Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dreaming of Australia? Part 11 – Buying a car.

Helouuu!

Ajattelin pitkästä aikaa heittää kehiin Dreaming of Australia -postauksen! Me hommattiin tosiaan hetki sitten uusi auto, meidän edesmenneen Mitsubishin tilalle. Tää oli ensimmäistä auton ostoa vielä astetta pitkällisempi ja tuskallisempi prosessi, koska nyt tiedettiin enemmän kuin viimeksi. Välillä naurettiin Hennun kanssa, kun kuulostettiin joltain kunnon automuijilta. ”Joo, katoppa näyttää olevan yli 200 000km, onkohan vaihdettu toi jakopään hihna?” ”Joo ei kato siinä on 4 litran moottori, hirvee bensasyöppö varmaan.” Kerran mentiin kattomaan yhtä Volvoa ja auton naismyyjä oli vaikuttunut jo siitä, että osattiin aukaista konepelti. No jokatapauksessa, asiaan, tässä tulee siis kattavampaa vinkkiä auton ostoon Australiassa.

/ / / Hi guys!

I thought sharing one Dreaming of Australia? -post after a long time! As you might know, we just bought new car to replace our old one. Rest in peace Mitsubishi. Buying this car was much longer and much more tiring process than last time, since now we knew so much more. Some days we were laughing with Hennu, because we started to sound like some hard core car enthusiasts. ”Hey, see this car, looks nice. It’s been driven over 200 000k thought, I have to ask if they have changed the timing belt..” ”Yeah, I don’t want to have that. 4 liter engine and everything, that’s gonna take too much petrol..” Once we went to inspect this one Volvo, who had a lady owner. She was highly impressed, because we knew how to open the bonnet. Anyway! Here is bunch of tips for buying a car in Australia.

DSC09858IMG_0280DSC08743Minkälainen auto soveltuu parhaiten mulle? / / / What type of car would be the best for me?

Olet siis saapunut Australiaan, ja alkanut miettiä auton hankintaa? Muutamaa asiaa kannattaa pohtia aluksi, jotta pystyt rajata vaihtoehtoja pienemmäksi. / / / So you have arrived to Australia and you’re thinking of getting a car? Here if few thoughts to make your range of options little smaller.

 • Montako tyyppiä teitä on ostamassa autoa? Muistakaa aina laskea mukaan ihmisten lisäksi kaikkien matkatavarat ja muut, miettiä paljonko tilaa te OIKEASTI tarvitte. / / / For how many this car will be? Remember to always count everybody’s belongings and other extra stuff to know how much you ACTUALLY need space.
 • Missä teillä on tarkoitus autoa lähinnä ajaa? Tuleeko auto olemaan lähinnä kaupunkiajossa ja hyvillä teillä, vai onko tarkotus ajaa myös huonommilla off-road-teillä. / / / Where are you going to drive this car? Is it going to be mainly on well maintained road or do you need to drive off-road as well?
 • Onko suunnitelmissa myös nukkua autossa, ja miten paljon? Isompiin farmareihin mahtuu kunnon patja taakse, pakettiautoon voi rakentaa vaikka pienen kodin. / / / Are you planning to sleep in the car?
 • Paljonko rahaa olet valmis sijoittamaan? Karkeasti sanottuna perus henkilöauton voi löytää todella edullisesti (n. 1000-2000d), hyväkuntoiset farmarit on vähän kalliimpia (n. 2000-3000d) ja pakettiautot riippuen kunnosta ja varusteista yleensä reilusti kalliimpia (n. 4000-6000d). Maasturit on myös luonnollisesti hintavampia, varsinkin jos haluaa varmasti hyvän eikä mitään tikittävää aikapommia. Me katseltiin maastureita aluksi, mutta kaikissa meille soveltuvan hintaluokan autoissa oli vähintään jotain isompaa remonttia tulossa. Yleisesti ottaen maasturit on luokkaa 4000-10 000d, riippuen mitä haluaa. Nämä on siis kaikki käytettyjen autojen hintoja. / / / How much money are you ready to spend? Ruffly: basic cars you can get around 1000-2000d, good wagons 2000-3000d, vans and 4WD are more expensive, around 4000-10 000d.
 • Miten paljon rahaa olet valmis käyttämään bensoihin? Siinä kohtaa kun ajelet todella pitkiä matkoja, sillä on väliä viekö 9 vai 14 litraa satasella. / / / How much money you want to spend on petrol?
 • Minkä merkkisen auton haluat? Mitä yleisempi auto, sen helpompi löytää varaosia = halvempi korjata. Me haluttiin Holden Commodore suureksi osaksi sen yleisyyden vuoksi, me kohdataankin meidän auton täydellisiä kaimoja oikeastaan joka päivä haha! Haastetta mulle, joka on aina kävelemässä väärään autoon muutenkin! / / / What brand you’re looking for? The more common the brad, the easier the spare parts will be to find. That makes it cheaper to fix too.

