Suomen suurin matkablogiyhteisö

12 x totuus Seychelleista

Afrikan pienin valtio, Seychellit, on paratiisin maineessa oleva irrallinen saarivaltio Intian valtameressä, ja se koostuu yli sadasta saaresta, joista reilu 30 on asutettuja. Tunnetuimmat saarista ovat Mahé, Praslin ja La Digue, joilla jokaisella vietimme aikaa Seychelleilla ollessamme. Seychellit tuntuu olevan leimaantunut matkakohteena tietyn tyyppiseksi, joten päätin vastata muutamiin yleisimpiin väittämiin oman kokemukseni perusteella. Tsekkaa totta vai tarua- väittämät alta!

Seychellit – totta vai tarua

Seychelleilla on kallista. Totta. Tämä toki riippuu paljon matkaajan omista kulutustottumuksista ja halusta käyttää rahaa. Meidän kohdallamme, jos melko kuppainen ranskalaiset ja kalapala- illallinen maksaa 35 eurosta ylöspäin ravintolassa, puhutaan kalliista. 10 minuutin AirSeychellien menopaluulennot Mahén saarelta Praslinille maksoivat melkein 100 euroa per nenä – minusta se on kaikilla tavoin mitattuna aika kallista!

Seychellit on turistirysä. Totta ja tarua. Totta, että Seychellien yksi tärkeimmistä elinkeinoista on turismi ja turisteja saarilla todellakin on, mutta tarua siinä mielessä, että muista turisteista olisi hirveästi päänvaivaa. Me olimme melkein kaikilla rannoilla usein ainoita ihmisiä ja monesti ravintoloissakin oli aika hiljaista. Mahélla on vähiten turisteja suhteessa esimerkiksi supersuosittuun (ja pieneen!) La Digueen.

Seychelleilla ruoka on vaatimatonta. Totta. Seychelleilla söin kenties kaikista reissuistani vaatimattomammin koskaan, ikinä. Ravintoloita on muutenkin aika niukasti Mahélla ja Praslinilla, ja ruoka on hyvin mautonta. Valitettavasti myös paikallisten ruokakärryistä ostetut pöperöt olivat aika kehnoja, joten Seychelleille matkustavan on turha odottaa mitään makujen sinfoniaa ruuilta (resortit saattavat olla poikkeus tässä).

Seychelleilla menee pakostikin paljon rahaa. Tarua. Me matkustimme todella pienellä budjetilla. Löysimme sattumalta edulliset lennot Tukholmasta, valitsimme majoituksemme oikein (resorteille heitettiin hyvästit heti alkuun), vuokrattiin halvin mahdollinen auto ja söimme aika paljon itse tehtyä ruokaa tai halpaa noutosafkaa. Silti ei tuntunut, että mistään olisi jäänyt paitsi, vaikka vedettiinkin aika paljon pienemmällä budjetilla kuin todennäköisesti valtaosa muista turisteista saarella.

Seychelleilla voi nähdä jättiläiskilpikonnia. Totta. Mutta, kuten aina eläinturismin ollessa kyseessä, on syytä perehtyä aiheeseen perusteellisesti ennen minkäänlaiseen eläinaktiviteettiin osallistumista. Myös hyvä vinkki, joka pätee aina ääritapauksiin, on, että turistin ei pitäisi osallistua mihinkään, missä villieläimiä kosketaan (Seychelleilla ainakin joissakin kilpparifarmeista jengin annetaan istua kilpikonnien päällä. Äly hoi ja niin edelleen!). Ainakaan kolmella pääsaarella kilppareita ei voi tavata vapaudessa. Me emme osallistuneet mihinkään kilppariekskursioon, koska emme halunneet tukea mitään sellaista, mitä saattaisimme katua myöhemmin. Bongasimme kuitenkin Airbnb-kämppämme naapurista jättikilpparin paikallisen asukkaan pihalta!

