Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dreaming of Australia? Part 7 – Accommodation

Moi kaikki!

Se olis sunnuntai, mikä tarkoittaakin Dreaming Of Australia -postausta! Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa eri asumisen muodoista Australiassa. Ollaan itse asuttu niin monessa paikassa, etten ole enään itsekkään kartalla! Ollaan asuttu hostelleissa, kimppakämpissä, sukulaisten ja tuttujen luona ja couchsurffattu. Aloitetaan siis hostelleista, mikä oli meidänkin eka asumisvaihtoehto!

/ / / Hi guys!

It’s Sunday again, and time for next Dreaming of Australia -post! This time I’m going to write about different accommodation choices in Australia. I’ve lived in so many places here, that I cant even count them anymore haha! We have lived in hostels, share houses, with relatives and friends, we also tried some couchsurfing. But let’s start from hostels, since that was the first accommodation we had too!

DSC00753^^In front of our share house in Byron!

DSC01345^^One of my favourite flatmates!

IMG_6928^^Blue Parrot hangouts at the Bondi Beach!

Monet varmasti varaa ensimmäiseksi majoitukseksi hostellin, mikä on se helpoin ja yksinkertaisin vaihtoehto. Hostelleissa järjestetään yleensä todella paljon yhteistoimintaa, joten tutustut helposti uusiin ihmisiin. Samalla saat myös muilta reppureissaajilta apua ja vinkkejä käytännön juttuihin, kuten mistä löytyy mikäkin toimisto tai vaikka missä pankissa he kävivät avaamassa pankkitilit. Meidän eka kohde oli tosiaan Sydney, ja jonne oltiin varattu booking.comin kautta pariksi viikkoa majoitus. Meidän hostelli oli nimeltään Blue Parrot ja sijaitsi Kings Crossilla. Tää hostelli oli ihan huippu, joka päivälle oli yhteistä tekemistä, iso keittiö ja ulkoalue, tilavat huoneet, sekä meillä oli oma pieni leffahuone. Hostelli oli sopivan pieni, joten hostellin porukasta tuli parissa viikossa pieni perhe haha! Respan tytöt oli aivan ihania, saatiin apua kaikkiin ongelmiin ja paljon kullanarvoisia vinkkejä!

/ / / Hostels are usually the first place to go for the majority of backpackers, and that probably is the easiest choice. Hostels usually have lot of common events and happenings, so you get to know the people really fast. In hostels you also get help and tips from other backpackers, like where to find that one office or which bank they could recommend and so on. Our first destination was Sydney and our first hostel was called Blue Parrot, located in Kings Cross. We booked it through booking.com. This hostel I can very warmly recommend! There was something to do everyday, big kitchen and outside area, lot of space in the dorms and we also had little movie room. Hostel was enough small, so everyone got to know each others and we were like one big family. Girls who were running the hostel were so lovely, we got lot of help with all our problems and lot of other good tips!

IMG_6594^^Blue Parrot girls!

IMG_6610-001^^Blue Parrot girls on Halloween!

DSC09797^^Couchsurfing in Newcastle!

Hostelleissa on valmiina lakanat, peitot ja tyynyt. Niitä ei siis tarvi itse tuoda mukana! Suurimmassa osassa hostelleja on myös isot säilytyskaapit. Tarvitset kuitenkin oman lukon, joita löytyy ihan kaikista supermarketeista tai vaikka hostellin respastakin. Joissakin hostelleissa saa myös panttia vastaan lainaksi lukon. Hostelleissa on myös yleisesti ottaen yhteiset keittiöt ja kaikki ruoanlaittovälineet. Jossain isommissa hostelleissa ruokailuvälineistä pitää maksaa pantti. Omat ruoat kannattaa nimikoida tarkasti, muuten ne lähtee parempii suihin tai lentää roskiin. Varsinkin alkoholi kannattaa merkitä kissankokoisella lapulla, jos haluaa sen jääkaapissa säilyttää haha!

