Sonja + maalistaus

Hei ja tervetuloa blogiini. Olen 29-vuotias toimittaja Helsingistä, ja minä haluan käydä 50 maassa ennen kuin täytän 50 vuotta. No niin, nyt kysytte varmaan, mikä itu tässä on, koska siihen on niin pitkä aika. Sitä paitsi? Vain viiskyt maata?

Minä en ole maabongari, jolle riittää, että on käynyt pissalla jonkun maan lentokentällä. Minulle ei riitä, että olen ajanut autolla jonkun maan läpi astumatta kertaakaan asfaltille. En myöskään laske käyneeni maassa, jossa olen ollut niin pienenä, etten muista siitä mitään.

Minä tahdon käydä 50 maassa ennen kuin täytän 50 niin, että minulla on muistoja matkoiltani. Tahdon voida kertoa hassuja sattumuksia ja hermoja raastavia hetkiä reissuiltani. Haluan oppia jotain uutta jokaiselta matkalta.

En kuitenkaan suunnittele ulkomaanmatkoja siten, että saan varmasti seuraavan maan listaani. Valitsen matkakohteeni jonkin mielikuvan, jonkin romanttisen olettamuksen mukaan. Siispä minä matkustelen uudestaan maissa ja paikoissa, joissa olen jo aiemmin ollut, koska siltä minusta saattaa tuntua. Kaikki lähtee intuitiosta. Nyt minulla on esimerkiksi kova tarve päästä katsomaan kirsikankukkien puhkeamista Japaniin tai juomaan viiniä Toscanaan.

Heinäkuussa 2019 olen käynyt tähän mennessä 37 maassa Suomen ulkopuolella, jäljellä olisi siis 13 maata seuraavan 21 vuoden aikana. Kaikista vierailemistani kohteista minulla ei ole yhtä paljon sanottavaa – olen siis räikeän puolueellinen, toiset paikat nyt vaan ovat niin paljon siistimpiä kuin toiset. Yleisin syyni jättää pitkät lätinät sikseen on kuitenkin se, että reissusta on saattanut vierähtää pieni tovi.

Tarina-arkistot täyttyvät menneistä matkoista sekä tuoreilla reissujutuilla.

Maat, joissa olen jo käynyt ja joista kirjoitan satunnaisessa järjestyksessä ovat:

 1. Ruotsi
 2. Tanska
 3. Hollanti
 4. Iso-Britannia, myös Skotlanti
 5. Ranska
 6. Portugali, myös Madeira
 7. Turkki
 8. Italia
 9. Thaimaa
 10. Unkari
 11. Viro
 12. Monaco
 13. Espanja, myös Kanariansaaret
 14. Malta
 15. Kreikka
 16. Itävalta
 17. Saksa
 18. Egypti
 19. Tšekki
 20. Belgia
 21. Australia
 22. Uusi-Seelanti
 23. Kroatia
 24. Bosnia & Herzegovina
 25. Montenegro
 26. Arabiemiraatit
 27. Venäjä
 28. Latvia
 29. Liettua
 30. Vietnam
 31. Irlanti
 32. Yhdysvallat
 33. Vatikaani
 34. Singapore
 35. Malesia
 36. Slovakia
 37. Slovenia

 

Blogistani löydät tarinoita ja vinkkejä alle viikon minireissuiltani, perinteisiltä viikon tai kahden irtiotoilta sekä huippureissuilta, joista uneksin edelleen. Ne ovat kolmen viikon häämatka Yhdysvaltoihin syksyllä 2017, yhdeksän päivän road trip Baltiaan (2016), kahden kuukauden pituinen Australian- ja Uuden-Seelannin-matkani (2014), vaihtokevät Utrechtissa Hollannissa (2012), interrail (2009) sekä teiniajan kielikurssi Ranskan Rivieralla (2007).

Blogin myötä olen alkanut nähdä uusin silmin myös Suomen valtavan potentiaalin upeana matkailumaana, erityisesti luontomatkailun osalta. Siispä maiden lisäksi bongailen etanatahtiin Suomen maakuntia.

Matkustan yleensä aviomieheni kanssa, mutta joskus myös yksin. Kavereiden kanssa saisin matkustaa enemmän, ja toivon että he tätä lukiessaan tuntevat piston sydämissään ja teemme asialle jotain. Yksin matkustamisesta tulee mahtavia onnistumisen tunteita, mutta minusta on parasta, että vieressä on joku, joka voi tarvittaessa nipistää minua.

Mieleenpainuvimmat reissuni olen tehnyt rinkka selässä, ja sellaisista reissuista unelmoin eniten. Lyhyillä lomilla arvostan helppoutta, en siis vierasta pakettimatkoja tai esimaksettuja bussikuljetuksia.

Pääsenkö haahuillen tavoitteeseeni ennen vuotta 2040? Aionko kirjoittaa tätä blogia sinne asti? Kenties.

Sonja