Seychellien rannat ovat upeita. Totisesti totta! Seychellien rannat ovat varmasti upeimpia, joita koskaan tai missään olen päässyt todistamaan. Rannat ovat kuin parhaimmista postikorteista, mutta vielä niitäkin aika paljon kauniimpia. Rannoista pidetään huolta ja ne ovat täysin roskattomia ja ainakin meidän ajankohtanamme joulukuussa, keskellä korkeinta sesonkia, aivan tyhjiä ihmisistä. Biitsiä Seychelleilla on niin paljon, että jokainen löytää sieltä varmasti itselleen aution rannan.

Seychelleilla käy pelkästään honeymoonereita. Tarua. Nähtiin Seychelleilla aivan kaikenlaista porukkaa pariskunnista perheisiin ja yksinmatkaajista eläkeläisiin.

Seychelleilla ei saa ruokakaupasta juuri mitään. Totta. Kaupat ovat todella vaatimattomasti varusteltuja ja mitään snorkkeligeareja ja sheivausvaahtoja ei kannata jättää kohteen päätyyn ostettavaksi. Pääasiassaan kaupoissa on pelkästään säilykkeitä, pakastevalmisruokia ja banaania.

Seychelleilla tarvitsee vuokra-auton. Totta, minun mielestäni. Erityisesti Mahén saarella liikkuminen tulee olemaan hankalaa ilman autoa, sillä paikallisbussit kulkevat heikosti ja esimerkiksi lentokenttäbussiin ei saa tuoda matkalaukkuja sisään. Lisäksi taksit ovat aika hintavia. Me päädyimme ottamaan myös Praslinilla vuokra-auton, mutta La Diguella kätevin menopeli on pyörä!

Seychelleilla ei toimi netti. Totta. Netti Seychelleilla on aivan käsittämättömän kallista kahden netintarjoajan monopolin vuoksi, ja me aina ostimme paikallisia prepaid-kortteja, jotka olivat hullun hintaisia. Nekin toimivat vain tietyissä pisteissä, mihin on asennettu niiden yhteysasema. Resorteissa tietysti on netti, mutta ei suinkaan rajaton kaikissa niissäkään. Älä siis kuvittele tekeväsi esimerkiksi töitä koneella Seychellien lomasi aikana.

Seychellit on turvallinen kohde. Totta. Kaikki kohtaamamme ihmiset olivat todella ystävällisiä ja avuliaita. Tosin yksin kulkiessani sain kyllä aika paljon huutelua – ja todella härskiä sellaista – osakseni, jonka lisäksi liikenteessä saa olla pimeällä ajellessaan varuillaan. Pääsääntöisesti tiet ovat hyväkuntoisia, mutta esimerkiksi vesivalliin voi pimeän tullen ihan sukkelastikin ajaa, sillä liikenne on hurjaa ja ihmiset pitävät kaasun pohjassa hyvin pitkälti mutkasta riippumatta. Seychelleilla liikenne on vasemmanpuoleista, ja pari kertaa kiljuttiinkin autossa, kun yhtäkkiä tajuttiin vastaantulevan auton perusteella, että ollaan käännytty risteyksessä oikealle kaistalle vasemman sijaan. Paikalliset ovat kyllä tottuneet tähän turistien sekoiluun!

Seychellit on monipuolinen matkakohde. Tarua. Maailmasta löytyy monia paikkoja, joissa on mahdollista nauttia ikivanhasta arkkitehtuurista, hyvästä ruuasta ja kauniista rannoista samalla kertaa – Seychelleilla kuitenkin vain niistä rannoista. Mahén saaren pääkaupungin keskusta on kuin paluu jonnekin 80-luvun lopulle muovilelukauppoineen ja auringonkellastuttamine fashion-mainoksineen. Silti todettakoon, että meillä ei tullut missään vaiheessa tylsää tuon pariviikkoisen aikana – Seychellien luonto ja rannat ovat niin upeita nähtävyyksiä itsessään!

