seuraamaan minua Instagramissa ja Facebookissa, jotta saat uusimmat postaukset ja päivitykset reaaliaikaisesti eteesi! Voit seurata minua myös Blogit.fi– sivustolla! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Jossus Travelpics keskiviikko, kesäkuu 27, 2018 at 06:30

  Roadtripit ovat kyllä ihania. Matkustin monta vuotta sitten autolla Libanonniin ja takaisin, oli aivan mahtava matka vaikka ei ollut aikaa pysähtyä moneen paikkaan.

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, kesäkuu 27, 2018 at 09:41

   No niin on! 🙂 Mikään ei ole niin vapauttavaa kuin huristella autolla maisemien ja maiden vaihtuessa ympärillä. Ja vitsi, kuulostaa ihanalta reitiltä tuo Libanonin roadtrip! 🙂

 • Reply auringonpaistetta keskiviikko, kesäkuu 27, 2018 at 10:16

  Seurailin teidän roadtrippiä Instagramin kautta ja vaikutti kyllä niin upealta reissulta! 🙂 Jään innolla odottamaan reissukertomuksia 🙂

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, kesäkuu 27, 2018 at 10:19

   Oi, ihanaa kuulla! 🙂 <3 Reissukertomuksia todellakin on tulossa! Jeeeee! <3

 • Reply Linda keskiviikko, kesäkuu 27, 2018 at 23:07

  Vau! Kuulostaa aivan upealta reissulta ja pitää lukaista myös nuo aiemmat postaukset läpi, jotta pääsen teidän reissun makuun oikein kunnolla! Tälläinen road trip nyt itselläkin haaveissa!

  • Reply Frida Ingrid torstai, kesäkuu 28, 2018 at 08:14

   Oli ihan mielettömän upea ja en voi kuin suositella! <3 Lue ihmeessä ja lisääkin on paljon tulossa – 19 maahan mahtuu aika monta hienoa kokemusta ja tarinaa. 🙂

   Ihanaa Euro-roadtripin suunnittelua sinne! <3

 • Reply Anne / Metallia Matkassa maanantai, heinäkuu 2, 2018 at 07:54

  19 maata kuukaudessa, kuulostaa hurjalta! Tosin Euroopassa kaikki maat on niin lähellä toisiaan, että toteuttaminen on helpompaa. Me ollaan ajeltu Keski-Euroopassa jonkin verran ja muutaman viikon päästä pitäisi taas hypätä matkapakun kyytiin ja ajellaa alas Sloveniaan ja sieltä Saksaan. Asumme Pohjois-Puolassa, täältä Sloveniaan hurauttaa kahdessa päivässä ja yhdessä yössä neljän maan läpi. Jotenkin välillä on ihan hullua, että Euroopassa on niin helppoa piipahtaa jossakin naapurimaassa omalla autolla ilman mitään viisumihässäköitä tai muuta säätämistä (tosin täältä Puolan rannikolta ei ihan niin vaan piipahdeta missään, mutta teoriassa).

  • Reply Frida Ingrid maanantai, heinäkuu 2, 2018 at 08:25

   Hehe, no se kuulostaa tosi hurjalta tollain sanottuna, vaikka pitää muistaa, että oikeasti mm. Slovakiassa, Liechtensteinissa, Luxemburgissa ja parissa muussa oltiin vain muutamasta tunnista puoleen päivään, ja esim. Latvian läpi vain ajettiin. Eli oli monia maita, joihin ei niin hirveästi paneuduttu, jotta saatiin tuo viikko rentoutumisaikaa Italiaan. Eli oikeasti aikataulu oli Italian ulkopuolella vieläkin vilkkaampi 😉

   Mutta tosiaan, just toi on niin ihmeellistä, kuinka helposti Euroopassa ja erityisesti Schengen-maissa pystyy piipahdella ilman minkäänlaista hässäkkää rajoilla! Se oli reissussa yksi päällimmäisiä ja parhaimpia fiiliksiä.

