Suomen suurin matkablogiyhteisö

Owning / Buying car in Australia

Morjestaa!

Ajattelin yrittää tehdä pienen informaatiopostauksen auton ostamisesta ja sen omistamisesta Australiassa. En tosiaan tiedä lähellekkään kaikesta kaikkea (enkä kyllä varmasti tuu tietämäänkään), mutta tässä nyt ainakin muutamia huomioita, jotka ollaan itse todettu tai jouduttu toteamaan kantapään kautta. 😀 Valtaosa reppureissaajista ostaa auton/pakettiauton matkustaakseen kätevästi paikasta toiseen sekä nähdäkseen mahdollisimman paljon. Suurimmaksi osaksi auton omistaminen täälä onkin ollut kätevää, mutta on asioita mistä mielestäni olisi hyvä tietää ennen auton hankkimista. Ajattelin siis ihan ranskalaisin viivoin listata auton omistamisen hyvät ja huonot puolet, tästä siis lähtee:

HYVÄT:

– Bensa on Australiassa ainakin tällä hetkellä todella halpaa, joten omalla autolla liikkuminen tulee useimmiten halvemmaksi kuin bussit tai lentäminen. Varsinkin jos matkustat yhden, kahden tai muutaman kaverin kanssa. Yksi litra on tällä hetkellä noin 1,20-1,30AUD eli vähää vajaa euron.

– Autolla matkustaessa saat matkustaa omien aikataulujen mukaan, ja pysähdellä useammissa paikoissa. Lisäksi pääset myös paikkoihin, joihin ei busseilla pääse!

– Auto on kätevä myös yöpymiseen leirintäalueilla. Meillä on farmariauto, joten taakse mahtuu kaksi ihmistä helposti nukkumaan. Meillä on lisäksi puhallettava ilmapatja, sekä leirintävarusteet. Pakettiautoon monet reppureissaajat ovat valmiiksi rakentaneet sängyn, joten jos haluat leiriytyä useammin auton kanssa, pakettiauto voi olla jopa parempi ratkaisu.

– Kun reissaa paikasta toiseen, omaisuutta ei voi olla kovin paljon. Auto on siis kätevä ”väliaikainen” varastotila ylimääräisille vaatteille haha! 😀 En sitte tiedä kuinka hyvä puoli tää on..

DSC00427DSC00413

HUONOT:

– Australiassa auto pitää rekisteröidä joka vuosi uudelleen. Tästä me ei ehkä oltu niin hyvin perillä, kun auto ostettiin. Ja jos rehellisiä ollaan, en kyllä vieläkään oo ihan täysin kartalla. Auto siis ensin katsastetaan, ja mikäli joku kohta autossa ei miellytä katsastajaa, sehän luonnollisesti täytyy ensin korjata. Uudelleenrekisteröintiin vaaditaan kaksi erilaista lappusta, Pink slip ja Green slip. Toinen on todistus siitä, että auto on tiekelpoinen eli katsastus on mennyt läpi ja toinen on pakollinen liikennevakuutus. Sen jälkeen marssit rekisteröimään auton uudelleen, mikä rokottaakin lompakkoa ihan kivasti. Esimerksi meidän autolle uudelleenrekisteröinti kustantaa suurinpiirtein 300 dollaria. Auto täytyy myös rekisteröidä siinä Australian osassa, mihin se on sillä hetkellä rekisteröity. Jos haluat siirtää auton rekisteröinnin eri Australia osaan, se maksaa yleensä satasia..

– Parkkipaikkojen etsiminen varsinkin isoissa kaupungeissa on pienimuotoinen haaste. Lisäksi Australiassa parkkisakkoja jaetaan runsaalla kädellä ja ne on myös yleensä tuplat siitä mitä Suomessa saisit. Parkkeerauksen kanssa kannattaa olla siis todella TODELLA tarkkana.. nimimerkillä: 240 dollarin parkkisakko.

– On myös pakko mainita sellaisesta asiasta kuin tullimaksut. Ainakin jos ajelet Sydneyssä tai isoilla valtateillä. Me saatiin 160 dollarin edestä myöhästyneitä tullimaksuja, koska ei vaan tiedetty miten niiden kanssa pitää toimia. Sivulla http://www.rms.nsw.gov.au/ pystyt perustamaan ns. tilin tullimaksuille, jotka veloitetaan automaattisesti luottokortilta. Pääset helpommalla ja maksat vähemmän.

IMG_8304DSC09666

MUUTAMAT KULLANARVOISET VINKIT OSTAMISEEN (koskee erityisesti niitä, jotka ei ymmärrä autoista mitään, esim. minä):

– Ota mukaan joku joka ymmärtää autoja tai pyydät auton myyjän käymään kanssasi mekaanikolla tekemässä tarkastuksen ennen ostamista. Tarkastus maksaa noin 40-100AUD, mutta ainakin vältyt ostamasta kunnon pommia, jonka korjaus saattaa olla tuhansissa.