Oletko jo ehtinyt käymään Seychelleilla ja mitä mieltä olet ylläolevista väittämistä? Jos Seychellit on vielä toistaiseksi to do- listalla, löytyykö sieltä kiinnostusta tarkempaan Seychellien vinkki- tai budjettimatkapostaukseen? Jätä kommenttia alle! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply traveldreamer17 tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 20:48

  En ole Seychelleillä käynyt, mutta se kyllä kiinnostaa. Etenkin budjettipostaus olisi tervetullut.
  Mun vanhemmat olivat Seychelleillä kolmen muun tuttavapariskunnan kanssa ja yhden näistä pariskunnista mies hukkui lähdettyään yksin snorklaamaan. En siksi ole vanhemmiltani paljon paikasta kysellyt, kun se tuo heille mieleen niin ikäviä muistoja.

  • Reply Frida Ingrid tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 21:09

   Aivan kauheaa tuo, mitä tapahtui vanhempiesi ystävälle! Ihan hirveää 🙁 Varmasti ei tee mieli heidän muistella matkaansa. Joillakin rannoilla erityisesti La Diguella oli kyllä aivan järjettömät aallot ja kova merenimu, enkä itse uskaltanut niillä rannoilla edes kahlailemaan, niin voimakas meri tuntui olevan.

   Kiitos kommentista silti, ja pistän korvan taakse budjettipostauksen 🙂

 • Reply Piyya tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 21:26

  Sinun Seychellien kuvat saavat kyllä haaveilemaan omasta matkast sinne. Ystäväni oli siellä tässä talvella, viihtyivät hyvin miehensä kanssa ja kehuivat kovasti, mutta heidän kuvansa kuvasivat paremmin kertomasi ?
  Heidän kuvien perusteella olin jo heivannut kohteen unelmalostaltani, sun kuvat nosti sen takaisin listalle.

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 09:09

   Okei! 😀 No, mä en voi kyllä muuta kuin suositella jos paratiisirantoja etsii lomalleen! 🙂 Kiva jos se välittyi myös postauksesta!

   Kiitos kommentista!

 • Reply Asko Leppilampi tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 22:21

  Kiitos! On haavelistalla emmekä vielä ole saaneet hommaa toteutumaan. Ehkä tuon postauksesi jälkeen nostan sen taas listalle. Näyttää todella upealta.

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 09:09

   Kiitos Asko! 🙂 Kannattaa kyllä käydä kurkkaamassa Seychellit, jos paratiisirantoja etsii. Niihin ei ainakaan pety! 🙂

   Kiitos kommentista!

 • Reply Anni keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 09:28

  Hmm, mielenkiintoista! Mun kuva Seychelleista ainakin muuttui tämän teidän postauksen myötä. Ja pitäähän noita paratiisimaisemia päästä itekin todistamaan joskus <3 Ja täältä sai jo loistavat vinkit reissun suunnitteluun!

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 12:26

   Jeeee! Huippua! 🙂 Kyllä mulla iski itsellänikin kuvia selatessa sellanen kaipuu, että pakko se on vielä joskus mennä uudelleen Seychelleille!

   Kiitos kommentista! 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 14:04

  Vitsi miten hyvä juttu! 🙂 Tällasta kaipailinkin joltain Seychelleillä käyneeltä. En ajatellutkaan, että tuolla voisi tosiaan yöpyä vaikka Airbnb asunnoissa.. välillä kun niitä halpoja lentoja on tosiaan tullut eteen netissä 😀

  • Reply Frida Ingrid keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 14:37

   Tattista! 🙂 Ajattelin vääntää vielä jonkinlaisen vinkki/budjettipostauksen Seikkareilta, niin kannattaa sieltä ottaa loputkin konkreettiset vinkit talteen. Seychelleille on kyllä tosiaan ihan tosi edukkaita lentoja aika useinkin tarjolla! Pitäiskö itsekin lähteä uudelleen… 😀

 • Reply Coco de mer keskiviikko, huhtikuu 25, 2018 at 19:44

  Me teimme Seychelleille saarihyppelyn 11/2015. Lensimme Helsinki-Abu Dhabi-Mahe. Mahelle päästyämme jatkoimme välittömästi matkaa lautalla Praslinille. Tsekatkaa Cat cocos, kohtuu hintaisia lauttayhteyksiä, siistit lautat. Praslinilla olimme 5 pv. Praslinilta siirryimme lautalla La Diguelle, jossa olimme 5 pv. La Diguelta palasimme lautalla Maheen, siellä 3 pv.

