Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dreaming of Australia? Part 9 – Farm Work & Second WH -visa!

Moi kaikki!

Lupasin kirjoitella lisää toisen vuoden viisumiin tarvittavasti farmityöstä. Olet siis tulossa Australiaan vuodeksi WH -viisumilla (Working Holiday) tai olet jo täälä, ja huomaatkin jo haaveilevasi toisesta vuodesta. Uskokaa mua kun sanon, tää eka vuosi meni oikeasti yhdessä hujauksessa. En voi uskoa kohta olleeni täälä kokonaisen vuoden haha! Jos siis toisen vuoden viisumi on haaveissa, kannattaa hommaan ryhtyä mahdollisimman hyvissä ajoin.

/ / / Hi guys!

It’s time for this Sunday’s Dreaming of Australia -post! I promised to write more about farm work and getting your second year Working Holiday visa. So you are coming to Australia with WH -visa or you are already here, and you are already dreaming about second year in this beautiful country? You should start searching for your farm work enough early then!

DSC07238DSC07325DSC04962^^Me and the baby cow doing the same pose!

DSC06988DSC04793^^Our smallest ”flatmates” so far haha!

DSC07248Lyhyesti toisen vuoden WH -viisumista! / Shortly about second year Working Holiday visa!

Toisen vuoden viisumiin sun tarvitsee suorittaa 88 päivää, eli kolme kuukautta, tietynlaista työtä tietyillä Australian alueilla. Yleisin vaihtoehto on erilaiset farmityöt, kuten hedelmänpoiminta ja pakkaaminen. Me tehdään tällä hetkellä mustikanpoimintaa Tabulamissa, noin kahden tunnin ajomatkan päästä Byronilta. Suurin osa farmityöstä sijaitsee kauempana isoimmista kaupungista, toisen vuoden viisumiin hyväksyttävät postinumerot löydät tästä lomakkeesta!

/ / / For your second year in Australia, you need to do 88 days (3 months) of rural work at a specific postcode area. Most common choice is different type of farm work, such as fruit picking and packing. We are currently doing our 88 days in a blueberry farm, in Tabulam, New South Wales. It is located about 2 hours drive from Byron Bay. Most of the farm work is located on remote areas, away from the bigger cities. Eligible post codes you can find from here!

Hedelmillä ja vihanneksilla on jokaisella oma sesonkiaikansa. Kannattaa siis miettiä missä osavaltiossa haluat farmityön suorittaa, ja mihin aikaan vuodesta. Sen jälkeen voit googlailla mitkä hedelmät ja vihannekset ovat sesongissa, se helpottaa työn etsimistä suunnattomasti! Kannattaa muistaa, että työntekijät palkataan yleensä hyvissä ajoin ennen huippusesongin alkua.

/ / / Different fruits and vegetables has their own seasons. Think about where and when you would prefer to do your farm work, then check what’s in season then. Remember that they usually hire pickers way before high season!

Päivät voit suorittaa joko yhteen putkeen tai pätkissä, mutta yksi juttu kannattaa muistaa! Jos olet samalla työnantajalla koko farmityön ajan, kolme kuukautta yleensä riittää, vaikka olisit töissä esimerkiksi vain 5 päivää viikosta. Jos suoritat farmityön pätkissä, joudut yleensä laskea päivät, eli joudut siis tehdä juurikin sen 88 päivää. Tää vaihtelee myös vähän työnantajasta riippuen, joten kannattaa selvittää tämä hyvin ennen töiden aloittamista.

/ / / You can do your 88 days in a row, or in sections. If you work for one employer for the whole time, usually 3 months is enough. So even when you work only 5 days in a week, it’s counted as 7 days. If you do your farm work in sections, you usually need to count the days and do exactly 88 days. This depends a lot from employer too, so make sure how it will be counted, before you start. 

DSC04937DSC07042DSC04893IMG_3603^^Rainbow at our blueberry farm!

DSC06995^^I don’t think that Bonalbo Repairs has been open for years…

IMG_3550Kokemuksia farmityöstä. / My experiences from farm work.

Me suoritetaan parhaillaan meidän farmipäiviä mustikkafarmilla Tabulamissa, parin tunnin matkan päässä Byron Baylta. Mä oon ollut todella tyytyväinen tähän työhön! Kuulin niin paljon kauhukokemuksia älyttömän pitkistä työpäivistä, epäreiluista pomoista, orjapalkkauksesta… Meidän farmi noudattaa Fair Work Australian sääntöjä. Me saadaan palkkaa sen mukaan mitä me poimitaan, mutta keskimääräisen poimijan tulee saada 24,90 dollaria tunnissa. Alussa kannattaa kuitenkin varautua suhteelliseen pieneen palkkaan, koska poimimiseen kestää tottua ja vasta ajanmyötä siinä nopeutuu. Me tehdään töitä päivässä noin 6-8 tuntia. Mä en oo varmasti mikään nopein poimija, sillä otan töissä suht rennosti. Mun palkka on yleensä noin 120 dollaria per päivä. Hyvinä päivinä se pyörii 200 dollarin paikkeilla.