/ / / Hostels have all the pillows, sheets and blankets. You don’t have to bring anything like that with you! Most of the hostels have big lockers, you just need to bring your own lock. You can buy them from all the supermarkets and usually from the hostel reception too. Sometimes you can even get one to borrow. Most of the hostels have big, common kitchens and also other kitchen utilities for everyone to use. Some of the hostels, you need to ”rent” your cutlery, but you will get the money back when you return everything. You have to remember to name all your food, otherwise it’s free for everyone to eat or it’s gonna get thrown away. Especially alcohol, you really need to have a huge name tag on, if you want it still to be in the fridge next time haha!

IMG_0189^^Favourite flatmates in Byron! 

IMG_6791^^Blue Parrot nail salong, Michael getting his nails done!

IMG_6795^^Fabulous!

Monet mun kaverit teki myös töitä hostellissa ilmaista asumista vastaan. Osa siivosi muutaman tunnin päivässä, osa toimi yövahtina, joku ajoi bussia jne. Jos siis viihdyt jossain hostellissa, ja et vaikka tee vielä muita töitä, kannattaa harkita tätä vaihtoehtoa rahansäästämistä ajatellen! Me asuttiin Sydneyssä Blue Parrotissa kolmisen viikkoa, ja kahden viikon jälkeen päätettiin katsella muita vaihtoehtoja. Hostellit on kuitenkin yleensä aika hintavia, ja varsinkin peak seasonin aikaan joulu-tammikuussa hinnat nousevat todella kalliiksi, kaupungista riippuen. Esimerkkinä Blue Parrotissa maksoi lokakuussa yksi yö muistaakseni noin 30 euroa ja uudenvuoden aikaan hinnat oli lähempänä satasta. Me päätettiin siis etsiä kimppakämppä!

/ / / Many of my friends were also doing work for accommodation in hostels. Some of them were cleaning, some were working as nigth guard, some were driving a bus etc. So if you have good time in some hostel, and you still not working anywhere else, maybe you should consider this option. You can save a lot of money, when you don’t have to pay for your accommodation! We lived in Blue Parrot for approx three weeks, and after two weeks, we decided to look for something else. Hostel accommodation is usually quite expensive and gets very expensive during the high season. When we stayed in Blue Parrot (October), one night was costing around 30 dollars. On New Years Eve it goes up to nearly 100 dollars a night. So we decided to find a share house to stay at!

IMG_0489^^Surf with my landlord and roomie Mark (only landlord that I’ve happily lived as roomie) 

IMG_9221^^Our backyard in Byron Bay!

IMG_9251^^Imagine living with such a beautiful ladies, like these two! <3 Miss USA and Miss Sweden ;D

Mistä lähteä siis etsimään kimppakämppää? Tarjontaa on yllättävän paljon, sillä Australiassa kyseinen asumismuoto kukoistaa. Täälä ei ole mitenkään ihmeellistä asua kolmekymppisenä kimppakämpässä. Sydneyssä avasin ihan ensimmäisenä Gumtreen, ja aloin ladella hakukenttään sanoja: share house, room for rent, flatshare, roomshare… Ja vaihtoehtojahan löytyi laidasta laitaan! Pienemmillä paikkakunnilla kannattaa tsekata myös paikallislehtien ilmoitukset! Asunnon etsimisessä nopeat syö hitaat, niinkuin monessa muussakin asiassa. Eli jos näet hyvän vaihtoehdon, soita heti jos mahdollista ELLEI henkilö ole erikseen maininnut, että yhteydenotot sähköpostilla tai viestillä. Siinä tapauksessa heti viestiä tai sähköpostia! Me löydettiin edullinen, kiva kimppakämppä ihan Darling Harbourin vierestä Sydneystä. Meillä oli kolme huonetta, joissa oli yhdessä aina neljälle hengelle kerrosängyt. Kaksi isoa parveketta, kaksi kylpyhuonetta, iso keittiö, olohuone ja rajaton wi-fi. Meillä ei kyllä tainut koskaan ollut ihan tuota 12 ihmistä sielä asunnossa, yleensä noin 8-9. Asuttiin tässä kämpässä noin kuukausi, ja tykästyttiin meidän porukkaan todella paljon! Meillä oli sielä kansallisuuksia thaimaalaisesta italialaiseen! Tästä kämpästä maksettiin 120 dollaria viikko, joka sisälsi kaikki laskut vedestä nettiin. Lisäksi vessapaperit ja pesuaineet kuuluu yleisesti ottaen vuokraan.