Eli tässä siis muutamia juttuja, joita kannattaa miettiä ennen etsinnän aloittamista. Rajaaminen helpottaa huomattavasti, sillä tarjontaa autoista on kaupungista riippuen todella laajasti. Meitä on tosiaan kaksi tyttöä matkustamassa, meillä on suhteellisen paljon tavaraa (camping-kamppeet, surffilaudat), me ajetaan suurimmaksi osaksi hyvillä teillä ja me haluttiin mahdollisuus myös nukkua autossa. Tästä syystä meidän lopulliseksi valinnaksi päätyi farmarimalli.

/ / / Here is few things, you should consider, before you start the search. As example, we are two girls travelling, we have quite a lot of stuff (camping gear, surf boards), we are mainly driving on good roads and we also wanted to have space to sleep in the car if we want to. For these reasons, we decided to have a wagon.

DSC08577IMG_8475DSC08673Mitä ominaisuuksia kannattaa autoista etsiä? / / / What kind of car you want to look for? 

No sitten kun autotyyppi on päätetty, on muutama muu juttu mikä tääläpäin palloa kannattaa ottaa huomioon. Sitä kun saattaisi ajatella, että senkun ostat auton ja ajelet sillä. No eihän se niin mene! Täälä on auton omistukseen ja katsastukseen todella paljon sääntöjä. Ja eikä siinä vielä kaikki, jokaisessa osavaltiossa on hieman eroavat säännöt! No meidän edellinen auto oli Uusi Etelä-Walesin (New South Wales) rekkarissa, ja tää nykyinen kaara on Queenslandin. Tässä pari hyvää vinkkiä mihin kiinnittää huomiota.

/ / / When you have decided, what kind of car you want to have, there is few more things you should look for. There is so many rules in Australia. 

 • Rekisteröity auto! Täälä rekisteröiminen ja vakuuttaminen on melko kallista, ja rekisteröimättömän auton ostaminen on muutenkin melkoista arpapeliä. Third Party Injury (pakollinen vakuutus, korvaa vastapuolen henkilövahingot) ja rekisteröinti on suurinpiirtein 300-500 dollaria puoleksi vuodeksi riippuen auton koosta ja osavaltiosta. Queenslandissa pakollinen vakuutus kuuluu rekisteröinnin hintaan, Uusi Etelä-Walesissa se pitää ottaa erikseen. / / / You want to have registered car. It is quite expensive and complicated in Australia, and buying unregistered car is difficult and very risky. Third Party Injury (compulsory insurance) and registration for 6 months is approx 300-500 dollars depending from the size of your car and the state it’s registered at. In Queensland this insurance is already in your registration, but in NSW you have to get it separately.
 • Vähän kilometrejä. Yli 250 000km ajetuissa autoissa alkaa jo helpommin olla ongelmaa mm. moottorin kanssa. / / / Low kilometres. More kilometres means more problems.
 • Säännöllisesti huollettu/suurimmat remontit tehty. Service & Warranty -kirjan löytyminen on siis suuri plussa. / / / Maintained and serviced. Major services done.
 • Vähän omistajia/Pitkäaikaisia omistajia. Mitä enemmän tiedät auton menneisyydestä sen parempi. Pitkäaikainen omistaja on myös varmasti pitänyt autosta parempaa huolta, kuin perus reppureissaaja. Jos omistat auton vain puolesta vuodesta vuoteen, siihen ei tule varmasti laitettua yhtäkään ylimääräistä dollaria. Näin me ainakin toimittiin meidän Mitsun kanssa, ja niin oli toiminut varmaan muutama muukin reppureissaaja ennen meitä haha! Se on niinkuin venäläinen ruletti, toivotaan auton kestävän se aika mitä sen omistaa, ongelmat ja huollot siirtyy eteenpäin seuraavalle backpackerille, ja siitä seuraavalle ja lopulta jonkun kohdalla pamahtaa. / / / Small amount of previous owners or long-term owners. The more you know about the history of a car, the better it is.
 • RWC = Road Worthy Certificate. Tämä on todistus, että isoimmat jutut autossa pitäisi olla kunnossa. Uusi Etelä-Walesissa tätä ei vaadita, mutta sielä tarvii joka vuosi käyttää auto mekaanikolla rekisteröintiä varten. Queenslandissa autoa myytäessä, sillä pitää olla RWC tai se pitää myydä rekisteröimättömänä. Taas kerran, ÄLKÄÄ ostako rekisteröimätöntä autoa. Queenslandissa on kuitenkin se plussa, että ostamisen jälkeen et tarvi uudelleenrekisteröimiseen RWC:tä. / / / This is a proof that car is eligible for driving on the roads. In Queensland you have to have a RWC when you sell the car, unless you have to sell in unregistered.  