/ / / We are currently doing our farm work at a blueberry farm in Tabulam. I’ve been very happy with this farm! I heard so many horror stories about extremely long days, unfair bosses, slave salary… Our farm goes by the rules of Fair Work Australia. We get paid from what we pick, but the average picker has to get 24,90 dollars in an hour. In the beginning, you should expect to earn less, since it takes time to get used to picking and do it fast. We usually work 6-8 hours in a day. I’m definitely not the fastest picker, and my daily wage is around 120 dollars. On really good days it goes up to 200 dollars. 

Mustikanpoiminta on kropalle melko rankkaa, mutta muiden kokemuksia erilaisista farmitöistä kuulleena, varmasti sieltä helpoimmasta päästä! Mun yks kaveri oli esimerkiksi vesimelonifarmilla, jossa koko päivä kuljettiin auton perässä nostellen melooneja kyytiin. Siinä ainaki reidet ja takapuoli saa kyytiä! Mustikanpoiminta on lähinnä rankkaa selälle ja polville, kyykistelyn takia. Itse hommasi siis pienen korin, jonka päällä voin istua ja poimia. Helpotti huomattavasti! Työnvalvojat on todella mukavia, taukoja saadaan pitää silloin kun siltä tuntuu. Yhteensä meidän farmilla on tällä hetkellä noin 250 poimijaa, joten kaikkiin ei välttämättä ehdi tutustua. Meillä on kuitenkin yleisesti ottaen todella hyvä yhteismeininki meidän farmilla, ja töissä on aina hauskaa!

/ / / Blueberry picking is quite heavy for your body, but after hearing lots of stories from different farms, it must be one of the easiest fruit to pick. One of my friend was working at a watermelon farm, and all day long they were walking behind a car, lifting melons. No need to go to gym for some squats haha! Blueberry picking is heavy for your back and knees, since you have to go up and down repetedly. I took a little basket with me to work, so I can sit on it and pick haha. Made my life so much easier! Our team leaders and supervisors are all so nice and laidback. You can have as many breaks as you need! Our farm currently has 250 pickers, so you don’t really have time to get to know to all your workmates. But in general we have such a good group spirit there, everyday is fun!

Mitään erityisiä vapaa-ajan aktiviteettejä täältä meidän kotikylästä ei oikeastaan löydy. Me asutaan kimppakämpässä Bonalbossa, 30 minuutin matkan päässä farmilta. Meillä on täälä meidän kylässä jopa pieni pubi, kirppari ja ruokakauppa. Hevosia, lehmiä ja kenguruita löytyy enemmän kun tarvis. Lähin meri on 1,5 tunnin päässä. Maata ja mantua löytyy silmänkantamattomiin. Ei tää ”vapaa-ajan elämän” puuttuminen oo oikeastaan edes haitannut, yleensä ollaan kaikki jo ysin aikaan pääkky tyynyssä, sillä herätys on 6.00 joka aamu. Vapaina viikonloppuina ajaa helposti lähimpiin kaupunkeihin tuulettumaan. Oikealla asenteella kaikki on hauskaa!

/ / / There isn’t really anything else here than our work though haha! We live in shared house in Bonalbo, 30 minutes away from our farm. Our village has a little pub, OP -shop and a tiny food store. We have horses, cows and kangaroos everywhere. Ocean is 1,5 hours away. There is a LOT of land and space. It doesn’t actually even bother me to not have any activities here. We are anyway going to bed around 9pm, because we wake up 6am every day. If you have weekend off, you can drive to Byron. With right kind of attitude, you can make everything much more fun!

DSC07383DSC04877^^Gordon the Goat! <3

BonalboTimes^^How I spend my time after work haha!

DSC07328DSC07054

Mistä lähteä etsimään farmitöitä? / Where to find farm work?

Australiasta löytyy yleensä joka osavaltiolle oma ”harvest line” -numero. Sinne soittamalla saat tietoa kyseisellä hetkellä palkkaavista farmeista. Lisäksi löytyy koko Australian käsittävä National Harvest Line Information -numero. Suosittelen siis ainakin aloittamaan soittamalla näihin numeroihin! Silloin kun aloitin etsimään farmitöitä, soitin vain kerran Queenslandin Harvest Lineen, ja sillon heillä oli tarjota vain omenanpoimintaa kolmeksi viikkoa. Me haluttiin tehdä koko 88 päivää kerralla, joten hylättiin tää vaihtoehto silloin.

/ / / Every state has their own harvest line, where you can call and ask about available seasonal work. There is also National Harvest Line Information, where you can get information about the whole Australia. I would recommend to start from calling these numbers. When we started to look for farm work, I called to Queensland Harvest Line, and on that time, they only had apple picking for three weeks. We were looking to finish our 88 days at once, so we said no then.

