Suomen suurin matkablogiyhteisö

5 + 1 ikonista paikkaa maailmalta – MENE AINAKIN NÄIHIN!

1. Brooklyn bridge, New York, USA

Harva ensikertalainen NYC:in reissullaan jättää tätä lokaatiota väliin. Silta Manhattanin saaren ja Brooklynin välillä on tuttu sadoista telkkarisarjoista ja leffoista, enkä minä itse ainakaan pettynyt paikkaan siellä ollessani. Ruuhkainen kesäiltapäivä takasi sen, että silta tursusi turisteja ja rauhallista spottia oli vaikea löytää. Katsellessa Brooklynin suunnasta kohti Manhattanin kärkeä, valtasi kropan kummallinen haikeus, sillä näky oli vain yksinkertaisesti niin surrealistisen inspiroiva kymmenine pilvenpiirtäjineen.

Ihan kauheen pahoillani olen tuolle alemman kuvan etualan äijälle kuvavalinnasta.

Vinkki! Mene Brooklyn bridgelle niin varhain aamusta kuin suinkin jaksat. Tällöin sillan näkymät saa parhaimmassa tapauksessa omia aivan itselleen. Mikäli kuitenkin menet keskellä päivää, muista varoa paikallisia pyöräilijöitä – he ajavat todella kovaa ja ovat kurkkuaan myöden täynnä pyöräkaistalla hönöttäviä turisteja!

Lue täältä New Yorkin tunnelmia ja miksi katusoittaja sai minut siellä itkemään.

2. Shibuyan risteys, Tokio, Japani

Jos haluat kunnon maistiaisen Tokion ihmisvilinistä, lähde ylittämään kuuluisaa Shibuyan risteystä pahimpaan ruuhka-aikaan, kun yhden vihreän valon aikana 2500 ihmistä kävelee halki risteyksen. Tunne on huikea, sillä voimakkaampaa muurahaisoloa on vaikeampi tältä pallolta metsästää – risteyksen läpi kävellessä mieleen iskostuu voimakkaasti se fakta, kuinka pieni osa itse sitä on tätä planeettaa.

Vinkki! Kapua yläilmakuvia varten risteyksen reunalla olevaan Starbucksiin, tai vaihtoehtoisesti toisella puolella risteystä olevaan Shibuyan metroaseman toiseen kerrokseen. Näistä lokaatioista ihmismassan näkee korkeammalta. Muista myös, että japanilaiset vahvasti epäarvostavat kuvien ottamista ihmisistä ilman lupaa, jonka vuoksi pyri ottamaan valokuvat mahdollisimman yleisesti, eikä ketään yksityishenkilöä tarkkaan kuvaten.

Lue kaikki Japanista täältä, ja esimerkiksi avaruusmatkastani tokiolaisessa kapselihotellissa täältä.

3. Lion’s head, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Kapkaupunki ei ole suomalaisille kovinkaan suosittu matkakohde, vaikka sen todellakin pitäisi olla aivan jokaisen ihmisen matkustuslistalla – valehtelematta Kapkaupunki on tämän maailman hienoin paikka. Kaupungin yksi suosituimpia nähtävyyksiä on Lion’s head- vuori, jonka päälle pääsee kipuamaan noin puolessatoista tunnissa kivikkoista patikointireittiä pitkin. Näkymät ovat huikeat Leijonanpään päältä, ja itse asiassa siellä ensikertaa me huokaistiin yhteen ääneen, että joskus me vielä asutaan täällä, Kapkaupungissa.

Vinkki! Suuntaa Lion’s headille aikaisin aamusta, niin vältät ruuhkan ainakin menosuuntaan. Varaa myös kunnon patikointikengät, vettä ja välipalaa mukaan, sillä Kapkaupungin auringon alla patikointireitillä tulee todellakin kuuma. Älä myöskään ruoki Lion’s headin päällä eläviä isokokoisen hamsterin näköisiä dassieita, sillä söpöstä ulkonäöstään huolimatta ne voivat purra ihmistä ilmeisen helpostikin!

Lue Kapkaupungin liepeillä tekemästämme viininmaistelureissusta täältä, täältä Kapkaupunki-unelmistani ja täältä siitä hetkestä, kun tajusin, että oikeasti voisin asua Kapkaupungissa.