   Vautsi, teillä tosiaan on aika paljon helpompaa tuo roadtripille lähteminen sieltä Puolasta! Toisaalta eipä nuo laivamatkat nyt niin kauhean raskaat ole täältä Turusta Ruotsiin tai Tallinnaan, mutta enemmänkin Baltian maiden tai koko Ruotsin läpi ajaminen oli aika puuduttavaa. Ensi kerralla ollaan mietitty, että voisi panostaa Finnlinesin Saksaan menevään lauttaan. 🙂 Ihanaa reissua teille! <3

 • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, heinäkuu 2, 2018 at 15:30

  No huhhuh, aikamoinen setti teillä! Eeppinen on kyllä juuri oikea adjektiivi 😀
  Olis kiinnostavaa nähdä teidän reissusta vaikkapa kartalle piirretty reitti ja missä kaikkialla pysähtelitte.

  Sulla on muuten hauska kirjoitustyyli, tykkään. Ja hauska on myös tuo alpakka(vai laama?) kuva! 😀

  • Reply Frida Ingrid maanantai, heinäkuu 2, 2018 at 22:25

   Haha, joo, olihan tuo tosiaan aikamoinen rykäisy! 😀 Juu, itse asiassa johonkin postaukseen ajattelin rykäistä reitin mapsista tarkemmin. 🙂

   Oi, kiitos kovasti! <3 Ja alpakka oli ihana – juuri keritty ja aivan kalju, mutta niin hoopo ja hellyyttävä. 😀

 • Reply LK maanantai, heinäkuu 2, 2018 at 18:07

  Vautsi, teillä on ollut upea reissu!

  Sivumietintänä: onko kellään käsitystä, kumpikohan on ekologisesti parempi reissu, full roadtrip reissu vaiko lentokonereissu kohteeseen ja siellä auton vuokraus?

  • Reply Frida Ingrid maanantai, heinäkuu 2, 2018 at 22:46

   Kiitos, oli kyllä ihan mahtavaa! 🙂

   Mielenkiintoinen ajatus, jota itsekin juuri tällä roadtripillä pohdiskelin. 🙂 En osaa itse ainakaan sanoa. Riippuisi varmasti jonkin verran myös, että minkälaiset lennot (suorat vai välilaskulliset), minkälaisella koneella ja minne sitä lentäisi – ehkä myös jonkin verran, että minkälaisen auton kohteessa vuokraisi. Ja myös se, että roadtrip-vaihtoehdossa ajaisiko suoraa ”pääkohteeseen” vai meidän lailla siellä täällä pysähdellen ja kierrellen. Tietysti ei ole mitenkään hedelmällistä verrata kokemuspuolelta tällaista kahta esimerkkiä, koska tosiaan me nähtiin Suomen lisäksi 18 maata kuukauteen, mikä ei olisi mahdollista, jos lentäisi vain yhteen kohteeseen (tai sitten olisi sama ajaminen kuitenkin edessä). 🙂 Sitähän et siis tarkoittanutkaan, mutta haluan itsekin sivumainintana sanoa. 😀 Tosi mielenkiintoista olisi kyllä jollakin laskurilla laskea vastaavaa.

   Kuitenkin omalla kohdallani tämä oli huomattavasti ekologisempi ratkaisu kuin se, että kesäreissuvaihtoehtona olisi ollut tehdä esimerkiksi useampi lyhyempi reissu tai pidempi kiertoreissu lentäen eri maihin (varsinkin jos kohteeksi olisi valikoitunut jokin muu maanosa kuin Eurooppa). Minulla on tänä vuonna tullut ennätysvähän lentokilometrejä, sillä takana ei ole kuin kolme lentoa alkuvuonna eteläisen Afrikan reissulta (Kapkaupunki – Joburg, Joburg – Pariisi, Pariisi – Hki), ja koska sairastumisen vuoksi pääsiäisen reissun lennot sekä muut alustavat reissusuunnitelmat kevään osalta peruuntuivat.