Farmitöitä on tarjoilla myös eri nettisivuilla, joista erityisesti Harvest Trail on mainitsemisen arvoinen. Gumtreestä löytyy myös paljon farmitöitä, mutta näihin kannattaa suhtautua ehkä pienellä varauksella. Maalaisjärki mukana kaikessa! Me löydettiin tää meidän farmityö googlettamalla: ”harvest work”, ”fruitpicking jobs”, ”seasonal work”, jne ja päädyttiin yhdelle monista sivuistoista, joille oli listattu vapaita työpaikkoja. Soittelin niitä sitten läpi, ja taisinkin soittaa 30-40 eri paikkaan! Facebookin backpacker -yhteisöt on myös ihan huippuja! Niistä löytyy vapaita töitä ja myös varoituksia huonoista kokemuksista. Tässä esimerkiksi yksi todella aktiivinen yhteisö: Backpacker Jobs in Australia!

/ / / You can find available farm jobs from different websites. Harvest Trail is definitely worth of checking! You can also find farm work from Gumtree, but then you have to be little bit more careful. There is always scams too! We found our farm work, just by googling ”seasonal work”, ”harvest work”, ”fruitpicking jobs”, etc. I ended up on a site, where they had listed lots of available jobs and started calling. I think I called to 30-40 different jobs! Also one thing to check is Facebook -groups for backpackers. You find tips for finding work, available jobs and also warnings about scams and bad experiences! Here’s one really active backpacker -group: Backpacker Jobs in Australia!

DSC07300IMG_3234^^Horse hugs cures everythings!

DSC07257IMG_3400^^ E-V-E-R-Y-D-A-Y going to work these dudes are in the middle of the road!

Suoritettuasi 88 päivää… / After finishing your 88 days…

Kun olet vihdoin suorittanut toisen vuoden viisumiin vaadittavat päivät, alkaakin sitten hakuprosessi! Viisumin hakemisen voi suorittaa joko postin välityksellä tai netissä. Itse suosittelisin netissä tehtävää hakua. Hakemiseen tarviset ImmiAccount -tunnukset, jotka olet todennäköisesti luonnut ensimmäistä WH -viisumia hakiessasi. Toisen vuoden WH -viisumia varten tarvitset työnantajan todistuksen suoritetuista päivistä, sekä palkkakuitit. Ennen palkkakuitit eivät ole olleet pakollisia, mutta 31.8.2015 alkaen, kaikilla tulee olla tarjota kuitit hakemusta tehdessä.

/ / / After finishing your 88 days, you can apply your visa! You can do it either by mail or online. I recommend doing it online. You need your ImmiAccount, which you should have from searching your first WH visa! For the second year visa, you need to have your employee confirming the days worked and also pay slips. Pay slips weren’t mandatory before, but since 31.8.2015, you need to have all your pay slips attached to application.

Toisen vuoden viisumi ja sen käsittelykulut ovat tällä hetkellä noin 500 dollaria. Viisumin saaminen kestää viikosta muutamiin viikkoihin. Jos haet viisumia lähellä ensimmäisen päättymistä, sinulle myönnetään ns. jatkevisa, siihen asti kunnes toisen vuoden viisumihakemus on käsitelty. Jos haet toisen vuoden viisumia Australiassa, sinun tulee olla Australiassa kun viisumi myönnetään. Sama juttu jos haet Australian ulkopuolella. Sinun tulee olla Australian ulkopuolella, kunnes viisumi myönnetään. Jos haet viisumia Australian ulkopuolella, voit ns. siirtää toisen vuoden alkamista. Vuosi on kuitenkin takaraja viisumin käyttämiselle. Jos haet viisumin Australiassa, toinen vuosi lisätään automaattisesti jatkuvaksi. Jatkevisa ei lisää päiviä toisen vuoden viisumiin!

Jos teille heräsi lisäkysymyksiä farmityöhön, viisumiin tai viisuminhakemiseen liittyen, laittakaa kysymyksiä kommenttiboksiin! Kaikkea saa kysyä! (:

/ / / Second year Working Holiday visa and others fees are around 500 dollars. It takes from one week to few weeks to get your visa application finalized. If you send your application close to your first year visa ending, you get bridging visa for as long as you get your second year. If you search your visa in Australia, you have to be in Australia when your visa is granted. If your search it outside Australia, you need to be outside Australia when it’s granted. If you get your visa outside Australia, your second year starts, when you enter Australia. If it’s granted in Australia, it is automatically added to your first year. SO your bridging visa won’t add your days.

If you have any extra questions, feel free to ask anything! (:

DSC04810DSC07357^^The best thing to do in Bonalbo, skate!

IMG_3528DSC04946DSC06972DSC04919^^Ok, these are the smallest flatmates ever!

DSC04803DSC07035

Previous Post Next Post

You Might Also Like