4. Angkorin temppelit, Siem Reap, Kambodza

Siitä tulee keväällä jo neljä vuotta kun itse kiipeilin Angkorin temppeleillä ihan muina indianajoneseina. Yli tuhannen temppeliraunion seasta löysi helposti sellaisia kolkkia, joissa sai ihmetellä sitä kaikkea aivan omassa ylhäisyydessään ilman tuhansia ilmatilassa heiluvia selfiekeppejä. Varmasti nykyäänkin se on vielä mahdollista, mutta jo tuolloin turisteja oli päätemppeleillä järkyttävä määrä. Kaikesta huolimatta Angkoria ei voi jättää väliin, mikäli Kambodzassa matkustaa!

Vinkki! Varaudu tutkimaan temppeleitä kolmen koon muistilistan mukaan: kuski, kunnialliset vaatteet ja kunnolla vettä! Ilman tuktuk-kuskia lähettäisin temppelien tutkimusmatkalle ainoastaan ihmisen, kenestä haluaisin eroon pysyvästi – nimittäin Siem Reapissa on todella kuuma, ja hohto raunioista katoaa tolkuttoman ponnistelun vuoksi hyvin vikkelään ilman kunnon järjestelyjä (raunioilla saa kiivetä ihan riittämiin ilman pyöräilyäkin). Toinen juttu on kunnialliset vaatteet, joilla tarkoitan kahta asiaa: hyviä jalkineita, mutta myös oikeasti sitä kunniallisuutta – esimerkiksi Angkor Watin torniin ei pääse kiipeämään ilman polvien ja hartioiden peittämistä, mikä kannattaa asuvalinnassa ottaa huomioon. Vettä tuskin tarvitsee perustella!

Lue Kambodzasta lisää täältä.

5. Victoria Peak, Hongkong, Kiina

Honkkarissa päätimme viime tingassa lähteä Victoria Peakille, vaikka olimme jo ehtineet ajatella, että se jää sillä reissulla väliin. Onneksi menimme! Suukaupungin näkymä kohti satamaa tarjoaa todellakin tämän metropolin parhainta antia, ja suosittelen jokaista Honkkarin visiitillä piipahtamaan paikassa.

Vinkki! Jotkut menevät Peakille valoisaan aikaan, mutta itse suosittelen suuntaamaan sinne vasta pimeän tultua. Pilvenpiirtäjien siluetit ja utuinen satamanäkymä kimaltelevat illassa aivan eri tavoin kuin päiväsaikaan!

Katso Hongkong-tunnelmia lisää täältä.

+ Sokeritoppavuori, Rio de Janeiro, Brasilia

Aivan mieletön Rion Sokeritoppavuori, joka jäi mieleen silloin teini-ikäiselle matkaajalle. Vuosia Rion visiitistä on siis todellakin kulunut, mutta silti muistan sen huikean näkymän, mikä vuoren päältä kaupungin ylle avautui. Tuolloin 15 vuotta sitten otettuja kuvia en edes viitsinyt tähän liittää, sillä niiden julkaisemiseen ei riittäisi itsekunnioitus eikä resoluutio.

Siksi tämä vinkki on itselleni: matkusta Rio de Janeiroon mahdollisimman pian uudelleen!

Oliko tuttuja paikkoja? Mikä on sun ikonisin nähtävyys tai paikka maailmalla, minne mun pitäisi ehdottomasti mennä? 🙂


Lähde mun kanssa ikimatkalle seuraamalla mua Instagramissa nimimerkillä @fridaingridd sekä Facebookissa ja Blogit.fi– sivustolla! Näin saat uudet postaukset reaaliaikaisesti luettavaksesi! ?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Viikinky keskiviikko, elokuu 15, 2018 at 23:59

  Hei! Kaikki muut mainitut ovat jo olleet reissukartallani paitsi Shibuyan risteys. Kaikki muut ovat ns. turistirysiä paitsi tosiaan huikea Kapkaupunki. Selfiekeppimiekkailijat…
  Yksi upeimmista paikoista/alueista on Masai Mara.