  + hienot rannat
  + La Digue oli ihana, pieni saari, meidän suosikkimme
  + Ystävällisiä ihmisiä
  + kohtuuhintaiset majoitukset self catering -tyyppisissä paikoissa
  – ei häävi ravintolatarjonta
  – hullu liikenne, kapeat tiet
  – melko vaatimattomat snorklausolosuhteet, amatöörimäisiä snorklausretkiä (snorklaat oman onnesi nojassa, opas tuli veteen siksi aikaa, että kävi repimässä jostain kilpikonnan näytille – törkeää)
  – Praslinin Bob Marley -kulttuuri, pössyttely näkyi katukuvassa liikaa
  – ilmaista wifiä ei juurikaan missään. Ei lomalla olisi tarvinnut netissä istua, mutta olisi kiva lähettää kotiin kuvia.

  Meille Seychellit oli kerran elämässä kohde. Mielenkiintoinen, mutta emme aio palata sinne.

  • Reply Frida Ingrid torstai, huhtikuu 26, 2018 at 11:31

   Kiitos kommentista! Juu, Cat Cocos tsekattiin, mutta sadekaudella itseäni ei meripelkoisena saa useamman tunnin merimatkalle mitenkään vapaaehtoisesti jos toinen matkustusmuoto on mahdollinen. 🙂 Seychellit on kyllä hieno paikka!

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 18:33

  Seychellit ovat olleet kiinnostuksen kohteena pitkään. Ilman muuta on mielenkiintoista kuulla teidän ratkaisuista reissun majoituksen ym suhteen.

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 18:58

   Kiva kuulla! 🙂 Jonkun vinkki- ja budjettisetin pistän tässä lähiaikoina ilmoille!

   Kiitos kommentista! 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 19:30

  Valitsimme tavaksi tutustua Intian valtameren saariin, myös Seychelleihin, risteilyn, sillä emme tapaa välittää rantaelämästä ja tiesimme etenkin Seychellit kalliiksi kohteeksi, jos haluaa asua ja syödä siedettävästi.
  Monien väittämiesi kanssa olen samaa mieltä vietettyämme saarilla 2½ päivää, mutta väittäisin kyllä, että muutakin löytyy kuin rantoja, esimerkiksi sademetsää Praslinilla ja kyllä La Diguen elämäntapaa voisi melkein jo kulttuuriksikin väittää. Ja kyllähän Maheltakin jonkin verran vanhaa historiaa – siis kulttuuria löytyy, kunhan lähtee pois niiltä rannoilta 🙂
  Meriharakan juttuja Seychelleiltä voi halutessaan käydä lukemassa täältä:
  http://meriharakka.net/tag/seychellit/

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 19:46

   Risteily on varmaan ollut teille erinomainen valinta! 🙂 Vähän tarkoituksella pyöristin mutkia ilmaisussani, ettei muuta löydy kuin rantoja. Korostin kuitenkin myös luonnon kauneutta postauksessa, ja luonto rantoineen onkin se, mitä Seychelleilla on pääasiassaan tarjottavana.

   Totta kai Seychelleilta löytyy kulttuuria siinä missä muualtakin, ihan kaikilta saarilta: Seychellien kulttuuri. Ja olet oikeassa, että onhan Mahen keskustassa jotakin nähtävää ja historiaa, esimerkiksi hieno hindutemppeli. Tuskin monikaan kuitenkaan sitä temppeliä varten Seychelleille matkustaisi, kuten monille muille ikonisille monumenteille matkustetaan sen monumentin vuoksi (vrt. esim. Angkor Kambodzassa). 🙂 Monipuoliseksi kohteeksi tuo temppeli ei ainakaan minulle henkilökohtaisesti tee Seychelleja.

