Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sri Lanka: Wild Elephant Safari at Uda Walawe National Park

Sri Lankaan matkustaessani halusin vierailla vähintään yhdessä kansallispuistossa ja hartaana toiveena oli nähdä villinorsuja! Maan tunnetuimmat kansallispuistot Yala ja Udawalawe ovat suosituimmat kohteet norsujen bongailuun, itse päädyin jälkimmäiseen. Uda Walawen kansallispuistossa vaeltelee noin 500 villinorsua, niitä nähdään siis lähes 100% varmuudella! Kyseinen puisto oli myös kätevästi omalla matkustusreitillä. Tutkin etukäteen tarkkaan eri vaihtoehdot, sillä halusin nähdä näitä lempeitä jättiläisiä nimenomaan villinä omassa luontaisessa ympäristössään enkä missään nimessä halunnut enkä koskaan halua tukea eläinten hyväksikäyttöä.

Pinnawalan norsujen orpokoti oli alkuun yksi vahva vaihtoehto kohteeksi, se mainittiin myös Lonely Planet -opaskirjassa. Googletin kuitenkin vielä lisätietoa paikasta ja löysinkin suhteellisen ikävää infoa. Kohde on houkutellut turisteja jo pidempään, joten ahneus on nostanut päätään ja nyt norsujen hyvinvoinnin kustannuksella halutaan lyödä rahoiksi. Norsuja pidetään kahleissa, jolloin turistit voivat halutessaan ottaa kuvan niiden kanssa. Norsujen uintihetki joessa on yksi kuvatuimpia ja suositumpia juttuja Pinnawalassa, mutta eläimet pidetään kahlittuina myös joessa. Pari kaveriani olivat käyneet paikan päällä ja eläinrakkaina ihmisinä kestäneet kaiken kaikkiaan viisi minuuttia. He olivat nähneet kahlitut ja ahdistuneet norsut, myös sen miten hoitajat olivat lyöneet niitä kepillä. Jättäkää siis suosiolla Pinnawalan ”orpokoti” välistä ja suunnatkaa joihinkin Sri Lankan monista luonnonpuistoista.

/ / / When traveling to Sri Lanka, I wanted to visit at least in one of of all those beautiful national parks and I was really hoping to spot some wild elephants. The most popular national parks for elephants safaris are Yala and Uda Walawe. These parks have such a large population of elephants, that it’s nearly guaranteed to see them. I chose to visit Uda Walawe, because it was pretty much right on my planned travel route. I googled a lot of information in advance, because I wanted to be sure to see wild elephants in their natural habitat and I never want to be supporting animal exploitation.

Pinnawala Elephant Sanctuary was one strong option for me in the beginning, it was mentioned in Lonely Planet as well. After a quick google search, I found a lot of sad information about it. According to many sources, some kind of animal exploitation is happening in Pinnawala. They are keeping the elephants chained for tourists to take photos. My friends were visiting the sanctuary and they said they were only able to stay 5 minutes. They saw the chained and anxious elephants and their caretakers hitting them with sticks. So if you wish to see wild elephants, I recommend to skip Pinnawala Sanctuary and head straight to one of the national parks.

On my way to Wellawaya

Walk to the waterfall

Then a lunch break.

After some food we were heading towards Uda Walawe, but had a quick stop at this beautiful outdoor temple.

While driving we already saw few elephants on the side of the road. This one and only fence is there to keep them away from highway, otherwise they have 350km2 to roam freely.Oon muutaman kerran aiemminkin kirjoitellut fiksusta turismista. Jokaisen matkustelijan on hyvä miettiä omien valintojensa vastuullisuutta, erityisesti villieläinten ja luonnon kanssa. Pyri aina jättämään jälkeesi mahdollisimman pienet jalanjäljet. Olin viime talven Thaimaassa sukelluskoululla töissä, vedin snorklausretkiä päivittäin. Preppasin mun retkille osallistuvia mahdollisimman hyvin etukäteen siitä mitä saa ja ei saa tehdä, mutta ihmiset tekivät välillä juurikin sitä mitä pyysin välttämään. Usein selityksenä oli se, että eihän se nyt haittaa jos yksi ihminen koskee koralliin tai kilpikonnaan. Niin. Ei se yksi ihminen, mutta kun päivässä jossain luonnonkohteessa vierailee satoja ja satoja matkailijoita, ja kaikki ajattelevat samalla tavalla. Pienistä puroista syntyy iso joki. Muista myös se, että vaikka paikalliset sanovat jonkun olevan ok, se ei todellakaan aina tarkoita sen olevan ok.

/ / / I’ve written about responsible tourism couple of times before. I think every traveller should think about their travel choices, especially with wild animals and nature. Try always leave the smallest possible footprints behind. Last winter I worked in a diving school in Thailand, running tours. I was always doing a lot of prepping for the people attending to my tours, I explained what is ok to do and what is not. Still there would very often be someone doing exactly what I said will be harmful for the nature. Usually their explanation was something like: ”It won’t hurt if one person touches the coral or turtles?” Yeah maybe not if it would be just that one. But there could be hundreds of tourists visiting one spot in a day, and imagine when they all think the same way. So respect the nature and animals, watch, admire, take photos, but don’t touch or harass the animals. Also remember that even if a local says something is okey to do, it definitely doesn’t always mean it’s okey to do.

Safari starts!

First elephants spotted!

Mutta takaisin iloisempiin asioihin eli todella onnistuneeseen safarikokemukseen! Ellasta Uda Walaween pääsee helposti bussilla (yksi vaihto Wellawayassa), matka kestää yhteensä noin kolme-neljä tuntia ja on lähes ilmaista, 75-100 rupiaa. Vaihtobussi oli Wellawayassa valmiina odottamassa, mutta itse päätin pitää pienen tauon ja päädyinkin lopulta ottamaan kuskin Wellawayasta Uda Walaween. Se maksoi muistaakseni 4000 rupiaa eli noin 20 euroa. Kuskina toimi todella mukava Bindu, joka vei mut myös matkan varrella sijaitsevalle pienelle vesiputoukselle sekä kauniiseen buddhatemppeliin. Jossain kohtaa kysyin voitaisiinko napata lounasta jostain, niin Bindu kutsui mut syömään hänen serkkunsa luo!

/ / / Back to the happier things, which was successful elephant safari! So I chose to go to Uda Walawe National Park and now I had to get there from Ella. It was very easy to go there by bus, you just change once in Wellawaya. The whole route will take roughly 3-4 hours and it’s pretty much free (75-100 rupees). I actually skipped the second bus to have a little break in Wellawaya and ended up taking a driver from there. My driver was super friendly guy called Bindu and he was driving me to Uda Walawe for 4000 rupees (around 20 euros), we also stopped for a beautiful waterfall and buddhist outdoor temple on they way. At one point I asked if we could stop for lunch, and he invited me to his cousins house for curry. It was super delicious and they were all so friendly!

Iltapäivästä saavuin mun majoitukseen ja otin loppuillan vain rennosti, safarin vuoro oli seuraavana päivänä. Uda Walawen kansallispuisto on auki aamukuudesta iltakuuteen ja voit valita aamuretken tai iltaretken. Itse valitsin aamun sillä halusin jatkaa matkaa iltapäivällä. Majoituksessani monet suosittelivat muutenkin juuri aamuretkeä, silloin kuulemma eläimet ovat aktiivisimmillaan. Puistoon pääsee vain jeepeillä, joista ei saa poistua kansallispuiston alueella. Pientä taustatyötä tehtyäni, varasin safarin majoitukseni kautta (Eagle Safari Bungalows). Hinta oli 5500 rupiaa (noin 28-30 euroa), ja hintaan kuului jeepin ja oppaan lisäksi kansallispuiston sisäänpääsymaksu (3500 rupiaa). Monet matkanjärjestäjät ottivat pelkästä jeepistä 5500 (max 6 ihmistä) ja siihen päälle piti vielä maksaa sisäänpääsymaksun.

Jeeppi tuli hakemaan suoraan majoituksesta puoli kuudelta ja auringonnousun aikaan saavuttiin kansallispuiston sisäänkäynnille. Jaoin jeepin australialaisen pariskunnan kanssa. Kuski hoiti sisäänpääsymaksut ja päästiin heti matkaan. Vaikka jeeppejä olikin kymmenittäin, puistossa oli kaikille hyvin tilaa. Bongattiin ekat norsut vartin päästä ja senkin jälkeen norsulaumoja tuli vastaan tasaiseen tahtiin. Upeat villinorsut olivat lähes kosketusetäisyydellä meistä! Bongattiin myös riikinkukkoja ja muita lintuja, vesibuffaloita, peuroja ja krokotiilejä. Hei kuka teistä muuten tiesi, että riikinkukot osaa lentää? Mä en tiennyt haha! Meidän opas oli todella asiantunteva ja kertoi kaikenlaista faktaa eläimistä, lähinnä lukuisista eri lintulajeista. Mua ei tosin hirveästi linnut kiinnostaneet, eikä myöskään tätä toista likkaa. Naurettiin vaan joka kerta kun opas ojensi meille innoissaan linnuista kertovaa kirjaa ja yritettiin molemmat parhaamme mukaan näyttää kiinnostuneilta haha! Kaiken kaikkiaan norsusafari oli upea kokemus, neljä tuntia meni ihan hujauksessa.

/ / / I arrived to Uda Walawe in the noon and rest of the night I just relaxed, since I was about to go to early morning safari. Uda Walawe National Park is open from 6am to 6pm, and you can choose to go there in the morning or afternoon. The morning was recommended, because the animals are more active. You can only access the park with jeeps, and you need to have a guide. I did some research and ended up booking my safari  from my stay (Eagle Safari Bungalows). The price was 5500 rupees (around 28-30 euros) and it included a jeep, a guide and park entrance fee (3500 rupees). Lot of the tour guides took 5500 rupees only from the jeep and then entry fee would be on top of that.

We got picked up from our accommodation 5.30am and we reached the park at sunrise. Our driver took care of everything and we entered the park. There was dozens of jeeps, but in the park it didn’t feel crowded. We spotted our first elephants after 15 minutes, and after they just kept coming. The elephants were so close we could have touched them. We also saw some peacocks, buffalos, sambal deers and crocodiles. Btw, who knew peacocks can fly? He I didn’t haha! Our guide had a hawk-liked eye for spotting animals and birds, especially birds. He would tell us a lot of information about the birds, and to be honest, I’m not so interested of them and neither was the other girl in the jeep. We were just laughing everytime the guide would explain something about some bird species and we would both try really hard to act we are interested haha! To sump it up, I really enjoyed this elephants safari, and can recommend Uda Walawe National Park for anyone wanting to see wild elephants.

Previous Post Next Post

You Might Also Like