/ / / Where to start looking for a share house then? There is surprisingly lot to choose from, since share houses are really popular way of living here in Australia. It’s not at all weird to live in share house in your thirties! What I did first in Sydney, I opened Gumtree, and started searching with: share house, room for rent, flatshare, roomshare… And there was so many options! In smaller cities, it’s also worth checking the local magazines. Like in many other things, you got to be fast! When you see an interesting share house ad, call right away UNLESS the person has especially said contacts with text or e-mail. Then send text or e-mail right away! We found nice, fairly cheap share house in Sydney, right next to Darling Harbour. We had three rooms (each of them had beds for four), big kitchen, living room, two balconies and unlimited wi-fi. I don’t think we ever had that 12 people staying there though, usually 8-9 persons. We lived in this apartment for one month, and we had such a good time and awesome group! We had all the nationalities from Thai to Italian. We paid 120 dollars per week, which included all the bills from water to wi-fi. Also toilet paper and all the detergents are usually included to your rent.

DSC04991^^YHA hostel in Byron Bay, one of our weekend getaways!

DSC05082^^YHA

DSC05090^^YHA

Toisen kerran asuttiin kimppakämpässä Byron Baylla noin parisen kuukautta. Asuttiin kävelymatkan päässä keskustasta, meillä oli surffilautoja käytettävänä ja ihan huippuporukka. Maksettiin sama 120 dollaria viikko, mutta tällä kertaa meillä ei ollut wi-fiä. Talon omistaja asui kuitenkin talossa meidän kanssa, toki omassa kämpässään. Mä en ehkä loppujen lopuksi suosittele tätä vaihtoehtoa, vaikka talon omistaja olikin suht rento tyyppi. Loppujen lopuksi se alkoi olla vähän stressaavaa. Kimppakämpistä en osaa sanoa mitään erityisiä vinkkejä parhaaseen vaihtoehtoon. Kannattaa ehdottomasti käydä paikan päällä tutustumassa asuntoon ja juttelemassa, ja käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Jos sulta pyydetään isoa summaa rahaa, jo ennen kun olet nähnyt kämppää, älä nyt vain mene sitä maksamaan! Kimppakämpissä meiltä ei ole vaadittu etukäteen mitään kuukauden vuokran suuruista panttia, Sydneyssä maksettiin 100 dollaria kämpän varaamisesta meille, ja kyseinen summa otettiin pois meidän vuokrasta kun muutettiin kämppään. Byronilla ei maksettu mitään etukäteen. Kaikesta etukäteen maksettavista summista kannattaa pyytää mustaa valkoisella.

/ / / Another time we stayed in share house, was in Byron Bay for two months. We had walking distance to the central Byron, lots of surf boards to use and very fun group of people. We paid the same amount, 120 dollars a week, but we didn’t had wi-fi this time. The owner of the house lived with us (in his own room of course), and I can’t say that I would recommend it. He was pretty laid back, but in the end it was quite stressful. Otherwise I can’t really say what would be the best option for share house. You should always go see the house, and have a talk with people and use your common sense. If someone is asking you to pay huge amount of money, before even seeing the house, DO NOT pay it. In Sydney, we had to pay 100 dollars in advance to reserve the room. And when we moved in, that was taken of from our rent. In Byron, we didn’t pay anything in advance. All the amounts you have to pay in advance, ask some proof of the payment. Signed paper or something.

IMG_9200^^Byron nightlife…

IMG_9634^^….vs…

IMG_0117^^…nights at home with girls watching Girls!