   Me olimme Mahén saarella viikon verran, ja muilla saarilla vielä toisen mokoman, joten tuli kyllä tehtyä muutakin kuin poltettua nahkaansa rannoilla. Minusta se oli Seychelleilla jo itsessään nähtävyys, ettei oikein mitään (muuta kuin luontoa ja rantoja) nähtävää ollut. Tietysti aivan ihana leppoinen tunnelma siihen päälle. Ja kuten sanottua, luonto oli niin upeaa, ettei sitä edes kaivannut mitään muuta. 🙂

   Kiitos kommentista!

 • Reply Sofia / Project Forever torstai, toukokuu 3, 2018 at 11:38

  Seychellit on ollut mun mielessä sellaisena ultimaattisena luksus-matkakohteena, joten en ole realistisesti edes katsellut mitä matkat sinne omatoimisena maksaisi. Tosi mielenkiintoista tietää että sinnekin pääsee myös budjetilla! Joku budjettipostaus voisi olla vielä kiva lukea teidän reissusta?

  • Reply Frida Ingrid torstai, toukokuu 3, 2018 at 11:52

   No en yhtään ihmettele, sellainen mainehan sillä vähän tuppaa olemaan! Jes, aion tehdä jonkun tiivistetyn vinkki- ja budjettipostauksen ihan lähiaikoina! 🙂

   Kiitos kommentista!

 • Reply Travelloverin Annika torstai, toukokuu 3, 2018 at 23:40

  Olipa mielenkiintoista! Osa toki kovin tuttua, mutta esimerkiksi heikohko ruokatarjonta hämmästytti. Kuvittelisi, että millä vain saarella saisi esimerkiksi hyvää kalaa. Kuvauksesi kaupoista pani naurattamaan: säilykkeitä, pakasteita ja banaaneja. 😀 Näin kiinalaisten tuovat all inclusive resortiin Malediiveille omat nuudelit, joten sitä pitäisi ehkä Seychellien tapauksessa harkita. 😀

  • Reply Frida Ingrid perjantai, toukokuu 4, 2018 at 09:24

   No näinhän sitä luulisi! 😀 Kyllä minä söin useaan otteeseen kalaa, mutta ehkä se valmistuprosessi ei ollut ihan omaan makuun monessa tapauksessa. Kreolilainen keittiö ei kulttuurihybridoitumisesta huolimatta ole mielestäni ruuiltaan mitään maailman monipuolisimpia. Mutta kyllä minä söin todella hyviäkin annoksia Seychellien reissun aikana! 🙂

   Haha, todellakin. Ei oikeasti huono idea! 😀 Sillä erityisesti Mahén saarella joskus metsästettiin yömyöhässä tuntikausia jotakin ravintolaa vain todetaksemme, että sitä ei enää ollut (oltiin esim. Tripadvisorista katsottu ajo-ohjeet). Siinä vaiheessa jo ne nuudelit olisi tehnyt terää! 🙂

   Kiitos kommentista! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, toukokuu 5, 2018 at 18:57

  En ole käynyt Seychelleillä vielä mutta se on kyllä ollut haaveissa. Mielenkiintoista tuo, että siellä ei ruoka ole hääppöistä kun jotenkin luulisi, että siellähän varmaan tarjoillaan ihania merenantimia. Kiva kuulla, että siellä on turvallista ja rannat oli puhtaita. Tuo kilppareiden rääkkääminen on kyllä surullista. Niitä on kiva nähdä mutta ihan vapaana luonnossa kiitos.

  • Reply Frida Ingrid sunnuntai, toukokuu 6, 2018 at 10:30

   Niin, söin kyllä kalaa siellä, eikä ne annokset olleet kovin erityisiä. Hummeria ja muuta sieltä varmasti saa myös, jos vain on halua maksaa aika sievoisesti 😉 Mutta siis lisähuomautuksena todettava, että söin myös hyvää ruokaa Seychelleilla, että kaikki ei ole huonoa! 🙂

   Joo, nuo kilpparijutut oli aika surullisia. 🙁 En halunnut osallistua mihinkään, mistä en olisi voinut mennä takuuseen. Ajattelen lisäksi niin, että ei minulla ole mitään oikeutta nähdä villieläimiä jos en niitä vapaudessa pysty näkemään, kuten sinäkin totesit. 🙂

   Kiitos kommentistasi! 🙂

  Leave a Reply