  • Reply Frida Ingrid torstai, elokuu 16, 2018 at 00:11

   Joo, onhan toki suurin osa listalta aivan rysiä, mutta minusta se on asia, mihin kannattaa matkailijan tottua jos haluaa matkailla vielä tulevaisuudessakin. 🙂 Rauhalliset, vähemmän tunnetut paikat eivät ainakaan tästä enää lisäänny, vaan kaikki maailmankolkat alkavat täyttymään turisteista. Siksi en jättäisi mitään ”rysän” maineessa olevaa paikkaa omalta listaltani pois, koska myöhemmin turistimäärät tuskin laskuun päin ovat enää koskaan. 😀 Toki kyllähän sitä matkustaisi aina mielummin ennemmin ilman niitä turistilaumoja, mutta kun itsekin turisti olen niin… 😀

   Ja joo, luontoalueet ovatkin jo ihan eri listauksen arvoisia! <3 Tähän listaan pistin oikeastaan vain turistinähtävyyksiä. Itselläni huipuimpien luontokohteiden listalle pääsisi ainakin Etelä-Afrikan Kruger, Italian Dolomiitit sekä Slovenia, mutta myös Kapkaupunki. Se on todellakin mykistävän kaunis paikka! Keniaan en vielä ole ehtinyt, mutta uskon, että Masai Mara on hieno paikka! 🙂

 • Reply Terhi/Fammo matkalla sunnuntai, elokuu 19, 2018 at 23:42

  Huomaan, että arvostat näköalapaikkoja. Hienot näkymäthän noista on, Angkorista en tiedä, siellä en ole vielä käynyt. Sen sijaan huomasin, että olet postannut Guatemalasta. Minusta Tikal on hieno nähtävyys, miksei Atitlan-järvikin, vietimme siellä ikimuistoisen päivän ja puoli yötä.

  • Reply Frida Ingrid maanantai, elokuu 20, 2018 at 18:00

   Joo, näköala- ja panoramapaikat on kyllä meikäläisen suosikkeja ehdottomasti! 🙂

   Oltiin vuosi sitten Guatemalassa ja paikkana se on yksi suosikkimaistani, joissa olen ollut. Tähän listaukseen yritin kuitenkin kerätä melko spesifejä ja tunnettuja nähyävyyksiä, joten Guatemala ei päässyt nyt tällä kertaa mukaan. Itse jouduttiin jättämään aikataulusyistä Tikal väliin, mutta muuten kyllä ihastuttiin Guatemalaan maana. Atitlanjärvi on todella kaunis ja monet muut paikat ympäri maata!

 • Reply Heli / Heli voyage maanantai, elokuu 20, 2018 at 12:39

  Hauska lista! Mulla näistä käytyna vasta tuo Shibuyan risteys… Vielä siis riittää matkattavaa 🙂 Pitääkin miettiä mitkä kohteet itse nostaisin vastaavalle listalle…

  • Reply Frida Ingrid maanantai, elokuu 20, 2018 at 18:02

   Tee ihmeessä samanlainen postaus itse, omista ikonisimmista nähtävyyksistä! Olisi kiva lukea muiden vastaavia listauksia. 🙂

 • Reply Elsa/Hakunamalife tiistai, elokuu 21, 2018 at 02:28

  Kapkaupungin ihanuutta ei voi korostaa tarpeeksi❤️ Ette todellakaan ole ainoita, jotka on sinne muuttamisesta haaveilleet! Ja vitsit, kun olisi lukenut tämän postauksen päivää aiemmin, niin oltaisiin sokeritoppavuorelle kiivenneet. Nyt se jääkööt seuraavaan kertaan, oon nimittäin niin rakastunut Rioonkin, että takaisin on päästävä niin pian kuin suinkin mahdollista? Angkorin temppelit olisi myös mielenkiintoista nähdä joku päivä!

  • Reply Frida Ingrid tiistai, elokuu 21, 2018 at 10:02

   Ihan samaa mieltä! <3 Kapkaupunki on huikein paikka päällä maan! 🙂

   Oh nou, jäikö teillä Sokeritoppa välistä! Noh, ainakin on todellakin hyvä syy palata Rioon! 😀 Rio on ihana, itselläni vain tosiaan on jo puolielämää viime visiitistä, että ehkä pitäisi itsekin tehdä uusintareissu lähiaikoina. Se on vain niin kaukana ja lennot hirvittävän hintaiset, että sitten kannattaisi jo lähteä kiertämään noille samoille hoodeille kuin te ootte nyt olleet!