– Pidä maalaisjärki mukana ja tarkkaile myyjää, älä usko sokeasti kaikkea mitä myyjä sanoo. Jos olet kiinnostunut autosta, mutta myyjä vaikuttaa kiireiseltä ja haluaa myydä auton nopeasti, ei se yleensä ole hyvä merkki. Meille myyjä sanoi esimerkiksi, että auton mukana tulee mm. teltta ja näytti meille pussissa olevan teltan. No kun me avattiin tämä meidän ”teltta” ekan kerran, sehän oli vain pieni aurinkosuoja eikä telttaa nähnytkään. Älä siis luota kehenkään, vaan tarkasta kaikki itse ja jos myyjä kiirehtii, unohda koko juttu.

– Täälä Australiassa kannattaa ostaessa valita auto, missä on mahdollisimman paljon rekisteröintiä jäljellä. Varsinkin jos olet ostamassa auton vain muutamaksi kuukaudeksi. Jos aiot omistaa auton pidempään, sitten tällä ei sinänsä ole niin väliä, sillä joudut todennäköisesti muutenkin rekisteröimään auton uudelleen.

– Uskon, että halvimmillaan auton saat ennen talvea eli huhti-toukokuussa. Ja paras aika myydä auto on keväällä eli loka-joulukuussa. Suurin osa reppureissaajista lähtee matkustamaan juurikin marras-joulukuussa, joten saat autosta takuulla enemmän rahaa kuin ennen talvea.

Jos jollain heräsi lisäkysymyksiä, bring it on, yritän vastata parhaani mukaan! (:

DSCN0698IMG_8469

/ / /

What’s up mates!

I thought I will write little informative text about buying and owning a car in Australia. I definitely don’t know everything about everything, but here’s at least some tips we have learned (the easy way or hard way). Big amount of backpackers are buying car or van to travel in Australia and see as much as possible. Mostly having a car has been pleasure, but there’s few things you should know before buying. So here’s some pro’s and con’s:

PRO’S:

– Gas is really cheap in Australia at the moment, one liter is costing around 1,20-1,30AUD, which is little less than one euro. So travelling with car is usually cheaper than buses or flying, specially if you travel with friend of few friends.

– When you travel with your own car, you can have your own time schedule and stop as many places you like. You’re also able to go places where you can’t go with bus.

– Car is also handy if you wanna stay at camping areas. We have station wagon, and there’s enough space for two person to sleep plus we have camping equipment. Lot of backpackers are building a bed for their van, so if you’re planning to sleep in the car more, maybe van is better option.

– When you’re travelling, you can’t own so much stuff. Car is great for storing some extra clothes! I don’t know how good thins it is in the end haha. 😀

DSC00413DSC09672

CON’S :

– One thins we weren’t aware was that you have to register your car every year again. So when you have to register your car, you have to first do inspection and if something is wrong, you obviously have to fix it. Then you get Green slip and Pink slip, other one is to inform your car is road-worthy and the other one is compulsory insurance. After that you have to do registration, which is not the cheapest thing here. Example for our car, re-registration is around 300 dollars. You also have to register your car in that state where it’s previously registered, otherwise you have to pay some hundreds more to transfer it to another state.

– Finding parking specially in bigger cities is a big challenge and they love giving parking tickets here. Parking tickets are usually double the prize you would get in Finland, so be really really careful when you park. I’m being much more careful after my 240 dollars parking ticket. (:

– I also have to mention about toll payments. We got 160 dollars worth of toll notices, just because we didn’t knew that you have to pay them and how to pay. At http://www.rms.nsw.gov.au/ you can open account for toll payments, they are taking those automatically from your credit card. It’s easier and you pay way less.

DSC09919DSC09744

SOME GOLDEN TIPS FOR BUYING CAR (specially for those who don’t understand anything about cars, like me):

– When you go check the car and possibly buy it, take someone with you who understands cars or ask seller to take it to mechanic with you. Then you can do inspection which is around 40-1oo dollars, but at least you don’t end up buying some bomb that you have to fix with thousands…

– Just use you common sen and don’t believe everything the seller is saying. If you’re interested about the car, but seller is seeming very busy and wants to get over selling fast, it’s not usually a good sign. For us seller said that there is tent coming with car, and showed it to us. When we later opened our ”tent”, it was just a little sun cover.. So main rule, don’t trust that everyone is honest and if seller seems very busy, forget the whole thing.

– When you’re buying a car, you should try to choose car where is a lot of rego left. Unless, your gonna have the car for longer period, then you propably anyway have to register it again.

– I believe the best time of buying a car is in April-May and the best time to sell is in October-December. Majority of backpackers are going travelling in November-December, so you’re for sure getting more money from the car then!

If someone is having more questions, just ask and I try to answer as well as I can! (:

IMG_8223DSC00333

Previous Post Next Post

You Might Also Like