Jos matkustat kaveriporukan tai poika- tai tyttöystävän kanssa, oman asunnon tai talon vuokraaminenkin voi olla myös vaihtoehto. Ei-australialaiselle se ei ole helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta. Mun muutamat kaverit sai vuokrattua talon, koska sinne muutti myös muutama aussi. Ei-australialaiselta vaaditaan talon/asunnon vuokraamiseen mm. hakukirje, valokopio passista, tiliote, luottokortti sekä lisäksi suosittelukirjeet työnantajalta ja edelliseltä vuokranantajalta ovat erityisen suositeltavia. Siltikään se ei ole helppoa, ja ripaus tuuria tarvitaan!

/ / / If you travel with a group or with boyfriend or girlfriend, renting an own apartment or house can be option. For non-Australian it’s not very easy thought, but not impossible either. Few of my friends rented a house, but they had few Australians living with them too. When you want to rent a house as a non-Australian, you need to write a letter, have a photocopy of your passport, copy of your bank account, credit card and reference letters from your employee and previous land lord. Even after having all that, it’s not easy and you need tiny bit of luck too!

DSC04920^^Two of my smallest roomies ever!

4-kuva otettu 5.7.2015 klo 19.29 #12^^Lived with these two for one week. I know…don’t never grow up too much..right? :’D

IMG_6627^^Blue Parrot!

Kimppa-asumisen lisäksi ollaan mm. couchsurffattu, mistä olenkin kirjoittanut kokemuksia ennemmin täälä! Tuonkin postauksen jälkeen ollaan aina silloin tällöin couchsurffailtu. Couchsurfing on siis palvelu, jonka kautta voit joko etsiä housteja eli ihmisiä, ketkä majoittaa kotiinsa, tai houstattavia, eli matkustelevia ihmisiä vailla yöpaikkaa. Palvelu on ilmainen, eli houstit eivät ota rahaa majoittuvilta. Ideana on uusien ihmisten tapaaminen, ja uusien juttujen oppiminen. Esimerkkinä vaikka Sydneyssä houstaava tyyppi, joka opiskelee espanjaa. Hän toivoo espanjalaisia couchsurffaajia, voidaakseen treenata kielen puhumista! Eli ymmärrätte varmaan pointin? (: Tarkoituksena ei oo siis hyväksikäyttää tätä ilmaista asumismuotoa, ja kuultiinkin monelta houstilta ikäviä tarinoita. Ei kukaan halua kotiinsa ventovieraita ihmisiä, jotka sanoo ovella moi ja sulkeutuu huoneeseensa, herää aamulla, sanoo moi ja lähtee. Tää ”asumismuoto” sopii siis sosiaalisille ihmisille, jotka toivovat tapaavansa uusia ihmisiä! Me taidettiin couchsurffailla melkein 2 kuukautta putkeen, ja se oli yksi parhaita juttua mitä oon tehnyt!

/ / / We have also tried some couchsurfing, which I have wrote some experiences before here. Also after writing that post, we have been couchsurfing occasionally. Couchsurfing is a site to either look for hosts or people to host. It’s free, so hosts don’t take money from their guests. The idea of the site is meeting new people, and also sharing your skills. Like we example learned some surfing and cooking. And as a example, there can be host who is learning Spanish, and wishes to have some Spanish couchsurfers to practice his language skills. You understand the point? (: The point is not to take advantage of hosts for free accommodation. I heard a lot of stories from hosts, that have had guests, who comes in, says hi and goes to their room, in the morning, they wake up, says hi and leaves. Not cool. This style of ”accommodation” fits for social people, who wants to meet new people. I think we were couchsurfing for 2 months in a row, and that was one of the best things I’ve done!