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas tiistai, elokuu 21, 2018 at 21:19

  Kiitos kyllä nuo mullekin kelpaisi. No New Yorkissa on käyty mutta Japani, Angor Wat, Kapkaupunki ja sokeritoppa. Listoilla ovat, joten kai joskus voi toteutuakin haaveet!

  • Reply Frida Ingrid tiistai, elokuu 21, 2018 at 21:21

   Ahh, noi kaikki sun mainitsemat on kyllä superhienoja! Tarkalleen ottaen mun kolme lempparipaikkaa maailmassa on Kapkaupunki, Tokio ja New York. 🙂 No sulla ainakin toi Angkor Wat toteutuu sit pian Kambodza + Vietnam- reissulla! 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, elokuu 22, 2018 at 11:13

  Hauska lista tosiaan 😀 Itselle tutut on Angkor Watit, joissa olenkin pyörähtänyt kaksi kertaa 😀 ..kolmatta odotellessa :p Ja Rion sokeritoppavuoret! Ja tietenkin samalla ongelmalla.. kuvia ei voi julkaista 😀 Me käytiin Brasiliassa myöskin noin 16 vuotta sitten! 😀 Tanssimatkalla 🙂 Ehkäpä joskus tosiaan uudestaan <3

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, elokuu 22, 2018 at 11:16

   Oho, Angkorilla kaksi kertaa on jo aikamoinen setti! 😀 Taidat tosiaan olla sit oikein todellinen arkeologi sisimmästäsi 😀 Mulle riitti kaksi päivää siellä, vaikka kolmanteenkin olisi ollut vielä passi ostettuna. Hieno paikka, mutta meikäläiselle vähän sellainen once in a lifetime.

   Haha, eikä! Kohtalotovereita siis 😀 Pakko lähteä Rioon kyllä mahdollisimman pian uudelleen ja ylipäätään kiertämään Brasiliaa. Kun riittäisikin kaikille haaveille aikaa ja rahaa! <3

 • Reply Eve, Jetlaggies keskiviikko, elokuu 22, 2018 at 13:46

  Veikeä lista, jolle itse lisäisin vielä muutamia vuorikohteita esim Aasian eri kolkista ja Latinalaisesta Amerikasta. Kivasti tuttuja maisemia myös omilta reissuilta, paitsi tuo Sokeritoppavuori, jonne toivottavasti reissumieli vie vielä lähitulevaisuudessa 😀 Kaikilla on oma makunsa huippumestoista, mutta siitä huolimatta tällaisiin listoihin ei koskaan kyllästy;)

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, elokuu 22, 2018 at 14:16

   No joo, tällaisesta listasta sais varmaan kilometrin mittaisen helposti! 😀 Mitä kohteita meinaat Aasiasta ja Lattareista? 🙂

   Tee sun oma lista niin pääsen näkeen sun ikonisimmat nähtävyysmestat! 😀

 • Reply Anna | Muuttolintu.com torstai, elokuu 23, 2018 at 11:14

  Oon ollut Hongkongissa kolme kertaa ja jokaikinen kerta näkymät Peakiltä on olleet smogin peitossa. Huoh, mikä tuuri. Onneksi se on paikka, mihin varmasti mennään vielä monta kertaa! Angkor löytyisi varmasti omaltakin listalta, sen verran vaikuttava paikka oli! Ja hyvät vinkit myös sinne, en ymmärrä, kuka hullu sinne lähtee pyöräilemään 🙂

  • Reply Frida Ingrid torstai, elokuu 23, 2018 at 11:18

   Eikä, oikeesti! 😮 Muistan, että toi päivä kun päätettiin lopulta lähteä Peakille, oli tosi pilvinen, ja iltaa kohden vasta kirkastui. Vähän siellä oli silti sellasta saastesumua tai mitä lienee, mutta pitänee siis olla tyytyväinen, että ylipäätään näki maisemat. 🙂 Te ehditte kyllä vielä Peakin maisemat näkemään!

