Yleinen

Vinkkejä ketogeenisen ruokavalion noudattamiseen

tiistai, 19 tammikuun, 2021
Ketogeeninen ruoka

Kirjoitin aikaisemmin blogipostauksen ketogeenisen ruokavalion noudattamisesta Thaimaan matkalla, jonka johdosta sain useita kysymyksiä aiheeseen liittyen Facebookin kautta.

Vaikka aihe ei liity suoranaisesti matkailuun, ajattelin että voisin rikkoa blogini hiljaiselon ja jakaa muutamia vinkkejä aiheesta kiinnostuneille.

Tutustu ketogeeniseen ruokavalioon hyvin ennen aloittamista

Ketogeeniseen ruokavalioon tutustuminen

Hae riittävästä tietoa ketogeenisestä ruokavaliosta ennen sen aloittamista. kuva unspash

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ketogeeninen ruokavalio on useille erittäin haastava toteuttaa ja aivan liian moni aloittelija tekee useita virheitä, jotka johtavat epäonnistumiseen.

Tutustu tarkasti mitä saat syödä ja mitä et. Sen lisäksi, että ajattelet vain sallittuja raaka-aineita, selvitä myös mitä voit tai haluat syödä esimerkiksi ravintolassa.

Sallituista raaka-aineista kannattaa kokkailla jo ennen varsinaisen ruokavalion aloittamista, näin varmistat, että hallussa on jo mieluinen resepti.

Oma mielipiteeni on se, ettei valmennuksista välttämättä kannata maksaa, netistä löytyy englanniksi hurjasti tietoa täysin maksutta. Suomeksi ketogeenisestä ruokavaliosta on tarjolla reilusti tietoa ainakin kohtiterveyttä.fi -sivustolla.

Laske kalorit sekä seuraa painoa

Moni ajattelee kaloreiden laskemisen ja painon seuraamisen olevan täyttä humpuukia. Tämä johtaa ketogeenistä ruokavaliota noudattavalla usein siihen, että hiilihydraatteja tulee syötyä aivan liikaa, jolloin keho ei pysy tavoitellussa ketoosi tilassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse kirjaan kalorini aina puhelimen muistioon, josta myöhemmin siirrän ne tarvittaessa Excel taulukkoon tarkempaa analysointia varten.

Jos tavoitteena on painon pudotus, kannattaa puntarilla käydä ehdottomasti vähintään viikoittain. Ja lomahan ei ole syy olla punnitsematta painoaan, esimerkiksi Thaimaasta löytyy lähes aina puntarit 7/11 kioskien sisäänkäynniltä.

Muista tarvittava nesteytys

Vesipullo

Muista riittävä nesteytys kuva unspash

Ketogeenistä ruokavaliota noudattava kuluttaa tyypillisesti huomattavasti enemmän nesteitä. Veden kulutusta olisi siis hyvä lisätä (ja seurata).

Riittävä veden juominen on tärkeää, vaikket noudattaisikaan mitään erityistä ruokavaliota. Erityisesti eksoottisissa matkakohteissa moni unohtaa nauttia tarpeeksi nesteitä.

Älä unohda voimaharjoittelua

Pelkkä ketogeeninen ruokavalio laihduttaa, mutta yllättävän monilla katoaa samalla myös paljon lihaksia.

Suosittelen jokaiselle edes jonkinlaista voimaharjoittelua, näin lihakset kasvavat tai vähintäänkin pysyvät ja laihduttajat saattavat polttaa rasvaa entistä tehokkaammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Voimaharjoittelulla tarkoitan nimenomaan kuntosalille suuntaamista ja raskaiden painojen nostamista, en kuntopyörää, juoksemista tai muuta aerobista liikuntaa.

Aloittelijoille suosittelen aina oikeaoppisen tekniikan harjoittelua ja voiman treenaamista lihaskasvun sijaan. Tämä tarkoittaa alhaisempia toistoalueita (4-8) raskailla painoilla korkean intensiteetin sijaan.

Matkalla kannattaa herkutella

Thaimaalainen keto ruoka

Matkaillessa kannattaa kokeilla paikallisia ruoka. kuva unspash

Olen tullut siihen tulokseen, että matkalla kannattaa ehdottomasti antaa itselleen vapauksia ja laittaa ketogeeninen ruokavalio paussille.

Itseä ainakin saattaisi harmittaa myöhemmin, jos en ole tiukan ruokavalioni takia viitsinyt maistella eksoottisia paikallisia herkkuja. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että niitä herkkuja tulisi syödä liikaa.

”CheatDay” -huijauspäivät ovat sallittuja ja joillekin jopa suotavia, näin motivaatio ruokavalion noudattamiseen pysyy korkealla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ketogeeninen ruokavalio ei sovi kaikille

Mielestäni ketogeenisen ruokavalion hyötyjä hehkutetaan aivan liikaa. Ketogeeninen ruokavalio ei todellakaan sovi jokaiselle.

Esimerkkinä tästä Iltalehti kirjoitti aikaisemmin artikkelin Maaritista jolle ketogeeninen ruokavalio aiheutti sietämättömiä kipuja.

Kehotan aloittamaan rauhallisesti ja kuunnellen omaa kehoa, jos ruokavalio ei sovi sinulle, se kannattaa ehdottomasti lopettaa.

Mitä jos ketogeeninen ruokavalio ei sovi?

Riittävä uni on tärkeää

Riittävä uni on lähes yhtä tärkeä kuin ruokavalio. kuva unspash

Joidenkin ”keto uskovaisten” mielestä vähähiilihydraattinen ruokavalio on ainut tapa saavuttaa merkittävät terveyshyödyt ja pysyvä elämäntapamuutos.

Omasta kokemuksesta väitän tämän olevan täyttä puppua. Vaikka ketogeenisellä ruokavaliolla on paljon terveyshyötyjä, on se todellisuudessa taas väliaikainen ”muotidieetti”

Kehotan pelkkien hiilihydraattien vähentämisen sijaan keskittymään ”isoon kuvaan” ja pohtimaan huonoja elintapoja. Meille monilla jo pelkästään paremmat yönunet ja pelkän sokerin vähentäminen tuo rutkasti enemmän energiaa.

Myös Alkoholi kannattaa jättää pois ruokavaliosta, Aiheesta kannattaa lukea tuore Ilta Sanomien kirjoitus Nita Jalavan elämäntapamuutoksesta.

Omia kuulumisia

Tuntuu että tämä blogiprojekti oli pienoinen floppi, aikaa ei valitettavasti ole juuri nyt riittänyt (eikä välttämättä kiinnostustakaan ole ollut).

Valmistelen parhaillaan jo seuraavaa Thaimaa aiheista kirjoitusta. Pahoittelen, jos tämä aihe ei aivan liittynyt matkailuun, toivon tämän kuitenkin tuovan jotain eloa blogiini.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply