Suomen suurin matkablogiyhteisö

Chasing Coral

Moikka moi!

Oon viimeisen viikon elänyt pienen muuttokaaoksen keskellä, mutta alkaa pikkuhiljaa tavarat löytää paikkansa. Sain eilen vihdoin sohvankin! Nyt ei tarvi enää istua lattialla tyynyillä. Tv ei toimi vieläkään, koska omistan hyvin vanhan telkkarin ja digiboxia ei vielä ole. Se ei kyllä mua haittaa, koska harvemmin tulee telkkaria katseltua. Ja ajattelin nyt olevan hyvä hetki vihdoin ja viimein tutustua Netflixin ihmeelliseen maailmaan. Oon yleensä aina ihan pihalla kaikista uusista tv-sarjoista ja esimerkiksi Game Of Thronesia en ole nähnyt jakson jaksoa. En mä ajatellut vieläkään aloittaa, mutta sen sijaan oon katsonut muutaman todella mielenkiintoisen dokkarin!

/ / / Helloo!

I’ve been living in a slight moving chaos for the past week, but now it’s finally getting sorted. I even bough a sofa yesterday! Now I don’t have to sit on the floor anymore. I still don’t have tv, but I don’t even mind. I barely watch tv anyway. And this was a perfect opportunity to finally try Netflix haha! I’m always completely out of all the new tv-series. I haven’t example watched even one episode of Game of Thrones. And not planning to start now either. Instead I’ve watched couple really cool documentaries!

Mä oon aina rakastanut dokumentteja, ja varsinkin mereen ja merenalaiseen elämään liittyviä sellaisia. Oon saattanut joskus täälä blogissakin mainita, että mulla oli teini-ikäisen ihan jäätävä hai-obsessio. Mä rakastin haielokuvia ja haidokkareita, katsoin jokaisen jonka käsiini sain. Unelmoin sukeltamisesta ja haiden kanssa uimisesta. Viime talvena mun pitkäaikainen haave toteutui, kun pääsin töihin sukelluskoululle Thaimaahan. Neljä kuukautta snorklailin ja sukelsin päivittäin. Näin kauniita koralleja, kilpikonnia, vapaasukelsin upeissa luolissa ja se tietenkin se kaikkein mieleenpainuvin juttu; pääsin uimaan haiden kanssa. Rakastin sitä yli kaiken. Sitä tunnetta on vaikea edes sanoin kuvailla. Nuo mediassa mustamaalatut ja ihmisten pelkäämät upea olennot. Nuo kylmäveriset tappajat, ihmisiä syövät pedot. Siellä ne lipuivat sun ympärillä, kaikessa rauhassa.

/ / / I’ve always loved documentaries, and especially ones about the ocean and marine life. I’ve maybe mentioned that as a teenager, I was obsessed with sharks. I would watch every shark movie and documentary, I would save photos of great whites on my computer. I was dreaming about diving and swimming with sharks. Last winter I fulfilled one of my dreams, when I started working at diving school in Thailand. I was snorkeling and diving for four months on daily basis. I saw beautiful corals, turtles, I was freediving in beautiful caves and of course the best and most memorable thing; I got to swim with sharks. I loved it, every single time. It’s hard to describe that feeling, but it’s just amazing. Those beautiful creatures have such a bad reputation. Deadly, man-eating, terrifying predators. And there they are, swimming peacefully next to you. 

Ei kaikki kuitenkaan ollut unelmaa. Näin myös sen todella surullisen puolen, joka teki muhun lähtemättömän vaikutuksen. Kuolleet korallit, kasoittain roskaa ja muovia vedessä. Maailmankuulu paratiisilaguuni ”The Beach” eli Maya Bay, oli käytännössä kuollut. Pelkkää kuollutta korallia, vain muutamia kaloja sielä täälä, mutta satoja ja satoja turisteja päivittäin. Näin hain, jonka ympärille oli kietoutunut köysi. Kalan, joka oli kasvanut muovirinkula ympärillään. Turisteja seisomassa niillä elävillä koralleilla, tappamassa niitäkin. Ilmastonlämpenemisen aiheuttaman korallien vaalentumisen. Ja kaikesta tästä, voimme syyttää vain itseämme.

/ / / It was not all just a dream. I saw the devastating side too, which really affected me. Dead corals, so much trash and plastic in the ocean. The world-famous paradise beach ”The Beach” or Maya Bay was completely dead. Just few fishes there and there, but a lot of tourists. Hundreds of tourists every day. Scary thing was that most of them didn’t even understand that it’s not how it supposed to be. They didn’t understand that those corals were dead. I saw a shark that had a rope around it, cutting to his skin. I saw a needle fish that had a plastic around it. I saw tourists standing on those alive corals, practically killing them. I saw the bleached corals, caused by the rising temperatures of the ocean. Global warming.

Viimeisen 30 vuoden aikana olemme menettäneet yli 50% maailman koralleista. Jos merien lämpeneminen ja ihmisten toiminta jatkuu ennallaan, tutkijat arvioivat meidän menettävän yhteensä 90% koralleista vuoteen 2050 mennessä. Suosittelen todellakin katsomaan tämän dokkarin!

/ / / In the last 30 years we have lost over 50% of the world’s coral reeds. If nothings changes, scientists are saying by the year 2050, we have lost almost 90%. It’s scary. If you have even a bit of interest to this topic, I highly recommend to watch this documentary!

Previous Post Next Post

You Might Also Like