   Angkor on kyllä tosi ainutlaatuinen paikka maailmassa, ja joo, kyllä kummasteltiin niitä hulluja, jotka pyörällä sompaili sieltä keskustasta joskus aamuyöllä katsomaan auringonnousua jonkun munamankelin selässä litimärkänä hiestä. Et jotenkin se dollari-pari siitä fiugesta vs. reilu 10 dollaria omasta tuktuk-kuskista tuntuu asialta, jossa säästäminen ei ole järkevää. Mutta jokainen tyylillään. 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, elokuu 23, 2018 at 13:35

  Tokio on vielä kokematta – muut paikat onkin jo tullut koluttua 🙂
  Jollain tapaa ikonisin paikka, vaikka olenkin nähnyt sen vaan kaukaa, kun en ei-muslimina kaupungin portteja lähemmäs päässyt, on Mekka Saudi-Arabiassa.
  Luonnonnähtävyyksistä Grand Canyon on kyllä huikea – samoin Iso valliriutta Australiassa. Nämä nyt näin nopeasti muistellen …

  • Reply Frida Ingrid torstai, elokuu 23, 2018 at 13:49

   Voin vain kuvitella, on varmaan niin hieno näky ollut siellä Mekan edustalla Saudeissa! 🙂 Grand Canyon kiinnostelee itseä myös todella paljon ja toivottavasti lähiaikoina pääsisi sen näkemään. Australiassa myös varmaan ikonisia paikkoja riittää!

 • Reply jonnahah / Allergic to Kiwi lauantai, elokuu 25, 2018 at 12:10

  Ootte kyllä reissanneet vaikka missä! En ole käynyt yhdessäkään listatussa paikassa, ollaan jumituttu koluamaan Eurooppaa. Mutta toisaalta olen todennut lievän angstauksen jälkeen, että miksi lähteä väkisin vaikka Aasiaan, jos Aasia nyt ei satu erityisemmin kiehtomaan tai vetämään puoleensa. Me nyt vaan ollaan tällä hetkellä eurooppalovers 🙂

  • Reply Frida Ingrid lauantai, elokuu 25, 2018 at 15:05

   Niin ja ajatella, että usein on fiilis, ettei sitä ole vielä nähnyt yhtään mitään! 😀

   Siis ei todellakaan ole mitään väärää reissailla pelkästään Euroopassa! <3 Kannattaa mennä sinne, minne sydän vie. Tosin – omasta kokemuksesta voin sanoa, että harva paikka on sellainen, jonne en haluaisi koskaan palata, vaikka kyseiset kohteet olisivat olleet alunperin sellaisia, etten olisi järin innostunut niistä ollut etukäteen. Eli joskus kannattaa antaa mahdollisuus muillekin maanosille kuin Euroopalle! 🙂 Mutta toki Euroopasta löytyy niin paljon koluttavaa, että kyllä täälläkin kelpaa reissailla! <3

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, elokuu 25, 2018 at 15:26

  Mielenkiintoinen lista (johon jokaisella on varmaan oma lisänsä yms).
  Nyt tartun epäoleellisuuksin: en itse tunne japanilaista kulttuuria juuri lainkaan, joten olin yllättynyt että siellä ei arvosteta sitä, että kuvataan henkilöitä suoraan. Tai siis noh, sitä tuskin arvostetaan koskaan, mutta olen itse omien lasten (ja koirien!) kanssa Helsingin keskustassa joutunut usein aasialaisten (toki en tiedä olivatko Japanista vai esim. Koreasta, kiinalaisia eivät ole olleet) kuvaamaksi ja he eivät ole juuri kursailleet kun ovat räpsineet kuvia lapsistani sen kummemmin kyselemättä…

  • Reply Frida Ingrid lauantai, elokuu 25, 2018 at 16:42

   Joo, tää lista oli tietysti meikäläisen matkoista ja omien preferenssien mukaisesti tehty – monella lista saattaa olla aivan eri näköinen ja itselläkin varmasti muuttuu aikojen saatossa kun listalle nousee uusia kohteita reissujen myötä. 🙂