DSC04064^^My Aussie mama (Hennu’s auntie). We lived with them for quite a bit in Sunny Coast! Eternally grateful for that! <3

IMG_7788^^Team Bunn Street (Sydney share house)

DSC00459^^Lived with these dudes for a tiny bit too! 😛

Viimeisenä muttei vähäisempänä, yhtenä vaihtoehtona on myös autossa asuminen ja telttailu! Kuulostaa monen korvaan ehkä kunnon hc-asumismuodolta, mutta itse aion ehdottomasti telttailla ensi kesänä vähän aikaa. Australiassa camping -alueet ovat todella hyväkuntoisia keittöineen ja suihkuineen, joten mun mielestä tää menee ihan hostellin kanssa samalle tasolle. Toki mulla olis haaveena telttailla myös milloin missäkin, ei pelkästään niillä telttailualueilla! Autossa oon itse nukkunut vain pari satunnaista yötä, mutta monet tekevät sitä kuukausia putkeen! Oon tavannut monia pariskuntia ja kaveriporukoita, jotka ovat hommanneet täälä vanin ja matkustelleet ympäri itärannikkoa sillä. Australian valtio tietenkin rajoittaa tätä autossa ”asumista” aika paljon, että jos ajattelit viipyä jossain kauan aikaa, saattaa se tietää sakkoja. Täälä Bonalbossa me asutaan talossa, mutta moni mustikkafarmin työntekijä telttailee tai asuu autossa. Täälä on ympäriinsä telttailualueita, jotka maksavat noin 40-50 dollaria viikko/per henkilö.

/ / / Last but not least, one type of accommodation: camping and living in a car! This probably sounds like one hc-way of accommodation to many people, but I’ve actually been planning to camp for a while next year! Camping ground here are very good with kitchens and showers, so I think it’s on the same level with hostels. I would also want to camp more just everywhere, not only at the camping grounds. I have personally slept in the car only couple of times, but some people do it many months in a row. I’ve met heaps of people, who bought van when they came here and have been travelling everywhere with it! Australian government is not very happy about people living in their cars, so you have to be careful. In some places (like Byron Bay) you can get big fines! Here were we do our farm work, many of the pickers camp at the camping grounds or camp for free with their car. Most of the camping grounds are around 50 dollars a week. 

IMG_7728^^Couchsurfing in Sydney! 

IMG_7727IMG_7827^^Team Bunn Street again!

Tässä siis tämänkertainen kilometripostaus, ja täähän on vielä tiivistetty versio mun jaaritteluista hehe. Mikäli teille heräsi kysymyksiä eri asumisvaihtoehtoihin liittyen, kaikkea saa kysyä laidasta laitaan! Vastailen aina viimeistään seuraavassa Dreaming of Australia -postauksessa.

/ / / Here’s todays one mile long post, and this is even shortened version haha! I have much to say always. If there is still any questions about different types of accommodation, let me hear them, and I do my best with answers! I answer latest in the next Dreaming of Australia -post.

IMG_8091^^Our first surf lessons with Aaron (couchsurfing)!

IMG_8089IMG_6895^^Team Bunn Street!

Q & A

Kuuluuko hostelleissa lakanat hintaan vai pitääkö ne erikseen vuokrata?

Hostelleissa yleisesti ottaen kuuluu lakanat hintaan, jos jossain hostellissa pitäisi ns. vuokrata, kyseessä on vain pantti. Saat sen siis takaisin kun palautat lakanat ehjänä takaisin hehe! Kaikissa hostelleissa missä itse oon yöpynyt, lakanat on kuulunut hintaan.

Paljon tienaat sielä mustikkamaalla ja jääkö sulla rahaa säästöön?

Mustikanpoiminnasta maksetaan per kilo, joka vaihtelee 4-10 dollarin välillä, riippuen paljonko marjoja on. Yleensä se on suurinpiirtein 5-6 dollaria per kilo. Tunnissa poimii yleensä noin 4-5 kiloa, joten tuntipalkka pyörii jossain 20 dollarin tienoilla. Hyvinä päivinä ja nopeana poimijana saattaa saada helposti 30-40 dollariakin tunti. En käytä täälä hirveästi mihinkään rahaa (koska täälä ei oo mitään tekemistä), joten rahaa jää vähän säästöönkin. Pitäisi jäädä kyllä vielä reilusti enemmänkin köh köh.

DSC00275^^Our couchsurfing home in Ballina!

^^Beach hangouts with the best roomies in Byron Bay! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like