DSC09747IMG_0484DSC02153Mistä etsiä autoa? / / / Where to start looking for a car?

Käytetyn auton voit ostaa joko yksityiseltä myyjältä tai autokauppiaalta. Kauppiaalta ostaessa autolla on yleensä hintaa enemmän, mutta autoissa on aina RWC ja puolen vuoden rekisteröinti. Lisäksi jotkut kauppiaat saattavat tarjota takuun autolle muutamasta kuukaudesta vuoteen. Näin ollen mikäli jotain hajoaa, se korvataan tiettyyn summaan asti.

Me etsittiin kuitenkin autoa lähinnä yksityisiltä myyjiltä ja tähän paras tapa on ehdottomasti internetin ihmeellinen maailma. Tässä muutama hyväksitodettu linkki. Katso myös erilaiset Facebookin backpacker -ryhmät! Kannattaa myös katsella hostellien ilmoitustauluilta, ja kysellä ympäriinsä.

Meidän auto löytyi nimittäin loppujen lopulta ihan muuta kautta kuin internetin välityksellä. Me oltiin meidän korealaisen kaverin kanssa Brisbanessa, ja hänen piti käydä näyttämässä autoansa mekaanikolle. No mekaanikko oli myös korealainen, mutta asunut jo kauan Australiassa. Aloin sitten tapani mukaan höpöttää kaikkea aikani kuluksi ja kerroin, että me etsitään autoa. No hän sitten sanoi, että tuntee paljon autoihmisiä Brisbanessa ja sanoi, laita numero tuohon paperille, niin soitan jos jotain löytyy! Ja sainkin muutamia soittoja, mutta ei mitään varteenotettavaa. Lopulta oltiin viimeistä kertaa Brisbanessa ja meidän oli pakko ostaa auto sinä päivänä, oltiin jo ostamassa ihan liian kallista autoa, kunnes sain soiton. Tää mies nimeltä Mika oli suomalainen, mutta asunut jo ihan nuoresta Ausseissa. Hänellä on Brisbanessa talo (Facebook -sivut täälä: Stay in Kuraby) , mistä vuokraa asuntoja suomalaisille. Lisäksi hän auttaa ja neuvoo mm. juurikin auton ostossa, töiden haussa, jne. No hänellä oli meille täydellinen auto, joka me ajettiinkin heti hakemaan! Kiitos vielä Mika! (:

/ / / You can buy used car either from private seller or dealer. When buying from dealer, the price can be little higher, but cars will always have RWC and rego. Some dealers offer also warranty. We were mainly looking for car from private sellers. Check also different type of Facebook groups! Here’s few links:

IMG_8778DSC09689DSC09025-001Tarkastuslista niille, jotka ei tiedä autoista mitään. (=minä) / / / Check list for inspecting the car.