   Mä en myöskään ole mikään Japani-ekspertti, mutta jonkin verran olen perehtynyt Japanin kulttuuriin. Ihan siis jo sen takia, että maassa on mukavampi matkailla kun tietää about mikä on jees ja mikä ehdoton nou-nou esimerkiksi ihmisten kanssa asioidessa jne. Tähän yksityishenkilöiden kuvaamiseen ilman lupaa- asiaan olen törmännyt monessa yhteydessä, mm. keskustellessani asiasta japanilaisen kaverini kanssa. Kaiken kukkuraksi juurikin tuolla Shibuyan aukiolla kävi itselleni kaikesta varovaisuudesta huolimatta niin, että paikallinen mies luuli, että kuvaan häntä (en siis kuvannut – kuvasin isoa ihmisjoukkoa, jonka edessä mies ilmeisesti seisoi) ja hän tuli kiukkuisena sanomaan minulle, että älä kuvaa häntä. Kulttuurissa, missä arvostetaan omaa tilaa ja kohteliaisuutta (ja vältetään muiden asettamista epämukaviin tilanteisiin), voisi kuvitella henkilövalokuvaamisen olevan kuvattaville vaivaannuttavaa ja tungettelevaa. Varmasti erityisesti noilla turistikeskittymillä on syytä muut paremmin huomioivaan valokuvaukseen. Mutta, kuten sanoitkin, en minäkään usko, että juuri kukaan paikallinen yhtään missään päin maailmaa tykkää joutua turistin henkilökuvattavaksi ilman luvan kysymistä. Itse arkailen muutenkin henkilökuvien ottamista, ja usein reissuilla annan kameran olla laukussa monessa tilanteessa, joissa mieli tekisi näpsiä upeita kasvokuvia paikallisista. Erityisesti varon sitä sellaisissa tilanteissa, missä vastapuolet (minä ja valokuvattava) olemme erilaisissa asemissa – tällaisesta hyvä esimerkki on jokin tilanne äärimmäisestä köyhyydestä tai vastaavasta tilanteesta, jossa kuvattava voi helposti kokea olevansa ”sirkuseläimenä” turistien kuvattavana. Vaikeita juttuja, mutta aina yritän paikasta riippumatta kysäistä lupaa kuvaan edes kehonkielellisesti, vaikkakin usein siinä vaiheessa tilanteen charmi on jo kadonnut. Mielummin niin, kuin että loukkaisi jotakuta kuvanotollaan. 🙂

   Aika inhottavaa tulla tuollalailla kuvattavaksi ilman lupaa ja erityisesti omien lapsien joutuessa siihen asemaan! Varmasti löytyy kaikista kulttuureista yksilöitä, jotka eivät hirveästi kysele kuvia ottaessaan. 🙂

 • Reply Maailman äärellä / Heidi sunnuntai, elokuu 26, 2018 at 09:34

  Upeita paikkoja, joista olen käynyt vain Brooklynin sillalla. Mutta se tosiaan oli elämys, niin kuin koko New York joulun aikaan (ehkä erityisesti siksi, että ekalla New Yorkin reissulla mentiin siellä naimisiin).
  Hong Kongissa painoi jo reissuväsymys niin, että Viktoria Peak jäi väliin. Ehkä ensi kerralla. Tosin nykyään tulee valittua enimmäkseen luontokohteita, joten saas nähdä, milloin seuraavan kerran suurkaupunkiin. Tosin Kapkaupunkiin minäkin haluan päästä ja yhdistää reissuun sitten safarin.

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, elokuu 26, 2018 at 15:09

   Oi että, NYC joulun alla olis kyllä itselläkin toivelistalla! 🙂 Varmaan niin tunnelmallista siellä – kuten kaikkina muinakin vuodenaikoina, loppusyksykin voisi olla aika tunnelmantäyteinen!

   Ehdottomasti suosittelen kyllä Victoria Peakia sitten ensi kerralla Honkkarissa ollessa! Ja Hongkongin saarilta löytyy upeita luontospotteja ja haikkaustraileja, joille meillä ei riittänyt aika itse Honkkarissa ollessa. Joten aina ei ole suurkaupunki pelkkää kaaosta ja melskettä! 🙂 Sama homma Kapkaupungin kanssa, että vaikka se suhteellisen iso kaupunki on myös, on se ympäröitynä niin hienolla luonnolla, että siellä on helppo yhdistää niin kaupunkijutut kuin ranta- ja luontoelämä. Me oltiin Etelä-Afrikan reissulla myös safarilla, tosin Krugerissa, mikä on Johannesburgista viitisen tuntia pohjoiseen autolla. Krugeria voin kyllä suositella lämmöllä sen omatoimimahdollisuuden puolesta – käsittääkseni Kapin ympärillä olevia safaripaikkoja ei voi lähteä katselemaan omatoimisesti, vaan ainoastaan opastetulla reitillä. Etelä-Afrikka on kaiken kaikkiaan niin upea paikka! <3

  Leave a Reply