   Tosi mielenkiintoisia juttuja ja kerro jos löydät jonkun hyvän laskurin netistä, millä voisi vastaavaa laskea! 🙂 Ehkä tavallisella hiilijalanjälkilaskurillakin pienellä säädöllä saattaisi saada jotakin osviittaa. Tietysti nuo yksinkertaiset laskurit eivät ota montaakaan muuttujaa laskuihin mukaan (esim. yksin autolla Euroopan ympäri vs. 5 ihmistä samassa autossa Euroopan ympäri).

 • Reply Sofia / Project Forever torstai, heinäkuu 5, 2018 at 11:42

  Voi hitsit miten upealta kuulostaa! Mulla on vielä isot roadtripit kokonaan kokematta, ainoastaan Islannissa on tullut ajeltua muutaman päivän reitti (eestaas). Tämä virhe täytyy ehdottomasti korjata! Syyskuussa lähdetään maailmanympärimatkalle, jolloin roadtrippailua on luvassa USAssa (Kalifornia-Arizona) ja Uudessa-Seelannissa. Itselläni on sillä tavalla ikävä tilanne, että minä olen se meidän kuski, joten kaikki mitä suunnittelen, niin joudun itse ajamaan… Se vähän vähentää villeimpien suunnitelmien tekoa! 😀

  • Reply Frida Ingrid torstai, heinäkuu 5, 2018 at 12:11

   Oli aivan supermahtava reissu! 🙂 Mutta apua, teillä on aika sairaan siistit jutut edessä – maailmanympärimatka! <3 Kelpais itsellekin! Haha, joo ymmärrän täysin jos on ainut kuski porukasta, että ihan mitään järjettömiä ajomääriä ei halua haalia… Mulla oli helppo suunnitella vähän ylipitkiäkin siirtymiä kun tiesin, että itse tuskin ajan paljoakaan 😉 Mutta kyllä roadtripeillä ajaminen/kyydissä olo on aivan eri juttu kuin tutuissa maisemissa, missä puolen tunninkin matka saattaa tuntua ikuisuuden piinalta. Roadtripillä ympäristöstä tulee niin paljon ärsykkeitä ja on vapaus pysähtyä milloin vain, jos reitti on vaikka tylsää moottoritietä.

   Ihanaa RTW-matkaa teille ja mielettömiä roadtrippailuhetkiä sinne! 🙂

 • Reply Asko Leppilampi torstai, heinäkuu 5, 2018 at 19:31

  Piti lukea juttunne osin siksikin, että aloin ihan miettiä mitä tarkoitatte tässä yhteydessä sanalla ”eeppinen” 🙂 Hyvä veto teiltä! Mutta asiaan. Onhan tuo ollut aikamoinen persusurakka. Mutta kun on selkeä tavoite mielessä ja välillä voi mitata missä mennään, niin silloin mennään. Hyvä te! Täytyypä vilkuilla nuo matkakertomuksenne läpi ja etsiä uusia vinkkejä. Lähes kaikki Euroopan maat on tullut kolutuksi, joten ehkä sieltä löytyy uusia houkuttimia? Kiitos jo ennakkoon. No, mikäs se onkaan seuraava hullutus? Hyvän matkailuelämän toivotus matkailuun hurahtaneelta apalta!

  • Reply Frida Ingrid torstai, heinäkuu 5, 2018 at 22:22

   Heheh, eeppinen oli sana mikä tuli reissusta ensimmäisenä mieleen! 😀

   Oli joo aikamoinen setti, mutta ei kyllä kertaakaan autossa ketuttanut. Niin paljon näki ja kaiken lisäksi uusia maita, niin pysyi hyvin mielenkiinto. Mutta sen sanon, etten heti uudelleen lähtisi vastaavalle tai ainakaan samalle reitille! 😀 Kyllä siinä sen verran oli ajamista!

   Nyt haluan ainakin heinäkuun olla visusti Suomessa, mutta onhan niitä toki suunnitelmia sitten sen jälkeiselle ajalle taas! 😉

   Kiitos samoin, oikein hyviä reissuelämyksiä sinnekin!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, heinäkuu 5, 2018 at 23:32

  Kuulostaa niin huipulta ❤ ihanasti kirjoitettu ja hauskoja vertauskuvia. Jään innolla odottamaan seuraavia tarinoita matkalta ?