 • Koeaja auto ja kuuntele moottoria käynnissä. Kuulostaako ääni tasaiselta? Ei outoja ääniä, nakutusta, rahinaa? Tuleeko paljon savua ajaessa? / / / Test drive and listen the engine. No odd sounds? Is there any smoke coming from the exhaust pipe?
 • Onko ruostetta? / / / Any rust?
 • Avaa se konepelti ja ihaile miltä se näyttää, vaikket siitä mitään ymmärräkkään. Onko öljyä, muita epäilyttäviä nesteitä ympäriinsä? / / / Open the bonnet, and see it, even thought you wouldn’t understand a thing. Is there oil or other fluids around?
 • Miltä akku näyttää, onko siinä ulkopuolella sellaista ruosteen näköistä juttua (=akun happoja)? / / / How does the battery look like, clean? No rust, acids?
 • Onko lommoja tai naarmuja ulkoisesti? Ne saattaa kertoa kolareista, jossai on voinut tapahtua suurempaakin vahinkoa. Kysy lommojen/naarmujen alkuperää. / / / Is there any scratches or dings? It might be sign of previous accident, so ask about it!
 • Onko jäähdytin puhdas liasta ja öljystä. Josset tiedä mikä on jäähdytin (en tiennyt minäkään ennen), niin se on se sellanen iso filtterijuttu moottorin edessä mikä tuulettaa. / / / Is the radiator clean, no oil marks? 
 • Onko renkaissa pintaa vielä hyvin? Onko vararengas olemassa? / / / How doest the tires look like? Is there spare tire?
 • Vuotaako auto jotain nestettä, öljyä tms? Jättäkää auto hetkeksi tyhjäkäynnille, ja katsokaa näkyykö maassa öljyläikkiä. Please, tehkää ainakin tää! Meidän Mitsubishin moottorissa oli öljyvuoto, ja sen korjaus oli satasia. / / / Is the car leaking anything, oil? Leave the car running for a while, and check the ground. Our Mitsubishi had engine leaking oil, and it was hundreds to fix!
 • Kaikesta huolimatta, suosittelen käyttämään auton vielä mekaanikolla ennen ostoa. Perustarkastus maksaa muutaman kympin ja säästät itsesi ongelmilta, jos tiedossa onkin isompi remppa. / / / And in the end. I still recommend to take it to the mechanic before you buy it! It is just little bit extra, and you might save a lot of money.

DSC09055

IMG_8776DSC09679Auton oston jälkeen. / / / Final things after buying.

Noniin nyt on kaara alla! Muistakaa hoitaa vakuutukset kuntoon, mieluiten heti ennen kuin ajat autoa yhtään mihinkää. Australiassa pakollinen vakuutus korvaa vain vastapuolen henkilövahingot, mikäli siis runnot jonkun upouuden bemmin, saattaa lasku olla aika korkea. Joten suosittelen HYVIN lämpimästä ottamaan kunnon vakuutukset. Meillä on kaikenkattava vakuutus meidän autolle Commonwealthista (pankki), ja sillä on hintaa reilu 50 dollaria kuussa. Me ei jaksettu kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöitä ja meille helpoin vaihtoehto oli ottaa samasta pankista vakuutus. Summa menee tililtä automaattisesti, mikä helpottaa suuresti, sillä meillä ei mitään pysyvää osoitetta ole hetkeen ollut.

Australian kuumassa ilmastossa ja paljon ajettaessa öljyt ja jäähdytysneste on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Muista myös tarkastaa renkaiden ilmanpaine aina silloin tällöin. Laita ylös kilometrit heti ostamisen jälkeen, sillä on jälkikäteen on hauska tietää paljonko autolla tuli ajettua. Me ajettiin meidän Mitsulla vuodessa melkein 20 000km!

Turvallisia kilometrejä kaikille tuleville autonomistajille!

/ / / So after all this you hopefully have a nice, reliable car! Remember to take care of your car insurance, since the compulsory one only covers for the injuries of the opposite driver. If you crash to someones brand new BMW, it might be expensive. So I very very warmly advice you to take proper insurance. We took ours from Commonwealth (bank). We didn’t bother to check any other companies, because this was the easiest option for us. The money goes automatically every month, which is great since we don’t have any permanent address. We pay little more than 50 dollars each month. 

It’s very hot in Australia, so remember to check the coolant and oil regularly. Especially if you drive a lot. Also check the air in your tires often. Write down the kilometers when you buy the car, it’s so much fun to know afterwards how much you drove with your car. We drove nearly 20 000km in one year!

Safe kilometers for all the future car owners!

DSC02153IMG_8305DSC09058

Previous Post Next Post

You Might Also Like