  • Reply Frida Ingrid perjantai, heinäkuu 6, 2018 at 08:58

   Oli justiinsa sitä! <3 Kiitos suuresti! <3 Tarinoita on kyllä todellakin tulossa, mutta ongelmaksi on muodostunut se, ettei pysty kirjoittaa mistään kun pienen ajan sisällä niin paljon kohteita ja ei ole itsekään ehtinyt jäsentämään niitä kunnolla… 😀 Mutta kyllä vielä kirjoittelen!

 • Reply Elsa perjantai, heinäkuu 6, 2018 at 02:06

  Oi että kun kuullostaa ihanalta reissulta? Me ollaan kanssa ajeltu paljon ympäri Eurooppaa vanhalla 2cv rättisitikallamme, ja eihän sitä voi kuin rakastaa! Tällä hetkellä täällä Panamassa pohditaan, että uskalletaanko hylätä bussit ja lähteä uhmaamaan tätä kaaottista liikennettä roadtripin merkeissä. Pääsisi nimittäin helpommin uniikimpiin kohteisiin ja pois perinteiseltä backpackerpolulta.

  • Reply Frida Ingrid perjantai, heinäkuu 6, 2018 at 09:01

   Oli aivan mieletön! <3 Ei vitsi, kuulostaa niin huipulta! 😀 Roadtripit on kyllä parhautta, kun myös matkustusaika on antoisa osuus reissua, eikä pakollinen paha (vrt. esim. lentäminen).

   Oiii, vitsi ootte eksoottisten suunnitelmien äärellä, aaahhh! 🙂 Kelpais itellekin olla Panamassa just nyt! Ei muuta kuin hyvät roadtrippailut jos sille päälle satutte, ja jos ette, niin antoisia bussimatkoja Väli-Amerikkaan. 🙂

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti lauantai, heinäkuu 7, 2018 at 18:48

  Melkoista upeiden kohteiden tykitystä! Me ollaan vasta suunnittelun tasolla ekan tulevan Europan roadtripin kanssa. Tähän mennessä tiedetään vain, että matkan varrella juhlitaan häävieraina Toscanassa ja tarkoitus olisi posottaa autolla pitkin Eurooppaa. Siihen on kuitenkin vielä melkein vuosi aikaa ja sitä ennen on tiedossa muita reissuja. Ihanaa silti jo haaveilla etukäteen ja lukea tälläsiä inspiroivia postauksia aiheesta!

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, heinäkuu 8, 2018 at 13:20

   Oi, ihanaa reissun suunnittelua sinne! 🙂 Teidän suunnitelmat kuulostaa ihanilta!

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas lauantai, heinäkuu 7, 2018 at 19:40

  Kyllä on ollut reissu 19 maata. Siinä ihan varmasti sulattelua on kerrakseen! Ja mitä kuvia on saatu katsella. Kerrassaan upeita.

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, heinäkuu 8, 2018 at 13:21

   Aikamoinen rykäisy se tosiaan oli! 😀 Kiitos paljon, osui paljon upeita paikkoja reissun varrelle!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi torstai, heinäkuu 12, 2018 at 18:03

  Kuulostaa huikealta reissulta! Heh, nauratti tuo että teillä pelasi hienosti ajettujen kilometrien määrä/kuski. Luulen, että minä en olisi ajanut edes sitä kolmea kilometriä! 😀 😀
  Dolomiitit on kyllä ihana, huikea kokemus. Sinne uudelleen haikailen!

  • Reply Frida Ingrid torstai, heinäkuu 12, 2018 at 18:41

   Haha, no minustakin ajokilometrien jako oli ihan passeli 😀

   Doltsut on aivan sikamagee mesta. Lähtisin myös koska vain uudelleen, ja varmaan pitää joskus mennä myös talvella sinne suunnalle, jotta näkee vuoret lumen peitossa!

  Leave a Reply